Екшън камери - Sony vs GoPro

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Екшън камери - Sony vs GoPro

Мнениеот k.petrov92 » Съб Фев 20, 2016 1:45 pm

Здравейте,

От известно време съм в дилема за избора на екшън камера. В главата ми се въртят главно гореспоменатите марки, но се оглежда и за бюджетно решение, за което ще спомена малко по-късно. За мое щастие имам преки впечатления за една от двете марки, а по точно GoPro. За около година имах възможност да си поиграя с един Hero 3 White. Резултата беше по мое наблюдение с задоволително, към добро качество, но може би е малко overprice като продукт като цяло. В последно време гледам главно ревюта на Sony, и конкретно модела "HDR-AZ1VR". Това всъщност е Mini модела на Sony, който има параметрите на Hero 3 Black, но има вградена стабилизация. Според ревютата и тестовете които изгледах, Sony-то заснема значително повече детайли(по-остри изображения). Минусът на този модел, е липса на всякакъв фокус под вода(което в моя случай не е от голямо значение, искам да я използвам за снимане по пътеките и през по-голямата част от времето поставена върху каската.)

Марките и моделите, на камери от които смятам да избера са:
1. Sony HDR-AZ1VR
2. GoPro Hero 3 black

Компактното решение на GoPro, от чието качество на заснемане не съм особено впечатлен...
3. Gopro Hero 4 Session

И най-накрая бюджетното решение за което споменах.
4.Xiaomi YI
От ревютата на Xiaomi YI видях че качеството е почти същото като на Gopro Hero 4 Session, но в предвид цената от 60-90$ е къде, къде по-приемлив вариант.

Моят въпрос е някой във форума има ли преки впечатления от Sony. Също така коя камера бихте избрали и защо?
Аватар
k.petrov92

Рейтинг: 1228

Re: Екшън камери - Sony vs GoPro

Мнениеот halfdone » Съб Фев 20, 2016 3:30 pm

Разгледай тази тема.
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=151224
Продавам : .
Аватар
halfdone

Рейтинг: 2000

Мнениеот k.petrov92 » Съб Фев 20, 2016 4:28 pm

halfdone написа:Разгледай тази тема.
viewtopic.php?f=3&t=151224

Темата напълно затвърждава първоначалното ми решение. Остава само въпроса дали някой е ползвал конкретния, по-компактен модел на Sony HDR-AZ1VR.
Аватар
k.petrov92

Мнениеот moridinbg » Съб Фев 20, 2016 7:13 pm

Xiaomi-то е супер! Ползва същият чип като Hero 3 Black. Качеството екстра (и цената е такава :D). Кейсовете са съвместими с GoPro маунтове.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Bobeto » Съб Фев 20, 2016 7:28 pm

Преди година имах , като твоята дилема.

Избрах Sony, само че as30 модела. Гонех най-оптимална цена. Gopro ми идва много надценено.

Предимствата на sony-тата като цяло:

Стабилизацията - минус обаче, че "яде" от остротата на изображението. Снимам повече без стабилизация, поради което..... Надявам се с по новите модели да има подобрение.
GPS - Може да ти сложи моментната ти скорост върху клипчето. Малко изостава от реалния момент, но мисля, че това е валидно за всички подобни GPS>
Audio-то е много по добро. Sony винаги са били добре на тема sound.
Цветовете са по реални от gopro, но това май идва минус :) Гопро-то модели над 3+, доста мазно украсяват картинката :)

AS30 се продава без дистанционното на ръката, респективно цената е доста по привлекателна, когато няма дистанционно в бъндела. Търси си модели без. Така или иначе имат WI-FI и при нужда, можеш да имаш liveview през смартфона.

Със сонито обаче правенето на клипчета е "тегаво". Заради тях се наложи да се уча на по про продукт (Sony vegas). Gopro-то имат безплатна програмка за видео обработка, която е доста опростена и лесно се работи и от човек които не е в материята. Естествено, работи само с техния формат на клипчетата....

