Нов велосипед, със Sram или Shimano ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нов велосипед, със Sram или Shimano ?

Мнениеот goshyvanev » Чет Апр 28, 2016 12:55 pm

Здравейте, нов съм в форума и предварително се извинявам , ако вече има такава тема, но не успях да е намеря. От известно време обикалям магазините в Бургас и имам желание да си купя велосипед ,който ще се кара както по асфалт така и по черни пътища. Бюджета се променя постоянно но е около 800-850. Много ми хареса един велосипед RAM MENTOR, не знам какво точно ми хареса, велосипеда привлече вниманието ми. Цената е 950лв. скоростите са СРАМ, спирачките ШИМАНО. Честно казано, СРАМ ми е напълно непозната марка, изчетох няколко статии, но продължава да ми е пълна мъгла. Останах с впечатление, че компоненти от един клас са доста по-скъпи само, защото са СРАМ а не ШИМАНО. Въпроса ми е, какви са предимствата и недостатъците ( + и - ) на двете марки ( не искам да отварям дискусия коя е по-добра, защото хора и предпочитания много). И заслужава ли си, да се инвестират много пари, като за първо колело, само защото е РАМ и е със СРАМ?
Ето и модела на РАМ http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot3_27dot5 . Може ли за по-малко пари да се вземе велосипед със същия клас компоненти ?
goshyvanev

Рейтинг: 1200

Re: Нов велосипед, със Sram или Shimano ?

Мнениеот nikant » Чет Апр 28, 2016 5:49 pm

По долу има таблица със сравнение на SRAM и Shimano.
И двете марки са добри, по важно е с какво ти е по удобно, а това става с проба.
Аз предпочитам SRAM, свикнал съм с този монтаж и ми е по удобен. Други предпочитат Shimano.
От долната таблица виждаме, че монтажа ХТ е еквивалентен на Х9. Един ще предпочете Х9, друг ХТ и двамата няма да се минат :)

http://postimg.org/image/bfcgudj41/

ПС
Линка е взет от тази - viewtopic.php?f=30&t=182373#p1050363
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Апр 28, 2016 9:06 pm

Въпрос на вкус, до скоро бях със ХТ, сега новият ми байк е с SRAM Х5 и честно казано доста повече ми харесва от еквивалента на Шимано(Деоре) и мисля като почупя тоя групсет да пробвам GX на SRAM
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Alexi » Чет Апр 28, 2016 9:20 pm

според мен са доста изравнени и е въпрос на вкус и лични предпочитания .. мен ме дразнят командите на Срам ,особено липсата на двойно качване на предавка ( към по малък венец отзад ) както има при ХТ/Сайнт и нагоре командите на Шимано
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Апр 28, 2016 9:44 pm

Alexi написа:според мен са доста изравнени и е въпрос на вкус и лични предпочитания .. мен ме дразнят командите на Срам ,особено липсата на двойно качване на предавка ( към по малък венец отзад ) както има при ХТ/Сайнт и нагоре командите на Шимано

И при по високите класове ли е така? Мислех си че само про Х5 и надолу...Това и мен ме дразни а ако е така и при високият клас със 1х системите това би било доста досадно. Даже да не казвам че би ме отказало от евентуален ъпгрейд със СРАМ компоненти.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот Alexi » Чет Апр 28, 2016 9:48 pm

не съм се зачитал но карах велосипед с команди Х9 и го нямаше това
Аватар
Alexi

Мнениеот Yash » Пет Апр 29, 2016 3:09 pm

Също ползвам Срам. И ми е удобен.
Това, което за мен е плюс е, че командите се управляват само с палеца, за разлика от Шимано, които са с палец и показалец. Предимството е, че показалецът стои на лоста на спирачката, както съм свикнал, и не го местиш.
Колкото до другото притеснение - спокойно може да се натисне лостчето няколко пъти, за да се премести веригата през няколко венеца за по-висока предавка.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот goshyvanev » Пет Апр 29, 2016 3:17 pm

След много гледане, четене и умуване, се колебая между тези два модела. Бихте ли помогнали със съвети и мнения? Може да предложите и някой друг модел. Лично на мен за тази сума ми се струват най-удачните.

http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot3_27dot5

http://www.bikecenter.bg/product/cube-a ... dot5_black
goshyvanev

Мнениеот moridinbg » Пет Апр 29, 2016 5:10 pm

Аз бих те посъветвал да отделиш още 100лв за тази модификация - http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot2_27dot5
Получаваш драстичен ъпгрейд на вилката - доста по-издръжлива и добре работеща от сънтура. Също и скоростната система е 9 скоростна, което е по-лесно за ъпгрейд и подмяна от 8 скоростната, където практически нямаш никакъв избор и опции.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Пет Апр 29, 2016 5:53 pm

Няма пълно щастие ... ако говорим за ХТ vs x9 - шимано са по джиджави и с повече екстри, срам са по семпли и здрави.
Аз минах на шимано заради двойното цъкане на шифтъра и по адекватния механизъм за заключване на дерейльора. Обаче отнесох два дерейльора за една година и трябваше да сложа saint, че да не му бера гайле постоянно.

В по ниските класове като цяло шимано дават мисля повече за парите си. А в най ниските май срам не се и опитват особено да ги избутат.
От друга страна ако говорим за топ ъф дъ топ Х0 и подобните са в момента по популярни от ХTR. Това обаче пак е поради философията на двете фирми - шимано са в пъти по големи от срам и наблягат на масовите продукти. Нужен им е само един топ продукт/серия за престиж.

