taurus13 написа:Ами те въпросните cr2032 са всъщност литиеви и са най-студоустойчивите, но това са малки батерии. Има си АА размери, но са по 10 кинта едната по спомен.
Иначе в града е много важно да ползва човек силен фар се оказва, защото респектира шофьорите и те започват да се съобразяват с велосипедиста значително повече, пък и реално те виждат че идваш тези от преките, които се канят да се включат в движението, а те са една от най-големите заплахи за велосипедиста движещ се вдясно.
evin написа:За силата на светене и насочеността - има колеги с брутални бойни фарове, които зверски заслепяват и особено в пълна тъмница не виждам нищо срещу тях![]()
Молбата ми е да ги насочват максимално надолу
taurus13 написа:Е по принцип фара по улиците не трябва да се насочва по-далеч от няколко метра пред велосипеда, защото заслепява шофьорите. То в града е относително светло, идеята е просто да те виждат, че идваш.
puleto написа:така че не ми пука. Ще заслепявам всеки.
taurus13 написа:Аз пък съм забелязал, че светодиодното осветление нещо възбужда и дразни пчелите, осите и други жужащи жилеци. Тва посред нощ да те преследва оса, никога не ми се беше случвало. Гася челника и тя изчезва, аз се премествам 20 метра напред и паля. Няма и 20 сек и оная пак идва и това се повтаря няколко пъти.Спомнете си и 24 часа маратон над Мътеница и стършелите.
Та за какво го споменх де - като каза 5000 лумена, па Спиров каза естествен подбор, та ми дойде на акъла, да ти кажа да внимаваш като минаваш нощем покрай гнезда на оси и особено стършели.
head_up написа:Нормално студът да изяжда батериите - от приятели алпинисти знам, че радиостанцията не се вади от якето, дори и като говориш завираш главата вътре, но не и радиото до главата - 5 минути студ и капацитета зверски намаляваТо като се замисля, те и за водата така разказваха - спиш с нея в спалния чувал, че ако замръзне...
Усещате ли, че динамото на "дядовото колело" е мнооого функционално нещо.
Пък аз си взех едно чудо, силиконова мигалка отпред - 5 диода бели + 2 червени - по един от всяка страна, ползвам го само на мигащ режим, улиците са достатъчно осветени, за да виждам. Преди време се продавах по кауфландите светлоотразителни ленит със светодиоди - едно такова на дясната ръка, и една класическа червена мигалка отзад. Трудно е да не забележиш такава коледна елха на пътя!
Което ме кара да се подсетя, защо още нямам светлоотразители на спиците...
evin написа:В Германия пък е забранено мигалката да мига, и предната, и задната. Трябва да свети постоянно - иначе - глоба. Там вече говорим за здрав харч на батерии![]()
evin написа:В Лондон велосипедистите карат с 2-3-4 мигалки отзад, закачени на велосипеда, на раницата, по дрехите. Мигат като коледни елхи и се виждат добре.
В Германия пък е забранено мигалката да мига, и предната, и задната. Трябва да свети постоянно - иначе - глоба. Там вече говорим за здрав харч на батерии![]()
Според мен трябва да има някакви правила за осветяване при предните светлини при велосипедите, до колко метра напред да стига петното макс. И на мен много ми се шофира на дълги с колата, ама не го правя. Има и задни стопчета, които зверски заслепяват. Въобще хаосът е пълен, правила няма.
evin написа:Постоянна светлина може би дава по-добра локализация на движещия се обект в пространството.
На нещо мигащо изобщо не може да му се проследи треакторията.
Разсъждавам инженерно.
nuclear написа:Аз отпред съм с 2 постоянно светещи фенерчета, а отзад с мигаща светлина и 2 лазера (проектират 2 успоредни линии в/у пътя).
Иначе за батериите се оказа че съм в грешка, не е толкова зле положението. Мислех че карам с Carrefour-ски, а се оказаха някакви PowerMax, които после се оказа че имат доста слаб капацитет.
Купих от IKEA 10 батерии за 3 лева, тях ги водят че държат доста, тази вечер нямах проблеми, светеше силно. А при по-големи студове, просто ще ги сменям малко по-често и толкова
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 352 госта