Батерии VS Студ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Батерии VS Студ?

Мнениеот nuclear » Вто Ное 18, 2014 10:09 am

Здравейте.
Дойде есента и като ходя с колело на работа, установих, че студът сутрин и вечер играе лоша шега на батериите на фенерчетата.
Именно, че като е студено, светят доста слабо. А дори и да ги държа на топло, по пътя изстиват и им отслабва светенето. А все пак искам да светят силно, защото вечерта в Мусагеница е тъмница.
Помислих, че харчат много бързо батериите и отслабват заради продължителното светене, но направих експеримента да ги вкарам на топло без да ги изключвам и започнаха да светят по-силно.
Става дума за AA батерии - ползвам такива от Carrefour, защото според реални тестове имат най-голям капацитет.
Идва въпросът, има ли AA батерии, които са устойчиви на ниски температури? То студът си е голям враг на батериите явно, те нали и автомобилните акумулатори не обичат да им е студено, но все пак има различни видове AA батерии. Все пак другата седмица го дават под нулата и искам да съм подготвен.
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Re: Батерии VS Студ?

Мнениеот evin » Вто Ное 18, 2014 10:28 am

По принцип студът е враг на всички сухи и акумулаторни батерии, но по-скоро би трябвало да им падне капацитетът като ток, а не напрежението. Това, че светят слабо, по-скоро значи, че са за смяна. На студено просто изкарват по-къс период, но в рамките на този период дават номинално напрежение.

Освен това +10 градуса не се води все още студ? От -10 градуса надолу вече е студ, който се отразява на батериите. Виж за окислени контакти и връзки.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот b1k3ra » Вто Ное 18, 2014 12:15 pm

А за истински студове, както по-горе каза колегата, само литиеви батерии. Ама няма да ти хареса цената...
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот nesretnika » Вто Ное 18, 2014 12:37 pm

За студове ползвам само Energizer Ultimate Lithium.
Ползвал съм ги до -22 градуса на GPS, фотоапарати и челник. Никакви грижи!
Ако пък не е студено си ги нося само за резерва. Хубавото също, че са много по-леки от алкалните.
nesretnika

Рейтинг: 1298

Мнениеот taurus13 » Вто Ное 18, 2014 3:23 pm

От акумулаторните батерии, литиево-йонните са по-чувствителните на студ, Хубаво е да се държат близо до тялото, ако е пакет към фара. Аз ползвам за челника металхидридни батерии и то от евтинките от Лидл и няма никви ядове. То за фарчета не си струва да се купуват алкални батерии, че много скъпо излиза, освен ако не е за задната мигалка, която дърпа малко.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Вто Ное 18, 2014 3:31 pm

Моите 2 мигалки са с 2х CR2032 литиеви батерии, общо взето изкарват 1 месец при всекидневна непрекъсната употреба.
Дори на светло карам с включена задна мигалка.
Сменям ги като позагубят диодите яркост, не ги чакам да умрат съвсем.
От ИКЕА купувам блистер с 10 батерии, излиза най-евтино.
Въпросните CR2032 държат съвсем прилично на студ, ползвал съм ги до -10 градуса буквално.
Отпред ползвам мигалка с 2 диода на Cree, която има и постоянно светене. Като свети постоянно, може и да изяде батериите за седмица, но рядко я пускам, защото карам по познати маршрути и постоянна светлина не ми е нужна :D
Аватар
evin

Мнениеот taurus13 » Вто Ное 18, 2014 3:49 pm

Ами те въпросните cr2032 са всъщност литиеви и са най-студоустойчивите, но това са малки батерии. Има си АА размери, но са по 10 кинта едната по спомен. :)
Иначе в града е много важно да ползва човек силен фар се оказва, защото респектира шофьорите и те започват да се съобразяват с велосипедиста значително повече, пък и реално те виждат че идваш тези от преките, които се канят да се включат в движението, а те са една от най-големите заплахи за велосипедиста движещ се вдясно.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот puleto » Сря Ное 19, 2014 9:57 am

taurus13 написа:Ами те въпросните cr2032 са всъщност литиеви и са най-студоустойчивите, но това са малки батерии. Има си АА размери, но са по 10 кинта едната по спомен. :)
Иначе в града е много важно да ползва човек силен фар се оказва, защото респектира шофьорите и те започват да се съобразяват с велосипедиста значително повече, пък и реално те виждат че идваш тези от преките, които се канят да се включат в движението, а те са една от най-големите заплахи за велосипедиста движещ се вдясно.

