Велосипедна инфраструктура в Стоплична община - изясняване

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велосипедна инфраструктура в Стоплична община - изясняване

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 31, 2008 10:25 am

От утре 01.02.2008г. всеки, който иска може да се запознае с проектираната и изпълнена (какъв смях) велосипедна мрежа на територията на Столична община в офиса на Велоеволюция - Феликс Каниц 13, Хиподрума (близо до Била, военномедицинска, кръстовището на Борис и Иван Е Гешов), телефоини: 951 54 46 и мобилен: 0887 558476.
Всеки работен ден от понеделник (04.02.2008), можете да дойдете и да обсъдим заедно вашия маршрут или просто да се запознаете с това, което има и това, което смятаме да предложим. В най-скоро време ще започнем да предлагаме в ОП "Софпроект" предложения за промяна и изменение в проектираната от тях мрежа, за да е най-адекватна с нуждите на велосипедистите в София.
От 04.02.2008г. започваме да внасяме становища към промените в ОУП на София.
"Всеки велосипедист има право на глас, има право да бъде чут. Крайно време е администрацията да започне да се грижи за своите граждани велосипедисти"
Тук можете да правите директни предложения. Маршрутите във форума маршрути сме ги прегледали и ги имаме в предвид. От тук нататък изясняването им е важно. Ще пишем тук за определен маршрут и ако някой има визия за него, къде има проблемни места, от къде може да се мине по-лесно моля да пише. Сега на дневен ред е Борис III, ама там нещата са сравнително ясни.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Re: Велосипедна инфраструктура в Стоплична община - изяснява

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:44 am

Една тема не е ли достатъчна????????????
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Re: Велосипедна инфраструктура в Стоплична община - изяснява

Мнениеот did » Чет Яну 31, 2008 11:49 am

bikerider написа:Една тема не е ли достатъчна????????????

Той вече си има поне 4 теми.

ако за всяка среща ще си пуща нови 2-3...

ЕДИТ:

Не само че пуща 2 нови теми с еднакво съдържание, ами копира това и из старите си теми, в които се коментира проблема.

Как да повярваш, че такъв човек иска да прави сериозни неща, а не да вдига шум по форумите.

@nebe_to: ДРАЗНИШ! Спри се!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ACID BURN » Чет Яну 31, 2008 12:14 pm

Оффтопик:Къде да пиша за моя маршрут? :dunno: Защото има мн усложнения.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 31, 2008 12:53 pm

Извинявам се на всички засегнати от двете теми и еднаквите коментари. Който иска да ги изтрие или да направи каквото смята за добре. Можете да пишете за усложнения в маршрута си, като посочите кой е и какво точно е състоянието му в момента. Но преди това е добре да се запознаете с това, което съществува и как вашия маршрут може да бъде вписан в него. Или просто да напишете за кой маршрут точно става въпрос и какви са промените в него.

И моля ви не се сърдете, че искаме да привлечем възможно най-много хора в процесите засягащи всички велосипедисти в София. За това и форуми и еднакви коментари.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот nebe_to » Нед Фев 03, 2008 7:52 pm

На сайта на "Велоеволюция", който още се прави можете да видите проектираната велосипедна инфраструктура в София. Надяваме се в най-скоро време да можем да я метнем в гугъл мапс и там да работим върху нея. Много по практично е. Ако някой знае как да го направим по-лесно и бързо може да ни каже. Ще сме ви много благодарни. Иначе можете да ни пишете за мнения и препоръки относно маршрутите. Линка е:
http://bikevolution-bg.org/data/Izmenen ... leiNEW.jpg
Файлът е голям - размерът му е около 14МВ!
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот jivkonik » Пон Фев 04, 2008 11:46 am

Разгледах приложената "картинка" (трудно бих го нарекъл проект, та на ТОВА няма означени дори имена на основни булеварди!!!). Направи ми впечателние, че за свързаност мужду Люлин и Центъра се избягва поставянето на алея на булеварда над метрото (с изключение на една къса отсечка в Люлин)??! Алеите са пуснати по бул. Европа (Сливница) и Ал. Стамболийски. Бихте ли попитали на срещите ви с уважаемите Общински проектанти защо е така? Според мен, от гледна точка на 6 годишния ми вече опит като "градски карач" (без да съм специалист в управление на трафик) е желателно да се ИЗБЯГВАТ по възможност улици и булеварди, по които се движи ТЕЖЪК градски траспорт (скачени рейсове и тролеи, трамваи). По тези натоверни с градски транспорт булеварди аз лично карам по-трудно, движението на тежкия градски транспорт определено прави трафика на по-дребните превозни средства (коли, мотоциклети, велосипеди) по тях доста "хаотичен" (то къде ли е подреден!!!). Доста по-лесно се справям с движението си по булеварда над метрото и го предпочитам като маршрут Люлин - Центъра и обратно и моите наблюдения, са че точно липсата на тежък градски траспорт по него ми дава това удобство (маршрутките не ги коментирам, те са напаст навсякъде!!!), поведението на потока коли е някък "по-предвидим" при липсата на големи дълги рейсове и трамваи...
Това е моето наблюдение върху нещата. Ако успеят да ме убедят, че в проекта им по тези булеварди включените алеи ще са отделени физически (тип Борис ІІІ-ти) от основното движение, може би няма да имам подобни съображения... :)
Аватар
jivkonik

