Лек за колената и ставите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Лек за колената и ставите

Мнениеот cholla » Пон Окт 01, 2012 3:29 pm

Карането с автомати само по себе си не е и не може да бъде причина за подобен проблем.

Карането с автомати може и е причина за подобни оплаквания!

Претоварването във връзките, за което пишеш е следствие на лошо хранене и не добра физическа според теб...
от многото изписано в темата не оставам с впечатление, че лекари и мехлеми са оправили положението. Ако човека е с автомати нищо не му пречи да опита без и сам да прецени за себе си.
cholla

Рейтинг: 2000

Мнениеот Шлек_народен » Пон Окт 01, 2012 4:18 pm

cholla написа:Карането с автомати може и е причина за подобни оплаквания!

Може...Основната причина за болежки в колената е лоша настройка на колелото. Висока или ниска седалка, недобра позиция по хоризонталата, пак на седалката. И най-често- липса на загрявка. Качва се човек и се юрва, от първия километър, да кара юнашки. Също и каране с нисък каданс натоварва повече коленете. Карането с автомати помага, ама ако и те не са центровани, пак лошо става. Изобщо всичко е до настройки. И поне половин час за загрявка.По-леко каране, на лека предавка.
Специално, на @emo_gp проблема, ми изглежда като висока седалка. Поне при мен от това се е получавала подобна болка( подобна, доколкото мога да определя по описанието ), но карам със автомати.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот emo_gp » Пон Окт 01, 2012 5:36 pm

Извинете за късното включване бях на работа!Педалите са ми обикновени(flat),храненето е малко странно наистина но това е заради работата ми.Карах почти всеки ден докато се появи този проблем.За натренираност да Ви кажа спортувам що-годе ежедневно понеже съм военнослужещ.Ходих при доктора,но той ми даде съвет който сега е неуместен за мен(да си дам дълга почивка) и не ме устройва(все пак времето е супер)!Мехлема го използват активно американците и заради това го взех http://www.icyhot.com/pagebalm.html !
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот azze » Вто Окт 02, 2012 9:04 am

Slade написа:
azze написа:Humira = течно здраве!
Не,че някой е питал,но видях темата и си казвам.Все пак някой може да се интересува. :D

Humira? Течно здраве? Абе ти луд ли си?
Ще лекуваш разтегнати връзки или увреден хрущял с анти TNF-α антитела?
Някой тук да е писал, че страда от автоимунни заболявания? Ревматоиден артрит, Болест на Крон?
Знаеш ли изобщо за какво се използват подобен тип лекарства, какви нежелани реакции дават и на последно място каква им е цената?

По-спокойно де.Да съм казал някой да си лекува разтегнатите връзки с него?Темата е за проблеми със ставите,които може да се причинени включително и от ревматоиден артрит,болест на Бехтерев и т.н.Знам за какво се използват,какви са реакциите и каква е цената и не очаквам някой с износен хрущял или разтегнати връзки да го пробва.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот natalito » Вто Окт 02, 2012 12:00 pm

emo_gp написа: Карах почти всеки ден докато се появи този проблем.За натренираност да Ви кажа спортувам що-годе ежедневно понеже съм военнослужещ.Ходих при доктора,но той ми даде съвет който сега е неуместен за мен(да си дам дълга почивка) и не ме устройва(все пак времето е супер)!Мехлема го използват активно американците и заради това го взех http://www.icyhot.com/pagebalm.html !

Абе няма почивка за смелите - загрявай, тренирай, разтягай, яж и ползвай там некви мазила. Между другото, тейпът е безотказен пейнкилър . . . временно :evil: .
Е сега, ако много те боли, можеш да му дадеш да си почине седмица-две и после леко в началото, без юркане. :look:

cholla написа:
Карането с автомати само по себе си не е и не може да бъде причина за подобен проблем.

Карането с автомати може и е причина за подобни оплаквания!

