http://bikedir.com/usr/did/doi-rheology2.doc
Смъкнете тоя файл на диска си, преименувайте го на нещо.PDF и ... приятно четене.
Казано простичко, тези материали са всъщност гъсти разтвори на мноооого дълги молекули. Нещо като купа със спагети с лепкав сос, които не могат да се късат и мачкат, но могат с известно усилие да се плъзгат една по друга.
Ако ударите купчинка спагети отгоре силно и рязко с тъп предмет, вие нищо няма да постигнете, защото времето, за което една спагета се измушва от плетеницата, е по-голямо от времето на въздействието, а за да ги сплескате, трябва първо да ги разплетете. Така вие може и да промените за момент локалните свойства на купчинката в мястото на удара, но няма да повлияете на начина, по който спагетите са омотани. След известно време, те ще си се наместят почти както са били.
Ако, обаче, направите същото упражнение достатъчно бавно, проникващият предмет ще успее да се намести и да влезе навътре, а след премахването му структурата няма да е същата.
При достатъчно дълги полимери и достатъчно гъста система може да се окаже, че "бавно" означава "седмици", а всичко по-кратко е "бързо", понеже времето на релаксация на една спагета нараства пропорционално на КУБА (третата степен) на нейната дължина. Оттук идват и наличието на две характерни времеви скали.
Друго важно свойство е, че полимерните материали бързо променят посоката на действие на външно налягане, т.е. ако ги ръчкате по координатата x, достатъчни са няколко слоя, за да се разнесе това въздействие в направленията y и z. Това ще рече, че ако ги изтряскаш с лопата в направлението x, малка част от цялото усилие ще се усети от другата страна на материала, понеже повечето ще се отведе настрани, по посока на връзките в съответните верижки.
Толкоз от мене. Дано съм бил полезен на някого

ЕДИТ:
Има и простичък експеримент, пак със спагети, който илюстрира нещата по-ясно.
1. Сварявате спагети и ги смесвате с лепило C-200
2. Слагате ги на масата като купчинка
3.1. РЯЗКО удряте купчинката странично в горната и част. Като резултат, ЦЯЛАТА купчинка се разтреперва, може и да се попремести, но структурата и си остава почти същата. Ако е много силно, ще събирате спагети по земята, но дори и там те ще са под формата на купчинка и структурата ще е подобна на началната.
3.2. БАВНО притискате купчинката странично в горната и част. Купчинката си променя формата и се разстила по масата.
С тия протектори е същото.