Мнениеот nebe_to » Пон Фев 04, 2008 12:43 pm

Здравейте,
много набързо нещо, което излезе съвсем скоро, акто информация:
Разликата между велоалея и велолента - велоалеята е обособена и отделена от пътя, а лентата е на пътното платно. Обаче според наредба номер две на МРРБ за застрояването на урбанизираните територии се казва, че ленти може да има само по улици клас V i VI което значи вътрешни квартални улици. Това е направо шокоращо и трябва да се има в предвид. Сега ще е важно да гледаме възможно ли е въобще някъде където са проектирали по-големите улици физическо отграничаване на велоалея. Това е свързано с преправяне на тротоара и част от пътното платно. Има и отстояние от сгради, което е различно за отделните видове улици. Абе абсолютен хаос, както винаги в БГ. Благодаря на всички, които се включват. Голяма е каша, няма желание, липсват компетентни специалисти, няма координация между отделните ангажирани ведомства. На всичкото отгоре ние най-после икаме да се придвижваме нормално...
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 12:59 pm

nebe_to написа:Абе абсолютен хаос... Голяма е каша, няма желание, липсват компетентни специалисти, няма координация. На всичкото отгоре ние най-после икаме да...

... докачим некоя европейска кинта в мътилката. :D :D :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот nebe_to » Пон Фев 04, 2008 1:37 pm

Благодаря ти за уточнението, за съжаление или за радост (аз се радвам) семейството ми не ме е възпитало по този начин, защото щеше да ми е много по-лесно в живота и със сигурно нямаше да работя тази работа. Ама на теб няма какво да ти обяснявам, нито да се оплаквам, аз съм си го избрал, защото още вярвам и се боря. А за хората, които само критикуват и живеят за да дразнят и опорочават добрите намерения и идеи какво да кажем. Не е ли по-добре да излезеш навън и да покараш малко в парка в това хубаво време или да отскочиш до Витоша, може да ти с еотрази добре и полсе да си малко по-позитивно настроен. Повечето пъти планината това прави с хората, стига да и позволиш да те пречисти от града. Но ти явно прекарваш прекалено много време в него или пред компютъра и то в безмислени упорствания и критики. Сега ми става смешно, като си помисля как си чел нещо само за да го осмееш накрая. Нищо щом това ти помага да се чувстваш по-добре да си жив и здрав. Пожелавам ти повече позитивна енергия и емоции...
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот dob » Пон Фев 04, 2008 1:55 pm

Уважаеми г-н Теодор Василев,

следя вашите изяви в този форум нека кажа с интерес.
хубаво е, че сте се заели с инициативата по "ръчкане" на общинари, институции и фирми-изпълнители в полза на изграждане на "велосипедна инфраструктура"
няколко неща обаче не сте предвидили и това е и ще продължи да бъде ВАШ проблем, докато не утихнете като ентусиазирана вълничка в безкрайния плаж на бюрократщината.

на първо място вие (с вашите колеги от "Велоеволюция" не съм запознат, но смея да твърдя че имам впечатления от написаното от вас), та вие нямате НИКАКВА идея от техническото изпълнение на изграждането на каквато и да било пътна структура.
за това си има специален профил в разни университети. ако във ВАШИЯ екип имахте такъв човек нямаше да очаквате от НАС предложения за изграждането на каквото и да било.

в този форум може да получите ОДОБРЕНИЕ или съответно обратното по повод вече готови предложения. такива ВИЕ нямате...

... а тук няма да ги получите във вида, в който желаете.

