Счупена вилка?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Счупена вилка?!

Мнениеот Svremeto » Нед Юли 01, 2018 5:12 pm

Здравейте,

днес счупих вилката:
1.JPG
(198.49 KiB) 300 пъти

2.JPG
(247.01 KiB) 262 пъти

за щастие бях почти спрял когато се счупи, а не карах някъде бързо.

Това нормално ли е? От какво се получава така?
Svremeto

Рейтинг: 1200

Re: Счупена вилка?!

Мнениеот Drunken MadLoud » Нед Юли 01, 2018 8:10 pm

Нормално е. Получава се от това, че някои големи търговски вериги продават колела като твоето което пробутват на неразбиращите хора за "планински велосипед". От там следват счупени рамки, вилки, зъби и други крайници. Не мисли ,че те нападам или нещо подобно. Това което казвам, е че колело с подобен тип компоненти е доста рисковано за здравето да се кара екстремно, било то и само търкаляне по планински пътеки или скачане от бордюри. Иначе на въпроса ти защо се е получило така....като гледам си ъпгрейдвал със шимански спирачки и евентуално по-голям спирачен диск, което ѝ е дошло в повече като спирачна сила на така или иначе фабрично боклучавата ZOOM "вилка". Поне аз залагам на това предположение. Дано поне не си се пребил, от тук нататък ако рамката на въпросното колело поне си струва си намери някаква евтина и прилична вилка, било то и втора ръка Rock Shox,Manitou и т.н. , но бягай далеч от ZOOM... освен ако не си мазохист разбира се. Евтин Suntour ще е толкова безмислен колкото и счупената ти вилка в момента, така че ако не ти се дават пари си вземи една твърда вилка за дискови спирачки и след време се ориентирай към по-добро колело като цяло.
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот Svremeto » Нед Юли 01, 2018 8:48 pm

Drunken MadLoud написа:Нормално е. Получава се от това, че някои големи търговски вериги продават колела като твоето което пробутват на неразбиращите хора за "планински велосипед". От там следват счупени рамки, вилки, зъби и други крайници. Не мисли ,че те нападам или нещо подобно. Това което казвам, е че колело с подобен тип компоненти е доста рисковано за здравето да се кара екстремно, било то и само търкаляне по планински пътеки или скачане от бордюри. Иначе на въпроса ти защо се е получило така....като гледам си ъпгрейдвал със шимански спирачки и евентуално по-голям спирачен диск, което ѝ е дошло в повече като спирачна сила на така или иначе фабрично боклучавата ZOOM "вилка". Поне аз залагам на това предположение. Дано поне не си се пребил, от тук нататък ако рамката на въпросното колело поне си струва си намери някаква евтина и прилична вилка, било то и втора ръка Rock Shox,Manitou и т.н. , но бягай далеч от ZOOM... освен ако не си мазохист разбира се. Евтин Suntour ще е толкова безмислен колкото и счупената ти вилка в момента, така че ако не ти се дават пари си вземи една твърда вилка за дискови спирачки и след време се ориентирай към по-добро колело като цяло.

Благодаря ти!
Аз не съм ъпгрейдвал. Направих бартер за това колело. Не знам дали са сменяни дисковете.
На 2ра ръка съм навит, но как да разбера, че вилката е читава? Може да има някакъв скрит проблем, който да не мога да разбера или да е прекалено износена ли.. не знам...
Svremeto

Рейтинг: 1200

Мнениеот Drunken MadLoud » Нед Юли 01, 2018 10:36 pm

Оглеждаш вилката за пукнатини обстойно от горе до долу. Оглеждаш обстойно и "стеншъните" за деруги и дали покритието им не е износено повече в разстоянието към "ботушите". Оглеждаш и за омасляване отвсякъде. Пробваш я дали сгъва без пукания,скърцания и т.н. странни усещания или шумове. Всички вилки имат много лек допустим луфт, но аз лично това мога да го открия при монтирана вилка, освен ако луфта не толкова голям, че да се усеща и при усукване на вилката на "сухо", демек да я усучеш или напънеш на ръка в частта на стеншъните и ботушите. Това е. Ако след този преглед всичко е ОК от там нататък хвърляш боб и се надяваш да не "пръцне" нещо в последствие. Най-добрия вариант е ако можеш да се договориш с продавача за преглед при механик. Така или иначе в ценовия диапазон от 100-200лв. за употребявана вилка тя ще е или с пружина, или базова въздушна, демек ще е евтина за поддръжка и ремонт. Освен ако не е издевателствано яко над нея, тогава вече проблемите са други и в повече. Общо взето е като лафа за жените...всичко е до късмет.
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Назад към Общ форум