Spyder навлиза на МТБ пазара с интересни продукти

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот did » Чет Ное 08, 2007 3:03 pm

Ето го и обяснението, дадено още през 1978 година от Doi и Edwards (за който не го е страх от физика и математика):

http://bikedir.com/usr/did/doi-rheology2.doc

Смъкнете тоя файл на диска си, преименувайте го на нещо.PDF и ... приятно четене.

Казано простичко, тези материали са всъщност гъсти разтвори на мноооого дълги молекули. Нещо като купа със спагети с лепкав сос, които не могат да се късат и мачкат, но могат с известно усилие да се плъзгат една по друга.

Ако ударите купчинка спагети отгоре силно и рязко с тъп предмет, вие нищо няма да постигнете, защото времето, за което една спагета се измушва от плетеницата, е по-голямо от времето на въздействието, а за да ги сплескате, трябва първо да ги разплетете. Така вие може и да промените за момент локалните свойства на купчинката в мястото на удара, но няма да повлияете на начина, по който спагетите са омотани. След известно време, те ще си се наместят почти както са били.

Ако, обаче, направите същото упражнение достатъчно бавно, проникващият предмет ще успее да се намести и да влезе навътре, а след премахването му структурата няма да е същата.

При достатъчно дълги полимери и достатъчно гъста система може да се окаже, че "бавно" означава "седмици", а всичко по-кратко е "бързо", понеже времето на релаксация на една спагета нараства пропорционално на КУБА (третата степен) на нейната дължина. Оттук идват и наличието на две характерни времеви скали.

Друго важно свойство е, че полимерните материали бързо променят посоката на действие на външно налягане, т.е. ако ги ръчкате по координатата x, достатъчни са няколко слоя, за да се разнесе това въздействие в направленията y и z. Това ще рече, че ако ги изтряскаш с лопата в направлението x, малка част от цялото усилие ще се усети от другата страна на материала, понеже повечето ще се отведе настрани, по посока на връзките в съответните верижки.

Толкоз от мене. Дано съм бил полезен на някого :D

ЕДИТ:

Има и простичък експеримент, пак със спагети, който илюстрира нещата по-ясно.

1. Сварявате спагети и ги смесвате с лепило C-200
2. Слагате ги на масата като купчинка

3.1. РЯЗКО удряте купчинката странично в горната и част. Като резултат, ЦЯЛАТА купчинка се разтреперва, може и да се попремести, но структурата и си остава почти същата. Ако е много силно, ще събирате спагети по земята, но дори и там те ще са под формата на купчинка и структурата ще е подобна на началната.

3.2. БАВНО притискате купчинката странично в горната и част. Купчинката си променя формата и се разстила по масата.

С тия протектори е същото.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Ное 08, 2007 3:57 pm

Отивам да си зашия джобове на клина и ще ги пълня със спагети. :D

П.П. did , перфектно обяснение. :agree: :beer:

П.П.П. Как влияят сосовете върху разплитането на спагетите?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот did » Чет Ное 08, 2007 3:58 pm

NovemberCharlie написа:П.П.П. Как влияят сосовете върху разплитането на спагетите?


Едитнах си поста. Влияят! Най-добре е бял сос от лепило C-200 :D
Последна промяна did на Чет Ное 08, 2007 3:59 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Ное 08, 2007 3:58 pm

did написа:
NovemberCharlie написа:П.П.П. Как влияят сосовете върху разплитането на спагетите?


Едитнах си поста. Влияят! Най-добре е сос от лепило C-200 :D
:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот Alpina » Чет Ное 08, 2007 4:12 pm

Само намерете заместител на C-200, които да става за ядане, ако се връзва и със спагети - перфектно.

Така имаме защита по време на каране, а ако огладнеем и храна.
Какво по-яко от това сутрин да си готвиш протектори и като се прибираш, да мезиш :D
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9083
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Мнениеот 21 » Пет Ное 09, 2007 1:12 am

21
 
Мнения: 175
Рейтинг: 1210
Регистриран на: Пет Май 13, 2005 7:21 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Alpina » Пон Ное 12, 2007 6:53 pm

@21m първия линк го има още в това с лопатата.

Ама дайте идея, какво може да се добави, за да нямаме толкова течно състояние на:

~ една част царевично нишесте + 1.5 части вода

http://youtube.com/watch?v=qGqhYUVwPS0
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9083
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Мнениеот did » Пон Ное 12, 2007 8:50 pm

Alpina написа:Ама дайте идея, какво може да се добави, за да нямаме толкова течно състояние на:

~ една част царевично нишесте + 1.5 части вода

още нишесте ;)

не си ли гледал бабите, как сгъстяват тестото?
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот M1010X » Пон Ное 12, 2007 9:31 pm

Аз щях да предложа по-малко вода. Ама той май същото :)
Above and beyond
Аватар
M1010X
 
Мнения: 1272
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 28, 2002 11:06 pm
Местоположение: София

Мнениеот Alpina » Пон Ное 12, 2007 9:39 pm

Исках нещо от сорта на балистичен гел или някакъв вид желатин. Нещо, което да му придаде свойствата на желе, като в същото време да запази "скованоста" си при резки промени ;)

Глупав съм, ама не чак толкова ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9083
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Мнениеот M1010X » Пон Ное 12, 2007 11:36 pm

И в този ред на мисли - някой да знае съставките на балистичния гел? Като гледам по mythbusters с какви количества го леят, сигурно не е много трудно/скъпо да се направи.
Above and beyond
Аватар
M1010X
 
Мнения: 1272
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 28, 2002 11:06 pm
Местоположение: София

Мнениеот Presize » Пон Ное 12, 2007 11:56 pm

Те обясниха в един епизод как се прави :)

http://www.myscienceproject.org/gelatin.html
Аватар
Presize
 
Мнения: 536
Рейтинг: 1091
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 11:11 am

Предишна

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 357 госта


cron