Скъсан менискус с блокаж на коляното

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Скъсан менискус с блокаж на коляното

Мнениеот mjjmiro » Чет Юни 28, 2018 9:56 am

Здравейте, преди две седмици скъсах менискус, като скъсаното парче ми блокира коляното. Направих операция /артроскопия на коляно/. Премахнаха парчето, което е скъсано и блокира коляното и сега се възстановявам. За сега правя леки раздвижвания без тежести. Според доктора до 30 дни ще мога да го натоварвам напълно. Има ли някой, който е минал през подобно нещо, как върви възстановяването, след колко време започвате да карате? Някой слагал ли е имплант? На мен не ми предложиха вариант с имплант. Може би защото е скъпо или не знам, но не ми казаха, че е възможно да се имплантира мениск.
Аватар
mjjmiro

Рейтинг: 1240

Re: Скъсан менискус с блокаж на коляното

Мнениеот nkc20 » Чет Юни 28, 2018 10:08 am

Възможно е да се имплантира менискус, но там, където си правил операцията може и да нямат възможност - техническа и компетентностна да го направят.
При мен минаха около 5-6 месеца, докато се възстановя напълно, но аз имах и скъсана предна кръстна връзка, която се възстановява много по-бавно. Иначе практиката е такава, че само от менискус се възстановява за около месец. Карай си спокойно след около 2 седмици, но моят съвет е да имаш едно наум все пак и поне в началото да не го натоварваш прекомерно.
Успех с възстановяването!
nkc20

Рейтинг: 1474

Мнениеот mjjmiro » Чет Юни 28, 2018 10:19 am

nkc20 написа:Възможно е да се имплантира менискус, но там, където си правил операцията може и да нямат възможност - техническа и компетентностна да го направят.
При мен минаха около 5-6 месеца, докато се възстановя напълно, но аз имах и скъсана предна кръстна връзка, която се възстановява много по-бавно. Иначе практиката е такава, че само от менискус се възстановява за около месец. Карай си спокойно след около 2 седмици, но моят съвет е да имаш едно наум все пак и поне в началото да не го натоварваш прекомерно.
Успех с възстановяването!

Операцията я правих в Софиямед. В последствие разбрах, че там поставят такива импланти, но на мен доктора не ми го предложи, като възможност при положение, че му казах, че съм активен и искам да продължа да спортувам. Ти с имплант ли си?
Аватар
mjjmiro

Мнениеот skiman » Чет Юни 28, 2018 10:43 am

Темата е адски обширна и сложна.
Ако са ти махнали само парче от менискуса, то зависи къде е било това парче. Колко е било голямо? Ако са изрязали по-голямата част от менискуса, то прогнозата ти без да ми се сърдиш, ама хич не е розова за "дърти години".
Че ще се оправиш, ще се оправиш, ама сам ще усетиш, че вече не е "както преди". За жалост.
Всяка една травма води до последствия, колкото и добре да е лекувана. Особено това започва да се усеща след 50 годишна възраст. :crap:
Импланта не е панацея. Обикновено го препоръчват при напълно изрязан менискус. Ако при тебе е само парче от външният ръб, имаш късмет.
За това и в началото казах, че зависи какво и къде е правено по коляното.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот mjjmiro » Чет Юни 28, 2018 11:05 am

skiman написа:Темата е адски обширна и сложна.
Ако са ти махнали само парче от менискуса, то зависи къде е било това парче. Колко е било голямо? Ако са изрязали по-голямата част от менискуса, то прогнозата ти без да ми се сърдиш, ама хич не е розова за "дърти години".
Че ще се оправиш, ще се оправиш, ама сам ще усетиш, че вече не е "както преди". За жалост.
Всяка една травма води до последствия, колкото и добре да е лекувана. Особено това започва да се усеща след 50 годишна възраст. :crap:
Импланта не е панацея. Обикновено го препоръчват при напълно изрязан менискус. Ако при тебе е само парче от външният ръб, имаш късмет.
За това и в началото казах, че зависи какво и къде е правено по коляното.