е са стана боя :D
обикновено е в комбинация и с други причини :agree: . . . , не че имам представителна извадка :)
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 14, 2013 12:38 pm

Здравейте,

Трябва ми малко помощ в съвети и опит, ако някой има със скъсана предна кръстосана колянна връзка. Положението е следното, жена ми преди няколко дни на ски е скъсала въпросната колянна връзка и са й казали, че трябва да бъде оперирана за възстановяване на тази колянна връзка. Операцията ще е планова и ще се извърши след 2 седмици. Въпроса ми е някой може ли да каже след това каква да бъде рехабилитацията. То тя ще трябва да ходи на някаква рехабилитация, разбира се, но докато си е вкъщи аз с какво мога да й помогна за по-бързо и пълно възстановяване. Някакви масажи, раздвижвания или мазила. Ще съм мното благодарен, на всеки отзовал се. Искам да я върнем колкото се може по-бързо и пълноценно към нормалния ритъм на живот и към карането на колело. Казали са й, че след операцията, ще трябва да минат 3 месеца, които ще си вземе като болнични. Травмата е доста неприятна и ако някой може да ме посъветва за рехабилитацията. ще съм много благодарен.

Поздрави!

Жоро
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот papinu » Чет Мар 14, 2013 2:10 pm

THEZOGGO написа:... Травмата е доста неприятна и ако някой може да ме посъветва за рехабилитацията. ще съм много благодарен...

Гого,
изпратих ти на ЛС контактите на проверена клиника за спортна медицина. Работят със здравната каса. Там ще я вдигнат на крака.
А ти освен да я глезиш с нищо друго не можеш да й помогнеш :dontknow: .
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот 5L » Чет Мар 14, 2013 4:05 pm

Програма не мога да дам, защото операциите при различните специалисти не са идентични, и по различно време започват активно раздвижване и рехабилитация. Аз имах и контузен мениск, та откарах над 40 дни в шина, без да стъпвам. През това време правих комплекс изометрични и други упражнения, но мускулатурата на крака буквално се стопи. Във форума на БАССЕС е темата-библия, последните страници са по-актуални.

Която и клиника за рехабилитация да избере, основаната работа по възстановяването я върши самият човек. Формулата за мен беше:постоянство, фитнес и упражнения в басейн при първоначалното раздвижване(това помага много). Колелото (стационарно в началото) няма нужда да го споменавам като най-добрият начин за възстановяване. Междудругото аз преоткрих кефа от карането по сходни причини след операцията.

Късмет!
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот actavis » Чет Мар 14, 2013 6:53 pm

Рехабилитацията започва още от втория ден след операцията, на оперирания крак се извършват активни движения на пръстите и глезена, и изометрични контракции на четириглавия бедрен мускул (т.е - стягане БЕЗ да се извършва движение в ставата на бедрения мускул) като това се повтаря 7-8 пъти дневно - по 10 минути.Максималното стягане на бедрения мускул се задържа за 5-6 секунди, с последваща релаксация 10 секунди.След около 3-4 дни след операцията може да започне да ходи краткотрайно с изправен в коляното крак и с патерици(това зависи изцяло от протичането на операцията и индивидуалното възстановяване, така че това ще решат специалистите).

Ако има оток на колянната става е добре да се прави лек оточен масаж от колянната става нагоре(ще се опитам да ти обясня какво представлява този масаж, та при нужда да го правиш и ти - бедрото се обхваща с двете ръце и с леки плавни движения посока към горната част на тялото плъзгаш ръцете без да прилагаш голяма сила).Добре е докато твоята съпруга си лежи в леглото да поставя под оперирания крак възглавница, за да се избегне застой на лимфата.
Та така предполагам първата част от написаното ще се извършва от специалист, но както ти споменах може да помагаш с масажа и най-важно е да я мотивираш да прави активните движения за свободните от оперираната колянна става части.Това е принципно начина на възстановяване, но то е строго индивидуално за всеки човек.
Важно е да спомена, че това не са мой наблюдения с оглед скромния ми житейски път, но след като прочетох - запознах баща ми, който е в бранша над 20 години.
Спомена ми, че ако възникват някакви проблеми може отново до попиташ той с радост ще помогне независимо как ще се свържете, също така това са началните стадии за възстановяване ако след това възникнат някакви въпроси аз ще държа в течение моят баща.

