Внимание! Опасни "карбонови" ментета.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Внимание! Опасни "карбонови" ментета.

Мнениеот ltg » Съб Май 24, 2014 6:33 am

В Продавалник/ОLX и вероятно и в други подобни сайтове се продават карбонови кормила, лапи, рога и колчета за седалки с марка FSA и Ritchey на цена около 60-70 лв за компонент или комплект около 200 лв. При по-сериозно ровене международните сайтове намерих комплекта дори за около 60 евро
Това не са оригинални части, а ментета с много лошо изпълнение.

В конкретния случай се полъгах и закупих такъв комплект от човек в Продавалника.
Поради това, че новият комплект не доведе и до съществено олекване на колелото реших да продам кормилото лапата и рогата и да запазя само колчето за седалката, защото още с първия монтаж на рамката лакът му се повреди.
Тино от Велоразходка ги закупи и на първото каране при спускане към Банкя по асфалт при минимално натоварване се е счупила лявата половина на кормилото. Благодарение на опита и късмета момчето се е разминало само с няколко охлузвания.
Както се вижда на снимките на мястото на счупването нишките карбон и кевлар (ако изобщо това са такива материали) въобще не са импрегнирани със смола, но това при оглед това не се забелязва заради повърхностния лак, който също много лесно се надрасква и люпи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ltg

Рейтинг: 1220

Re: Внимание! Опасни "карбонови" ментета.

Мнениеот milestone » Съб Май 24, 2014 11:47 am

Ми намерили са някои хора начин да припечелват по някой лев. Те не са виновни. За информация на тези, които още не знаят, цените са ... някакви такива (виж по-надолу и следващите страници). За качеството... не знам.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот xcrider » Съб Май 24, 2014 12:14 pm

Ще се радвам да чуем изказване от някой, който наистина разбира от карбон - производство, методи, материали, здравина и дефекти.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот dudelgrincen » Съб Май 24, 2014 1:38 pm

Подобни стоки не бива да се купуват, най-малко защото въпросния производител излиза с името на друг. Това е първият сигнал, че нещо със стоката не е наред. Ако предлага качествен продукт, използването на собствена марка със сигурност би било разумният подход за един производител, а обратното показва, че е склонен на измами и компромиси (включително и с качеството).

Фалшификацията отнема много по-малко часове работа и ресурс, но крайните характеристики няма как да са близки до тези на оригиналните компоненти.

Спешълайзд, като един от най-фалшифицираните производители показваха напречен разрез на тяхна карбонова рамка и китайска такава фалшификат на същия модел. Стените на оригинала бяха много равномерни, а стените на фалшификата бяха неколкократно по-тънки в най-дебелата си част, много неравни и със силно варираща дебелина. (трябва да намеря снимката и ще я споделя)

Другото, което знам, че е много важно за карбоновите компоненти, освен технологията, са смолите и втвърдителите, които се ползват. До голяма степен те определят характеристиките, а дори и да няма покритие и да има някакви външни белези за средния потребител това няма как да е ясно.

Фалшификаторите не рискуват името си и поради това използват най-евтиния производствен процес, най-ниския клас карбонови листове и най-евтините смоли и втвърдители. Някои от тях компенсират това с наслагването на повече материал, но това не винаги подобрява достатъчно здравината, а предимството на карбона относно теглото се губи.

Няма да се изказвам негативно за китайските производители, които излизат с името си и продават рамки и компоненти. Не съм запознат с тях, но съм виждал доста положителни отзиви. Явно положението там е доста по-различно.

Извода просто е да не се купуват фалшификати. Фалшификаторите са склонни да пренебрегват здравия разум, законите и здравето на потребителя.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот marsa » Съб Май 24, 2014 9:42 pm

Ми те фалшификаторите обикновено правят един и същ продукт с всички възможни "картинки", включително и без. Кво да правиш, като потребителя иска да пише няква мега-яка марка. Поради същата причина ако сте забелязали почти винаги отгоре се поставя слой с диагонална плетка - щото е гъзарска. Някои хора даже си нямат бегло понятие от теглото и качествата на нещата, които сменят и нямат конкретни очаквания от покупката си. Взимат защото е модерно.

Защо се е счупило точно това кормило - трудно ще се разбере. Най-малко Тино му е трети известен собственик. Та нали дори "големите" имат ограничения в гаранцията в подобна насока?!