За силния фар си много прав. Получих като подарък един фар 5000 лумена с акумулатор, което е малкото неудобство. Всички ме псуват като го пусна, и пешеходци и автомобилисти. Акумулатора се зарежда с адаптор и издържа доста. Става и за челник. Относно батериите, най- хубави са Duracel. Казвам го от опит, а не заради рекламата със зайчето. Така или иначе обаче фар с две батерии АА не може да свети кой знае колко силно.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот evin » Сря Ное 19, 2014 10:14 am

За силата на светене и насочеността - има колеги с брутални бойни фарове, които зверски заслепяват и особено в пълна тъмница не виждам нищо срещу тях :bawling:

Молбата ми е да ги насочват максимално надолу
Аватар
evin

Мнениеот puleto » Сря Ное 19, 2014 9:13 pm

evin написа:За силата на светене и насочеността - има колеги с брутални бойни фарове, които зверски заслепяват и особено в пълна тъмница не виждам нищо срещу тях :bawling:

Молбата ми е да ги насочват максимално надолу

Колега какво значи максимално надолу? Аз мога и да си го сложа в джоба, ама като карам с 30 км./ час ме интересува да имам видимост около 20 метра напред за да имам спирачен път.
puleto

Мнениеот taurus13 » Чет Ное 20, 2014 12:17 am

Е по принцип фара по улиците не трябва да се насочва по-далеч от няколко метра пред велосипеда, защото заслепява шофьорите. То в града е относително светло, идеята е просто да те виждат, че идваш.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот puleto » Чет Ное 20, 2014 10:22 pm

taurus13 написа:Е по принцип фара по улиците не трябва да се насочва по-далеч от няколко метра пред велосипеда, защото заслепява шофьорите. То в града е относително светло, идеята е просто да те виждат, че идваш.

Велосипедистите не ги уважават нито шофьорите, нито пешеходците, така че не ми пука. Ще заслепявам всеки.
puleto

Мнениеот spirov92 » Чет Ное 20, 2014 11:50 pm

puleto написа:така че не ми пука. Ще заслепявам всеки.

:crazy: Те не тва му се казва естествен подбор.
spirov92

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 21, 2014 12:10 am

Аз пък съм забелязал, че светодиодното осветление нещо възбужда и дразни пчелите, осите и други жужащи жилеци. Тва посред нощ да те преследва оса, никога не ми се беше случвало. Гася челника и тя изчезва, аз се премествам 20 метра напред и паля. Няма и 20 сек и оная пак идва и това се повтаря няколко пъти. :D Спомнете си и 24 часа маратон над Мътеница и стършелите.
Та за какво го споменх де - като каза 5000 лумена, па Спиров каза естествен подбор, та ми дойде на акъла, да ти кажа да внимаваш като минаваш нощем покрай гнезда на оси и особено стършели.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот evin » Пет Ное 21, 2014 9:42 am

Сигурно е бил стършел, те са нощни насекоми, за разлика от осите.
Аватар
evin

Мнениеот puleto » Пет Ное 21, 2014 7:07 pm

taurus13 написа:Аз пък съм забелязал, че светодиодното осветление нещо възбужда и дразни пчелите, осите и други жужащи жилеци. Тва посред нощ да те преследва оса, никога не ми се беше случвало. Гася челника и тя изчезва, аз се премествам 20 метра напред и паля. Няма и 20 сек и оная пак идва и това се повтаря няколко пъти. :D Спомнете си и 24 часа маратон над Мътеница и стършелите.
Та за какво го споменх де - като каза 5000 лумена, па Спиров каза естествен подбор, та ми дойде на акъла, да ти кажа да внимаваш като минаваш нощем покрай гнезда на оси и особено стършели.

