спане на открито - опасности?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: спане на открито - опасности?

Мнениеот unsigner » Нед Юни 23, 2013 9:44 am

taurus13 написа:В романите за Винету пишеше за въже от конски косми, но срещу змии.

Романите за Винету са писани от кабинетен плъх, който в родната си Германия едва ли е помирисвал спане на открито, а в Америка дори не е стъпвал. Не ги взимайте за наръчник по оцеляване :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 23, 2013 11:49 pm

Не ги взимаме, само казвам какво пишеше. Ама той човеко може да го е чул от некой трапер все пак. :) Иначе ако некой се интересува от опасности при спане на чужди планети, мога да му дам некой съвет от Стар Трек. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Wheeler » Пон Юни 24, 2013 3:00 pm

unsigner написа:
taurus13 написа:В романите за Винету пишеше за въже от конски косми, но срещу змии.

Романите за Винету са писани от кабинетен плъх, който в родната си Германия едва ли е помирисвал спане на открито, а в Америка дори не е стъпвал. Не ги взимайте за наръчник по оцеляване :-)

Като малък се скъсвах от четене на книги за "дивия запад" и съм почти сигурен, че това с въжето от конски косми е от "Конникът без глава", а не от Винету :offtopic:
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 24, 2013 9:38 pm

Така както го казваш, може и да си прав - мен вече много ми се бъркат всички тия романи. Не знам дали сега децата ги четата тия книги....по-скоро надали.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот antonpc » Пет Яну 16, 2015 9:16 pm

Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот subritual » Нед Юни 07, 2015 1:34 am

От 12 годишен не ми се беше забивал кърлеж, до днес.
На почти същото място в слабините го открих,леко ме досърбя.Да е стоял 6 часа най-много.
На кучетата съм извадил дузини, ама с едни пинцети, които са малко груби.
(Чух за някакви комплекти в Лидл, на всяка цена ще се постарая да се сдобия с такъв.)
Та не посмях сам и отивам в Исул. Нс вратата на спешния кабинет пише: вадене на кърлежи- 32лв + 8 за тетанус.
Мед. сестрата го намаза с йод-бензин и сам излезе явно, щото само с клечка за уши го отстрани.Не дотам подходящ метод, доколкото съм чувал и отсявал противоречиви информации по въпроса.
Преди това пробвах вкъщи с чесън, но без резултат.
После ми поиска на ръка 30лв. и като попитах за касова бележка се намуси, отиде и ми написа.Платих 32лв, както си е по ценоразпис.
Тоест, доплатих само 2лв. Гадна държава ей... (простете)
ЗА БОГА ХОРА, НЕ ПЛАЩАЙТЕ НА РЪКА! Щото една жена преди мен така направи и явно това е практиката, особено на нощни дежурства.
Аватар
subritual

Мнениеот Sartor » Нед Юни 07, 2015 9:29 am

Явно в различните болници е различно - по принцип ако си здравно осигурен, не би трябвало да ти искат пари. Във ВМА (София) поне миналата седмица не са искали - нито един лев не взеха (за цялата процедура по вадене, превръзка и тетанус). Също така хора, които се занимават с кърлежи (говоря за специалисти-познати) казват, че трябва да се извади от хирург, а не от мед. сестра. В този случай бих изискал информация за този ценоразпис и на какво основание ги искат тези пари.

Колкото до самия кърлеж, много хора пренебрегват факта, че трябва да се занесе за изследване (или в частна лаборатория или, ако сте от София, в Центъра по заразни болести (http://www.ncipd.org/)).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот subritual » Нед Юни 07, 2015 2:49 pm

Днес още един се намери, над коляното отзад. Тоя път безплатно го извадиха с игла, в спешния център с договор към GP-то .
Ей този кози крак много го хвалят:
http://www.otom.com/how-to-remove-a-tick
Някой дали го е ползвал?
Иначе в центъра по заразни и паразитни болести предполагам изследват това:
Микроскопско изследване на кърлеж за заразеност с причинителя на
Лаймската борелиоза
9,00лв.
Аватар
subritual

Мнениеот Sartor » Нед Юни 07, 2015 8:11 pm

subritual написа:Иначе в центъра по заразни и паразитни болести предполагам изследват това:
Микроскопско изследване на кърлеж за заразеност с причинителя на
Лаймската борелиоза
9,00лв.