Това от мен Жоро, подкрепяй я и я мотивирай и всички и пожелаваме бързо възстановяване.
Човек е истински мъдър тогава, когато знае, че не знае нищо.
/Сократ/
Аватар
actavis

Рейтинг: 1300

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 14, 2013 11:17 pm

@actavis
Много благодаря за информацията. :^: :agree:
Благодаря и на всички останали. :beer:

Ще следя темата за още информация.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот xcrider » Чет Мар 14, 2013 11:38 pm

Съветвам те, обстойно да разгледаш тази тема - http://befsa.com/forum/showthread.php?t=1353&page=86.
Може би най-богатата информация е точно тук.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот radanchev » Пон Дек 08, 2014 10:07 pm

Здравейте, от 5-ти септември тази година спрях да карам поради рязко подуване на краката и то най-вече около колената от вътрешната страна след дълго ходене по мъките и по доктори и поставените диагнози от различните ортопеди, съм с диагнози "Хондромалация на пателата" и " Плика Синдром" както и "Плоскостъпие -дюстабан" занимавах се активно с колоездене 6-7 години като имах около 300 дни на колело в годината, след като се получи този проблем спрях тотално да карам което ми донесе атрофия на мускулите и на двата крака изпих какви ли не препарати и добавки с глюкозамин и хеуронова киселина, направих 4 инжекции с кръвна плазма при доц. Хубенов в Драгалевци от които имаше някакво леко облекчение но всичко това не е достатъчно защото огромното ми желание да карам е по-силно от мен и имам болка дори на най-леката степен велоергометъра вкъщи , когато седя на стол повече от 30-40 минути колената ме заболяват силно и дискомфорта се увеличава това се получава и когато шофирам и като цяло краката ми стоят ли свити повече време започват да ме болят, незнам вече какво да опитам и да правя за да изляза от тази фаза. От няколко дни правя кинезитерапия и физиотерапия в Поморие, но ефекта е минимален взех си индивидуални стелки за дюстабана, пия все още Артилейн, Сигнон за сухожилията и упражнения вкъщи за раздвижване, всичко това което ме покоси беше изведнъж и без никакви симптоми.Направил съм си ядрено магнитен резонанс при което бяха доказани диагнозите "Хондромалация на пателата" и " Плика Синдром", ортопедите през които съм минал ме посъветваха че на този етап няма нужда от оперативно лечение и да се чака болките да станат нетърпими и чак тогава да направя въпросната интервенция "Артроскопия".
Лично аз не смятам да се отказвам от колоезденето, но самото ми състояние не ми позволява да карам колело в момента тъй като болките се засилват и започва едно ужасно опъване над капачката на коляното.
Ако има някой който се е сблъсквал с тези проблеми да сподели мнение и мисля че ще бъде полезно за всички активно спортуващи и най-вече за нас колоездачите?

Благодаря предварително за отделеното внимание !

Поздрави Константин
Аватар
radanchev

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 08, 2014 10:36 pm

Ядрено- магнитен резонанс правиха ли ти?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот radanchev » Вто Дек 09, 2014 9:09 am

Да имам Ядрено-магнитен резонанс имам и рентгенови снимки на които повечето лекари казаха не се вижда нищо като проблем и се принудих да направя резонанса и тъй като не ми се чакаше си платих на частно около 450 лв
Аватар
radanchev

Рейтинг: 1200

Мнениеот hakama » Нед Сеп 13, 2015 11:32 pm

Какъв колаген препоръчвате?
Мислех да взема:
http://www.iherb.com/Neocell-Super-Coll ... owder/6074

Но се сетих за Флекси, който е 3 пъти по-евтин - някой има ли ефект?
http://www.flexy.info/bg/flexy.htm
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот skiman » Пон Сеп 14, 2015 11:26 am