Xiaomi са интересна китайска фирма. Заиграват се нещо като китайския apple. Изпипват продуктите си доста.( като за китайци), но нямам проки впечатления за камерата.

Накрая затваряш очите, избирай си нещо и СНИМАЙ повече, т.е. карай повече! :)
Bobeto

Рейтинг: 1200

Мнениеот k.petrov92 » Съб Фев 20, 2016 11:13 pm

moridinbg написа:Xiaomi-то е супер! Ползва същият чип като Hero 3 Black. Качеството екстра (и цената е такава :D). Кейсовете са съвместими с GoPro маунтове.

Радвам се да го чуя, най-вече ме изкушава цената там, пък и знам че марката прави добри продукти.

Bobeto написа:Преди година имах , като твоята дилема.

Избрах Sony, само че as30 модела. Гонех най-оптимална цена. Gopro ми идва много надценено.

Предимствата на sony-тата като цяло:

Стабилизацията - минус обаче, че "яде" от остротата на изображението. Снимам повече без стабилизация, поради което..... Надявам се с по новите модели да има подобрение.
GPS - Може да ти сложи моментната ти скорост върху клипчето. Малко изостава от реалния момент, но мисля, че това е валидно за всички подобни GPS>
Audio-то е много по добро. Sony винаги са били добре на тема sound.
Цветовете са по реални от gopro, но това май идва минус :) Гопро-то модели над 3+, доста мазно украсяват картинката :)

AS30 се продава без дистанционното на ръката, респективно цената е доста по привлекателна, когато няма дистанционно в бъндела. Търси си модели без. Така или иначе имат WI-FI и при нужда, можеш да имаш liveview през смартфона.

Със сонито обаче правенето на клипчета е "тегаво". Заради тях се наложи да се уча на по про продукт (Sony vegas). Gopro-то имат безплатна програмка за видео обработка, която е доста опростена и лесно се работи и от човек които не е в материята. Естествено, работи само с техния формат на клипчетата....

Xiaomi са интересна китайска фирма. Заиграват се нещо като китайския apple. Изпипват продуктите си доста.( като за китайци), но нямам проки впечатления за камерата.

Накрая затваряш очите, избирай си нещо и СНИМАЙ повече, т.е. карай повече! :)

До сега съм правил 2 клипа с Вегас и г/д се запознах със софтуера. Виж това че със стабилизация не е толкова остро изображението, никъде не го пише... много се надявах на мнение като твоето. Някой да сподели едни такива тънки неща за въпросните камери. За сега везните са убедително наклонени в ползва на Sony. За момента продължавам да гледам ревюта и да търся мнения и съвети, и така до момента на самата покупка, който мисля че ще е съвсем скоро.
Аватар
k.petrov92

Мнениеот Insight » Пон Фев 22, 2016 5:45 pm

k.petrov92 написа:За сега везните са убедително наклонени в ползва на Sony. За момента продължавам да гледам ревюта и да търся мнения и съвети, и така до момента на самата покупка, който мисля че ще е съвсем скоро.

Обърни внимание, че на as30, а май и на повечето актуални Сони - екшънкам-ове, стабилизацията е ЦИФРОВА, от там тръгва и мазането, което вероятно е по-изразено при компенсация на вибрации при по-ниска осветеност. Аз лично бих го игнорирал като слагам нещата на кантара, най-малкото поради това, че същия или дори по-добър резултат можеш да постигнеш с последваща софтуерна обработка.... абе няма нищо общо с оптичната стабилизация!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот pepcho_tdm » Пон Фев 22, 2016 9:50 pm

Никъде не видях да пише нещо за SJ4000
Карам RAM :D
pepcho_tdm

Рейтинг: 1059

Мнениеот joroblob » Пон Фев 22, 2016 10:32 pm

Bobeto написа:Избрах Sony, само че as30 модела.

