Предистория:
Действието се разви преди три дни в известен пловдивски веломагазин/сервиз.Няма да казвам кой.
С главина под ръка и стимулиран от факта,че съм събрал пари за спици, се засилих към въпросният магазин.Влизам и питам:
-Може ли да ми измерите спици по тази главина?
-Не може да се измерят спици,има си калкулатори в интернет,но там няма ниския клас главини.Трябва да се плете и разплита докато не се улучат размерите.Как ще ги измериш? Друг начин няма!
При това това ми го казват двама човека в един глас !!
Сами разбирате че ококорих ей такива ГОЛЕМИ ОЧИ

Прекалено невъзможно ми се вижда на фона на толкоз модерните компоненти и безкрайните настройки и екстри,да няма начин за изчисляване на необходимата дължина на спиците на дадена главина и шина.
Въпросът ми съответно е:
Как аджеба се извършва подобно пресмятане/изчисляване/измерване на дължината?

В калкулатора на DT Swiss не можах да намеря шината и главината,но могат да се въвеждат някакви размери по който се изчислява съответната дължина.
Въпросът е кои са те?

Друг начин за които съм чувал, е че трябва да се измери разстоянието от фланец до фланец,диаметъра на фланеца,дълбочина на шината,разстоянието от отвор до отвор за спици на фланеца и съответно броя на отворите 32/36 в най-честите случаи.От там по разни формули се прави изчислението. (Последния начин го карам много по памет,така че ако има нещо грешно моля да ме поправите.)
Вие сте на ход