ANIMAL FLEX.
Всичко друго служи да си полираш мебелите в къщи.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот galileo » Нед Сеп 27, 2015 11:08 am

Здравейте,
не съм от най-активните във форума, но го следя с интерес и мисля да споделя моите борби с болките в колената.
Карам основно крос-кънтри, с напоследък по-силни забежки към олмаунтин. Преди около две години дойдоха болките в коленете. Започнах с хранителни добавки, магнезий(най-вече магнезий спрей и мазане). Магнезия като че ли беше най-ефективен. Болките нарастваха след всяко каране, спрях да карам през седмицата, за да имам сили за каране през уикенда. Последно като ходих на едно море колената толкова много ме боляха, че не можех да плувам.
В последствие прочетох книгата "Родени да тичат" на Кристофър Макдугъл и започнах да практикувам тичане на босо. Не съм селско чедо и никога не съм ходил бос през живота си(няма как да тичам бос), започнах първо да тичам с плажни обувки в последствие си взех Vibram Five Fingers. След около месец активно тичне, през ден, минимум 5 километра на ден, болките изчезнаха.
Тичането е според тази техника - https://www.youtube.com/watch?v=XaYQwq6TnXY. Този начин на бягане няма абсолютно нищо общо с бягането с което сме свикнали. В началото е много болезнено и започват да болят мускулни групи за които не никой не е подозирал, че съществуват. Абе периода на адаптация си е тежък и болезнан, но в момента в който тялото ми свикна с този начин на бягане болките в коленете изчезнаха.
В момента гледам поне на две карания да правя еднотичане от 8 до 12 км.
Не налагам на никого това "лечение" на коленете, само споделям това което на мен ми помогна.
Аватар
galileo

Рейтинг: 1300

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Апр 02, 2016 11:33 pm

За голямо мое съжаление и радост за други се налага да подновя темата,но в малко по различен аспект.Без предистории-препоръчаха ми алтернативен лек, помислих ,че е майтап, но се оказа истина -конопено въже. Не се смейте поразровете се в нета и ще видите.
Само че,най-трудно /поне за сега невъзможно за мен /се оказа намирането на истинско конопено въже. Всички въжета, които се продават за конопени са от юта. Аз не правя разлика ,но в България от години няма производство на конопени изделия,а се внася само юта.
Болният ми въпрос към Вас-къде мога да намеря в България истинско конопено въже /в Турция има вносно от Китай/. Благодаря Ви.

ПП Гореписаното може би Ви изглежда малоумно , но който е имал скъсан менискус надявам се да ме разбере. :praying:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Alexi » Нед Апр 03, 2016 8:18 am

според мен би било достатъчно ти да вярваш че е конопено :D
Аватар
Alexi

Мнениеот MIKEY MOUSE » Нед Апр 03, 2016 8:33 am

Alexi написа:според мен би било достатъчно ти да вярваш че е конопено :D
-вярата си е вяра ,ама хората продават...а аз се страхувам от ментета ... :nono:

http://www.balevbiomarket.com/konopeno- ... osan.html#

https://www.youtube.com/watch?v=YkwJC20RwOQ
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот connann » Нед Апр 03, 2016 9:28 am

Пробва ли с обикновен масаж на колената. Колянната става си няма собствено кръвоснабдяване и всичко, което раздвижва кръвта около нея, е добре дошло.
Първо се започва с енергично разтриване с ръце около коляното, за да се загрее. После с палците или кокалчетата на пръстите се правят изстискващи движения от центъра на ставата нагоре през сухожилията и края на четириглавия мускул, после отстрани и отзад. Същото нещо се прави и в посока надолу.
Хубавото на това му е, че ефектът се усеща след 5 минути. А след седмица по два пъти на ден, вече има и траен ефект.
Проблем на колената е, че се събират отпадни продукти в сухожилията и ставната капсула, които после ги възпаляват.
Аватар
connann

Рейтинг: 1315

Предишна

Назад към Общ форум