По т.1 - И при мен мажеше заради, което ъпдейтнах фърмуера до най-новия 3.0 и този ефект намаля, според мен до ниво до което не може да се търси повече острота в изображението - най вече заради размера на лещите и матрицата! Пък и добавя някоя и друга нова функционалност!
За заинтересованите ъпдейта може да откриете в официалния сайт на: http://esupport.sony.com/US/p/model-hom ... ownloadTab
По т.2 - Също на този линк има и друг данлоуд с безплатна програмка "Action Cam Movie Creator", която мисля е достатъчно опростена и приятна за ползване. Иначе няма лошо да се научи някой про-продукт, като Sony vegas или After Effects - с тях вече се правят чудеса!
joroblob

Рейтинг: 1320

Мнениеот k.petrov92 » Сря Фев 24, 2016 6:58 pm

Днес взех въпросния модел на Sony hdr-az1 с remote, времето ще покаже дали ще съм доволен от избора си. Първоначалните ми впечатления като функционалност са повече от добри. Естествено след някое друго каране и някой друг клип ще добия истинска представа за продукта.

Изображение
Аватар
k.petrov92

Мнениеот OXUS » Сря Фев 24, 2016 9:12 pm

И аз съм хвърлил око на тези екшън камери Sony, защото обичам да снимам, имам така да се каже "око да открива красивите моменти", а съм и голям приятел със Sony Vegas, което ще ми е от полза, но засега отлагам подобна покупка, защото тъкмо инвестирах в планински велосипед и каба гайда. Ще следя темата, очаквам и видеа да качите и може който желае да ми пише на лична за помощ от приятелче относно софтуера за видео обработка.

Честита покупка на k.petrov92 и със здраве и усмивка да си я ползва! :)

П.П. Писах на Photosynthesis за малко изясняване относно въпросната стабилизация на Sony, но засега нямам отговор.
Изображение
Аватар
OXUS

Рейтинг: 1230

Мнениеот k.petrov92 » Съб Фев 27, 2016 10:01 pm

OXUS написа:П.П. Писах на Photosynthesis за малко изясняване относно въпросната стабилизация на Sony, но засега нямам отговор.

Сподели с нас когато ти отговорят :)

Ето го първия тест на камерата. За съжаление както петъка, така и днес няма никакво слънце. Реших да кача клипа за да видим точно това което е обсъждано вече за стабилизацията на Сонитата. С включена стабилизация се губи детайла, но трябва да призная че пък тръсканица ... няма. Тук вече е лично предпочитание дали искате да гледате остро изображение без стабилизация и екрана да полудее или пък сравнително спокоен екран и загуба на острота на моменти(доста често са тези моменти). Ще има още тестове при първа възможност и хубаво време ... да влезе малко светлина в тази матрица.

http://www.pinkbike.com/video/437828/

Дано не се смеете много на аматьорското ми каране :rofl:
Аватар
k.petrov92

Мнениеот Bobeto » Нед Фев 28, 2016 8:37 am

И като качиш компресията на сайта съвсем "омазва" положението.
Като upload-ваш в pinkpike, ако видеото е на 30 кадъра "квадратите" в клипчето са по малко от колкото, ако качваш в youtube. Също така с авторските права на музиката няма проблем.
Но ако качваш на 60 кадъра клипче, в youtube доста по малко губи от качеството.

Ако някой знае някакъв лек, на тези "квадрати", пикселизация или там както се нарича, които се получават при upload, нека сподели. Нещо настойки на формата видео при обработка....кадри, компресия, формат.....
Bobeto

Рейтинг: 1200

Мнениеот moridinbg » Нед Фев 28, 2016 7:18 pm

Няма оправяне. Клиповете, които качваш по тия сайтове се прекомпресират със стандартни за сайта формати и настройки.
Единственото решение е да си качваш клиповете някъде, където не ги прекодират - чисто файлови хостове, като дропбокс или Google Drive.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Нед Фев 28, 2016 8:16 pm

За без пари толкос. Платен акаунт във https://vimeo.com/ и можеш да качваш качествени неща.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Нед Фев 28, 2016 9:11 pm

Изображение

При слаба светлина всичко що е "екшън" маже... особено на скорост, особено стабилизирано.
Научи се да обработваш видеата си (цвят, контраст, острота), ако искаш добри резултати. :agree:
Сменяй ракурси, не стой срещу слънцето, забрави за качество на шарена сянка, попрочети разни пинизи из Нет-а.