за тази работа се ПЛАЩАТ ПАРИ и то не малки суми.
подразбирам, че вие имате "нагон" към "обгрижването" на подобни суми, но не ни уведомявате за какво биха отишли те.
една кофа с боя е 50лв.
един проект за едноетажна вила с 5 стаи е ~2000лв.

nebe_to написа:...ленти може да има само по улици клас V i VI което значи вътрешни квартални улици. ... възможно ли е въобще някъде където са проектирали по-големите улици физическо отграничаване на велоалея.

вие, г-н Василев, сигурно сте карали велосипед по "по-големите" улици, иначе бих помислил, че горното разсъждение е част от план за някакво масово избиване на велосипедисти

nebe_to написа:Голяма е каша, няма желание, липсват компетентни специалисти, няма координация между отделните ангажирани ведомства.

накрая ще завърша със следното - уважавам вашите организационни способности и подкрепям всякакво по-нататъшно развитие на дейността ви. запознат съм с работата на общината по-отблизо, от колкото бих желал и имам представа как ви гледат и (не) ви слушат

молбата ми е да намерите специалисти (защо не и от други страни), на които да осигурите средства за да се заемат с проектирането на велопътища.
(от общината посмъртно няма да го направят - аз и не искам общински проектанти да се заемат понеже претупват нещата и ставаме свидетели на сегашното абсурдно положение)

докато не ни убедите в противното, аз и още много съфорумци ще сме на мнение, че се опитвате да използвате общия ни интерес за лични облаги.

а това няма да стане!

Успешна седмица!

Добромир Доскачаров
automatic crystal remote control
they come to move your soul
Аватар
dob

Рейтинг: 1413

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 2:39 pm

Уважаеми г-н Добромир Доскачаров,

нямам удоволствието да Ви познавам, но с гореизложеното ми спестихте извънредно досадното занимание да се занимая за пореден път с дамите и господата от "Велополюция". Държа да отбележа, че с това си благородно деяние Вие спечелихте огромен респект и уважение в очите на скромната ми персона!

Ваш
TOYAGA
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikezilla » Пон Фев 04, 2008 3:04 pm

Ще помоля някой от модераторите да редактира поста на "nebe_to" с връзката към "проекта" и да добави нещо от типа на
"WARNING! 14.6MB, 10347x7197 resolution! Bezumie i ujas!"

"да я метнем в гугъл мапс" :dunno: :bowdown: :rofl:

Малко по-сериозно:
nebe_to, oсвен специалисти-проектанти, както ви посъветва dob,
ще е хубаво да си намерите един що-годе компютърно грамотен човек.
И един, който може да съставя смислен и ясен текст, който да пише вместо вас по форумите.
Аватар
bikezilla

Мнениеот nebe_to » Пон Фев 04, 2008 3:19 pm

Г-н Досчаров,
радвам се въпреки критиката, на по-смислен коментар. За екипа ни: екипа на Велоеволюция е само от двама човека, които явно трябва да са специалисти по всичко. Сред хората около нас обаче има достатъчно на брой специалисти урбанисти, проектанти, ПР, журналисти и други, които безкористно и доброволно могат на това нещо смислено свързано с велосипедната култура и инфраструктура в нашия град да се случи най-после. Приемам критиката ви, като личен недостатък, че не мога да изразя всичко като специалист във този форум. И сега за целта в контекста на предходното изречение. Аз не искам хората от форума да проектират ввлоалея, аз също няма да го правя. Очаквам идеята да се популяризира и възможно най-много хора да могат да помогнат. Аз съм убеден, че всеки има с какво. И с това те няма да помогнат на мен или на Велоеволюция, а за това да има организация на велосипедното придвижване и повече култура на пътя. За това и участва в този форум. Но понякога се разпиляваме и от безмислени критики и безмислените фрази явно подържани и от вас, че ние ще използваме хората за собствени облаги. Какви по точно не става ясно. Ако имате малко повече желание да се запознаете с работата ни или да дойдете на велосреща ще разберете и за плануването идване на холандски специалисти и за срещите ни с нидерландския посланик и т.н. Но аз не мога да отчитам това пред форума и хората, които само искат да критикуват. А тук става въпрос за общи интереси и търсения. За съжаление нямам време и съм напрегнат в момента за да отговоря адекватно, но мисля, че съм засегнал основното. Можете да четете внимателно за да намерите някоя запетайка за която отново да се хванете.
А! И не си мисля да вкарвам велосипедистите в движението, въпреки, че сега така караме всички, а вие като близък на общината се поинтересувайте кои улици са клас III и клас IV. И ако сте били или имате познати питайте как е организирано вело движението в Лондон. Също позната ли ви е идеята за Велобулевард?
Искам да кажа още от сега за това и влязох въпреки, че нямам време, че ще отсъствам следващите дни. За да не си помислите, че не искам да ви отговоря.
А днес е много важен ден защото се предават становища за проекто бюджета за 2008 година. последен срок. Знаете ли какво става с улиците и велосипедната инфраструктура в него? Сигурно да...
За това днес да изкажем адекватно становище работиха много хора събота и неделя, както архитекти, така и неспециалисти и други. Помислете за това. Блзгодаря ви. И крайно време е да стане ясно: Хората във Велоеволюция работят през повечето време напълно безвъзмездно и са отдадени на една идея, която ако няма наистина такива няма как да се случи в скоро време. Бъдете здрави.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 3:25 pm

