Питане за маршрут в Рила

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Питане за маршрут в Рила

Мнениеот Yeti » Съб Май 12, 2007 12:30 am

От известно време насам обмислям един преход в Рила по маршрут Паничище - 7-те Рилските езера - Рилски манастир. За съжаление по тези места съм бил много отдавна и може да се каже, че са ми почти напълно непознати. Представям си го с една нощувка на езерата. Някой минавал ли е по тези места скоро и може ли да даде подробности за терена, пътеките, разстояния, денивелация и т.н. И още нещо - от езерата до манастира май е доста дълъг прехода, има ли някакви хижи по средата та евентуално да се раздели прехода за 3 дни?

Мисля да взема и едни приятели, та как мислите - тежък ли е този марщрут за начинаещи ентусиасти? То не, че и с бутане не става, но целта е да ги запаля, а не да намразят MTB от самото начало.

Предварително благодаря.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Май 12, 2007 5:46 am

От Паничище до езерата ще се побъркате от бутане. ;) Аз имам една друга идея, и ще я пробвам това лято - Мала църква - Рилски манастир. Казват, че от там е минавал път, правен от Фердинанд-
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Съб Май 12, 2007 6:58 am

Минете го пеша. Щом са начинаещи МТбайкъри, колелата само ще ви пречат. От Седемте езера се качва Раздела за час -час и половина и от там за 5-6 часа си на Манастира. Няма проблем от тренирани туристи Паничище -езерата- Манастира да се направи за един ден. Със колелата имате до Раздела 1000 м денивелация бутане нагоре , а после 1500 м. денивелация спускане. Пътеките стават за колоездене, НО не този сезон( още има много сняг) и от по - опитни и натренирани байкъри с добри колела. :)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Admin » Съб Май 12, 2007 9:09 am

Я си припомнете тази статия ;)
http://www.mtb-bg.com/link.php?articles/ar073.htm

@Yeti
Втори и трети ден от карането ни почти изцяло съвпадат с това, което искате да направите вие. С други думи, напълно е възможно, но теренът не е лек, така че си преценете уменията и възможностите. По последни данни (непроверени от мен) пътят до х.Рилски езера е доста пооправен, т.е. трудното там остава наклонът, а не камънакът, но може и да си е по старому.

@NovemberCharlie
Това, което си намислил, е нашият първи ден, но наобратно. От Мала църква не знам да има път нагоре, има от Говедарци през Мечит. От Мала църква има разни пътеки до х.Мечит, ама мисля че ти се беше убедил колко са диви и непроходими. Пътят от Говедарци до х.Мечит е нормален, но оттам нагоре ще е много труден за каране - много е каменист, а и наклонът не е малък. От вр.Мечит надолу към манастира теренът също е техничен, на места доста, но като цяло е напълно караемо.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Май 13, 2007 8:31 am

Admin написа:Я си припомнете тази статия ;)
http://www.mtb-bg.com/link.php?articles/ar073.htm

@Yeti
Втори и трети ден от карането ни почти изцяло съвпадат с това, което искате да направите вие. С други думи, напълно е възможно, но теренът не е лек, така че си преценете уменията и възможностите. По последни данни (непроверени от мен) пътят до х.Рилски езера е доста пооправен, т.е. трудното там остава наклонът, а не камънакът, но може и да си е по старому.

@NovemberCharlie
Това, което си намислил, е нашият първи ден, но наобратно. От Мала църква не знам да има път нагоре, има от Говедарци през Мечит. От Мала църква има разни пътеки до х.Мечит, ама мисля че ти се беше убедил колко са диви и непроходими. Пътят от Говедарци до х.Мечит е нормален, но оттам нагоре ще е много труден за каране - много е каменист, а и наклонът не е малък. От вр.Мечит надолу към манастира теренът също е техничен, на места доста, но като цяло е напълно караемо.
Помня вашия тур. Но от Мала църква има път към Манастира. През Сухото езеро(няма го на картата). На картата е посочен като пътека от най-южната част на селото. Върви по поречието на р. Леви искър.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Нед Май 13, 2007 7:54 pm

Не те съветвам да планираш нещата само по карта ;)
Сухото езеро го знам, защото ние минахме през него първия ден. (А го има и на картата ми). Намира се под заслон Кобилино бранище в посока на манастира.
Обаче за пътеката... има поне два проблема. Единият е, че в действителност тя минава през едно от най-най-дивите кътчета на Рила и се съмнявам че е проходима дори пеша, камо ли с велосипед. Другият е, че доколкото ми е известно там е строго охраняван резерват и вододайна зона, не знам доколко е вярно, но са ми разправяли, че има въоръжена охрана, която не обичала хора, щъкащи там. Звучи ми почти невероятно, ама знам ли... :dunno:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Май 13, 2007 9:16 pm

