За Виена,каските и...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За Виена,каските и...

Мнениеот k0cTaHeB » Нед Апр 15, 2007 7:08 pm

...Докато протичаше редовния ми преглед над папката със снимките се сетих и за тез от екскурзията...

Както всяка година по абитуриентските времена, училищата се сдобиват с разни брошурки за екскурзии. Както вероятно сте се сетили и аз станах доброволна "жертва" на една от тях. И по точно Австрия ==> Виена и Унгария ==> Будапеща. (Накратко за Будапеща: прилича на български град...дупки,Трабанти,буклуци...) Оставяме я на страна. Ще се съсредоточа върху Виена, кадето определенопреобладаваха доста велосипедисти. Да не кажа голяма дума, но тези хора определено и явно се чувстват доста спокойно, когато си "зарязват" велосипедите полу-вързани, полу не (може пък и крадците да ги мързи :D ) . Друго впечатление и то бих казал доста силно ми направи употребата на каски. 90% от велосипед използващите. Няма значение дали са деца,възрастни или хора на средна възраст. Навярно честото присъствие на органите на реда и стриктното спазване на изискванията за използване на велосипед, са достигнали тоз ефект (смея да кажа това,защото за пръв път в живота си бях свидетел на предупреждение от т.н. "огран" към недостатъчно оборудван "ездач").Стискам палци аджеба това да започне да се случва и в родината ни.

Има и още 2 неща, който реално ми сгряха сърцето,а именно светофарът който ще видите по-долу на снимките и специалните алей за велосипедисти,който са непосредствено залепени за тротоарите на по-главните улици посредством маркировка. Торотоарът е разделен в пропорция 2:1, както следва 2 метра за пешеходците и 1 за "НАС" :^: . За съжаление нямам снимка с която да го онагледя (надявам се схванахте за какво става въпрос). Именно по такава алея прелетя покрай мен онзи индивид с каската Bell (благодарение на моите бързи рефлекси, успях да го хвана в таз "поза" :sonar: . Край на рекламата :D ). Екстрата която обозначаваше "нашето" пространство в/у тротоарът е релефна маркировка,която отново може да видите на снимките.
За кратко обобщение и край на разказа бих приветствал всички нас,както и родителите,които купуват колелета за децата си да отделят и още някой лев поне за каска. Сигурността на 1-во място.
И разбира се да стискаме палци нашите вече европейски общини да ни одостоят с таквиз прекрасни тротоари и светофари :idea: .

Приятно каране и бъдете внимателни :beer:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

П.П Извинявам се за качеството на снимките. Фороапаратът не е кои знае какво + това някой от снимките са снимани от автобуса в движение.

П.П.2 Цъкнете на снимките за да ги видите в по-голям формат. :beer:
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Рейтинг: 2000

Мнениеот Kozio » Нед Апр 15, 2007 9:19 pm

Виена бате..... ;)
you're livin' in the land of the free, free to control your life, free to control your mind, land of the free?
Аватар
Kozio

Рейтинг: 1200

Мнениеот winhater » Нед Апр 15, 2007 9:48 pm

много яка тема.. браво.. наистина ще е добре да се замислим сериозно над това с каските... щото стават инциденти и ейтака из града.. и то мнооого лоши
Аватар
winhater

Рейтинг: 1225

Мнениеот klmn » Пон Апр 16, 2007 7:21 am

Единственото място в БГ,където съм виждал знак "колоездачна алея" е по пътя Казанлък-Шипка.Доста колоездачи има там.Във Виена какъв е трафика?В София си е самоубийствено занимание да караш.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот fhristo » Пон Апр 16, 2007 7:31 am

Да, и на мен ми направиха същите неща впечатление като бях във Виена... а освен това 90% от колелата са от тия дето се купуват за до 200 лв у нас :)
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот did » Пон Апр 16, 2007 8:38 am

Виена не е някакво изключение. По-скоро България е изключение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Апр 16, 2007 10:11 am

klmn написа:Единственото място в БГ,където съм виждал знак "колоездачна алея" е по пътя Казанлък-Шипка.Доста колоездачи има там.Във Виена какъв е трафика?В София си е самоубийствено занимание да караш.

ммм в София класиката е "паркирана кола на вело-алея"
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот copland » Пон Апр 16, 2007 10:18 am

did написа:Виена не е някакво изключение. По-скоро България е изключение.

