Приложението на торбите за боклук в МТВ-то

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Приложението на торбите за боклук в МТВ-то

Мнениеот sos » Пет Ное 18, 2016 12:50 pm

Отдавна Любо Ботушаров ме кара да напиша за приложението на торбите за боклук в планинското колоездене, но все не оставеше време. Eто и как се роди идеята. След като съсипах две скъпи ветровки (една на Кресненските драги и една край лагерен огън) започнах да мисля с какво да ги заместя. Един студен и ветровит ден, отивайки на работа, се разминах с някакъв клошар и забелязах, че върху катовете дрехи е надянал черна торба за боклук. Друга торба беше обул като гащи, а за краката си беше импровизирал от найлон нещо като калцуни. В първия момент не го отчетох, но в последствие, вече на топло, се замислих върху видяното. Купих си и аз руло найлон и се почна едно рязане, едно кроене... Ама едно е вкъщи, друго е на бурния вятър на вр. Ботев, да речем. А на торбите им правиш няколко дупки и се превръщат в евтини и готови за употреба дъждобрани. От тогава в раницата към задължителните торбички за боклук се добавиха и още четири големи торби от 120 литра (аз съм пухкав). Последните - задължително с връзки, те са най-удобни.
За горнище се отрязват двата ъгъла и леко се срязва по средата. Получава се пончо, което, ако щете вярвайте, пази и от дъжд, и от вятър. За гащи просто се режат двата ъгъла и се обуват като връзките се стягат на кръста или където дойдат. Отрязаните ъгли се ползват за калцуни, като напъхваш пръстите в ъгъла и другото го пристягаш към глезена. Също така може да се ползва за сядане на мокра или подгизнала земя. Пък и доста често се оказва, че на палатки никой не носи торби, в които да се събира боклука. Пробвал съм и много добре става, ако напъхаш чувала в раницата и си сложиш нещата вътре и след това ги завържеш. Можеш да плуваш без проникне и капка вода. Изобщо торбите за боклук се оказаха с доста широко приложение в планината. Станаха неизменна част от екипировката ми.
В заключение ще кажа, че тръгвайки към планината, в раницата си задължително нося и неща, които силно се надявам да не ми потрябват. Изповядвам максимата, че е по-добре да ги нося и да не ми потрябват, от колкото да имам нужда от тях, а да ги нямам!
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Re: Приложението на торбите за боклук в МТВ-то

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 18, 2016 2:10 pm

Клошар.... :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Lucky Loser » Пет Ное 18, 2016 2:52 pm

... ама сух ! :smash:
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Vorac » Пет Ное 18, 2016 3:15 pm

Аз си нося ей-такова (1.50 лв от всяка железария):
Изображение

До тук съм го ползвал за:
- стои на дътното на раницата, за да пази да не я продъня
- пил съм бира в Борисова в порой - двамата в двата края на пейката държат найлона като палатка с по една ръка
- пил съм бира на покрив в Студентски, найлон увит между два комина ни пазеше от ужасния вятър
- спал съм без спален чувал на Витоша, увит в найлон
- увивал съм кръста или ръцете си, когато съм бил хванат в неочаквано лошо време
- спал съм в дъжд на сечище - увихме найлона около две повалени дървета и спахме двама
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот taurus13 » Пет Ное 18, 2016 3:43 pm

да ви кажа че за 1,5 до 3 лв според магазина има чудесни найлонови дъждобрани.....могат да се ползват и повече от веднъж, стават за каране не са твърде пелеринести та да го отвее вятъра.

Абе знаете ли пък какво е приложението на презервативите при мтб-то.......освен разбира се стандартното им предназначение, за опазване неща сухи. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот sos » Пет Ное 18, 2016 5:23 pm

Милкане, отклоняваш темата, презервативите имат широко приложение в МТВ-то, ма тях ще ги засегнем в отделна тема :D
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот MartinBG » Пет Ное 18, 2016 5:40 pm

От 10-ина години не тръгвам на многодневен преход без поне 2 чувала. :)
Ползвали сме ги вместо ботуши (високи почти до чатала, пристегнати горе с ластиците на шалтето), за да преминем през блатист учатсък между 2 била в Родопите (8-10м, но дълбок на места до над 50см).
Ползвали сме ги и като 2-ри спален чувал, когато е по-студено в палатката, а също и за запазване на раницата суха (просто я прибираш в чувала), когато ни изненада внезапен порой.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот subritual » Вто Ное 22, 2016 9:56 pm

Vorac написа:Аз си нося ей-такова (1.50 лв от всяка железария):

До тук съм го ползвал за:
..
- пил съм бира на покрив в Студентски, найлон увит между два комина ни пазеше от ужасния вятър
..

Не е ли твърде тънък и да става на конци от вятъра се питам...?
Иначе още едно приложение:
Аз си пазя такъв в колата, както и от черните разбира се, след доста кално каране е възможно да не освиниш и седалките.
Аватар
subritual

Мнениеот Vorac » Сря Ное 23, 2016 10:38 am

subritual написа:Не е ли твърде тънък и да става на конци от вятъра се питам...?

Когато има два успоредни пръта, около които да се увие на 2-3 ката става бомбоубежище. Проблеми има, когато закрепянето не е особено удобно, и тръгне цепнатина.

А тези найлони ги открих покрай един човек, дето ги ползва за одеалце за пикник върху влажна трева.
Vorac

Рейтинг: 1513

Назад към Общ форум