Какво ни дава и отнема, този спорт?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Kain » Пон Юни 09, 2008 10:01 pm

На мен велосипеда ми дава най-вече свобода. Няма разходи за бензин ( имах един ЦБР, харчеше между 7 и 12 на 100 :bawling: ), не разчиташ на нередовен, миризлив и бавен градски транспорт, не чакаш в задръстване и т.н. Дори в града да караш само, пак е изключително полезно натоварването, на което подлагаш организма си. Да не горовим, че и с най-скапания велосипед можеш да отидеш на разходка в планината за да се полюбуваш на чистия въздух и гората.
За спорт, не го приемам сериозно, но свободата ... автомобил само шкембе и нерви ... може би единствено мотора дава подобна свобода, но аз се убедих, че не съм дорасал за това.
Евала на всички, които предпочитат две колела пред 4 :beer:
Аватар
Kain

Рейтинг: 1102

Мнениеот Вилката » Пон Юни 09, 2008 10:33 pm

THEZOGGO написа:Спорта ми дава:
Здраве от най общ характер, разтоварване от ежедневните битови и градски проблеми. Намаляване на стреса предизвикан от бавното и мъчително предвижване в градски условия със столичния авто транспорт, предвид по бързото предвижване и независимоста за тръгване от точка А до точка Б. Спасяването от смратта в обществения транспорт и блъсканицата Адреналин разбира се, укрепване на сърдечната дейност, разширяване обема на белите дробове (за съжаление в градски условия до голяма степен пълнени с всевъзможни вредни газове и емисии). Дава ми забавление, чуство за живот. Дава ми възможноста свободно без никой да ме спре да покажа среден пръст на контрольорите по спирките и истинска радост когато стигам до училище за 20 мин вместо за 50 когато съм в автобуса. Дава ми наслада когато гледам как хората се тъпчат в автобуса рано сутрин и чакат 40 мин за да преминат отсечката - Окръжна Болница --> Орлов Мост

Другата страна на медала са:
Предимно многото травми породени от собствената или нечия друга непредпазливост - счупвания (травми за цял живот), охлузвания, белези. Нервите които хабиш сред многото хора и автомобили в централната част на града. Безпокойството когато трябва да си заключиш велосипеда макар и под погледа на платена охрана която има за цел наблюдение на някаква прилежаща площ която охранява.
Допълнение:
Мразя София!

В по голямата си част този спорта ми дава повече отколкото взима.
Иначе при мен доживотните травми са от Баскетбола. :)

Ама ти стигаш ли до училище изобщо ;)

В мойто градче има един колоездач, който гони 70 години. Кара десетки километри всеки божи ден. Физическата му форма е доста по-дорба от тази на половината тинейджъри в района. Това му е дар от колоезденето.
Е, разбира се и му е взело нещо - като ходи пеш не си клати ръцете, а ги държи леко напред, все едно бута ръчна количка, изкривяване от шосейното колело :D
Определено искам на неговите години и аз да изглеждам така!
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 10, 2008 9:00 am

То някои са родени ездачи си мисля аз....днес колела или мотори, вчера коне и камили. Планинското колоездене е може би най-готиния масов спорт...то даже не е спорт. Нищо не ти дава толкова много срещу почти нищо. Надявам се да прават все по хубави колела и аз да мога да ги карам докато стана на 75г.
Ама да ви кажа 90% от населението на земята е мързеливо....и като чуят за въртене на педали....
Аватар
taurus13

Мнениеот Stancho » Вто Юни 10, 2008 9:57 am

taurus13 написа:Ама да ви кажа 90% от населението на земята е мързеливо....и като чуят за въртене на педали....

Кой ти каза че трябва да въртиш. :D Затова му се вика спускане, зашото е само надолу. :dunno:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Kain » Вто Юни 10, 2008 11:13 am

taurus13 написа:Ама да ви кажа 90% от населението на земята е мързеливо....и като чуят за въртене на педали....

