Електрически велосипеди

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Електрически велосипеди

Мнениеот emo_gp » Чет Апр 24, 2025 3:36 pm

И това мисля като вариант, но про тях пробега няма ли да е драстично по-малък ? Има такива които предлагат допълнителна батерия, но от друга страня тя пък добавя тегло :dontknow: .
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Alexi » Чет Апр 24, 2025 3:47 pm

40 ще изкара и малката батерия .. там всичко е по леко все пак ,а и изглеждат като нормален байк тия с големите батерии са много тумбести и грозни ; има и още моменти - все пак се налага от време на време да носиш байка дори за малко ( паднало дърво ,некараем участък и т.н. ) .. там ако е 25-27 кила идва малко в повече ,същия проблем имаш и ако ползваш багажник за велосипеди на покрива
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот emo_gp » Чет Апр 24, 2025 3:50 pm

Да този момент с повдигането не го бях помислил, поддръжката на двигателя има ли нещо специфично ?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот Alexi » Чет Апр 24, 2025 4:41 pm

ами има .. потърси клипчета от нета .. иска се профилактика чат пат лагери се сменят по редуктора зависи дали се кара в кал и прахоляк .. поддръжката няма да е като на нормален байк със сигурност .. около мене който си закупи почти нямаше човек без проблеми с нещо но вече има доста части втора ръка
Аватар
Alexi

Мнениеот emo_gp » Пет Апр 25, 2025 8:41 am

А да попитам кои двигатели са за предпочитане (наличност на части, надеждност, шум при работа) ?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот Gvt333 » Пет Апр 25, 2025 9:55 am

Здравей. Няколко години по темата с ел велосипедите бях - тези не са добре, то се губи смисъла от колезденето. Миналата година, докато бях на почивка в хотела предлагаха EMTB под наем. Жената заспа на обяд и реших да наема и да пробвам. Велинград заобиколен от хълмове. Още в първите 1-2 километра разбрах, че съм бил с тотално грешно мислене. Както всички, не опитали подобен велосипед, мислех, че едва ли не се возиш без да въртиш. След 30на минутки бях на върха на набелязания хълм, доста изморен и целият в пот. Нещо което с нормалното ми колело, щеше да отнеме около може би над час. Да не говоря, че вероятно на няколко пъти в доста стръмна пътечка, щях да съм слизал да бутам. Последваха няколко месеца на борба със себе си, да купя или не EMTB. И така до преди 3 седмици, когато изникна обява в известен сайт, точно това което си бях намислил. Задължително алуминиева рамка, Бош двигател, батерия минимум 625В , въпросното беше с 750В, минимум средна като клас окомплектовка, сносна вилка, Kiox контролер, XL рамка, твърдак и да е малко ползван. Велосипеда беше на 35км. Избрах да не е нов, заради ценовото предимство. Купих го и зачаках уикенда за проба. Живея в Перник и основното каране ми е планина Голо Бърдо и планина Люлин. Реших да го тествам в Люлин. Там доста съм карал с нормалната 29ка и щях да усетя действително разликите. Подкарах го с едно притеснение, че може да се разочаровам. В единя ден купих EMTB на другя ден продадох нормалната ми 29ка. Нея сам си я бях събирал като части с много желание и ми беше паснала топ. За цялото каране, няма да разказвам, но се прибрах ухилен до уши. Баси' кефа е! Елиминираш слизането от колето заради преумора в същото време от теб зависи дали ще ти е яко тегаво или лекичко на краката. Бих го обяснил така - С едно и също усилие и умора на EMTBто минаваш двойно повече километри, като те не са цел. Кефа от колезденето из природата е целта. Тук е момента и да спомена, нещо което много наклони везните в полза на EMTB e дали имаш време за каране. До 2014г карах между 1500 - 3000км на сезон, отделно много плуване и разходки. След това станах семеен, бебе, по застоял живот, натрупване на 15кг отгоре, времето за хобито рязко намаля, после второ дете и т.н. Вече съм на 40г, не съм в добра физическа форма, нямам времето да я държа на ниво. EMTB върна кефа от разспускането сред природата без да се мъча (като човек без добра физическа подготовка) Елиминира бутането по байрите. В същото време се изморявам доста добре и леко полеко ще сваля някое друго килце.
За времето през което се чудех, дали да купя или не. Събрах от всевъзможни източници информация.
Двигател и система: Задължително Бош. Не защото другите отстъпват. Заради подръжка и евентуално намиране на части при нужда. Избягвай Shimano двигател. Компромис Yamaha. Всичко друго е лош избор.
Цялото ми мнение е строго индивидуално спрямо моя живот. В излишни спорове няма да влизам. Написах го с идеята за конкретно мнение в света на EMTB от първо лице.