Благодаря за съвета! Насекомите или ги има или ги няма, но не бях погледнал от тази гледна точка и за това благодаря, Просто исках да помогна на колегата с това че ако има мощен фар ще му е все едно в кой студ свети с 4000 лумена и в кой с 5000. Иначе понеже всички ме псуват по улиците сигурно ще го продам или ще карам само в гората с него. Поздрав.
puleto

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 21, 2014 10:50 pm

Е...не го продавай, за гората е екстра, пък сигурно има и по-слаби режими. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот head_up » Нед Ное 23, 2014 10:25 pm

Нормално студът да изяжда батериите - от приятели алпинисти знам, че радиостанцията не се вади от якето, дори и като говориш завираш главата вътре, но не и радиото до главата - 5 минути студ и капацитета зверски намалява :) То като се замисля, те и за водата така разказваха - спиш с нея в спалния чувал, че ако замръзне...
Усещате ли, че динамото на "дядовото колело" е мнооого функционално нещо :D .
Пък аз си взех едно чудо, силиконова мигалка отпред - 5 диода бели + 2 червени - по един от всяка страна, ползвам го само на мигащ режим, улиците са достатъчно осветени, за да виждам. Преди време се продавах по кауфландите светлоотразителни ленит със светодиоди - едно такова на дясната ръка, и една класическа червена мигалка отзад. Трудно е да не забележиш такава коледна елха на пътя!
Което ме кара да се подсетя, защо още нямам светлоотразители на спиците...
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот puleto » Пон Ное 24, 2014 12:00 am

head_up написа:Нормално студът да изяжда батериите - от приятели алпинисти знам, че радиостанцията не се вади от якето, дори и като говориш завираш главата вътре, но не и радиото до главата - 5 минути студ и капацитета зверски намалява :) То като се замисля, те и за водата така разказваха - спиш с нея в спалния чувал, че ако замръзне...
Усещате ли, че динамото на "дядовото колело" е мнооого функционално нещо :D .
Пък аз си взех едно чудо, силиконова мигалка отпред - 5 диода бели + 2 червени - по един от всяка страна, ползвам го само на мигащ режим, улиците са достатъчно осветени, за да виждам. Преди време се продавах по кауфландите светлоотразителни ленит със светодиоди - едно такова на дясната ръка, и една класическа червена мигалка отзад. Трудно е да не забележиш такава коледна елха на пътя!
Което ме кара да се подсетя, защо още нямам светлоотразители на спиците...

Колега, като ти чета оптимизма и направо се чудя защо има автопроизшествия и злополуки с велодипедисти?
puleto

Мнениеот evin » Пон Ное 24, 2014 10:23 am

В Лондон велосипедистите карат с 2-3-4 мигалки отзад, закачени на велосипеда, на раницата, по дрехите. Мигат като коледни елхи и се виждат добре.

В Германия пък е забранено мигалката да мига, и предната, и задната. Трябва да свети постоянно - иначе - глоба. Там вече говорим за здрав харч на батерии :D

Според мен трябва да има някакви правила за осветяване при предните светлини при велосипедите, до колко метра напред да стига петното макс. И на мен много ми се шофира на дълги с колата, ама не го правя. Има и задни стопчета, които зверски заслепяват. Въобще хаосът е пълен, правила няма.
Аватар
evin

Мнениеот head_up » Пон Ное 24, 2014 3:26 pm

evin написа:В Германия пък е забранено мигалката да мига, и предната, и задната. Трябва да свети постоянно - иначе - глоба. Там вече говорим за здрав харч на батерии :D

Сериозно? :confused: Това е странно... Мигащата светлина привлича повече внимание. Малко разсейва, особенно, ако са 3-4-5 коледни елхи на велоспеди един до друг, но все пак - нали това е идеята - да не те пропуснат, т.е. да де, да те пропуснат на пътя!
head_up

Мнениеот evin » Пон Ное 24, 2014 4:16 pm

Постоянна светлина може би дава по-добра локализация на движещия се обект в пространството.
На нещо мигащо изобщо не може да му се проследи треакторията.
Разсъждавам инженерно.
Аватар
evin

Мнениеот puleto » Пон Ное 24, 2014 6:11 pm

evin написа:В Лондон велосипедистите карат с 2-3-4 мигалки отзад, закачени на велосипеда, на раницата, по дрехите. Мигат като коледни елхи и се виждат добре.

