Скорост при спускане! Рискове.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Скорост при спускане! Рискове.

Мнениеот zoomaniak » Нед Апр 29, 2018 7:33 pm

Кога границата се преминава и няма спиране. Или трябва да имам мобилен датчик с показатели. Хидравличните дискови спирачки са много прецизни и ме притеснява натиск върху тях от 1 см при 30 км в час по сух горски път с урви - канали.

Или скорост от 5-15 км са достатъчни за адреналина.

Все пак инерцията на колелото ми понякога е 1-3 км без да въртя. Това е лудница.

И също денивелацията от старт - планински, горски път при суха почва и твърди гуми може да ме врътне и с 50 км ако не съм внимателен.

Убиване на скорост с меки гуми - размишлявам.

Познавам планини и възвишения във верига и не ми се иска да се спускам на спирачки нон - стоп.

Как сте "преборили" този проблем.
Не мога да карам - за това махнах спирачките
Аватар
zoomaniak

Рейтинг: 686

Re: Скорост при спускане! Рискове.

Мнениеот lycanr » Нед Апр 29, 2018 8:01 pm

Нещо не разбрах, я напиши в едно кратко изречение какъв е проблема.
lycanr

Рейтинг: 1200

Мнениеот zoomaniak » Нед Апр 29, 2018 8:04 pm

Как се предпазвате. Как разбирате коя скорост при спускане по път - черен - селски - горски - е рискова. Меко казано рискова...
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Alexi » Нед Апр 29, 2018 8:41 pm

към 45км/ч чуквам леко задната ,да не прегрява :evil: въпроса е много относителен .. зависи тая скорост по какъв терен е ,с какъв велосипед ,и кой го кара най вече ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Нед Апр 29, 2018 8:46 pm

За всеки човек е различно и индивидуално, като не зависи само от самата смелост, а в много по-голяма степен от това какви са уменията (респективно контролът върху велосипеда), какъв е опитът, какъв е велосипедът... Ако търсиш някаква точна стойност, такава просто няма. А и по пресечен терен ситуацията се мени буквално за секунди.
Ако искаш кратко и обобщено - най-доброто предпазване е добрата техника на каране и правилните реакции, защото това ти трябва при променлив терен като планинския.
А натискането на спирачките в много случаи е точно обратното на това, което трябва да направиш всъщност. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот m0nss7erKill » Нед Апр 29, 2018 10:06 pm

Правилната скорост при спускане, е тази с която е чувства комфортно. Някои хора бутат, други спускат бавно, трети не мислят много.
Колкото до това което си написал, заболя ме главата. Следващия път опитай да пишеш на тревзва глава, наркотиците са вредни.
Освен травилни реакции, ти трябва техника и правилно разпределяне на тежестта
m0nss7erKill

Рейтинг: 1240

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 5:02 am

Благодаря на всички за мненията ви. Ценни са. Ще тренирам :)
Аватар
zoomaniak

Мнениеот moz » Пон Апр 30, 2018 2:11 pm

Ако имаш време да гледаш скорост и дори да разсъждаваш - бавно е. Гледай далеч напред, спирай когато се налага, не дръж постоянно спирачките. Спорай на чистите места, пускай спирачките на неравности. В планинснкото колездене, скорости, наклони, времена и статистика са празни понятия. Черните пътища са за предвижване до карането, карай и учи техника.
moz

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 3:16 pm

moz написа:Ако имаш време да гледаш скорост и дори да разсъждаваш - бавно е. Гледай далеч напред, спирай когато се налага, не дръж постоянно спирачките. Спорай на чистите места, пускай спирачките на неравности. В планинснкото колездене, скорости, наклони, времена и статистика са празни понятия. Черните пътища са за предвижване до карането, карай и учи техника.

Благодаря - това са идеални технически съвети.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 5:30 pm

moz написа:Ако имаш време да гледаш скорост и дори да разсъждаваш - бавно е. Гледай далеч напред, спирай когато се налага, не дръж постоянно спирачките. Спорай на чистите места, пускай спирачките на неравности. В планинснкото колездене, скорости, наклони, времена и статистика са празни понятия. Черните пътища са за предвижване до карането, карай и учи техника.

Не знам дали е време да ви - ти споделя.... но ме е страх. На 1 г и 3 месеца ваксината се обръща срещу мен и ме прави инвалид с ляв крак. По-къс с около 5 см или 7 см не помня.

Подложих се на операциии загубих около 2-3 г от живота си по болници в реахибилитационни режими.

Краен резултат нула - 0 - зироу.

Слаба форма на детски паралич - детски полио милид.

Оцелях. Но се влоших здравословно - станах 130 кг с два различни крака.

Мускулно са различни.

Накрая станах веган... и се родих отново сега съм около 95 кг. Имам излишни около 5-15 кг още не помня.

Карането на колело ме прави по жилав... по-устойчив и по-свободен.

Но ляв крак не ме слуша. Слаб е. Ако имам ампутация и е изкуствен май по-добре. Но тва са други неща...

Ако падна и го счупя отивам в инвалидна количка.

Поради този страх пуснах темата.

При скок ляв крак изпуска стабилност и ляв завой е СТОП не става.

Ще го измисля, но за мен преценката за нивото на скорост е важна. Не ми се живее по болници. Едно време като бях на 20 г сега съм на 40 г питах процфесора:

- Не може ли изкуствен крак.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Alexi » Пон Апр 30, 2018 5:37 pm

ти си знаеш даденостите ,като са така нещата си пускай лежерно и се радвай че можеш да колоездиш ,и аз на дърти години счупих ръка с тва колоездене ама не съм се отказал ,просто минах на мекица и стабилни гуми дето ме държат при всякакви ситуации макар и тежки ,не съм състезател и ме устройват :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 5:41 pm

zoomaniak написа:

Благодаря - това са идеални технически съвети.

Докторите не вярваха, че мога да пробудя атрофирали мускули.

Но ги пробудих.

Храната изчисти организма ми от всички отрови.

Преди около 2 месеца усетих първата мускулна треска от каране в ляв крак. Онемях.... и за тва дигнах левъла.

За 3 часа каране стопих над 1000 калории. Дори не се уморих. Не бях пил вода - храна - лудница.

Една време от Перник - кв. Изток за село Долна диканя карах с балканчето :)
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 5:42 pm

Alexi написа:ти си знаеш даденостите ,като са така нещата си пускай лежерно и се радвай че можеш да колоездиш ,и аз на дърти години счупих ръка с тва колоездене ама не съм се отказал ,просто минах на мекица и стабилни гуми дето ме държат при всякакви ситуации макар и тежки ,не съм състезател и ме устройват :beer:

Всяка подкрепа мен е точка на щастие...
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Alexi » Пон Апр 30, 2018 5:51 pm

не се отказвай ,вдигай постоянно нивото и след година две няма да се познаеш :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 30, 2018 5:56 pm

Alexi написа:не се отказвай ,вдигай постоянно нивото и след година две няма да се познаеш :beer:

В първия ден мен от както купих новият байк нандванпъти скочих без да искам сливат се цветовете на стълбички и плочки.

Скочих и изпитах свобода. Някъде около Орлов мост беше. Първо се изплаших за пребиване но както ме съветват отпуснах спирачките и скочих.

Около 2 мин виках дивашки.

Не знам. Не знам дали тва е свободата. Но се огледах наоколо и видях всички, които мен гледаха - но чакаха светофара.

А аз го надакочих.... боже спрях и поседнах имах сърцебиене.
Аватар
zoomaniak

Назад към Общ форум