Да, точно така. Това е излседване на кърлежа (дали е преносител). Цената не е актуална - струва 18лв. сега. Друго изследване е серологичното изследване, с което се установява дали си заразен (то вече е за теб и се проверява като цяло дали имаш някаква зараза, не само Лаймската борелиоза, примерно кримска треска, ку-треск, т.н.) и се прави след 20 дена след ухапването (струва 29лв понастоящем).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Yavkata » Пон Юни 08, 2015 4:59 am

subritual написа:Днес още един се намери, над коляното отзад. Тоя път безплатно го извадиха с игла, в спешния център с договор към GP-то .
Ей този кози крак много го хвалят:
Някой дали го е ползвал?

Почти ежедневно, много удобно съоръжение. :)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот skiman » Пон Юни 08, 2015 8:28 am

Как се вади кърлеж в полеви условия и не само. Пробвано е, работи на 100%.

Взима се малка спринцовка за еднократна употреба, срязва се върхът ѝ. Поставя се върху мястото, където е кърлежът, внимателно се изтегля. Гадът излиза, а всички отровни вещества, които е успял да впръска в тялото ви, се изтеглят на повърхността. След това трябва да се промие дупчицата със спирт или някакъв дезинфектиращ разтвор.
п.с. Една спринцовка струва 10-тина стотинки в аптеката. :D
Ако не се получава добър вакуум, намажете леко около кърлежа с някакъв крем. А и по-лесно излиза.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот pavle » Вто Юни 09, 2015 9:51 am

Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Мнениеот windv » Вто Юни 09, 2015 3:23 pm

skiman написа:Как се вади кърлеж в полеви условия и не само. Пробвано е, работи на 100%.

Взима се малка спринцовка за еднократна употреба, срязва се върхът ѝ. Поставя се върху мястото, където е кърлежът, внимателно се изтегля. Гадът излиза, а всички отровни вещества, които е успял да впръска в тялото ви, се изтеглят на повърхността. След това трябва да се промие дупчицата със спирт или някакъв дезинфектиращ разтвор.
п.с. Една спринцовка струва 10-тина стотинки в аптеката. :D
Ако не се получава добър вакуум, намажете леко около кърлежа с някакъв крем. А и по-лесно излиза.

само не разбрах, спринцовката в гъза на кърлежа ли я завираш? Сериозно питам:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот RedHawk » Вто Юни 09, 2015 3:34 pm

windv написа:само не разбрах, спринцовката в гъза на кърлежа ли я завираш? Сериозно питам:)

:D Предполагам това е идеята :
http://webnovinar.com/2015/05/12/%D0%B2 ... %B5%D0%BD/
Аватар
RedHawk

Мнениеот Vorac » Вто Юни 09, 2015 11:05 pm

subritual написа:Ей този кози крак много го хвалят:

Човек, тия кърлежи от клипчето са толкова плитко вкопани, че може и с пръсти да се извадят, без да бъде изтискано стомашното им съдържимо.

Един закопал се от 12 часа гад друго решение на съм виждал да се извади, освен с игла/скалпел да се изчопли мястото и с върха й да се извади тялото, потенциално оставяйки главата вътре ако не се внимава.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот head_up » Сря Юни 10, 2015 9:07 am

Недей така, вадили са ми кърлеж след 12 часа. Т.е. около, предния ден бях по горите на другия ден ставам по обед - малък кърлеж. Е, с пинсета докторката с в спешното ме лиши от кърлежа заедно с няколко косъма около пъпа :boggled: Въпросът е тоя, който го вади да има идея какво прави. С такива тулове не мисля, че е редно да се третират хора - животни да, те са ок в повечето случай, но на човека и една инжекция му трябва.
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот evilzet » Сря Юни 10, 2015 12:32 pm

На клипа с "козия крак" :D ги вадят и в двете посоки. Не трябва ли да е като винт с нормална резба?
evilzet

Мнениеот b1k3ra » Сря Юни 10, 2015 1:58 pm

Изобщо не трябва да се върти.
Всеки с медицинско образование, някакви по-смислени обучения по първа помощ и т.н. би следвало да знае, че това са глупости и само увеличават риска.
Кърлежа няма резба на хобота си, че да въртим...
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот head_up » Сря Юни 10, 2015 3:06 pm

b1k3ra написа:Изобщо не трябва да се върти.
Всеки с медицинско образование, някакви по-смислени обучения по първа помощ и т.н. би следвало да знае, че това са глупости и само увеличават риска.
Кърлежа няма резба на хобота си, че да въртим...

