Минимално разстояние при изпреварване на велосипедист

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Минимално разстояние при изпреварване на велосипедист

Мнениеот Severus » Вто Юли 12, 2016 8:57 pm

Петиция за въвеждане на законово минимално странично разстояние при изпреварване на велосипедист от метър и половина по скоростен път и един метър във всички останали случаи.
Изображение

http://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31623

Приятели, ударете един подпис, ако подкрепяте!
Severus

Рейтинг: 1260

Re: Минимално разстояние при изпреварване на велосипедист

Мнениеот Kobeto » Вто Юли 12, 2016 9:33 pm

Според мен е въпрос на култура у шофьорите. Изпреварвали са ме на една ръка разстояние, изпреварвали са ме и с преминаване в другата лента на 2+ метра. Има едни други индивиди, които са не по-малко опасни - тия, дето си отварят вратата на автомобила без да погледнат в огледалото. Точно заради такъв преди години се суркахме по асфалта с един авер. От тогава ми е като обица на ухото, че близо до спрял автомобил се минава бавно или изобщо, ако има човек вътре. Като цяло избягвам да карам по оживени пътища. Съмнявам се, че е възможно някой да следи кой как изпреварва колоездач по пътя. :beer:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот v.v.g » Вто Юли 12, 2016 9:57 pm

Едно голямо За( + ) и от мен.
Напълно подкрепям идеята за петицията.
v.v.g

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Сря Юли 13, 2016 7:27 am

Не че е лоша идея, ама кой и как точно ще следи за тези изпреварвания и как органите на реда ще доказват, че е било примерно 1.30 м, а не 1.60 м? Според мен такъв текст би се превърнал в поредното правило, което просто си стои в закона, без реално да се прилага.
Ако държавата започне да си изпълнява по-добре функциите, глобявайки наред и шофьори, и велосипедисти, и пешеходци, заради неспазването на правилата, заложени до момента, това би подобрило в много по-голяма степен безопасността на всички и бързо би ги "научило" на по-голяма толерантност. Ама катаджиите трябва да си извадят ръцете от джобовете и да започнат да работят на пълен работен ден, а не само за акция.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sartor » Сря Юли 13, 2016 9:06 am

Любо (Админ) е прав - трябва да се прилагат правилата, а не само да се пишат.

Бих допълнил, че преди да се правят нови правила, трябва да се създаде адекватна инфраструктура, иначе новите закони / правила само се превръщат в пречка, спънка или както се казва на жаргон - "хранилка" за органите на реда. Причината е, че сегашната инфраструктура само предразполага да се нарушават правила и закони.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот taurus13 » Сря Юли 13, 2016 9:33 am

Важното е бюрокрация да има - може да създадат комися по безопасното изпреварване на велосипедисти, дет да следи за тия разстояния. :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Severus » Сря Юли 13, 2016 11:35 am

Инициативата не е за тези, които не спазват правилата.
Даже считам, че дебатът по темата е много по-важен от една евентуална промяна на закона. Мисля си, че има много водачи на МПС, които са разумни хора, но не си дават сметка за две неща. Първо, че от обдухването, особено когато се кара с по-висока средна, ние не чуваме приближаващия отзад автомобил и второ, че едно изпреварване на сантиметри от нас може наистина да ни убие.
Severus

Мнениеот taurus13 » Сря Юли 13, 2016 11:12 pm

Тва реално е така. Всеки мислещ шофер изпреварва с голямо растояние. Най-малкото заради себе си - велосипедиста може да се сопингяса(много ми харесва думата) и да се срути под колата, а той не иска да го лежи. Всички велосипедисти и пешаци по спирките са опасни за шоферите. Аз и покрай спирки минавам много внимателно и отдалече, откак един щеше да падне пред колата, добре че някъв го хвана за яката отзад.
В тая насока, само няква информационна кампания, но то по-скоро е нещо което следва да се набива в главите на курсовете и то не по начина - пазете велосипедистите, а пазете себе си от тях, за да не ги лежите.
По същия начин се изпреварват каруци, щото и на коня мое да му щукне нещо в главата и ......примери бол.
А мен ако ме питат....на пътя не трябва да има велосипедисти и каруци ама...има.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Severus » Чет Юли 14, 2016 5:22 am