:agree: :agree: :agree:
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
9 points, 20.000$ and a lot of happiness!... Can I have that cigarette?
Аватар
copland

Рейтинг: 1410

Мнениеот k0cTaHeB » Пон Апр 16, 2007 1:54 pm

До колкото помня бая хорица са с велосипеди... но и пешеходци не липсваха :D

П.П. Трафика на колите е достатъчно голям,но с "малката" разлика, че там всеки спазва знаци и светофари. Или преведено на български пешеходеца е преди МПС-то :idea:
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот Atari » Пон Апр 16, 2007 3:14 pm

klmn написа:Единственото място в БГ,където съм виждал знак "колоездачна алея" е по пътя Казанлък-Шипка.Доста колоездачи има там.Във Виена какъв е трафика?В София си е самоубийствено занимание да караш.

Има велоалея до пътя между Албена и Балчик, както и от Добрич до две от близките села. Друг е въпросът дали някой ги поддържа.

Изображение
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 3:25 pm

Къде точно се пада велоалеята?
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Atari » Пон Апр 16, 2007 3:42 pm

От дясно на снимката. Като погледнеш в далечината се вижда по-добре:)
По-принцип се води вело-пешеходна алея и е доста занемарена...
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот k0cTaHeB » Пон Апр 16, 2007 4:27 pm

Поне знакът все още се вижда.
Може да подадеш някакво писмо в общината да я ремонтират :^:
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот winhater » Пон Апр 16, 2007 9:35 pm

да.. наистина е много добре че я има тази алея тук, защото селските баровци си пробват колите по този път, е жалко че алеята е само 4-5 км.. от казанлък до село крън, но все пак и това е нещо ;)
Аватар
winhater

Рейтинг: 1225

Мнениеот Teodor40 » Пон Апр 16, 2007 10:20 pm

Първо в София има много велоалеи а въпроса е в това, че малко хора ги ползват. Ако човек се пази сам и има добра двигателна култура придвижването не е проблем. Вярно, не е приятно да се катерят тротоари през 30сек, но ако другият вариант е пътното платно избирам варянт едно. Т.е. условия за каране в града има, проблема е в мързеливите колоездачи които карат при автомобилите.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот naso » Пон Апр 16, 2007 10:58 pm

Ми малко ме домързя да прочета всичко което сте писали но днес попаднах на уникален случай.Както повечето от вас знаят около НДК има колоездачна алея по която ако се опиташ да караш е немислимо защото е пълно с пешеходци а да не говорим,че минава на места през саксии както и да е ... та днес си имах разговор с един младеж с колело преди 2-3 седмици си се моткал по НДК спрял ня неква пейка ала бала и господата полицаи отишли при него поиска ли му документ за самоличност,питали го дали знае,че преди минути не е карал по колоездачната алея момчето казало да имаше хора така ли аиде ...и оп акт 5 лв. даже има копие от акта ... аиде коментираите аз нямам акъл за толко идиотия. :dunno: :crazy: :bowdown: :smash: :bowdown: :bigeyes2:

П.С. ако някой не ме е разбрал ...да евала,че се мъчат да направят нещо за колоездачите,но по колоездачните пътеки е фраш с хора и е малумно да се кара там в тея условия,има 5 пътеки на кръст,и там където трябва да си вършат работата онея кретени не сия вършат а седнали да ми се заяждат за пореден път за глупости.е извиняяяяяай
Последна промяна naso на Пон Апр 16, 2007 11:02 pm, променена общо 1 път
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 16, 2007 11:01 pm

еми балъче... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот naso » Пон Апр 16, 2007 11:03 pm

bluskanie написа:еми балъче... :)
е да ти вземат картата пък бягай като не си бълъче...
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 16, 2007 11:08 pm

naso написа:
bluskanie написа:еми балъче... :)
е да ти вземат картата пък бягай като не си бълъче...

Е, да бягаш от полиция е доста тъпо. Имах предвид, че вероятно охотно е подписал акта, без да възрази писмено...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Teodor40 » Вто Апр 17, 2007 9:15 pm

Единственият начин това да стане е да се заяде с полицаите. А и ме съмнява да е станало това. Според мен лъже.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Назад към Общ форум