700c и 29" стандартите са с еднакъв диаметър на шините, но с различни широчини предвид предназначението им. Разбирай, че първия стандарт се отнася за шосейки, gravel и т.н. а втория за MTB. Ако въпроса ти е дали можеш да сложиш 700с гуми на Surly рамката...би могъл, но и не виждам смисъла. За сметка на бързината която търсиш при 700с, би изгубил комфорта на возия при дебелите гуми. Ако те интересува дали би могъл на една и съща шина да слагаш и двата стандарта гуми в случай, че единият не ти допадне...можеш, но и аз лично не ти го препоръчвам, защото се ограничаваш спрямо размера на шината и гумите. Ако пък въпроса ти е дали можеш на шина предназначена за 29х3.0 да сложиш 700с гума... не, не можеш и ако имаш подобни идеи, по-добре си наплети
или купи два готови отделни комплекта капли, шини, wheelset-ове (кой както ги нарича) за двата стандарта. За да използваш 29" и 700с гуми на една и съща шина, то тя трябва да е с вътрешна ширина 25 до 30мм. но тогава си ограничен да използваш широките 700с гуми и по тесните 29". За 29" гуми 2.6, 2.8 и 3.0 универсален размер шина е 35мм вътрешна ширина. За 3.0 гума препоръчително е шина с 40мм и нагоре вътрешна ширина, за да използваш пълния ѝ потенциал. Ако искаш комфортна возия и сравнително бърза и универсална гума, може би 29х2.8 XC гума би била удачен избор за теб. Размерите са в инчове, обръщаш ги в милиметри и получаваш диаметъра и ширината на гумата. Имай предвид, че диаметрите може и да се спазват, но описаните ширини леко варират при различните производители. 700с е така, защото гумите при този стандарт са с приблизително 700мм диаметър. Относно какви шини, спици, главини и т.н. да избереш, то трябва да поясниш дали все пак се спря на варианта със сглабяне на колело, бюджета който си определил и терена, на който ще го караш. Аз лично бих вложил най-много в wheelset-а в този случай, останалото може да е (даже за предпочитане) Deore окомплектовка.
...ако все пак съм в грешка относно различните размери и стандарти, моля колегите да ме поправят. Признавам, че не следя толкова често всичките възможни тенденции и продукти, които изскачат.