Изображение
Severus

Мнениеот vas69 » Чет Юли 14, 2016 10:52 am

- - - "А мен ако ме питат....на пътя не трябва да има велосипедисти и каруци ама...има." - - -

На пътя не трябва да има келеши, комплексари, джигити, и всякаква паплач, ама има.
Life is behind bars and between legs.
I'll be BACK.
Аватар
vas69

Рейтинг: 1290

Мнениеот nikant » Пет Юли 15, 2016 7:50 pm

taurus13 написа:А мен ако ме питат....на пътя не трябва да има велосипедисти и каруци ама...има.

Не се колебай, пускай петиция.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот GECKO » Съб Юли 16, 2016 8:11 pm

До колкото зачетох нормативните дАкименти заглеждам следното (сбит преразказ):

- Платното (във всяка посока) трябва да е минимум 3м широко.
- Изпреварване на друго пътно превозно средство се случва като частично или напълно се мине в съседното платно.
- В градски условия минималната безопасна дистанция е 1м.
- Велосипедите се движат крайно в дясно на платното за движение.

Като съберем всичко горе става ясно, че правилно изпреварване на велосипедист винаги ще дава поне 1м дистанция.
Забележка - това при положение, че автомобилите са до 2м широки и само частично пресичат (минимално) осевата линия/навлизат в следващото платно в ляво.

Широчината на Евро 5 камион/влекач/ремарке е до 2.5м което е единствената ситуация която създава потенциал за опасност... но от друга страна ако мине на 50см от нас един от въпросните ние ще се озовем на безопасна дистанция желателно или не :D

Тук (според мен) става въпрос по-скоро за прилагане на правилата от колкото за създаването на нови такива.

...Ако униформените пазачи на реда си вършеха работата по-добре и, разбира се, ако можеха да огреят навсякъде щеше да е по-добре и бюджета щеше да е бая напред но докато това не стане всеки е отговорен да си търси сам правата там, където са му отнети/нарушени.
Аватар
GECKO

Мнениеот zImage » Вто Юли 19, 2016 1:26 pm

We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот m0nss7erKill » Вто Юли 26, 2016 2:26 pm

Не казвам, че не нарушавам нито едно правило на пътя, но се старая. Всеки ден ходя до училище (поне като съм :D ) и колелото го използвам за главен транспорт. Карам само по улиците и не използвам вело алеите, защото не мисля че са направени добре, и второ, че по тях вървят деца, майки с колички, бабички, мангали, дори ши*аняци с мотори. Само като се прибирам, карам по вело алеята на бул. Ян. Хуняди, защото е баир на горе и там няма смисъл да се мъкна като сопол по булеварда. Проблеми по пътя имам единствено с хора които не могат да карат и може би такива които имат комплекси, абе с идиоти главно. За 5 години, от както карам активно в градската среда, така и не разбрах какъв им е проблема на някои индивиди, че видиш ли, съм спрял на червено ?! Не разбирам и какъв е смисълит да си на 20 метра от светофара и пак да свириш и псуваш, защото видиш ли, не си спрял на светофара, ами си се пуснал по инерция докато е червено. Някои шофьори на автобуси са пълни кретени, свиват те нарочно към тротоара или се опитват да минат възможно най-близо до теб. Най-много обичам като минава някой автобус до мен и да ми свирка, защото се стряскам. Толкова може да му стига акъла, че може да мръдна към него и да ме сгази или пък че може да падна. Някои бакшиши и те обичат да минават близо до теб, ама то това че са бакшиши, нищо не значи. Идиотът си е идиот. Той ще те блъсне, питаш го какво прави и после ти скача да те бие, заплашва те, псува те и прочие. :(!:
m0nss7erKill

Рейтинг: 1240

Мнениеот Lucky Loser » Вто Юли 26, 2016 6:00 pm

Admin написа:Ако държавата започне да си изпълнява по-добре функциите, глобявайки наред и шофьори, и велосипедисти, и пешеходци...

