Помощ!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ!

Мнениеот ameo » Чет Юни 05, 2008 11:18 pm

Хм, днес купих колело на дъщеря си модел Casper от Maxcom. И седя и гледам тъпо. Утре сутринта ще и го подаря но не мога да се оправя със скоростите, (изглежда съм удъртял достатъчно). Та проблема ми е такъв: Преминаване от по малка скорост към по голяма - никакъв проблем, но като стигнах 6 и реших да връщам назад, ядец, страх ме е да напъна да не потроша командата.
Има ли нещо което изпускам или да напъвам още?

Тука съм снимал командата, съжалявам за кофти снимката, но мисля че ще помогне поне малко.

Изображение
ameo

Рейтинг: 1240

Re: Помощ!

Мнениеот demony » Чет Юни 05, 2008 11:31 pm

ameo написа:Хм, днес купих колело на дъщеря си модел Casper от Maxcom. И седя и гледам тъпо. Утре сутринта ще и го подаря но не мога да се оправя със скоростите, (изглежда съм удъртял достатъчно). Та проблема ми е такъв: Преминаване от по малка скорост към по голяма - никакъв проблем, но като стигнах 6 и реших да връщам назад, ядец, страх ме е да напъна да не потроша командата.
Има ли нещо което изпускам или да напъвам още?

Тука съм снимал командата, съжалявам за кофти снимката, но мисля че ще помогне поне малко.

Изображение

хмм не мога да кажа че съм специалист механик но по моето скромно мнение(такива команди съм виждал) май проблема си е в тях.... попринцип си се превключват адски трудно а даже май нямаха и марка :dunno: значи при превключване от по малка предавка на по голяма самата пружина на дерайльора е опъната и чрез командата едва ли не я отхлабваш и той сам си се прибира към по високата скорост тоест навън...При обратната операция обаче при тези команди ти трябва да навиеш жилото около ролка като по този начин опъваш пружината на дерайльора и го придвижваш към по ниската предавка....предполага се че втората операция ще е по трудна ;)
Все пак може да погледнеш ии жилото дали някъде не се е закачило или самия дерайльор да не е блокирал.. той е на пружина и лесно с ръка може да се бутне навътре към спиците/по ниската предавка която роля всъщност трябва да изиграе жилото.... :)
Надявам се поне малко да съм помогнал :)
Аватар
demony

Рейтинг: 1200

Мнениеот THEZOGGO » Пет Юни 06, 2008 12:07 am

Командите наистина не са хубави, но да не задълбочаваме в това. Въпроса е в превключването, като според мен проблема може да се отстрани с настройка на задния дерейльор. По отношение на реглажа на задния дерейльор погледни тук:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=13165
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=2555
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=243
Мисля че с настройка ще стане.:)
Ааа и да, по добре тия команди не ги напъвай че са може би най слабите. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот ameo » Пет Юни 06, 2008 7:35 am

Благодаря за отговорите, с натиск на дерейльор-а засега минахме на 1-ва. Ще се опитам го настроя защото наистина не виждам как едно дете ще смени скорост на това колело...
ameo

Рейтинг: 1240

Мнениеот bikerider » Пет Юни 06, 2008 8:11 am

ameo, недейте да натискате дерайльора защото може да го изкривите. Има два ограничителни болта на дерайльора, първо настройте границите на превключването чрез тях и после регулирайте фино чрез жилото.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Общ форум