От много време си мисля къде в Пирин наистина е подходящо и къде не е подходящо за колоездене.
Макар че Полежан и идеите на Лъчо не ми влизат в списъка на подходящите места, този списък съвсем не е кратък. Голям мерак ми е например след 1-2 години да си спретна с добра компания някакво 3-4 дни велопреходче по маршрут в Пирин, който да става за колоездене, а не само бутане нагоре и после FR. Такива маршрути има!
Южната част на Пирин над Мелник и Роженския манастир (около х.Пирин) определено е доста велофилна. Върти ми се в главата нещо като преход х.Безбог - х.Пирин (след портата покрай реката се кара 100%), оттам към х.Каменица през Баш-мандра (след тикането нагоре до билото между Зъба и Куклите следва чудна пътека надолу, която е и естествено находище на манатарки). Оттам може да се иде до Синаница (също велофилен маршрут, с изключение на носенето нагоре след Спано поле) и слизане към Кресна... Има и други варианти, които си включват носене и бутане, но колелото там не е непотребна вещ, както би било например на Кончето. Ако човек се дотътри с колата до Сандански, може да се направи и врътка само през Мелник, манастира, х.Пирин и т.н. и да се окаже, че началната и крайна точка съвпадат, което е удобно... Може и маршрутът да се завърти в обратна посока, което сменя местата на носенето и карането, и го прави един напълно различен маршрут. Абе... имам си разни идеи
Ще оставя тези идеи още малко да поферментират, щото бърза работа нямаме... Обаче, рано или късно, една такава разходка ще бъде проведена