Заключена вилка при дъжд...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Заключена вилка при дъжд...

Мнениеот Веселин Иванов » Вто Май 10, 2016 10:17 pm

Здравейте! :) Въпросът ми е следния: при интензивно каране в дъжд, трябва ли да заключвам вилката за да не влиза вода в нея? Знам че въпросът ми е малко глупав може би, но все пак да Ви попитам :). Като цяло избягвам карането му в дъждовно време, но днес ми се наложи за около половин час и силно се надявам да не не съм повредил по някакъв начин новия си байк.Тъй като все още съм леко неук за тези неща Ви моля за съвет.Благодаря ! :)
Веселин Иванов

Рейтинг: 1240

Re: Заключена вилка при дъжд...

Мнениеот Admin » Сря Май 11, 2016 11:06 am

На първо място, зависи от вилката. Тя нали затова има уплътнения - да не влиза току така каквото си поиска. При всяка що годе читава вилка няма никаква опасност - само при най-евтините може да влиза по-лесно вода, но не говорим за количество, с което вилката да се "напълни", а и тези капки, които евентуално ще влязат, са ти най-малкия проблем при такава вилка.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот carmo » Сря Май 11, 2016 11:58 am

В събота се поокалях сериозно в един черен път с лепкава кал от скорошните обилни дъждове. Каквото можа -падна по асфалта на скорост, а останалото ликвидирах на пароструйката. Такава кал и баня не му е за пръв път и не съм забелязал странични ефекти през годините, включително по REBA-та. После обаче си съхне на слънце и вятър, а понякога дори смазвам тук-таме. Вода от дъжд през маншоните трудно ще влезе, а ръждите по другите компоненти тръгват ако байкът се държи във влажно и непроветливо помещение. Не се бой и се радвай на калта, иначе ще си като оня чичка в рекламата на ФВ Туарег, който стигна до една локва по черен път и се отказа да я форсира с мотото "прекалено е хубав за да го калям" :)
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Веселин Иванов » Сря Май 11, 2016 2:12 pm

Благодаря за мненията! Колкото по-кално и мръсно е трасето, толкова почече ми се иска да минавам от там.....знаете как е... :):):):) Може би ставам малко параноичен да не го повреда нещо. :crap:
Веселин Иванов

Мнениеот Alpina » Сря Май 11, 2016 2:59 pm

Пароструйка или водоструйка? Има не малка разлика.
Също така - при съвети за използване на такава винаги трябва да се обърне внимание, че НЕ трябва да се пръска към лагери, уплътнения и... и изобщо като цяло трябва да се избягва, защото е ОК да се почистват някои компоненти, но определено не е така за други. Най-обикновено почистване с течаща вода (с душа в банята например) или с маркуча пред къщата върши същата работа, но вече е в пъти по-добре за компонентите.

@Веселин Иванов, интересно, но на мнозина това им е първото притеснение, а с времето тотално забравят за него. Не споменаваш каква е вилката, но както Admin отбеляза - тя или няма да има проблеми с водата, или ако има ще е такава, че това ще трябва да е най-малкото ти притеснение за нея. :agree:
След кално каране винаги е хубаво да си почистиш веригата и да я смажеш (не че го правех преди, но сега ще променя това), както и да почистиш тръбите на вилката - но само с мека кърпа и вода (първо само с вода, за да не ги драскаш).
P.S. Никакви химии - само вода. Аз лично ползвам и обезмаслител за веригата, но трябва да се внимава и после задължително смазване.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот carmo » Чет Май 12, 2016 1:46 pm

Моя грешка -иде реч за водоструйка на автомивка. Основно (и отблизо) мия гумите и рамка + вилка (където са най-затлачени с кал), а другите компоненти "не атакувам", но и не пазя -все пак вода е.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Май 12, 2016 9:01 pm

Вилката ми е Rock Shox Recon Silver TK.Също така си купих специален препарат за вилката https://www.bike24.com/p24670.html и за веригата https://muc-off.com/lube/31-biodegradab ... 66001.html. :) В едно видео в нета казват че е хубаво след всяко каране да се смазва вилката...http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... chanic-ep2 ...мен ми се струва малко прекалено! Вие как мислите? :)
Последна промяна Веселин Иванов на Чет Май 12, 2016 9:04 pm, променена общо 1 път
Веселин Иванов

Мнениеот Alexi » Чет Май 12, 2016 9:04 pm

ако я обслужваш редовно ,смазваш тампоните под семерингите и гресираш тях самите отвътре - няма нужда да я мажеш отвън ,файда няма в общи линии ( стига да не е Сънтур ,тогава помага :D ) .. достатъчно е да я забърсваш от прахоляк/кал - това вече е добре да се прави след всяко каране .. аз карах цяла зима в мокро сняг и кал ,сега напролет отворих вилката ( Реба ) - никакви следи от вода нямаше вътре ,даже доста чистичка .. само долния лагер на челото беше хванал малко повърхностна ръжда
Аватар
Alexi

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Май 12, 2016 9:10 pm

Това с поддръжката или по скоро разглабянето на вилката за момента мисля да го предоставя на механиците! :) Не ми се рискува все още, но има време да понауча нещата. Иначе мисля към края на сезона да им предоставя вилката за профилактика...ама има време...тепърва искам да се наслаждавам да колоезденето. :beer:
Имам един проблем с предната спирачка.Да отварям ли нова тема или да драсна проблема тук? :look:
Веселин Иванов

