Проблем при каране без ръце

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди, предназначени за тези по-специфични видове каране, които се практикуват предимно в градска среда, както и за компоненти и екипировка за тях. Може да се обсъждат и теми, свързани с BMX.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проблем при каране без ръце

Мнениеот BigRosso » Нед Юли 11, 2010 10:43 pm

Здравейте,
Имам едно старо колело ''cross'' на 10-тина години. Страшно лесно се кара без ръце. Направи ми впечатление че кормилото стои много упорито в посока напред. Ако искам да го завъртя наляво или надясно - няма проблем. Усеща се обаче че наляво и надясно се върти с една идея по-трудно, отколкото при възстановяване на посоката напред. Самото кормило до към 30градуса завъртане се връща буквално само в нормално положение. Самовъзстановява се :)
Имам други две маркови колела. Те обратно - трудно се карат без ръце.
Едното дърпа леко наляво и не мога да разбера защо. Дали не е свързано с предният спирачен диск - нямам представа но си дърпа.
Другото не дърпа на никъде. Проблема е че посока напред му е нестабилна поскока. Малко ако се килна и литва колелото. Изглежда тежката предна гума като се поразвърти и се получава ефекта на жироскоп. Искаш ли да бутнеш кормилото в първият момент ти е трудно, като малко като се усука и няма оправия повече.

Въпросът ми е - това че cross-чето се кара супер лесно без ръце, случайност ли е или има някаква тайна при монтажа на чашките. Страшен боклук е кросчето, ама кефа е голям да го караш без ръце 5километра и ми се иска и другите две колела да ги пипна малко.

Две уточнения:
На кросчето кормилото още от първият ден е така и БМХ/МТБ съм карал без ръце години наред по много.
BigRosso

Рейтинг: 1260

Re: Проблем при каране без ръце

Мнениеот kdobrev » Сря Юли 14, 2010 4:10 pm

Никой ли не знае? И мой приятели смятат, че кормилото им се движи прекалено лесно.
Аватар
kdobrev

Рейтинг: 1160

Мнениеот teodorchy_sofia » Сря Юли 14, 2010 5:28 pm

BigRosso написа:ама кефа е голям да го караш без ръце 5километра и ми се иска и другите две колела да ги пипна малко. .
Карай с ръце на кормилото :D
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот subritual » Сря Юли 14, 2010 5:33 pm

Виж формата на вилките и наклона :)
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот BigRosso » Сря Юли 14, 2010 7:04 pm

Ако вдигна кросчето на задна гума и въртя кормилото наляво и надясно (предната гума сочи небето), то пак се усеща симетрично запъване наляво и надясно. В посока напред, кормилото е най-стабилно. Т.е. ако държа колелото на задна гума, кормилото няма да се завърти само нито на ляво, нито на дясно. Това ''явление'' е напълно симетрично в лява и дясна посока и го има до към 30-40градуса завъртане на кормилото.
Наклона на вилките и челните ъгли в този случай нямат нищо общо.

Ще хвана да разглобя кормилото.

''Карай с ръце на кормилото'' го оставям без коментар.
BigRosso

Мнениеот teodorchy_sofia » Сря Юли 14, 2010 7:16 pm

BigRosso написа:Ако вдигна кросчето на задна гума и въртя кормилото наляво и надясно (предната гума сочи небето), то пак се усеща симетрично запъване наляво и надясно. В посока напред, кормилото е най-стабилно. Т.е. ако държа колелото на задна гума, кормилото няма да се завърти само нито на ляво, нито на дясно. Това ''явление'' е напълно симетрично в лява и дясна посока и го има до към 30-40градуса завъртане на кормилото.
Наклона на вилките и челните ъгли в този случай нямат нищо общо.

Ще хвана да разглобя кормилото.

''Карай с ръце на кормилото'' го оставям без коментар.

Пошегувах се.. Не се обиждай.
Развий лапата и я махни заедно с кормилото. Махни и изчисти всички лагери, след това ги гресирай и ги монтирай отново, като ВНИМАВАЙ да не объркаш местата на втулките. Възможно е прекалено много да е затегнат болта на лапата (ако не е на резба).
Аватар
teodorchy_sofia

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 14, 2010 7:59 pm

10 годишен "CROSS", мислиш ли, че може да е на нещо друго освен 1", на резба?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот BigRosso » Сря Юли 14, 2010 11:03 pm

Кроса е на резба. Мен това ме впечатли че е симетрично усилието и изчезва след определен градус.
Имам и друг гаден байк от 1000-да години с резба. На него му се затяга кормилото като го въртя в едната посока. Като го върна, се охлабва, но и почва да бие вилка/кормило. На 10-тина километра притягах с ръка. Така и не успях това самоотвиване да го оправя. Специално с Кроса такъв проблем нямам. Събота-неделя ще го разглобя. Аз мислех че ''магията'' на това симетрично усилие на кроса е лесно за обяснение. Изглежда не е точно така. Може при мен да е нещо случайно, но е много приятно за каране.
BigRosso

Мнениеот teodorchy_sofia » Чет Юли 15, 2010 9:31 am

Човек, това са стари колела и няма как да не се разваля нещо постоянно.
Сигурен съм, че неща при кормилата не са пипани, от когато са купени (10 години :D ), затова не се чуди.
По-добре ги пусни във форума и двете (или колкото имаш) за по 50лв и ще ги купи някой. Пък после събирай за нещо качествено.
Аватар
teodorchy_sofia

Мнениеот BigRosso » Чет Юли 15, 2010 11:55 am

Не четете ли - нямам представа?
Кроса от първият ден е така. Отгоре на всичко ''дефекта'' е симтеричен.
Общо колелата в къщи са 5! Две стари и работещи отлично на по 10г, две скъпи с различно предназначение и едно среден клас.
Какво по-качествено да събирм - EX 729, Alpine III, Saint, Formula DH...
BigRosso

Назад към Продукти за Trials, Street, Urban, Dirt Jump, 4X