Admin написа:Не те съветвам да планираш нещата само по карта ;)
Сухото езеро го знам, защото ние минахме през него първия ден. (А го има и на картата ми). Намира се под заслон Кобилино бранище в посока на манастира.
Обаче за пътеката... има поне два проблема. Единият е, че в действителност тя минава през едно от най-най-дивите кътчета на Рила и се съмнявам че е проходима дори пеша, камо ли с велосипед. Другият е, че доколкото ми е известно там е строго охраняван резерват и вододайна зона, не знам доколко е вярно, но са ми разправяли, че има въоръжена охрана, която не обичала хора, щъкащи там. Звучи ми почти невероятно, ама знам ли... :dunno:
За друго езеро говоря - намира се на час път пеша от Мала църква в посока към Кобилино бранище. И до него се стига по път. Вървях го пеша преди 1 месец. А другото, за което ти казваш, го има и на моята карта. Обаче току що проверих - прав си, че е вододайна зона и не дават да се минава . :(!:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Yeti » Пон Май 14, 2007 9:43 am

А някай може ли да даде идея за по-лекичък маршрут като за начинаещи, при горе-долу следните параметри:
1/ за предпочетане да е 2-дневен
2/ за предпочитане да има повече спускания, но не есктремни
2/ за предпочитане да е в Рила. Естествено приемам е други предложения. Не държа началната и крайната точка да е една и съща.
Аватар
Yeti

Мнениеот Admin » Пон Май 14, 2007 11:38 am

@yeti
1 ден
Тръгване от яз.Белмекен, каране по черен път (макадам) до х.Грънчар. 35км са, но е непрекъснато нагоре-надолу, така че се събира денивелация. Много е красиво.

2 ден
Тръгване от х.Грънчар, каране по Кайзеровия път (има статия в сайта) до х.Заврачица. Уникална пътека! От Заврачица е спускане по много изровен черен път до х.Марица. От х.Марица е по-добре да питате и да хванете пътеката към Ситняково и оттам да се спуснете до Боровец. Другият вариант е през Черната скала, но е макадам и е малко досадно и много друсаво - поне на мен не ми хареса много.
Аватар
Admin

Мнениеот тучо чучо » Пон Май 14, 2007 12:54 pm

Admin написа:@yeti
1 ден
Тръгване от яз.Белмекен, каране по черен път (макадам) до х.Грънчар. 35км са, но е непрекъснато нагоре-надолу, така че се събира денивелация. Много е красиво.

2 ден
Тръгване от х.Грънчар, каране по Кайзеровия път (има статия в сайта) до х.Заврачица. Уникална пътека! От Заврачица е спускане по много изровен черен път до х.Марица. От х.Марица е по-добре да питате и да хванете пътеката към Ситняково и оттам да се спуснете до Боровец. Другият вариант е през Черната скала, но е макадам и е малко досадно и много друсаво - поне на мен не ми хареса много.

Горещо препоръчвам горепосочения маршрут!
Що се отнася до района на 7-те рилски езера там в момента има около 1 метър сняг. На 1-ви май бях горе, спахме на старата хижа и през нощта наваля около педя нов сняг. За ходене става, въпреки, че е много мокър, но за каране не е добре.
От Паничище до Гюндера пътя си е нормален, асфалтиран. От Гюндера до х. Пионерска пътя е подготвен за асфалтиране още от есента, но в момента се нуждае от ново изравняване, защото водата много го е изровила. Това не означава, че не може да се стигне до там с автомобил. Работниците пристигат на 25-ти май и продължават започнатото.
Лично аз предпочитам изкачването до Езерата да става по черен път и затова проучих нещата по-детайлно. От Сапарево (откъдето е славния род на Шукадарите ;) ) има чудесен черен път, започващ западно от селото, минаващ през Джопаница, покрай манастира Св Стефан и така нагоре. По-стръмен е в началото, но достигайки подножието на вр. Ръжана се изравнява и с плавен наклон нагоре продължава през Обесен камик до Дяк. Там има разклон, който отвежда или до х. Пионерска или до х Ловна. Към Пионерска е по-равно, но и към Ловна не е много труден наклона. Пътят е широк, навсякъде има лентова маркировка, на разклоните табели... От Ловна нагоре може да се избута, дори на места може да се кара, ако си мераклия. ;) Ако пък се мине през Пионерска има вариант да се слезе малко в посока Паничище и през Зелени преслап да се хване пак пътя нагоре за Езерата - има дълги абсолютно караеми участъци.
Препоръчвам подобни карания да се правят най-рано след месец и половина, защото в момента дори в по-ниското на усойните места има големи преспи, които ще развалят кефа от карането. За високото вече казах, че снега е доста.
Само да допълня, че има вариант пътя да се хване не от Сапарево, а от с. Клисура. На площада на селото има табло с туристическа карта откъдето тръгва пътя нагоре. След вр. Цвичила пътя се изравнява и на Ръжана се събира с пътя от Сапарево, за който писах по-горе. Всъщност, става дума за част от европейския туристически маршрут Е-3, така че някой ден се надявам да тръгна от София, да се кача през Черни връх, да спусна към Ярлово, откъдето да хвана Верила и по билото й да стигна до Клисура. А оттам по описания път нагоре до Езерата, после през Раздела към Манастира и т.н, и т.н. :D ;)
Аватар
тучо чучо

