Неудобство при каране

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Неудобство при каране

Мнениеот peshko5 » Сря Сеп 11, 2019 3:59 pm

Здравейте имам запитване относно леко неудобство при колоезденето.С Oryx seven S9 съм.Проблема ми следния:Когато карам имам едно леко неудобство ръцете имам чувството,че лекоми се натъртват(нз как да го опиша).Ръцете са ми изправени не съм сигурен дали би трябвало да сменя лапата и ако трябва да я сменям с каква да я сменям.Мисля,че лапата ми е тази:KORE XCD 31.8 80MM 6 RISE.И друг въпрос все още съм начинаещ и при малко по екстремно каране ми е малко трудно да завивам кормилото ми е следното:KORE XCD 2 RISER 720mm / 18 mm.Не съмсигурен дали не ми е малко широчко.Висок съм 172см .Ръчичката от мишницата до средния пръст е 68см(ако има значение) :D :beer: :beer:
Oryx seven s9
peshko5

Рейтинг: 1200

Re: Неудобство при каране

Мнениеот nkc20 » Сря Сеп 11, 2019 4:54 pm

Здравей!
Причините може да са много за това "натъртване". С ръкавици ли караш? Ако не - пробвай с ръкавици. Гриповете удобни ли са ти, въртят ли се? Също така - не е правилно да се кара с изпънати ръце. Ръцете трябва да са сгънати в лактите.
За недоброто завиване вероятно причината е точно, че си начинаещ. Кормилото тук няма голямо значение и е грешка да се опитваш да завиваш с него. Завиването е една от най-трудните за усвояване техники. Аз карам повече от три години и точно завиването още доста ми куца. Като за начало може да изгледаш това клипче, в което админът на форума доста добре обяснява: https://www.youtube.com/watch?v=_QDeJSs3i0g
В някои сряди също така Админ организира курсове по завиване в Борисовата градина. Ако си от София, може да ги посетиш.
nkc20

Рейтинг: 1474

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Сеп 12, 2019 9:18 am

"Ръцете" е твърде общо:
Болка в дланите -> каране с твърде напомпани гуми, неудобни грипове, грешна позиция на захваната, недобре настроено окачване
Болка в китките -> неудобно настроени лостчета на спирачки, грешна позиция на захваната
Болка в предмишницата -> липса на фитнес ниво
Болка в лактите -> каране с изпънати ръце без чупка в лактите, недостатъчно раздвижване на ставите преди натоварване
Болка в раменете -> липса на фитнес ниво
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот peshko5 » Пет Сеп 13, 2019 10:45 am

Pr3d4t0R написа:"Ръцете" е твърде общо:
Болка в дланите -> каране с твърде напомпани гуми, неудобни грипове, грешна позиция на захваната, недобре настроено окачване
Болка в китките -> неудобно настроени лостчета на спирачки, грешна позиция на захваната
Болка в предмишницата -> липса на фитнес ниво
Болка в лактите -> каране с изпънати ръце без чупка в лактите, недостатъчно раздвижване на ставите преди натоварване
Болка в раменете -> липса на фитнес ниво

Нямам идея на колко трябва да са напомпани гумите...гриповете не се въртят одобни са,очаквам скоро да ми пристигнат ръкавиците.Явно ще трябва да погледам някой и друг урок за правилна стойка.А Относно недобре настроеното окачване какво имате предвид?
Лостчетата на спирачките наскоро ги позиционирах,относно натъртване мисля че минах и този момент.За фитнес ниво...ако се брой активно съм тренирал фитнес и бойни спортове...,но все пак клоня към лапата...чудя се ако я сменя с какъв размер да я сменя?
Имам ли и други алтернативи :beer:
Oryx seven s9
peshko5

Рейтинг: 1200

Мнениеот carmo » Нед Сеп 15, 2019 7:56 am

На гумите си пише: от - до, а вече в зависимост от тях и терена може да се варира - експериментирай.
Относно ръцете: описанието на колегата е добро - опитай се да изясниш за себе си зоната на дискомфорт в тях. Най-лесно е да смениш лапата. Премери височината и при стержена на вилката и търси същата, но 60мм. Ако височината е различна, ще трябва да регулираш сглобката със спейсъри и тогава ще ти е полезен и комплект от тях (ако не улучиш височината на лапата).
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Общ форум