1-во оправи фамилията на dob

dob :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пон Фев 04, 2008 3:45 pm

@dob: :thumb:

nebe_to написа:Но аз не мога да отчитам това пред форума и хората, които само искат да критикуват

А защо не? Относно дали искат само да критикуват - моля спестете си оценките за хората от форума. Не Ви помагат, ама изобщо. Това че Вие не можете/не желаете да проведете един смислен диалог с форума, не е проблем на форума.

nebe_to написа:Очаквам идеята да се популяризира и възможно най-много хора да могат да помогнат.

Бихте ли споделил с мен няколко неща:
1. Кой точно и как точно ще координира и организира усилията на тези доброволци?
2. Каква е гаранцията, че усилията им няма да отидат на вятъра, т.е. че общинарите ще вземат този проект насериозно?
3. Вие самия карате ли велосипед и ако да - къде, как, колко?
4. Колко време прекарвате пред компютъра?

Мисля, че зная отговорите, но държа да ги чуя от Вас. Благодаря предварително.
Аватар
bikerider

Мнениеот M1010X » Пон Фев 04, 2008 4:11 pm

@bikerider - всъщност, това е очевиден проблем на форума. Защото, за радост или съжаление, критиката на dob е една от малкото смислени, които се появиха в тази и подобните на тази теми. Всички останали са някакви нападки, на които, съвсем естествено, nebe_to отговаря и се връзва - а по мои наблюдения той не е единственият (ама хич), който реагира по този начин.

Може би това не е правилният начин, по който трябва да се подходи с оглед скорошното изграждане на велоалеи в София (и не само, разбира се) - ОК. Нека тогава някой даде други предложения и да се опита да ги приложи на практика. Аз нямам такива, затова и не критикувам. И ако всички други, които бяха на моето дередже, правеха същото, темите щяха да са доста по-смислени и стегнати.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 4:19 pm

Защо се гледа с лошо око на критиката. Тя е едно много полезно само по себе си нещо, дори поднесена в ужасно суров и груб вид :dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пон Фев 04, 2008 4:22 pm

@M1010X :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Пон Фев 04, 2008 4:47 pm

@Alpina - нямам нищо против критиката. Ето, ти съвсем нормално изказа своето мнение по отношение на критиката, като на практика ме критикуваш за моето мнение - добре. Съответно, аз го приемам също съвсем нормално. Можеш да си представиш, обаче, колко приятно би ми станало, ако беше го казал по друг начин, в който включиш няколко обидни епитета и наблегнеш основно върху тях, а не върху самата теза. Естествено, аз няма да си премълча и темата ще стане такава, каквито са огромна част от темите във форума и срещу което много хора роптаят.

В крайна сметка, форумът е такъв, каквито са хората в него. Ако, вместо да се заяждаш (просто използвам такава форма, не визирам теб), генерираш някаква идея или пък изявиш желание да я реализираш - супер. Ако не можеш да го направиш - какъв е смисълът да покажеш, че можеш да извадиш нечии думи от контекста и да им вложиш друг смисъл?

За пореден път - не визирам единствено конкретната тема - въпреки че и тя е поредният пример.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 4:58 pm

Ае, ай...

Ще взема да пусна една демократична анкетка, че иначе рискувам пак да докача някоя тънкообидна помияро-интелигентска душица, дошла от село да се бори за граждански права...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Фев 04, 2008 5:58 pm

@M1010X: Откога въпросите се приемат за критика? И наистина откога критиката е нещо лошо? Нима критиката не е подкрепа? Нима е по-вредна от инертното мълчание? Не спирам да се удивлявам на тоя манталитет - добро или нищо. Заради него сме на тоя хал.