Да, така е! Примирил съм се с това, че няма да е както преди и психически се настройвам към това. А и аз самия вече не съм пръва младост и някой стари травми започнаха да се обаждат. А иначе - външният менискус е цял, от вътрешния изрязаха около сантиметър и останаха около 40 процента след изрязването, може би и заради това не са ми препоръчали варианта с имплант, не знам. Доколко е добре в последствие да ползвам наколенка при каране и натоварване?
Аватар
mjjmiro

Мнениеот Dim » Чет Юни 28, 2018 11:17 am

Кой ти прави интервенцията в Софиямед, ако е Тони Георгиев, го слушай какво ти приказва и изпълнявай безусловно, ако не е се консултирай с него, баща ми и един приятел са минали през него с подобни проблеми от спортни травми и ги е оправил на 100%.
Dim

Рейтинг: 1025

Мнениеот skiman » Чет Юни 28, 2018 11:24 am

Никакви наколенки.
Наколенките стабилизират коляното и създават лъжливо чувство за повече сила. А в същност мускулатурата отслабва и цялото натоварване пада в/у ставата.
Започни като се възстановиш да тренираш крака и мускулите около коляното(във фитнес зала с тежести подбрани според травмата). Така, самите мускули ще стабилизират и свалят натоварването от самата става.
Много добре действат упражненията включващи разгъване/сгъване на краката на машина от седеж. Клекове на смит машина така, че краката при седнало положение да образуват прав ъгъл(стъпалата са изнесени напред, все едно си седнал на стол).
В никакъв случай не прави пълна флексия(сгъване) на коляното. Поне в началото. После ако не те боли и няма дискомфорт, може да опиташ с много лека тежест да клекнеш до долу. Да няма резки и усукващи движения. Работи повече за баланса. Напади, български клек...
В началото почни спокойни разходки в планината нагоре. После слизането да е с кола или автобус.
Каране на колело по равно с постоянен каданс.
Всичко това за възстановяване. После чак почни натоварванията във фитнеса.
Успех.

п.с. Видях, че си от Казанлък. Посети фитнес Леон. Инструктора там е Данаил Генев. Освен всичко е и лекар по професия! Ще ти даде най-добрите упражнения и методики при твоята травма.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот mjjmiro » Чет Юни 28, 2018 1:08 pm

Dim написа:Кой ти прави интервенцията в Софиямед, ако е Тони Георгиев, го слушай какво ти приказва и изпълнявай безусловно, ако не е се консултирай с него, баща ми и един приятел са минали през него с подобни проблеми от спортни травми и ги е оправил на 100%.

Прегледа ми беше при Валери Петров, той ми направи операцията и всички последващи наблюдения.
Аватар
mjjmiro

Мнениеот mjjmiro » Чет Юни 28, 2018 1:30 pm

skiman написа:Никакви наколенки.
Наколенките стабилизират коляното и създават лъжливо чувство за повече сила. А в същност мускулатурата отслабва и цялото натоварване пада в/у ставата.
Започни като се възстановиш да тренираш крака и мускулите около коляното(във фитнес зала с тежести подбрани според травмата). Така, самите мускули ще стабилизират и свалят натоварването от самата става.
Много добре действат упражненията включващи разгъване/сгъване на краката на машина от седеж. Клекове на смит машина така, че краката при седнало положение да образуват прав ъгъл(стъпалата са изнесени напред, все едно си седнал на стол).
В никакъв случай не прави пълна флексия(сгъване) на коляното. Поне в началото. После ако не те боли и няма дискомфорт, може да опиташ с много лека тежест да клекнеш до долу. Да няма резки и усукващи движения. Работи повече за баланса. Напади, български клек...
В началото почни спокойни разходки в планината нагоре. После слизането да е с кола или автобус.
Каране на колело по равно с постоянен каданс.
Всичко това за възстановяване. После чак почни натоварванията във фитнеса.
Успех.

