Велосипед срещу дъжд и кал :)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велосипед срещу дъжд и кал :)

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Апр 28, 2016 10:36 pm

Здравейте :wavey: !Прегледах за подобни теми, но не видях сходна.Надявам се да не повтарям нечий пост! :D От скоро съм горд собственик на нов байк.Имам няклоко въпроса относно поддръжката на велосипеда (надявам се да не звучат нелепо, все пак съм новак :).Тъй като колелото е с фабрично смазани части, през какъв период от време се препоръчва смазването им? Колелото е на седмица...100-тина км. максимум.Понеже вилката е въздушна https://www.sram.com/rockshox/products/ ... ilver-tk-0 , въпросът ми е дали мога сам да я смазвам или трябва да я карам на сервиз? Също така ме интересрува как се отразява дъжда на велосипеда (смазки, вилка,скорости и т.н.).Мога ли да го карам спокойно в такова време?Аз по хубаво нещо от това да се окаляш до ушите не виждам :D :D :D .И последно, как почиствате байковете си след интензивно каране в кал примерно? Препоръчаха ми да чистя колеото само с кърпа, да не го минавам с пароструйка (само в краен случай).Знаете как е ...нов ми е байка и си го искам чист след каране :D . Благодаря предварително!
Веселин Иванов

Рейтинг: 1240

Re: Велосипед срещу дъжд и кал :)

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 28, 2016 11:34 pm

Калта е неизбежна, ама си трябва поддръжка, за да не ти скъсява живота на скъпите чаркове. ;)
Най-лесно е на водоструйка, като внимаваш да не пръскаш отблизо към лагерите на главините, средното и пр., за да не вкараш вода. На автомивките на самообслужване често има и "препарат за джанти", който е обезмаслител. Веригата се почиства с парцал, смазва се с подходящо масло и се забърсва излишъка. Подобно и с вилката и задния амортисьор - почистваш тръбите и уплътненията, смазваш, натискаш няколко пъти да влезе навътре, и забърсваш излишъка.

2-3 пъти в сезона проверявам всички лагери – главини, средно, чашки, лагерите на задното окачване... всичко да се движи свободно и да няма луфт. Ако трябва гресирам или сменям. Тогава правя и по-старателно почистване, включително джуркане на веригата в обезмаслител.
Вилката поне веднъж в годината се отваря за смяна на маслото. Ако не можеш сам–в сервиз.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Веселин Иванов » Пет Апр 29, 2016 12:18 am

Благодаря за изчерпателните отговори! :). Работил съм 4 години на автомивка и може да си представите какво ми е мнението спрямо хигиената на превозните средства! :) Какво би ми препоръчал като смазка спрей или..? И все пак не разбрах при дъжд дали ще има проблем с велосипеда и съответно трябва ли да го змазвам след това? :liplick:
Веселин Иванов

Мнениеот Alexi » Пет Апр 29, 2016 8:24 am

ако караш редовно в дъжд водата постепенно влиза навсякъде - средно ,чашки ,жила и си иска поддръжка/смяна
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 29, 2016 11:09 am

http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair
Има достатъчно полезни статии.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Веселин Иванов » Пет Апр 29, 2016 12:07 pm

Благодаря, ще разгледам посочените теми. :liplick:
Веселин Иванов

Назад към Общ форум