Преди седмица дъщеря ми се сдоби с нов велосипед и премина от 20" на 24" колела. Новото е с механични дискови спирачки, а лостчетата са комбинирани с командите (някакво Шимано нисък клас).
Въпреки, че сега е доста по-добре от предишните В-брейкс и успяхме да приближим лостчетата по-близо до кормилото за малките ръчички, все още има оплаквания. След малко по-продължителна употреба (като казвам продължителна, не си представяйте ние какво влагаме в този израз...за нея това е дори спускането в Борисовата от подлеза надолу покрай басейна) се оплаква от болки в лявата ръка и казва, че лявата спирачка е доста по-твърда от дясната. Реално те са абсолютно еднакви, но явно лявата ръка няма достатъчно сила и от там това усещане.
И понеже имам едни стари Elixir7, ми хрумна идеята да ги монтирам на велосипеда й, като намеря и някакви отделни палцови команди за 8 скорости. Обаче ме притеснява да не стане проблем с прекалената спирачна мощ на хидравличните спирачки. Тя досега е карала В-брейкс, които бяха едва ли не декоративни и доста неефективни, отскоро е с механични дискови, но поради липсата на достатъчно сила никога не успява да натисне до блокиране на гума...И сега ако сложа хидравликите, да не стане фал, стискайки ги по навик както е правила с предишните досега? Все пак е дете и колкото и да се обяснява нещо, не се знае кога как ще стисне...
Има ли някаква такава презумпция за безопасност, за да не се слагат хидравлики на дески колела, или е само въпрос на цена на компонентите?