п.с. Видях, че си от Казанлък. Посети фитнес Леон. Инструктора там е Данаил Генев. Освен всичко е и лекар по професия! Ще ти даде най-добрите упражнения и методики при твоята травма.

Благодаря за съвета и насоката. След като се закрепя ще започна полека-лека и с натоварванията. Дано се получат нещата и се завърна към предишната си активност или в по-леките и варианти, но без колело не се виждам.
Аватар
mjjmiro

Мнениеот nkc20 » Пет Юни 29, 2018 6:05 am

mjjmiro написа: Операцията я правих в Софиямед. В последствие разбрах, че там поставят такива импланти, но на мен доктора не ми го предложи, като възможност при положение, че му казах, че съм активен и искам да продължа да спортувам. Ти с имплант ли си?

Не съм с имплант. Когато ми правиха операцията още не беше навлязла тази техника в България. Щом не са ти предложили варианта с имплант, най-вероятно в твоя случай не е и бил нужен наистина.

mjjmiro написа:Дано се получат нещата и се завърна към предишната си активност или в по-леките и варианти, но без колело не се виждам.

Не се притеснявай за това, аз съм с отрязан половин менискус (беше силно разкъсан заден рог на медиален менискус и се наложи да изрежат наполовина), но дори и веднъж не съм усетил някаква болка при педалиране. Вярно е, че отрязаният менискус или част от него означават увеличване на триенето между ставите, което неминуемо ще се отрази на по-късен етап от живота ни, но така или иначе след 60-годишна възраст почти няма човек без проблеми в ставите, бил той с някакъв вид операция или не. Колелото дори го препоръчват за възстановяване на мускулатурата след такива операции. Така че укрепвай мускулатурата, изпълнявай това, което ти казва рехабилитаторът и бъди спокоен - колело ще можеш да си караш и както преди. :beer:
nkc20

Рейтинг: 1474

Мнениеот Da Nail » Съб Юни 30, 2018 10:40 am

И аз съм с отстранен рог на медиален менискус на дясното коляно. След 30 дни бях на колелото с пълна сила и без никаква болка. След остраняване на ПКВ се възстановявах доста по-дълго. След 3-тия месец започнах да карам с леки болки при натоварване. Постепенно увеличих натоварването и сложността на пътеките и към ден днешен, нямам никакви оплаквания от операциите.
Аватар
Da Nail

Рейтинг: 1409

Мнениеот mjjmiro » Съб Юни 30, 2018 5:37 pm

Благодаря за отзивчивостта на всички! :beer:
До колко е удачно след възстановяване да карам колелото с SPD педали, като катеря по баир и дърпам се замислям, че май ще е зле за коляното?
Аватар
mjjmiro

Мнениеот evilzet » Съб Юни 30, 2018 6:22 pm

Това с дърпането май го отрекоха...
evilzet

Мнениеот Da Nail » Нед Юли 01, 2018 6:59 pm

mjjmiro написа:Благодаря за отзивчивостта на всички! :beer:
До колко е удачно след възстановяване да карам колелото с SPD педали, като катеря по баир и дърпам се замислям, че май ще е зле за коляното?

Ако не изпитваш дискомфорт от самото заключване, нямаш проблеми. Вече не ми е комфортно, ако не съм закопчан.
Аватар
Da Nail

Рейтинг: 1409

Мнениеот ermenkovbg » Пон Юли 02, 2018 4:19 pm

Споко пич ;-) Аз също имам отстранено парче от разкъсан менискус. Операцията я прави Валери Петров в СофияМед. Когато е малко парчето няма страшно - карай си колелото спокойно. Добре е да караш и закопчан от време на време, дърпайки ще натоварваш коляното равномерно и няма да ти се появи болка след време. Аз имах и едно колело за асфалт, с което поддържах форма и го карах закопчан. Също така е добре да правиш и упражнения за разтягане на мускулите след каране. И най-важното, което ме предупреди доктора: Не тичай! Карай колело колкото искаш, но не тичай! :beer:
„Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата.“
„Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.“
Аватар
ermenkovbg

Рейтинг: 1390

Назад към Общ форум