Не ми е целта да отварям допълнителен спам и спорове с изказването си, но аз лично за 8 годишното си преживяване в София, не съм виждал пешеходец да бъде глобяван за неправилно пресичане. А наскоро ми се случи двама хубавци да пресекат през Х образното кръстовище пред спортната палата точно пред един полицай.

Аз лично съм много песимистично настроен за това да се случи.

Поздрави!
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Kobeto » Вто Юли 26, 2016 6:43 pm

:offtopic: Lucky Loser, в Бургас неправилното пресичане се наказва с 20 лева, ако те хванат. И прошка няма.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот apius » Пет Юли 29, 2016 3:15 pm

Подкрепям идеята да има точно указано разстояние при изпреварване на велосипедист. Много шофьори не се замислят за това и поставят колоездачите в опасност. С поставянето на въпроса най-малко ще мине през ума /тези които го имат/, че трябва да са по- внимателни при задминаване.
Довечера в 19:00 ще има протестно шествие в София http://www.segabg.com/article.php?sid=2 ... 0019985017
apius

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alpina » Пет Юли 29, 2016 3:45 pm

Първо велосипедистите трябва да се научат да спазват правилата за движение и да имат уважение както към моторните превозни средства, така и към пешеходците. Не казвам че всички са така, но е лесно да застанем на което и да място и да видим колко от тях го правят.

Преди да имаме изисквания към останалите трябва да се правят програми в тази насока. Няма да се получи "учиш" някой да се съобразява с велосипедистите, когато вижда как другата страна не го прави с него.

Също така - как си представяте реалността? Че допълните закона с някакво ново условие ще имате информираност?
Та колко водачи смятате че си го припомнят след като са минали курса?

Демек - с промяна на закона няма да постигнете нищо, освен запознаването на новото поколение водачи с това правило, като ще са нужни едни 40+ години докато имаме познаването му. То и сега масово шофьорите познават основните правила, а подобни за разстояния са мит - да сте видели кръстовище, в което автомобилите не спират на 5 метра от него, или такива които не спират на 5 метра преди започването на непрекъсната линия....

Т.е. промяна в закона няма да промени нищо в реалната ситуация.
Усилията трябва да са в разяснителни кампании както сред велосипедистите, така и сред останалите участници в движението.

Другото са глупости, а създаването на нови правила в закона, които няма да се спазват реално и няма как да бъдат санкционирани е смешно и ми изглеждат измислени от някой който никога не е сядал зад волана и знае само да тропа с краче искайки.

Не на последно място - всякакъв акт написан за подобно нарушение ще пада още при първото обжалване, защото няма как да се измери дали разстоянието е спазено или не. А ако има технически средства - те ще трябва редовно да се заверяват в метрологичния институт и отново ще може да се обжалва, че вероятно в следствие на температурата е дало отклонение...

Изобщо - глупости.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Severus » Съб Юли 30, 2016 4:32 am

Alpina написа:...
Другото са глупости, а създаването на нови правила в закона, които няма да се спазват реално и няма как да бъдат санкционирани е смешно и ми изглеждат измислени от някой който никога не е сядал зад волана и знае само да тропа с краче искайки.

Изобщо - глупости.

Да отправяш обидни квалификации нито убеждава, нито възхищава. Точно обратното. Ако бяхте прочели горните мнения, щяхте да научите къде правилото е вече въведено и с какви техническа средства се упражнява контрол по неговото спазване.

http://arstechnica.com/tech-policy/2015/06/police-use-ultrasonic-device-to-make-sure-drivers-stay-3-feet-from-cyclists/

Alpina написа:...

Не на последно място - всякакъв акт написан за подобно нарушение ще пада още при първото обжалване,

...
Изобщо - глупости.

Не се обжалва акта, а наказателното постановление, с което е наложена глоба или имуществена санкция.
Severus

Мнениеот donpeev » Нед Юли 31, 2016 3:44 pm

В България това ще стане когато аз стана президент. Демек или никога, или след 30 години. :rofl:
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот Severus » Нед Юли 31, 2016 4:04 pm

Как ще станеш президент, като не си се кандидатирал!? Хайде, не се мотай... :beer:
Severus

Назад към Общ форум