Във всеки случай сред Китайските неща (noname) има както буклуци, така и напълно сравними с маркови такива, да не кажа и надминаващи ги.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот dudelgrincen » Нед Май 25, 2014 12:49 am

Съгласен съм с теб. Само ще наблегна на това, че не твърдя да има взаимно еднозначно съответствие между наличието на чужди "картинки" и ниското качество. Твърдя, че наличието на чуждо лого, име, картинка предполага ниско качество, а това не значи, че липсата им предполага високо. :) (Разбира се изключвам възможността за аутсорсинг, при която така или иначе в повечето случаи изпълнителя рядко е и дилър.)

Модата е движещ фактор, наистина.
А това даден компонент да няма име също си е подозрително.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот puleto » Сря Май 28, 2014 9:25 pm

Имайте предвид че карбоновите неща имат предписания за затягане и се монтират с динамометрични ключове които са скъпи и повечето майстори нямат. Ако имат не ги калибрират редовно защото струва пари. Също както каските за мотори, фулфейсовете за велосипеди и броните за коли, детайлите са изградени с някакво зададено заводско вътрешно напрежение. При някакъв силен удар без видими следи по детайла, това напрежение се променя в неизвестна посока и след време стават нещата от снимките по- горе. Затова не обичам карбона, камо ли на старо. И някой знае ли на колко години се сменя еърбега на автомобил?
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот Ozzie » Сря Май 28, 2014 9:36 pm

puleto написа:И някой знае ли на колко години се сменя еърбега на автомобил?

Моят сработи. Автомобила беше 15-на годишен.
???
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот puleto » Чет Май 29, 2014 6:02 am

Ozzie написа:

???

Радвам се за теб. Производителите препоръчват смяна на 15 год. А е доста скъпо. Не е казано, че ще спре да работи в точен ден и час, но се застраховат срещу несработване или отваряне без причина. А пък и ще трябва да го смениш в оторизиран сервиз, което е пак пари за тях.
Поздрав
puleto

Мнениеот galio » Вто Юни 10, 2014 10:42 am

puleto написа:
Ozzie написа:

???

Радвам се за теб. Производителите препоръчват смяна на 15 год. А е доста скъпо. Не е казано, че ще спре да работи в точен ден и час, но се застраховат срещу несработване или отваряне без причина. А пък и ще трябва да го смениш в оторизиран сервиз, което е пак пари за тях.
Поздрав

Кое точно е скъпо в смяната на бега за 15-годишна кола?

И какво точно има да му се сменя? Пиропатронът?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот puleto » Сря Юни 11, 2014 10:03 pm

Не знам какво се сменя защто не съм майстор. Под "скъпо" имах предвид- неочакван разход. Основната ми мисъл беше че никой не чете каквото трябва и че карбонките не са като алуминките. Понеже и ти не четеш а само пишеш задаваш въпроси не по темата... Извинявай ако звуча грубо.
puleto

Мнениеот galio » Чет Юни 12, 2014 8:14 am

puleto написа: Понеже и ти не четеш а само пишеш задаваш въпроси не по темата... Извинявай ако звуча грубо.

Ами по темата нямам какво да кажа - имам подобно кормило FSA, засега не се е предало.

Не звучиш грубо, само ми стана интересна темата за еърбеговете, понеже съм си разглобявал таблото и сам си ги разкачих.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот ikovachev » Сря Юни 01, 2016 9:35 am

Да съживя малко темата.

Обмислям закупуване на карбоново колче. Като чета тия писания, няма как да не се притеснявам. Може би цената би била ориентир, но нищо не пречи на някой продавач да си сложи висока цена на ментето.
Така че евентуално ако някой може да препоръча магазин, на който бих могъл да се доверя.
Гледах едно Ричи за 110лв., което е единствената оферта в магазин тук, която мога да пипна и огледам преди да купя. Направи ми впечатление, че не е по-леко от сегашното ми алуминиево FireEye (то да не е и по-тежко...) и такива ми ти... драми :roll2:
ikovachev

Рейтинг: 1220

Мнениеот Любо » Сря Юни 01, 2016 9:59 am

За всякакъв вид онлайн покупки на стоки , които ги няма в България ( включително и карбонови) препоръчвам немските магазини - Bike24 , Hibike , Bike Discount :beer: При нужда може да се погледне и в английските - Evans cycles , Planet X . В краен случай - китайските ( и там има читави неща , но трябва внимателно гледане ) . Успех )
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Назад към Общ форум