Маршрути около Кавала и о. Тасос, Гърция ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маршрути около Кавала и о. Тасос, Гърция ?

Мнениеот irf » Вто Май 31, 2011 1:23 pm

Здравейте,

Искам да помоля ако някои има инфо за маршрути за МТБ около град Кавала и о.Тасос или от къде да намеря такива, да сподели. Доста се порових в нета и сайта, но не намерих нищо :( .Предварително благодаря.
irf

Рейтинг: 1220

Re: Маршрути около Кавала и о. Тасос, Гърция ?

Мнениеот K.Linch » Пон Авг 22, 2011 5:32 pm

Привет,

Не знам дали темата още е актуална. И аз в момента си търся инфо за Тасос. Досега попаднах на това: http://www.mtb-thassos.com/gb/Routes
Има някакви и в този сайт: http://www.bikemap.net
Ако намеря нещо по-интересно, ще пиша пак :)
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот dobber » Вто Авг 23, 2011 2:42 pm

Ще ходя след 2 седмици в Тасос, някои знае ли за колко часа се прави обиколка на целия остров по шосетата, без много много да почивам? Най-добро време на деня кое е, с цел избягване на трафика - мога много рано сутрин да стана, около 4-5.
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот Ozzie » Вто Авг 23, 2011 3:12 pm

Асфалтовата обиколка е ~ 100 км. Има изкачвания (някои стръмнички) има спускания... Всичко зависи в каква форма си.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот irf » Чет Авг 25, 2011 11:38 am

Момчето от MTB-Thassos.com се казва Янис, много приятен човек мога да ти дам телефона да му се обадиш, ако искаш. С удоволствие ще те разведе.

Поздрави
irf

Мнениеот Univer welo » Чет Авг 25, 2011 12:49 pm

PIC_0483.JPG
PIC_0483.JPG (129.68 KiB) Прегледано 5842 пъти
PIC_0482.JPG
PIC_0482.JPG (142.94 KiB) Прегледано 5829 пъти

Тази карта с упътване можеш да получиш ,когато купуваш билет за ферибота. В случай ,че се интересуваш повече за маршрута /с байк и багаж/- Гоце Делчев- Драма-Кавала- остров Тасосс- обиколка и обратно- 5 дни пиши. Най -добре е да се пътува последната седмица на септември и първата -на октомври. На 02 октомври -преди Кавала има голям електронен термометър- температурата в 16ч 30 мин. беше 35 градуса.
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот K.Linch » Пет Авг 26, 2011 11:22 pm

Привет отново.

Днес се върнах от Тасос. Островът е приятен за каране, и може да се обиколи за един ден. Най-демотивираща за мен беше жегата. Хубаво е за обиколката да се тръгне рано сутринта, а най-голямата жега се преживява най-лесно в някоя таверна или в морето. През около 5км има населени места, където да се презареди с вода/храна, но при всички положения си носете достатъчно вода, особено за южната и западната част на острова (на места си е почти като пустиня като напече). В източната част, шосето е предимно в гората. Като цяло има какво да се види покрай панорамното шосе, а и има доста примамливи плажове, което значително може да удължи времето за обиколката.

Относно байковете, ако не си носите, на острова може да се наемат прилични МТБ-та за по 5-7 евро на ден (24ч.). За съжаление не ги поддържат много добре, но вършат работа. На повечето, ако не на всички места, където предлагат возила под наем, можете да се сдобиете с картата качена от Univer welo или друга подобна.

Бях за кратко на Тасос и нямах време да разуча офроуд маршрутите, но доколкото знам около Потос са най-популярни. Има и кратко и леко маршрутче покрай морето на север от Golden Beach. Като врътках по шосето, видях на доста места песъкливи отбивки към планината, но не знам доколко не са задънени пътища водещи до някой козарник.

Бях там в работни дни, и навсякъде имаше свободни места по хотелите. Видях и някой друг къмпинг, т.че преспиването не би трябвало да е проблем. Не знам как стоят нещтата през уикенда обаче.

При всички положения, ако решите да ходите към Тасос основно за да карате, най-добре изчакайте да дойдат по-прохладните месеци. Жегата е значително по-нетърпима от тук, и изцежда силите много бързо.

Като цяло останах доволен от острова, и мисля да повторя като поразхлади, че ми остана доста за разглеждане :)
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот dobber » Пон Сеп 12, 2011 10:36 am

dobber написа:Ще ходя след 2 седмици в Тасос, някои знае ли за колко часа се прави обиколка на целия остров по шосетата, без много много да почивам? Най-добро време на деня кое е, с цел избягване на трафика - мога много рано сутрин да стана, около 4-5.

