Имам едно старо колело ''cross'' на 10-тина години. Страшно лесно се кара без ръце. Направи ми впечатление че кормилото стои много упорито в посока напред. Ако искам да го завъртя наляво или надясно - няма проблем. Усеща се обаче че наляво и надясно се върти с една идея по-трудно, отколкото при възстановяване на посоката напред. Самото кормило до към 30градуса завъртане се връща буквално само в нормално положение. Самовъзстановява се

Имам други две маркови колела. Те обратно - трудно се карат без ръце.
Едното дърпа леко наляво и не мога да разбера защо. Дали не е свързано с предният спирачен диск - нямам представа но си дърпа.
Другото не дърпа на никъде. Проблема е че посока напред му е нестабилна поскока. Малко ако се килна и литва колелото. Изглежда тежката предна гума като се поразвърти и се получава ефекта на жироскоп. Искаш ли да бутнеш кормилото в първият момент ти е трудно, като малко като се усука и няма оправия повече.
Въпросът ми е - това че cross-чето се кара супер лесно без ръце, случайност ли е или има някаква тайна при монтажа на чашките. Страшен боклук е кросчето, ама кефа е голям да го караш без ръце 5километра и ми се иска и другите две колела да ги пипна малко.
Две уточнения:
На кросчето кормилото още от първият ден е така и БМХ/МТБ съм карал без ръце години наред по много.