:offtopic:

:laugh: Незнаеш колко си прав. Съквартирантката ми като я питах дали би дошла на Рудопия, отговора беше: Аз съм мързеливо животно. Ако искам да ходя да ти гледам планини и езера ще отида с кола. Tи виждаш, че едвам на лекций ходя. Къде ще ти въртя педали 10 дни :crazy:

:D
Аватар
Kain

Рейтинг: 1102

Мнениеот bobiracing059 » Вто Юни 10, 2008 2:45 pm

Stancho написа:

Кой ти каза че трябва да въртиш. :D Затова му се вика спускане, зашото е само надолу. :dunno:

Има хора които въртят и надолу,има и места надолу които не са с достатъчен наклон за да ти дадът желаната скорост и пак можеш да си повъртиш ;)
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 10, 2008 5:22 pm

А...аз обаче обичам да въртя....това ми вдига ендорфините и се чуствам more happy...
Аватар
taurus13

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юни 10, 2008 5:41 pm

Вилката написа:Ама ти стигаш ли до училище изобщо ;)

Не, и то си личи. Блгодаря за вметката. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот parapiteka » Сря Юни 11, 2008 5:22 pm

Не взима нищо а само дава.
Всяка вечер си вземаме ракията; като първенци на Европа.
Пушиме цигари ;като първенци и лежим като такива.
Колоезденето е най добрия аеробен спорт с уникални ползи за сърдечно съдовата система............а колко е травматичен ами сравнете го с рисунките на Майор Костов сутрин по БТВ
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот Unnamed » Чет Юни 12, 2008 2:02 pm

Според мен този спорт повече дава отколкото взима (според мен де)
пюсове:
-всеки спорт носи здраве(донякаде)
-този спорт даже те научава дам си превъзмогнеш стаха
-научава да продължаваш на пред каквото и да става (имам в предвид паданията)
минуси:
-падания -->> междодругото и аз съм си патил от колелото чупих си носът :^:
-не остава време за други работи
Според мен е така !!! :agree: :agree: :agree:
Piratka Dh Team
Аватар
Unnamed

Рейтинг: 897

Мнениеот Ачо-карачо » Пет Юни 27, 2008 10:21 am

Факт е, че всички практикуващи екстремни спортове, знаят какви са рисковете, но това не ги е спряло.Извода е ясен..
Също е ясно, че с достатъчно разум и екипировка вероятноста за получаване на травми се свежда до минимум.

П.П.Както се пее в една песен:"....краят не тежи, ако дните ти са леки.."
Ride now, work later!

Най-лошия ден в колоезденето, е по-приятен от най-добрия ден на работа!
Аватар
Ачо-карачо

Рейтинг: 1240

Мнениеот goiko » Пет Юни 27, 2008 1:34 pm

В БГ големият корем и мързелът са най-масовите хронични заболявания,водещи до други хронични такива. Велосипедът е надеждно лекарствено средство.
" Les esthetes sont une sorte de multinational..." / MC Solaar /
Аватар
goiko

Рейтинг: 1299

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юни 27, 2008 5:11 pm

Абе какво ни дава не знам, ама бая пари отнема...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот kikon » Пет Юни 27, 2008 5:19 pm

Daniel Panev написа:Абе какво ни дава не знам, ама бая пари отнема...

Мога ли да попитам за какво ще ги харчиш тея пари, ако ги спестиш? Парите сами по себе си нямат стойност. Те се равняват на ползите/удоволствията, които носят. Всеки сам си преценя за какви точно удоволствия ще ги харчи :beer:
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юни 27, 2008 6:53 pm

kikon написа:
Daniel Panev написа:Абе какво ни дава не знам, ама бая пари отнема...

Мога ли да попитам за какво ще ги харчиш тея пари, ако ги спестиш? Парите сами по себе си нямат стойност. Те се равняват на ползите/удоволствията, които носят. Всеки сам си преценя за какви точно удоволствия ще ги харчи :beer:

kikon - беше майтап! Никой не ме кара насила все пак ;)
А иначе - все ще намеря за какво, не бой се.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот ZyclonB » Съб Юни 28, 2008 11:33 am

kikon написа:Мога ли да попитам за какво ще ги харчиш тея пари, ако ги спестиш? Парите сами по себе си нямат стойност. Те се равняват на ползите/удоволствията, които носят. Всеки сам си преценя за какви точно удоволствия ще ги харчи :beer:

Няма как да съм по-съгласен с теб.Много е хубаво когато парите са достатъчно,така че да могат да носят и удоволствие... :beer:

Който се е заразил с колоездачна краста-спасение няма....Явоно поразява нервната система защото колкото и да падаш,колкото и пари да буташ в колото--все ти е кеф :D
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