Ще ме прощаваш, но това по-горе не е единствения път, в който ми вадят кърлеж, защото не е искал да падне сам след мазане с нещо - точно медицински кадри го въртят обратно на часовниковата стрелка. Единия път в спешното, другия в селската лечебница. И двата пъти едно и също направиха. Не знам дали има резба на хобота си, но факт е, че така са ги научили в университета... А сега де?
head_up

Мнениеот b1k3ra » Сря Юни 10, 2015 5:16 pm

Не ми се влиза в спорове, който го интересува може да открие информация.
Ето само един цитат:

Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си

А иначе това кой какво е учил и практикува...само си направете труда да проверите от кога датират сведенията за Лаймската болест (особено в България) и помислете кога са учили споменатите специалисти, да не говорим тези, които са ги учили колко са им били актуални данните. За мен тези остарели разбирания за мазане, въртене и т.н. някога са били без последствия, просто защото риска точно вашия кърлеж да е приносител на Лаймска болест е бил нищожен. Дали ще повърне, дали ще остане част от него с тези неправилни практики е било без значение.
Да не говорим, че нашите дядовци и баби с толкова животни около тях са били със сигурност често полазвани. Едва ли всеки път са се занимавали да им обръщат внимание, да не говорим да търсят лекарска помощ. Днес обаче, това не значи, че и ние можем да си позволим това. Или пък да се доверяваме сляпо на градски легенди и остарели разбирания...
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот subritual » Чет Юни 11, 2015 8:17 am

Значи, за въртенето и аз го знам, но ако няма налични хубави пинцети с остър връх,така,че да се захване стабилно и близо до хобота е по-добре да се върти или изсмуче по цитирания метод, според мен.
Честно казано, не смея да давам този съвет на хора, но съм извадил десетки кърлежи от кучетата ми, като съм скъсал не малко и то точно без въртене.
Това за,че хоботът им няма резба е разбира се вярно, но има зъбци, подобни на ребен скелет.Теглейки директно, те се впиват, докато при въртене се изплъзват или счупват. :eyebrow: Като ги завъртиш, независимо в коя посока излизат много по-лесно. А що се отнася до медицинските лица, те и сега ги вадят по различни начини. За ваденето не се носи отговорност в крайна сметка, единствено се вижда дали са го скъсали.
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/11216613_10207052653063176_3777294634466298330_o.jpg
Аватар
subritual

Мнениеот evin » Чет Юни 11, 2015 9:20 am

Няма нищо спираловидно в хобота на тия гадини. Въртейки, смачквате власинките, които държат контра в кожата. Затова е без значение накъде се върти. Също така е важно първо да се врътне 2-3 оборота без да се дърпа, а чак след това да се дръпне. В см. да не се върти дърпайки. После задължително гадината се праща за изследване, че с лаймската болест шега не бива. Умираш като куче, а ако си късметлия - оставаш инвалид за цял живот.

Може да се капне капка олио веднага преди процедурата, в никакъв случай не изчаквайте "да подейства", защото гадината се паникьосва и могат да станат поразии
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Pileto » Чет Юни 11, 2015 6:07 pm

има и един уред приличащ на помощник за вдяване на игли. Нещо от рода на нимфа беше. Някой ползвал ли го е? Мнения?
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот perun » Сря Юли 01, 2015 10:59 pm

Да не забравяме и за снежния човек Йети, все пак е виждан и по нашите ширини!
perun

Мнениеот HHristov » Чет Авг 20, 2015 10:53 am

Pileto написа:има и един уред приличащ на помощник за вдяване на игли. Нещо от рода на нимфа беше. Някой ползвал ли го е? Мнения?

Ако става въпрос за това http://tickfree.eu/, аз го ползвам от година. Цената му е малко височка за едно телче, но мога да го похваля. Извадил съм десетина - толкова лесно е, както го описват.
HHristov

Рейтинг: 1460

Предишна

Назад към Общ форум