Предполагам се досещаш кой от двата примера е с обработеното ти видео... ;)
Почти всичко тук е снимано с най-евтиния и стар вариант AS15.
И не забравяй, че ако искаш добро видео, красивите и качествени неща стават със снимане отстрани и не с екшън камера.
POV-камерите имат да извървят още сериозен път, докато покрият изискванията...
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот OXUS » Нед Фев 28, 2016 9:53 pm

Наистина нивото на action камерите не е достатъчно високо, а обработването е задължително! Няма ли някоя хубава малка камера, която дори да е по-голяма от екшън камерите, но да може да се монтира на колоездача или на велосипеда, да не пречи с размерите си и да е направена ударо и влаго устойчива?

Изображение

след 4 филтъра на Sony Vegas:
Изображение

П.П. Photosynthesis не желаят да ми отговорят засега.
Изображение
Аватар
OXUS

Мнениеот krach » Пон Фев 29, 2016 2:40 am

Може да тестваш ти да си компресираш клипа до някъв по малък размер така че сайта да не го прави толковя много. Поне у ФБ ако качиш снимка с 5000х5000 примерно пиксела, то ще ти ги ореже на 2048 и качеството ще е по- скапано от колкото ако ти си го компресираш на 2048. Това заради алгоритъма, който ти е в фотошопа е бил по-добър от този, който ти реже от сайта. Или нещо от в този ред на мисли ми обясняваха, та се чудя дали с видеото не е така
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот k.petrov92 » Пон Фев 29, 2016 8:31 am

Благодаря ви, но не съм слагал обработка с цел да се види суровия материал. Нещо което забелязах и се чудя дали и вие сте го видели... Когато е пусната стабилизацията и камерата снима в режим на 120 градуса, видеото ми изглежда все едно пълзим, а не караме. Това според мен е в резултат на кропнатия екран и ест това че няма толкова много тръскане.

Относно компресията, не знам как стой при видеото.Занимавал съм се с фотография, снимка мога компресирам така че сайтовете да не намалят качеството й осезаемо. При видеото не съм наясно дали е възможно нещо такова.
Аватар
k.petrov92

Мнениеот moridinbg » Пон Фев 29, 2016 11:34 am

Youtube винаги прекодира.

Не предървяйте с sharpness-а, защото видеото започва да изглежда доста гадно и изкуствено, като в последния шот.

Ако нямате хубав IPS монитор, въобще не барайте цветовете, защото евтините лаптопски/десктоп екрани имат отвратително грешни цветове и дори и да се докара що-годе реален цвят на тях, на друг екран положението става доста зле.

Общо взето резултатът на OXUS спрямо този на kvelikov е добър пример защо и едитването си иска малко умения и практика...
Аватар
moridinbg

Мнениеот OXUS » Пон Фев 29, 2016 12:05 pm

И да оценяваш си иска умения, пък българите много обичаме без знание да се впускаме в оценяване. С гол гъз таралеж да яздим! Изключвам само един филтър и картината става точно такава, каквато ти я искаш. Моят пример е с малко по-висок контраст, което придава острота и оживяване на картината, а като минус е вероятността за вкарване на шум при моментите, когато видеото е размазано. Високият контраст е много предпочитан при видеата със спорт и адреналин, защото придава също така и драматичност на заснетото.

Ето ти го без този филтър, за който ти споменах, и единствената разлика с обработката на колегата kvelikov става, че аз съм добавил и малко по-топли цветове по мой вкус, защото е снимано в много сиво време.

Изображение
Изображение
Аватар
OXUS

Назад към Общ форум