Байка ми е Cube Reaction Hybrid EXC 2024.
Gvt333

Рейтинг: 1402

Мнениеот Rakeem » Нед Апр 27, 2025 11:05 am

Който се качи на същински е-мтб, после трудно би се върнал на 'натурален'.
Тъй като баща ми се взе и аз му се кефя от време на време, мога да кажа, че това нещо преобърна представите ми за колоездене, вече изкачванията са удоволствие, а спусканията повод да се изкачиш отново, а преди беше обратното, мъка да се качиш, за едното спускане.
Това чудо може да изглежда тромаво и неманеврено, но изкачва такива кози/туристически пътеки, които е немислимо да изкачиш с мтб, единственият проблем е, че много го влече гравитацията и надолу се развиват невъобразими скорости, което много товари спирачките.
Rakeem

Рейтинг: 1190

Мнениеот didonch » Пон Апр 28, 2025 10:03 am

Истината е че единия и другия вис си имат своите предимства и недостатъци. Относно поддръжката опреш ли до проблем с батерия/мотор и двете екостистеми(шимано, бош) се сменят целите компоненти(освен лагерчета други части няма), и ако байка е извън гаранция цената не е много приятна.
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот emo_gp » Пон Апр 28, 2025 10:15 am

На мен идеята ми е да запазя стария байк, батерии гледам се продават, сигурно и двигатели ще има. Все пак при правилна поддръжка едва ли ще са консуматив .
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот Gvt333 » Пон Апр 28, 2025 2:30 pm

Точно така, при правилна подръжка и малко информиране точно как, няма да имаш проблеми. Имам познат разнасящ за Глово. Байка му е на 22 000км. Един пич в тубата Georgi Dimovski (Намери го) кара мекица EMTB из планините и изобщо не го жали, на над 10 000км е байка му.
Gvt333

Рейтинг: 1402

Мнениеот Rakeem » Пон Апр 28, 2025 4:43 pm

В какво точно се изразява подръжката на е-байк в повече спрямо стандартен?
На батерията няма какво да й правиш, освен да я разреждаш и зареждаш оптимално.
На мотора също не виждам какво може да му се прави, освен да се пръскат със силиконов спрей семерингите на средното, за друго трябва да се отваря.
Rakeem

Рейтинг: 1190

Мнениеот didonch » Пон Апр 28, 2025 5:13 pm

Да не пръскаш мотора с водоструйка, вода под налягане, избягване на прекосяване на реки(да не вземеш да го удавиш), желателно е и да избягваш и карането когато вали дъждец (по същата причина и съхранение на открито, навес, особено ако живееш на местенце с висока влажност на въздуха)... и на края разчиташ на късмета си, защото има много случаи в които хората са се грижили за електричките си като писани яйчица, а те по никое време вземат че умрат. Двигатели втора употреба почти няма, а ако се появят пак трябва да имаш адския късмет да бъде от същата серия(ревизия) като твоя по простата причина че няма да можеш да го монтираш на рамката. С всяка следваща ревизия и двете компании сменят я размер, я разположение на ушите за монтаж на рамката.
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот mart1nn » Пон Май 05, 2025 9:54 am

1.5г и не знам колко метра изкачване със Specialized Levo Gen 3. Никакви проблеми не съм имал. Живея в Дания и нямаме почти никаква денивелация, но всички изкачвания са технични. Колелото ми дава възможност да карам определено спускане Х пъти подред без особени трудности и за кратко време (което ми липсва като цяло). Отделно мога да карам в групи с е-МТБ или хора в добра физическа подготовка без аз самия да трябва да съм фит :eyebrow:

Защо реших FF, а не SL колело - SL e много специфично и има осезаема разлика между различните производители мотори. При FF "силите са изравнение" и значение има само усещането и интерфейса. SL колелото щеше да ми даде повече сили, но в никакъв случай възможност да карам с FF група без да ме чакат. Тъй като FF все още е по-популярното и по-често срещаното реших да взема такова, а ако не ми хареса - да го продам. Продадох си "аналоговото" колело :D Първите месеци го карах основно на Eco и разни ръчни режими с примерно 10% помощ или 20% помощ. В последно време го карам на Trail (е-МТБ на Бош) и съм доволен. Кефи ме че ако атакувам някое изкачване и видя че ще е трудно на скоростта, на която съм, просто пускам Турбо с едно натискане на бутона и в 99% от случаите успявам.

Поддръжка - забелязвам, че задната гума отнася доста пердах и често грайфера се заобля и накъсва. Веригата няма нужда да казвам, че се износва по-бързо. в Моя случай въртя 3 вериги и все още не съм сменял касета или скъсана верига (близо 2к км). Спирачките може би също се износват една идея повече, но това е субективно.

Тегло - колелото май е около 23кг. Усещат се, но се свиква (бързо) и не мисля че по някакъв начин ме ограничава. Стабилността и сцеплението за мен са в пъти по-добри. При скачане колелото се усеща доста стабилно и не се влияе толкова от вятъра.

С други думи - за същото време карам много повече надолу, изкачвания с по 20км/ч стават интересни, като се прибера от каране нямам нужда от ден почивка. Не казвам че никога няма да имам "аналогово" колело отново (а и реално имам ... просто не е за гора/планина), но е много голям кеф карането на истински е-МТБ.
mart1nn

Рейтинг: 1240

Мнениеот emo_gp » Пон Май 05, 2025 10:13 am

Много благодаря за отговора! Извинявам се за невежеството си, но какъв тип са FF и SL?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Мнениеот Alexi » Пон Май 05, 2025 2:27 pm

гугъл лесно лекува подобни незнания :beer:
Аватар
Alexi

Предишна

Назад към Общ форум