кефф

Мнениеот biker4ogena » Съб Юни 28, 2008 2:24 pm

ужасно много белези и ужасно много кефф :beer: поне аз о6те не сам си патил сериозно и засега е наи много кефаа :banana: :hbang2: :drunk: само един с 4упен крак
biker4ogena

Рейтинг: 667

Мнениеот Reactor » Съб Юни 28, 2008 2:39 pm

До този момент ми е отнел доста пари но не съжалявам защото ми даде много повече.Все неща които с пари е невъзможно да си купи човек,което ги прави безценни и уникални.Неща за които няма думи с които да се опишат.Ще спомена само две от тях:
ЗДРАВЕТО и ОБЩУВАНЕТО С ПРИРОДАТА.......а има още толкова много :)
Аватар
Reactor

Мнениеот Editor » Съб Юни 28, 2008 3:22 pm

RAM-FR написа:Мисля че с подходяща екипировка и не надценяване последиците могат да се сведат до минимум :)

Абсолютно вярно.За съжаление обаче човешката тъпотия няма граници и понякога надценяването е неизбежно.
@Axelmax
Няколко дена след Сопот паднах за първи път сериозно.От тогава започнах да си задавам преди всяко едно каране същите въпроси, които ти си задаваш.Въпросното падане ми изкара от релси за месец и 10 дена.Надявам се никога повече да не преживея подобно нещо , защото времето което прекарах в нас с яка на врата беше истински ад за мен.И в крайна сметка продължавам с карането , но много по внимателно и бавно.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот ZyclonB » Съб Юни 28, 2008 3:57 pm

:offtopic: :offtopic: В този ред на мисли, някой карал ли е с Neck Roll...Смятате ли че пази от нараняване на връта....Ясно че не е за постоянно спускане,но ако човек реши да прави някоя простотия да си го сложи да 10-20 мин за всеки случай ...Има някой трасета които съм си харесъл, но нещо не ме блазни идеята да се спускам по тях без предпазни мерки за врътлето--Ко да се прави ---пуст животоспасяващ страх: :D :D offtopic: :offtopic:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот CrZ » Съб Юни 28, 2008 4:10 pm

Що да не е за постоянно спускане? Може да не се търкаляш през глава всеки ден обаче един път да ше ти потрябва. Навсякъде можеш да паднеш не само на технични участъци. Аз отскоро почнах да си търся някакъв протектор за врат ама засега не ми е изпаднала оферта иначе веднага бих си купил.
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Мнениеот ZyclonB » Съб Юни 28, 2008 4:31 pm

Смятам че не е за постоянна употреба защото като гледам какво му е устройството предполагам че като го поставиш между каската и трапецовидните мускули в основата на връта си, ще си като гипсиран.То това е идеята -ако паднеш каската да няма латерална свобода не движение.

Въобще не смятам че Neck Roll-a е за технични участъци-по скоро подготовка, ако ще се правят екстемизми и то стабилни...Та може ли някои да даде мнение различно то разтягането на теоритични локуми (като този :D :V: ) :beer:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот CrZ » Съб Юни 28, 2008 4:39 pm

Гледах в Словения на световната купа, че имаше доста хора които го ползваха и си караха всичките дни с него и не изглеждаха като гипсирани
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Мнениеот ZyclonB » Съб Юни 28, 2008 5:12 pm

:dunno:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот Zink » Съб Юни 28, 2008 10:22 pm

Има Leatt Brace-ове специално за колело. Все повече състезатели карат с тях отзивите са много добри- пазят и изобщо не пречат.

Ето и една статия по въпроса: http://www.descent-world.co.uk/index.ph ... &Itemid=82

Това е единият вариант, а другият е: http://farm2.static.flickr.com/1225/741 ... 4adb_o.jpg с който карат Грасия, Нийтлинг и Минаар от време на време.
True Riders Team
Zink

Мнениеот ZyclonB » Съб Юни 28, 2008 10:58 pm

За тези е ясно..Виждал съм такива на дайнезе по 400 евро->>>забравяме за съществуването им..Въпроса е дали най-обикновенният neck roll-http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=17105
има същия ефект

http://www.zsf.info/shop/product_info.php?cPath=53_199&products_id=1157&osCsid=dda44c5b979a1d000745c8102d51e133
Разгледайте сайта има интересни работи
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Предишна

Назад към Общ форум