Привет, вчера се прибрах от острова, като там направих първото си 100км колоездене по шосе.
Тръгнах в 6:30 от Скала Калирахи (западната част от острова) и за 1 час стигнах до столицата Лименас по път без баири. От там заизкачвах най-стръмният и висок баир в острова - 320 метра денивелация за около 4-5км водещ до Панагия. В центъра има прекрасна пекарна, където хапнах една баничка и пих кафе. Следва страхотно спускане до морското ниво, като не си взех вода и реших да разчитам на крайпътните заведения. Оказа се че от Кинира до Астрис (около 30км) няма крайпътни заведения, почти няма цивилизация и са едни безкрайни изкачвания и слизания :) Добре че това разстояние се взима малко над час. Не можах да се стърпя и пих една бира в 10 сутринта :) От Астрис през Лименария и другите градчета вече бе лесно и въпрос само на завършване, като няма равни участъци, а само поредния баир.

Общо време: 5 часа, като почивах 3 пъти общо за 40 минути.
Средна скорост: 21км/ч
Ето и ГПС-а: http://runkeeper.com/user/zlobber/activity/51412468
Аватар
dobber

Мнениеот mengels » Пон Сеп 12, 2011 11:01 am

а движението как е..? до колкото си спомням липсва банкет..
mengels

Мнениеот dobber » Пон Сеп 12, 2011 11:23 am

mengels написа:а движението как е..? до колкото си спомням липсва банкет..

Има си банкет, има си бяла линия, пътя е широк. Поради ранният час, около големите градове - Лименас и Панагия нямах никакъв трафик. След това в юго-източната част на острова е пусто и пак няма трафик. В Астрис бях около 10 сутринта и през другия голям град - Лименария до финалната ми точка си имаше доста движение. Нямах никакви проблеми с автобуси и камиони.
Аватар
dobber

Мнениеот rarekin » Пон Сеп 12, 2011 1:44 pm

dobber написа: ... и са едни безкрайни изкачвания и слизания :)

:offtopic:

Какви безкрайни изкачвания при такава денивелация?

Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот dobber » Пон Сеп 12, 2011 2:04 pm

Извинявам се, че ми беше трудно. Това бе само първото ми толкова дълго каране на колело и след 3тия час всичко ми се виждаше стръмно, въпреки че бях само 100 метра над водата.
Аватар
dobber

Мнениеот 5L » Пон Сеп 12, 2011 2:58 pm

rarekin написа:
dobber написа: ... и са едни безкрайни изкачвания и слизания :)

Какви безкрайни изкачвания при такава денивелация?

Абе оказа се, че зор си има. Днес от Скала Потамия с едно ренталско колело за 00:35 качих от 0 до 320 м н.в. и се отказах да въртя обиколка на острова (главно поради неподходящия час-14:00). Предполагам, че за цялата обиколка ще се събере около 1,5 км денивелация, т.е. колкото и на обиколката на Витоша. Може би ще завъртя целия кръг, ако си намеря читаво возило.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот Sartor » Съб Яну 23, 2016 10:01 am

Малко ще вдигна темата с актуална топографска гарта на Гърция (не е нелегална) - проверена е, че работи и е безплатна. Нека някой който е по-запознат с терените там да си даде мнението, ако си я инсталира на MapSource / BaseCamp-a.

http://www.swpegasus.com/
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот THEZOGGO » Съб Яну 23, 2016 7:42 pm

Sartor написа:Малко ще вдигна темата с актуална топографска гарта на Гърция (не е нелегална) - проверена е, че работи и е безплатна. Нека някой който е по-запознат с терените там да си даде мнението, ако си я инсталира на MapSource / BaseCamp-a.

http://www.swpegasus.com/

Безплатна карта на Гърция: https://openmtbmap.org/donate/odbl/down ... ce_en.html

Тъй като ползвам картите за Германия, Швейцария и Франция, съм много доволен. Предполагам, че и за Гърция картата ще е детайлна. Инструкциите са лесни. Ползвам Картите на Гармин Етрекс 30. Вървят перфектно.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Insight » Сря Яну 27, 2016 4:42 pm

5L написа:===Днес от Скала Потамия с едно ренталско колело за 00:35 качих от 0 до 320 м н.в. и се отказах да въртя обиколка на острова (главно поради неподходящия час-14:00). Предполагам, че за цялата обиколка ще се събере около 1,5 км денивелация, т.е. колкото и на обиколката на Витоша. Може би ще завъртя целия кръг, ако си намеря читаво возило.====

Само да споделя, че старт от Скала Потамия е най-голямото дърво според мен, тъй като накъдето и да въртиш обиколката имаш яко катерене и в началото и в края.
Можеш само да избираш с какво да започнеш - със серия малки, но тегави, или едно голямо и ... тегаво катерене.
Проблема е актуален топлите месеци, когато с ранно ставане може да се пропусне част от жегата, но за финал пак ти остава жега и катерене в едно!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Назад към Общ форум