В Германия пък е забранено мигалката да мига, и предната, и задната. Трябва да свети постоянно - иначе - глоба. Там вече говорим за здрав харч на батерии :D

Според мен трябва да има някакви правила за осветяване при предните светлини при велосипедите, до колко метра напред да стига петното макс. И на мен много ми се шофира на дълги с колата, ама не го правя. Има и задни стопчета, които зверски заслепяват. Въобще хаосът е пълен, правила няма.

Интересно ми е за мигащата светлина. Един приятел си взе колело от оландия мисля KOGA MIYATA със светлини които струват 60 евро и те могат само да мигат. Те са с индуктори на спиците. Как разрешават това съоръжение да съществува. Знам че писах Холандия но все пак....? За колата мога да ти кажа, че на къси нямаш спирачен път да спреш с повече от 50 км./ час. Хората си мислят че ги виждаш, а всъщност не е така. На дълги е забранено в осветени участъци и т. н. разсъждения...
puleto

Мнениеот hitar_potter » Пон Ное 24, 2014 6:58 pm

Мигането през нощта може да дразни водачите на автомобилите и съответно да внимават по-малко за другите потенциални изненади. На 24-часовия маратон на Кривите спици също е забранено карането с мигаща светлина. Нали се сещате колко е приятно в пълна тъмнина единственото нещо, което виждаш пред теб, да е мигаща светлина?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот nuclear » Пон Ное 24, 2014 7:05 pm

Аз отпред съм с 2 постоянно светещи фенерчета, а отзад с мигаща светлина и 2 лазера (проектират 2 успоредни линии в/у пътя).

Иначе за батериите се оказа че съм в грешка, не е толкова зле положението. Мислех че карам с Carrefour-ски, а се оказаха някакви PowerMax, които после се оказа че имат доста слаб капацитет.
Купих от IKEA 10 батерии за 3 лева, тях ги водят че държат доста, тази вечер нямах проблеми, светеше силно. А при по-големи студове, просто ще ги сменям малко по-често и толкова :)
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yash » Пон Ное 24, 2014 8:38 pm

evin написа:Постоянна светлина може би дава по-добра локализация на движещия се обект в пространството.
На нещо мигащо изобщо не може да му се проследи треакторията.
Разсъждавам инженерно.

Не само. Немците мислят и за здравето. Мигащата светлина може да предизвика епилептична криза.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот head_up » Пон Ное 24, 2014 9:22 pm

@Yash, не можем да загасим всички реклами по пътя, които мигат и шават. Нещо като фантастика малко се получава, но тези реклами в общи линии ни преследват. И мен ме дразнят, но мигалката на моят велосипед не би трябвало да докара някой до припадък, пък ако това може да се случи - този човек по коледа трябва да не излиза от тях! Не, не мисля, че това е причината. По-скоро има логика до някъде с траекторията... Все пак при достатъчно интензивно мигане - хем дразни, хем се следи без проблеми. Така и така сме почнали - тези лазерните имат ли видим ефект при шофьорите? И колко време му карат батериите (пак до там опирам) на това чудо? Лазерния диод е гладно животно принципно.
head_up

Мнениеот puleto » Пон Ное 24, 2014 11:35 pm

nuclear написа:Аз отпред съм с 2 постоянно светещи фенерчета, а отзад с мигаща светлина и 2 лазера (проектират 2 успоредни линии в/у пътя).

Иначе за батериите се оказа че съм в грешка, не е толкова зле положението. Мислех че карам с Carrefour-ски, а се оказаха някакви PowerMax, които после се оказа че имат доста слаб капацитет.
Купих от IKEA 10 батерии за 3 лева, тях ги водят че държат доста, тази вечер нямах проблеми, светеше силно. А при по-големи студове, просто ще ги сменям малко по-често и толкова :)

Е защо не започна с това какви са ти батериите. Power Max са българските от Никополския завод. Ама не са от Никопол а преоценени батерии от Китай с лепенки на Никопол. Пълно щастие е че са светнали. По- добре си взимай от магазините "1 лев", по- читави са. Също някой по- нагоре писа за радиото в пазвата. Караш и като изстинат, вадиш от пазвата топли. На другия ден обратно. Има решение.
puleto

Назад към Общ форум