Извинявам се за забавянето. Сега ще кача няколко разяснителни снимки, като темата след време ще бъде допълвана с още информация относно процеса на използване и редактиране на картите. Първо още малко за идеята: целта е след време да превърнем това в част от ежедневието на всеки колоездач, който ползва телефона си, докато кара. Когато се окаже в нужда, да получи необходимата информация на момента. Но окаже ли се, че тя не е вярна - сигнализира за това. Например: много от софийските чешми в кварталните паркове липсват - всички с общи усилия ще ги добавим, а други, които не работят - ще бъдат отбелязани като такива. За велосервизите дори не коментирам - те са безброй в София. А столицата е едно на ръка - в останалите големи и малки градове и села има десетки места, които биха били полезни на някого. Пак подчертавам, че всякакви препоръки ще бъдат от полза.
Първото мнение в темата ще бъде допълвано с най-важната информация като списъка на картите, които досега са:
Чешми в БългарияВеломагазини и велосервизи в София (а защо не и извън?) - създадена от мен, засега доста непълна
Велоалеи в СофияВелоалеи + велопаркинги и магазини в БургасСега конкретно по практическата част:
https://www.google.com/mymapsGoogle My maps се явява платформа на базата на Google Maps - познатите на всички ни карти, за използването на която е необходим единствено акаунт в Google - нещо всъщност неизбежно вече за почти всеки човек, използващ интернет. За осъществяването на идеята ми освен това трябва да имате телефон, който да може да подкара приложението Google Maps - с операционна система Android - Samsung, HTC, LG, Lenovo и др., или iOS - на Apple (други видове телефони не съм сигурен дали имат възможността да използват приложението Google Maps).
My Maps използва абсолютно същата карта, която познаваме, същата система от обекти, пътища, означения. Всеки един потребител има правото да редактира и добавя обекти в свои и чужди карти по всяко време. Дали това може да бъде ограничавано, предстои да разуча, тъй като и аз все още не съм напълно ориентиран.
Първо, за да имате достъп до някоя карта от телефона си, трябва да я добавите в любими карти от компютъра. Дали може да стане от телефон - (още) не знам.
Отваряте някоя от дадените в темата карти - да кажем, тази за чешмите и решавате, че искате да я изполвате. За тази цел избирате звездичката в горния десен ъгъл на лявото меню. По-надолу ще покажа как да достигнете до нея след това.

В случай че откриете неточности в отбелязаното, може да изберете бутона
EDIT, който ви отвежда до следното меню:
Тук е изложен списък с имената на всички обекти. Бутоните под полето за търсене ви дават различни възмжоности, като кабърчето служи за добавяне на ново място. Няма нужда да обяснявам всяко едно - то най-лесно се научава с проби. Моят начин за добавяне на новооткрито място е следният: стигнал съм до там с колелото и съм решил да го добавя на картата. За жалост, от телефона няма как да се направи директно. Затова запазвам текущата си позиция със звездичка или label (нова екстра, позволяваща да се добави и описание към дадена позиция). След това през компютъра откривам запаметеното място и го добявам в картата, поставяйки координатите в менюто за търсене над бутоните за редакция. По този начин ще сме сигурни, че позицията е същата. При ръчно добавяне по адрес или спомени нямаме гаранция за това.

Ето къде да откриете и вече запазените карти. В основното меню на Гугъл Карти, избирате "Вашите места". След това отивате на секцията "Карти", където би трябвало да се появи всяка карта, която сте създали или отбелязали със звездичка.

От телефон с iOS нещата изглеждат по сходен начин (както и на андроид устройство):

Ако картата не ви е нужда повече засега, просто цъкнете върху плъзгача и обектите ще се скрият.

Последната отворена карта ще остане достъпна в менюто отляво: