Каране на по-дълги разстояния с дете

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Каране на по-дълги разстояния с дете

Мнениеот madsnake » Чет Юни 27, 2024 9:30 am

Здравейте колеги,
Голямата ми дъщеря напоследък ме юрка да караме по-дълги разстояния, но определено не е готова физически. На 8 е, кара прилична 24-ка и се държи добре до 20тина км с някаква лека положителна денивелация, да кажем 150тина метра. Дали има нещо тип ластично въже/ластик.. абе нещо за теглене. Ще ми се да и помагам в баирите като за начало, а пък по равното и на спусканията да си дерзае сама, докато натрупа издръжливост.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Re: Каране на по-дълги разстояния с дете

Мнениеот motomarzel » Чет Юни 27, 2024 12:37 pm

madsnake написа:Здравейте колеги,
Голямата ми дъщеря напоследък ме юрка да караме по-дълги разстояния, но определено не е готова физически. На 8 е, кара прилична 24-ка и се държи добре до 20тина км с някаква лека положителна денивелация, да кажем 150тина метра. Дали има нещо тип ластично въже/ластик.. абе нещо за теглене. Ще ми се да и помагам в баирите като за начало, а пък по равното и на спусканията да си дерзае сама, докато натрупа издръжливост.

Със стара вътрешна гума става супер!

Изображение
Аватар
motomarzel

Мнениеот protiven » Чет Юни 27, 2024 2:09 pm

Аватар
protiven

Рейтинг: 1447

Мнениеот madsnake » Чет Юни 27, 2024 4:32 pm

Старата вътрешна гума звучи добре, ама нямам :) Направо поръчах от китайците въжето! Мерси!
Аватар
madsnake

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юни 27, 2024 5:12 pm

Пробвах с въже с моят юнак на същата възраст - трудна работа, въпреки че той има приличен баланс и е стабилен. Много по-лесно му беше да го бутам с ръка.

Другото е, че не бих хванал въжето горе за седалката като съм с дропър. Вижда ми се възможно да отвори колчето луфт с такова допълнително натоварване. Аз съм с 29ка и въжето съответно беше много лесно да тръгне да се закача в гумата, когато дистанцията се скъси. На равен терен с лек наклон е ОК ама на такъв и той си врътка, като му сложих касета с 36 зъба отзад.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот madsnake » Чет Юни 27, 2024 6:51 pm

На дропъра не. Представям си го на релсите на седалката. На равно няма да тегля, само на дълги изкачвания.
Аватар
madsnake

Мнениеот xaerial » Чет Юни 27, 2024 8:30 pm

Вариант ли е по-голяма касета, ако не е на резба? Обмислях да направя такъв ъпгрейд на колелото на малкия, но ударих на камък с 6 скоростните касети на резба ...
xaerial

Рейтинг: 1200

Мнениеот madsnake » Пет Юни 28, 2024 6:28 am

Колелото е с 1х9. Малката предавка е 32-42. Детето катери, ама не може да катери дълго време. Идеята ми е аз да помагам, не да я тегля на 100%. Може и нищо да не стане, но докато не се пробва, няма да се разбере. Хубавото е, че има желание.
Аватар
madsnake

Мнениеот thechosen » Пет Юли 05, 2024 8:14 am

Аз също помагам като бутам детето за гърба. По тегаво е защото не държиш кормилото с две ръце и трябва да се внимава да не се закачат кормилата, но пък с въже ми се струва, че има възможност да се опетлае някъде, а и ако детето загуби баланс или реши, че иска да спре може да се получи неприятна ситуация. Друг проблем който виздам е необходимостта да се спира за да закачиш велосипеда на детето към твоя, а в случая с бутането просто се изравнявам с детето помагам му - може и за 5 метра да е, колкото да преодолее нещо и продължаваме без да спираме.Проблем има когато пътеката е тясна обаче, тогава минаваме към бутането :D
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот madsnake » Съб Юли 06, 2024 8:40 am

Да, и аз имам същите притеснения за дърпането, но ще се тества. Времето, което ще се губи за закачане и откачане е пренебрежимо според мен, защото така или иначе когато карам с нея не гоня някакво темпо. Бутането ми е доста неудобно, защото съм доста висок и боли кръста така.
Аватар
madsnake

Мнениеот madsnake » Пон Юли 08, 2024 4:40 pm

Въжето дойде. Ще опитам да направя нещо тестово близките уикенди и ще дам фийдбек.
Аватар
madsnake

Мнениеот _SoRa_ » Пет Авг 30, 2024 11:53 am

Скоро гледах видео и ето как беше закрепен велосипеда на детето към този на възрастния: Изображение
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Иван Нончев » Нед Сеп 01, 2024 4:02 pm

Моя големият също е на 8 и си върти вече, рядко ползваме въжето, но с петгодишната му сестра си се теглим доста. Ползваме обикновено ластично въже от Практикер, като от едната страна е на възел тип ласо, а от другата е с карабинерче. На дропъра не е ок, разлуфтва се леко (не е болка за умиране, но дразни и знам, че съм го направил точно с тегленето с въженцето). Опирането в гумата и заплитането във венците също се случва. Затова, когато карам байка, вече закачам въжето за раницата или за колана ми. На градското колело си имам багажник за тая цел :)
Аватар
Иван Нончев

Рейтинг: 1310

Назад към Общ форум