Новото ми старо колело

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Новото ми старо колело

Мнениеот gssatcc » Пет Яну 03, 2020 3:10 pm

Привет и поздравления за прекрасният форум! Няколко дена четох теми, но все още имам някои неизвестни и реших да пусна тази тема.
Изображение

Изображение

Изображение

Това е старото ми близо 20 годишно колело, което беше в архива прекалено дълго време. Реших да го извадя. Като за начало смених жилата, седалката постегнах тук и там. Гумичките на спирачките и едната външна гума. Утре мисля да го закарам в сервиза за смяна на верига и опит за премахване на луфт във вилката. И тук изниква въпроса, какво още да подобря? Колелото се/ще кара 10км градско всеки ден. Мисля да сложа мека вилка. От снимките можете ли да се ориентирате какъв размер ми трябва и ако е възможно да дадете насока за нещо до около 150 лева. След вилката идва въпроса за кормилото и лапата. В момента не виждам дори да се продават такива прави тръби и се използват по-къси лапи. Струва ли си да опитам с нов размер? Следващият въпрос какви външни гуми да сложа, марка, размер, модел? Скоростите си работят добре и затова мисля да не ги пипам. Луфт в централната касета няма, затова и нея няма да пипам. Като цяло след толкова голяма пауза какво бихте ме посъветвали да сменя. А и последен въпрос понеже планирам да ходя с него до работа какви калници да сложа? Два дена вече идвам, но сега е сухо и нямам проблеми. Моят спомен от преди доста време е, че си хвърлят доста мощно по гърба и затова искам някакви сносни калници. Ще се радвам на всякакви препоръки. Благодаря!
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1820

Re: Новото ми старо колело

Мнениеот gssatcc » Пет Яну 03, 2020 5:25 pm

Явно прекалено общо нахвърлях въпросите. За вилка ако се ориентирате по снимките към прав стержен 1 1/8 и за 9мм ос ли да гледам?
Аватар
gssatcc

Мнениеот Alexi » Пет Яну 03, 2020 8:50 pm

той целия велосипед е под 100 лв .. карай го не барай нищо .. мека неработеща вилка от 2+ кила не ти трябва.. гуми .. много общо .. хубави гуми са 50-60 лв броя и на тоя велосипед ще стоят като на свинче-звънче .. карай си го в тоя вид ,идеален е за ходене на работа и никой няма да го открадне .. :beer:
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот gssatcc » Пет Яну 03, 2020 11:26 pm

Знам, че ми е старо и обикновено колелото, но това не пречи да дадете някой съвет. Освен вилка попитах и за други неща. В крайна сметка казах да ми сменят веригата, ще оправят луфта, най-вероятно лагер и ще сложа две нови гуми Kenda 2.10, ,точният модел не помня. Явно няма смисъл да сменя вилката.
Аватар
gssatcc

Мнениеот Admin » Пет Яну 03, 2020 11:47 pm

Здравей, със сигурност не ти трябва амортисьорна вилка за това колело - само ще тежи и ще привлича погледа на крадците повече. При каране в града обикновено няма препятствия, които да не могат да се преодолеят с правилна техника, нито пък има евтина вилка, която да подобри осезаемо нещата. Освен това от снимките етрудно да се прецени какъв диаметър ти е челната тръба - трябва да се измери на живо.
Гумите - ако тези не са напукани или по друг начин компрометирани, можеш новите да ги запазиш за резерва. Като цяло колелото ти е точно с градски гуми и изглежда да има живот в тях, но само на живо може да се прецени дали не са станали вече „пластмасови“ и дали конструкцията им е наред.
Лапата в твоя случай всъщност е от стария тип, дето едно време им викахме „колчета за кормило“, защото се „набиват/заклинват“ надолу в кормилната тръба на вилката. Или с други думи, вързан си в момента с този тиб сглобка. Както казах, диаметърът на челната тръба не е ясен. Ако е 1 цол, кажи речи няма начин да надградиш - може само да търсиш по-късо колче от същия тип и размер. Ако е 1 и 1/8 цола, тогава на теория можеш да смениш вилката с такава, която да е с гладък стержен (а не с резба), да смениш и чашките и да монтираш вече стандартна, модерна лапа. Като цяло няма смисъл. Ако искаш по-късо колче (от което по принцип има смисъл), потърси някое, което да е съвместимо с твоя размер чело и стержен (в сервиз ще могат да ти кажат какъв е).
Що се отнася до кормилото - да, право е, вероятно и късо. За планинско каране вече се използват предимно извити и доста по-широки. За градско някои хора нарочно си карат с по-къси, за да се провират по-лесно между спрели коли и т.н. По-дългото (по-широко) кормило ще ти даде повече стабилност и по-добър контрол. Но съдейки по възрастта на велосипеда, кормилото ти вероятно е с малък диаметър и трудно ще намериш с този диаметър извито и широко кормило. Но може и да има някъде.
За калниците не мога да ти дам съвет за конкретен модел, защото не съм ползвал, но всеки градски калник, който е по-голям (т.е. покрива по-голяма част от гумата), би трябвало да ти свърши работа, като пак е добре да го купиш от мгазин със сервиз, за да е сигурно, че ще пасне на велосипеда ти (тъй като може, макар и малко вероятно, да се монтира по начин, който твоят байк не позволява).
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот gssatcc » Съб Яну 04, 2020 9:22 am

Благодаря за изчерпателният отговор относно кормилото и лапата, Admin. Точно това ми трябваше. Днес като си взема колелото от сервиза ще дискутираме и с човека същите въпроси. Но винаги предпочитам да имам подготовка по темата преди разговор, за което благодаря.
Аватар
gssatcc

Мнениеот gssatcc » Чет Яну 09, 2020 2:16 pm

Малко ъпдейт на темата. Луфта на вилката изчечна, сложих Mitas Ocelot да изглежда малко по-така :) и ми смениха веригата. Откакто я смениха обаче имам прескачане и то не на една скорост. Това автоматично ли значи, че трябва да сменя задните венци? Човека в сервиза ги погледна и казах, че само 4тия е зле, обаче ач усещам прескачане и на други скорости. Какъв комплект бихте препоръчали да сложа?
Аватар
gssatcc

Мнениеот zpaz » Съб Яну 11, 2020 12:42 pm

За да не прескача ,смяната на касетата е заделжителна.Като касета/венци на резба/ Shimano са най-оптимални цена-качество според мен в този ценови клас.Иначе имаш опция Sram,Force,Sunrace.Откровен китаец не, защото зъбите нямат изпразване и и ще спре да превключва почти на 100%.
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот gssatcc » Съб Яну 11, 2020 1:57 pm

Благодаря! Оставих го. Човека ми предложи също шимано.

:beer:

Навъртях 100тина км тази седмица и с радост забелязах, че не съм сам с колело по улиците. Снощи след работа даже се засякохме с едно момче на Йерусалим.
Аватар
gssatcc

Назад към Общ форум