При курбелите шимано мисля са по евтини и леки за едни и същи пари. Поне винаги когато съм взимал куребели и е било така. Сега как е не знам. За касетите, пък донякъде и за дерейлйорите - шимано позволяват по лесно модване.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот goshyvanev » Пет Апр 29, 2016 8:00 pm

moridinbg написа:Аз бих те посъветвал да отделиш още 100лв за тази модификация - http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot2_27dot5
Получаваш драстичен ъпгрейд на вилката - доста по-издръжлива и добре работеща от сънтура. Също и скоростната система е 9 скоростна, което е по-лесно за ъпгрейд и подмяна от 8 скоростната, където практически нямаш никакъв избор и опции.

Не мога да отделя още 100 лв. защото и това е над бюджета ми. А вилката е важна за мен и затова мисля да сляза на 26ц. с RockShock.
goshyvanev

Мнениеот bb_king » Пет Апр 29, 2016 8:42 pm

Cross TRACTION G27 SLX 27.5"
Според мен абсолютният максимум на това което може да получиш за този бюджет.Не се сещам за по-добра оферта в този ценови диапазон.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Boyan1984 » Пет Апр 29, 2016 9:15 pm

Това или ако намери GRX9 26 от 2012/13 година - пълно деоре със същата вилка и спирачки 446.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Vorac » Съб Апр 30, 2016 8:42 am

Yash написа:Това, което за мен е плюс е, че командите се управляват само с палеца, за разлика от Шимано, които са с палец и показалец. Предимството е, че показалецът стои на лоста на спирачката, както съм свикнал, и не го местиш.

Карал ли си Шимано Деоре или нагоре? При тези серии от няколко години "спусъка" може да се командва както с палец, така и с показалец. Т.е. може да се управляват и двете команди само с палци. Което впрочем си е задължително за спускане. А с показалец на мен лично ми е удобно при шосейно каране, заради стойката.

При SRAM командите се управляват само с палци, няма вариант за показалец. Обаче пък си имат други предимства (не и цената, във всеки случай).
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 30, 2016 12:05 pm

Аааа туй е религиозен въпрос. То е нещо като Никон vs Канон. ( да използвам момента - доло Канон... :evil: )
Ма иначе не било срамно да караш със срам.
Като цяло всичко е въпрос на клас - и двете марки си имат ниски класове и високи класове и доста си приличат нещата, та не марката е толкова важна.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Boyan1984 » Съб Апр 30, 2016 1:19 pm

Ма защо па да ти пише "СРАМ" на колелото, като може да пише "ШИМАНО" :D
Никога не съм карал СРАМ, винаги съм вярвал че Шимано е истината. И досега не съм се разочаровал.

П.С. Излъгах -веригата ми е СРАМ, без да искам, така се случи просто :look: :roll2:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Май 01, 2016 11:08 am

И аз така мислех като минах от Шимано ХТ на СРАМ Х5 ма съм супер доволен от работата им макар и нисък клас. Липсва ми само това че не мога да свалям на по 2 венеца наведнъж но се свиква. Жалко че при СРАМ липсва това, дано след година две като сменям групсета да я имат и те тая функция.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот Alexi » Нед Май 01, 2016 3:11 pm

тука се говори за цялостен монтаж не за заден дерайльор .. я сравни спирачките примерно на ХТ и Х5 .. ХТ се равнява на Х9 та разликите ще са доста големи
Аватар
Alexi

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Май 01, 2016 10:07 pm

Честно казано за същите пари с които ще си купиш ХТ ще си купиш Елексир 3ки които са = или малко по зле от Ацера(м355/395). Уж Х0 отговяра но тях не съм ги пробвал, да не говорим че са доста скъпи.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот factor » Нед Май 01, 2016 11:07 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Честно казано за същите пари с които ще си купиш ХТ ще си купиш Елексир 3ки които са = или малко по зле от Ацера(м355/395). Уж Х0 отговяра но тях не съм ги пробвал, да не говорим че са доста скъпи.

Моля, моля. С парите за ХТ(новите) се купуват Guide R, не Елексир 3ки... Кои обаче са по-добри, не мога да коментирам. :nono:
factor

Рейтинг: 1228

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пон Май 02, 2016 5:22 pm

Моля, моля.

Комплект ХТ(785) 140 евра а SRAM Guide R 192 разликата не е малка. Ако гледаме в сайтовете bikelab.bg и velosiped.bg Guide R комплетка ти излиза пак с около 100лв повече. Не съм карал Guide, мерак ми е, но на ХТ съм навъртял доста и не бих ги сменил освен ако не сменя дисциплината или ги счупя. Но това вече е лично предпочитание. Кой знае ако пробвам и си оправдаят цената бих ги дал парите.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот nikant » Пон Май 02, 2016 6:56 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Моля, моля.

Комплект ХТ(785) 140 евра а SRAM Guide R 192 разликата не е малка. Ако гледаме в сайтовете bikelab.bg и velosiped.bg Guide R комплетка ти излиза пак с около 100лв повече. Не съм карал Guide, мерак ми е, но на ХТ съм навъртял доста и не бих ги сменил освен ако не сменя дисциплината или ги счупя. Но това вече е лично предпочитание. Кой знае ако пробвам и си оправдаят цената бих ги дал парите.

Тука разликата е 10 euro.
В БГ Sram идва по скъп от Shimano

https://www.bike-components.de/en/Shima ... se-p45521/
https://www.bike-components.de/en/SRAM/ ... se-p45408/
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пон Май 02, 2016 7:54 pm

Аз гледах в bike-discount.de и български сайтове в посоченият от теб сайт са наистина на доста атрактивна цена. Също и ХТто към което си дал линк е за трекинг велосипед и формата на лоста е различна но по цена надали се различават значително. Колегата Factor също ми писа но за новото ХТ(м800), като гледам май наистина са на горе долу еднаква цена. Ако и като спирачни способности са еднакви то изборът е отново въпрос на предпочитания.
ЧестоНеадвкватен

Назад към Общ форум