Съотношение тегло/ръст към рамка/колела

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съотношение тегло/ръст към рамка/колела

Мнениеот Олеомак » Вто Юни 24, 2008 8:14 pm

Добър ден на всички!
Бихте ли ме осведомили, моля, съществуват ли някакви примерни съотношения между тегло/ръст към рамка/колела на произволен планиски велосипед? Допълнителният ми въпрос е има ли някакви ориентировъчни таблици за това, т.е. сайт с подобни сведения или някаква литература? Трети, последен въпрос, чието място навярно не е точно тук - как изглеждат тези зависимости при шосейното колоездене? Благодаря на всеки, който би бил полезен със съответните данни, и наздраве! :beer: ;)
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юни 24, 2008 8:28 pm

http://www.mtb-bg.com/articles/ar067.htm
http://www.mtb-bg.com/articles/ar068.htm
Oсвен това разгледай останалите статии в сайта, там има полезни неща. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Admin » Вто Юни 24, 2008 8:35 pm

За размерът на рамката е писано многократно. Има формули за пресмятането му. Има и таблици. В сайта има поне две статии, където има подобна таблица - ТУК и ТУК

Относно теглото и колелата на велосипеда не съм гледал дали има подобни таблици и формули, но си е ясно, че за по-тежки хора не е препоръчително да карат с твърде леки колела, защото може да не ги издържат дълго. В някои случаи дори е възможно производителят да е посочил ограничение за теглото на колоездача - това съм го виждал при най-различни компоненти, когато се гони минимално тегло.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Назад към Общ форум