Относно предложения - такива се дават всеки път, когато изникне такава инициатива. Коментира се защо нищо няма да стане. Коментират се причините, по-дълбоки от инициативите, доброволните помощи и прочие. За съжаление обаче манталитета на розовите очила "ако нямаш алтернативно предложение не се обаждай" явно пречи да се види голата истина - с тази община и тези общинари нищо няма да стане. Проекта е осъден на провал още отсега. Убеден съм.

Та, ако опитай да приложиш това, което предлагаш към самия себе си и ще видиш колко са безсмислени такива реплики :peace:
Аватар
bikerider

Мнениеот M1010X » Пон Фев 04, 2008 6:11 pm

Моля те, посочи ми къде съм написал, че заядливите въпроси са критика? Аз казах, че в темите, подобни на тази, има страшно много безсмислени нападки - и ти сам се досети за какво говоря и даде пример.

Прави ми впечатление, че един от хората, които са много дейни в това отношение (Redhat) се обади само веднъж в една от първите теми; и толкоз. Не се занимава да обижда и да се опитва по най-елементарни начини да защитава тезата си - знае, че е опитал да направи нещо и е получил някакъв резултат (независимо положителен или не).

Изводите може да си ги направи всеки нормално интелигентен участник в този форум (и където и да е).

П.П. Виждам, че си дописал - аз не се обаждам по темата, защото нямам какво да кажа. Ако имах предложение, щях да го изкажа. Понеже нямам, това, което направих, е да дам предложение по друг проблем - а именно, оффтопикът, който масово е свързан с нападки към хора, които по една или друга причина са нелицеприятни на някого. Самото предложение е в един от по-горните ми постове.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот bikerider » Пон Фев 04, 2008 6:30 pm

Погледни и от тази гледна точка - аз самия съм убеден, че тази инициатива е обречена на провал. Причините не са предмет на тази тема, те са на повърхността. ВСЯКО едно такова начинание е обречено на неуспех, заради средата в която се намираме.

Така. Ако има някой несъгласен, бих разговарял, но не тук в тази тема.

После - при това положение, помисли върху следния факт - инициативи никнат ли никнат, европарите се леят ли леят. А резултати няма. И когато на човек му писне на к*ра и директно започне да си казва мнението за такива инициативи се появяват два вида хора.

Едните казват: "ако нямате друго предложение, моля не се обаждайте". Демек ако нямаме друго предложение на това да пробиваме стената с глави да мълчим. А предложения имаме. И сме ги казвали многократно - гласувайте с акъла си, а не с гъза си. Някой да е помислил в тая посока? Или да си мълчим, за да се леят европарите... в нечий джоб!

Другия тип хора пък започват да говорят в стил: "ама защо така под общ знаменател, този път ще е различно, не трябва да спираме да се надяваме". И пак - с главата в стената.

Еми сори. На мен ми е писнало от инициативи, обречени предварително на провал. Защото колкото инициативи да има, условията тук са такива, че потъват като в блато. Както и финансирането им. Оттам и отношението ми. Наречете ме циник ако искате, аз си знам какъв съм. Щото виждам светлина в тунела, ама точно към тоя тунел гледат супер малко хора.

Аре със здраве. Няма да се обаждам повече, пък да видим какво ще стане с велоалеите.

Edit: и европарите...
Аватар
bikerider

Мнениеот Redhat » Пон Фев 04, 2008 6:40 pm

M1010X написа:Прави ми впечатление, че един от хората, които са много дейни в това отношение (Redhat) се обади само веднъж в една от първите теми; и толкоз. Не се занимава да обижда и да се опитва по най-елементарни начини да защитава тезата си - знае, че е опитал да направи нещо и е получил някакъв резултат (независимо положителен или не).

Я па теа, пак ме намесиха :D

Резултата, който получих е безкрайно положителен и може да бъде сведен до следното:

Понеже,

тоталната незинтересованост на индивиди от политическия апарат, заявили публичен интерес към съответната тема, обсъждана тук може да бъде съотнесена с незнанието на останлата част от въпросния апарат за съществуването на "проблема" въобще,

затова,

с всеки изминал ден съм все по-благодарен на себе си, че избрах планинското колоездене пред шосейното и многократно по-благодарен на Столична Община, че ми предоставя рядката възможност да развивам уменията си в градска среда, без да бъда ограничаван от каквото и да било, освен от собствения си инстинкт за самосъхранение.

Надявам се и в бъдеще никой да не попречи на развитието на двигателната култура на младежта, ограничавайки свободата й на движение до ленти, поставени върху най-дясното пътно платно на булеварди, където минималната скорост е МПС-тата е 80км/час.

Край на прессъобщението :)

@dob: :nuts:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Назад към Общ форум