Manitou Evolver ISX6

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Manitou Evolver ISX6

Мнениеот individual » Нед Юни 05, 2011 9:24 pm

Здравейте.
Доста се помъчих да намеря информация за сервизирането на този шок, но нищо не намерих.
Някой може ли да ще насочи в правилната посока.
Manitou Evolver ISX-6 SPV 190x50 2010...
Изображение
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Re: Manitou Evolver ISX6

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 05, 2011 9:41 pm

За к'во ти е да сервизираш нов амортисьор? :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potar » Пон Юни 06, 2011 1:12 am

А може би вече не е толкова нов? :idea: Или пък иска отсега да намери инфо за сервизирането след някой и друг месец... :dontknow: Доколкото разбирам, има някои ключови моменти при сервизирането му. Аз съм със същия, но 240мм версията, и съм пред профилактика. ;) Понеже не ги чаткам тия неща толкова, ще го дам на веломеханик да го отваря. А дори и така, ще викам приятел, който да каже 2 приказки - Марио (URNEST). Той има ISX-4 версията и е доста наясно с устройството му отвътре. Ще му драсна 2 реда да видим би ли могъл да спомене 2-3 думи тук. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот individual » Пон Юни 06, 2011 7:57 am

Hitar_potar ти отговори на въпроса Ozzie.
Нещото, което ме притеснява, че направих грешка и не зная дали се е отразила някак. Когато го монтирах се наложи да изпусна въздуха, за да завъртя въздушната камера спрямо преливника със 180 градуса, понеже рибаунда щеше да опира в рамката. Грешката ми се изразява в това, че изпуснах въздуха и в преливника, който е за прогресията... Та напомпах шока, но забравих да препомпя и прогресията. Седнах на колелото и се разлюлях 2-3 пъти. Rebound, compression - OK, но звука си беше сякаш премесен на масло с въздух. Веднага надух но ми се струва сега, че компресията (high & low speed compression damping) може да е доста по-добра. Това ме доведе до мисълта, че евентуално може да е минало масло или въздух там, където не трябва, някъде из преливника. И понеже не намерих никъде спецификации за съдържанието и визията на вътрешността му, ми се искаше джокер от хора вече минали по пътя с този шок...
Предварително благодаря за вниманието и помощта...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот vleka4a » Пон Юни 06, 2011 9:06 am

В този манюал пише за този шок и сервизирането му (Section 13) сравнително добре е обяснено но все пак ако не си сигурен по добре отиди в сервиз иначе Успех и дано сам помогнал :beer:
Live for today because yesterday is gone and tomorrow may never come.
Изображение
Аватар
vleka4a

Рейтинг: 1304

Мнениеот codename47 » Пон Юни 06, 2011 10:16 am

аз направих същото но на Fox DHX 5 Air - забравих да спадна boost valve камерата а изпуснах въздуха в air preload камерата и шока се сви, после го спадах/помпах но се появи един подобен звук на съскане и понякога тропане. Ще трябва да го отворя сигурно като събера смелост :liplick:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 06, 2011 8:56 pm

vleka4a написа:...но все пак ако не си сигурен по добре отиди в сервиз...

той човека е веломеханик... :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Вто Сеп 20, 2011 10:12 am

Тука за сервизиране си говорите ... ама я кажете хората дет го имате тоя шок, как е от към работа. Че нещо го хвалят като най-настройваемия въздушен шок тия дни. Та споделете ... всички тия врътки вършат ли работа.
Положениет е такова, че намирам DHX air 5 за по малко пари от ISX6 и съм в дилема.
Чета по форуми, че за разлика от fox-a ISX6 не се дънел така в midstrok-a, но пък бил по хард в началото на хода и не обирал толкова комфортно дребни неравности. От друга страна тая болест на лисицата се "лекува", а и според стила на каране не винаги е минус.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potar » Вто Сеп 20, 2011 12:03 pm

Ми кво да ти кажа - натискайки седалката на байка с ръка, без да си седнал върху байка, почти не би дала резултат в свиването на шока. Качиш ли се обаче отгоре, шока си влиза в нормалния саг и работата става чудна. Много плавно работи, много чувствителен е към малки неравности, при ботъм-аут няма някаква твърда граница, дори не разбираш, че си направил ботъм-аут. Аз вече го търкалям горе долу цяла година и съм му свикнал на работата, та мога да усетя кога му свършва хода. Но само толкова - разбираш, че ти е свършил хода без каквито и да е силни преживявания. Ако ме разбираш. :) За сравнение пружинния Суингър 6-уей работеше 1 идея по-мазно, но при ботъм-аут се чуваше удара. :crazy:
Много приятна алтернатива е на въздушния Фокс, по моя преценка е дори по-добър. Лек е - 240мм версията е 520г. Откъм сервизирането доколкото разбрах не е сложен - сервизираха ми го за 10-ина лв. А за настройките - 6 настройки лично на мен са ми предостатъчни. Не обичам да си играя с тях, досега съм базарал единствено ребаунда, налягането в главната камера и 2-3 пъти бързата компресия. Бавната така и не ми се е налагало да я въртя, различните позиции на преливника също не съм ги пипал, въпреки че са много полезни и простички като промяна. Шока го взех смъкнат от Интенс и като предварителна настройка ми беше много приятен, само малки промени внесох. Бачка много с масълце 5W и по-важното - при продължителни спускания с по-сериозни изпълнения и с по-висока скорост не си променя характеристиките и начина на работа заради загряване на въздуха вътре. Но все си мисля, че ти няма да го тормозиш хард.
Моя съвет - налази Манитуто. Ще останеш много доволен. Стига с тия Фоксове. :D
П.П. А какво ще рече да се дъни в мид-строука? :popcorn:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот SPA » Вто Сеп 20, 2011 12:31 pm

outfaced написа:Тука за сервизиране си говорите ... ама я кажете хората дет го имате тоя шок, как е от към работа. Че нещо го хвалят като най-настройваемия въздушен шок тия дни. Та споделете ... всички тия врътки вършат ли работа.
Положениет е такова, че намирам DHX air 5 за по малко пари от ISX6 и съм в дилема.
Чета по форуми, че за разлика от fox-a ISX6 не се дънел така в midstrok-a, но пък бил по хард в началото на хода и не обирал толкова комфортно дребни неравности. От друга страна тая болест на лисицата се "лекува", а и според стила на каране не винаги е минус.

Кво не му харесваш на старият фокс? Ако решиш се отърваваш от него свирни.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот outfaced » Сря Сеп 21, 2011 9:30 am

фокса си е харен с тая рамка ... аз за смяна на рамката говоря :D

Инак мнениетона hitar_potar се покрива доста с прочетеното в mtbr и немския форум :)
За теглото не си прав обаче. Фокса е 100+ грама по лек ;)
Тоя дет карам в момента работи чудесно, обаче аз съм специален случай, щото рамката е само 130мм ход самия шок е с малката камера. Демек доста по прогресивен от по-дългите модели (само 190мм-овия е с малка камера; при другите обаче подлежи на смяна или на тунинг при желание)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Назад към All Mountain/Ендуро продукти