Мнениеот 4getcredo » Пон Май 14, 2007 1:00 pm

тучо чучо написа: ... така че някой ден се надявам да тръгна от София, да се кача през Черни връх, да спусна към Ярлово, откъдето да хвана Верила и по билото й да стигна до Клисура. А оттам по описания път нагоре до Езерата, после през Раздела към Манастира и т.н, и т.н. :D ;)

:agree:

И на мен ми се въртят такива мисли от време на време... ;) :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Yeti » Пон Май 14, 2007 2:43 pm

Мерси много на Admin и на тучо тучо. А до Белмекен как се стига?
Аватар
Yeti

Мнениеот Redhat » Пон Май 14, 2007 2:55 pm

4getcredo написа:
тучо чучо написа: ... така че някой ден се надявам да тръгна от София, да се кача през Черни връх, да спусна към Ярлово, откъдето да хвана Верила и по билото й да стигна до Клисура. А оттам по описания път нагоре до Езерата, после през Раздела към Манастира и т.н, и т.н. :D ;)

:agree:

И на мен ми се въртят такива мисли от време на време... ;) :)

Хм, това звучи интересно. От раздела до манастира спускането е дълго и разнообразно, така че ако сериозно го замислите - пуснете тема преди това, може да се съберем повече.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот тучо чучо » Пон Май 14, 2007 3:03 pm

Yeti написа:Мерси много на Admin и на тучо тучо. А до Белмекен как се стига?

Eeeee, айде сега...
С автомобил до спортния комплекс, с влак до Сестримо или с теснолинейка до Юндола. :agree:
Аватар
тучо чучо

Мнениеот lacho_m » Пон Май 14, 2007 3:09 pm

Yeti написа:Мерси много на Admin и на тучо тучо. А до Белмекен как се стига?
Ако тръгваш с кола от София, караш по магистралата към Пловдив, отклоняваш си за гр. Костенец, минаваш през него и след това има разклон за с. Сестримо. От селото на горе има два варианта, като по дългия и по удачния за кола е през яз. Чаира. Има табели навсякъде. До яз. Белмекен може да се стигне удобно и от Юндола. Най близките изходни пунктове там са Разлог или Велинград.

Ако си без кола, взимаш влака до гр. Белово (провери дали има гара на Сестримо, ще ти е по-близо) и от там наобратно по асфалта към гр. Костенец и от разклона за Сестримо нагоре. В този случай е по удачно да караш НЕ през яз. Чаира. Разстоянието от с. Сестримо до яз. Белмекен е приблизително 30 км, денивелация около - 1600м

Успех! ;) :beer:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот ivorpetkov » Пон Май 28, 2007 11:44 am

Да допълня, тъй като вчера бях на яз. Белмекен.
(става дума за отиване до там с кола)
На отиване минах София-Костенец-Сестримо-яз. Белмекен - уникално интересен път, но доста бавен от Сестримо до яз. Белмекен. Поне 10 пъти съм карал на 1-ва. :)

На връщане минах яз.Белмекен-Юндола-Белово-Костенец-София - този път го препоръчвам - по-дълъг е с 10 - 15 км, но много по-добър.

За карането на колело около яз. Белмекен мисля да пиша допълнително.
ivorpetkov

Рейтинг: 1220

Назад към Общ форум