Мнениеот taurus13 » Чет Май 12, 2016 9:21 pm

Драскай! :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Май 12, 2016 9:34 pm

Така...значи още от както си купих колелото имаше проблем с предната дискова спирачка.При каране се чуваше едно свистене в спирачката.Закарах колелото там от където го купик и се оказа че трябва да се регулира...оправиха я! След седмица се повтори същото нещо обаче този път се появи свистенето при левите завои :crap: (сигурно звучи смешно).Закарах го отново и момчетата от сервиза ми обесниха че това е нормално, тъй като компонентите на дисковите спирачки за направени до милиметри (факт), и като колелото е в движение и особенно при завои се получава някакво осукване , което причинява това изключително дразнещо и нередно за мен свистене! Значи според мен ако беше нормално това, задната дискова спирачка щеше да "скърца" също! :dontknow: Сега знам че ако го закарам отговора ще е същият "Карай си колето с кеф и не се притеснявай! Това е нормално!" :D :D :D
Веселин Иванов

Мнениеот taurus13 » Чет Май 12, 2016 9:41 pm

Карай си колелото с кеф и не се притеснявай! :D
Няма дискова спирачка дето не опира някъде. Тия неща се променят дори в процеса на каране, като загрее леко диска. А като го удариш тук там, съвсем ще забравиш да не опира.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Май 12, 2016 9:50 pm

Хахах..незнам аз си оставам скиптичен ...за мен не е нормално! :) Благодаря все пак за мнението :D
Веселин Иванов

Мнениеот vencil » Пет Май 13, 2016 6:20 am

Аз съм с BR-M395 (евтини) и при мен няма никакви шумове по никое време. Нормално работеща спирачка не трябва да ти създава кахъри. Ослушай се хубаво от къде точно идва този звук (дали наистина е от спирачката). Виж дали добре са регулирани спирачките, потърси и прочети как става това не е трудно и сам по-добре ще си ги направиш ;) .
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот taurus13 » Пет Май 13, 2016 7:15 am

Да бе....то и примен понякога не се чува нищо,амаи това не ме притеснява.
Иначе то някои по-меки рамки като ги наклониш в завоя и те се усучат леко и изместват леко спирачката, диска опира и се чуват тия звуци.
Иначе да речем, че е ако диска е прав и спирачката е регулирана добре, няма да се чува.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Alexi » Пет Май 13, 2016 7:41 am

не се чува докато не фраснеш диска някъде ,да не говорим че някои дискове си идват леко криви .. в идеалния случай е предвидено да не опира докато караш никъде но на практика трудно се получава
Аватар
Alexi

Мнениеот Веселин Иванов » Пет Май 13, 2016 8:19 am

То това в проблема...че колелото е буквално на две седмици а и нямам падания или удари по него, а дискът е абсолютно прав.Спирачката е два пъти настройвана понеже скърцаше когато вдигна предната гума и я завъртя.Сега това го няма само при каране и завои.Ще ме помислят за луд но пак ще им го карам :look: Другия вариант е да смена сервиза и да си платя на някой който може да го оправи...което е нелепо... :banghead:
Веселин Иванов

Мнениеот Alpina » Пет Май 13, 2016 8:46 am

Ако не започнеш да го приемеш за нормално, ще трябва да ходиш в сервиз след почти всяко каране, а след сваляне на гумата ще е след всяко.
Както ти казаха - нормално е и спри да го мислиш.
Накладките на добре регулираната спирачка не са на милиметри, ами се намират на по-малко от милиметър от диска. Няма как те винаги да са в идеалното си отстояние.

Още нещо - ще ти влезе прашинка и ще почне да ти "звънти" или свисти - ще покараш няколко километра и ще мине. Ще го прегрееш при някакво спиране - пак ще почне да опира известно време - ще му мине.
Изобщо - както ти казаха, taurus13 и Alexi - спри да се притесняваш. Само на теория винаги ще е идеално и няма да го чуваш, на практика няма как да стане винаги да е тих.

Както vencil го обяснява е хубаво, ама при неговата спирачка има такова отстояние на накладките от диска, че той сигурно хоро може да играе между тях.

Инак преди време и мен ме дразнеше и доста често си играех да я регулирам, само че и това не е гаранция, че няма да издава звуци след това, така че просто забрави и си карай.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Boyan1984 » Пет Май 13, 2016 9:58 am

Абе 3 месец карам чисто нови Шимано SLX с чисто нови ротори и всичко и досега няма никакъв шум. Веднъж регулирах целия апарат и оттогава няма никакъв проблем.Старите спирачки бяха 446 и предната опираше при завой, но това не е болка за умиране.
Обаче от карането и диска се деформира и нормално е да има чат-пат някой звук :)
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Веселин Иванов » Пет Май 13, 2016 10:00 am

Ще се опитам да не обръщам внимание на тези малки неточности.Надявам се с времето да се изчистят.Благодаря на всички за изчерпателните отговори! :-)
Веселин Иванов

Назад към Общ форум