Питанка за едно нещо

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Питанка за едно нещо

Мнениеот keremitko » Вто Ное 25, 2008 4:38 pm

Значи като си карам из горичките има едни купчинки с камъни, които са направени на около 15 20см от пътеката, за какво служат тея "пирамидки", може би е някакъв вид маркировка :confused: ?! Много пъти са били събаряни и после пак са построени и винаги съм се чудел за какво са?! Ако някой знае нека да сподели :)
keremitko

Рейтинг: 1082

Мнениеот outfaced » Вто Ное 25, 2008 5:05 pm

Ми ти кат минаваш, не ти ли са приисква ей така да сложиш още едно камъче отгоре ...
е те така стават :D
без майтап
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Re: Питанка за едно нещо

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Ное 25, 2008 6:36 pm

Mаркировка
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Ное 25, 2008 6:48 pm

Нали си виждал маркировката по дърветата и стълбовете(в общия случай бяло-някакъв цвят-бяло), е там където няма как да се постави на дървета или стълбове, или пък просто не се е стигнало до маркирането на тази пътека(понеже може и да се маркира пак с боя върху камъните по земята, но след това ако трябва да се следи е леко трудно..., пък и доста боя би отишла ;)), та тогава се правят тези "пирамидки" ;).
Няма нужда да слагаш по още едно камъче отгоре :D

@keremidko
Средния цвят сам по себе си не значи нищо. Той всъщност представлява това, което би трябвало да ти каже на коя пътека си. Различните пътеки са с различни цветове, а бялото(в частни случаи жълто) е направено за да може да привлича внимание. Така примерно когато 2 или повече пътеки минават едновременно по един и същ път, се отбелязват бяло/цвят/бяло/цвят/бяло. Също така основно правило при маркикането, за по-лесно понататъшно използуване на маркировката е, когато си до една маркировка да виждаш следващата. Така се предотвратяват изгубвания. Ако тръгнеш по маркировка и по някое време вече не я виждаш се върни до последното дърво/камък където има маркировка и се огледай.
Последна промяна TeDo_BaPHa на Вто Ное 25, 2008 7:23 pm, променена общо 1 път
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот did » Вто Ное 25, 2008 6:57 pm

Крайно време е някой тук да понапише това-онова за маркировката на пътеките из планините.

Може би е време за админска статия?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот keremitko » Вто Ное 25, 2008 7:01 pm

Мерси за обясненията :)
И няма да е лошо наистина да има такава статия, защото има много трилентови маркировки както спомена TeDo_BaPHa и какво да се разбира от средния цвят :) :bowdown:
keremitko

Мнениеот JK » Вто Ное 25, 2008 9:02 pm

още една добавка и от мен за маркировките
да не се бъркат маркировките на горските стопанства и лесничеите с тези на туристическите пътеки
туристическите винаги са жълт/зелен/червен/син цвят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО м/у бели ивици, както обясни вече TeDo_BaPHa, докато на горските най-често срещаната маркировка е бяла над черна ивица но това не е маркировка която указва пътека водеща към някъде а указва граница на горси участък :) същото важи и за бяло с червено (без 2-ра бяла ивица) което отново не е туристическа маркировка
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот outfaced » Вто Ное 25, 2008 9:14 pm

aко става дума за тия пирамидки
http://outfaced.diinoweb.com/files/gall ... large.html
това не е маркировка и си се прави само за кеф и разнообразие от минаващи туристи

маркировката в случая е под пирамидката и няма нищо общо

Крайно време е някой тук да понапише това-онова за маркировката на пътеките из планините.

Може би е време за админска статия

... първо в по тесен кръг ... ;)
Последна промяна outfaced на Вто Ное 25, 2008 9:16 pm, променена общо 2 пъти
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот keremitko » Вто Ное 25, 2008 9:14 pm

Също така съм забелявал и едни подобни на циментени колчета ама по-сплескани, които за на около 30см. над земята. И тях не знам каква им е функцията :V:
Едит: На тях няма нито боядисано нито издълбано нещо
keremitko

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Ное 25, 2008 9:30 pm

Mисля, че бяха в посока север-юг , и пак слуат за ориентация, но не съм сигурен, че говорим за едни и същи.
@outfaced
тези пирамиди за които говоря аз са около 20-30 см, и попринцип са съставени от 3-4-5 камъка

едит:
тези колчета за които говоря аз бяха в една гора, като приличаха на изкъртени стълбове, но се сещам, че бяха точно в една посока.естествено може да е било изключение, и това което имаш ти в предвид да са просто стари трасета за токоподаване, и след това да са ги разчистили...
Последна промяна TeDo_BaPHa на Вто Ное 25, 2008 9:40 pm, променена общо 1 път
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот keremitko » Вто Ное 25, 2008 9:38 pm

TeDo_BaPHa точно тея купчинки са от 4 5 камъка и са нисички, а за колчетата утре ще направя снимки да видиш какво представляват ;)
keremitko

Мнениеот JK » Вто Ное 25, 2008 9:40 pm

outfaced написа:aко става дума за тия пирамидки
http://outfaced.diinoweb.com/files/gall ... large.html
това не е маркировка и си се прави само за кеф и разнообразие от минаващи туристи

маркировката в случая е под пирамидката и няма нищо общо

в конкретния случай(снимка) си прав но по принцип на много туристически пътеки (най-често такива по които се минава по-рядко, не са добре утъпкани и т.н.) на които маркировката се губи или не се потдържа както трябва от съответното туристическо дружество, демек липсва, туристите правят малки пирамидки от камъни които служат точно за това - да указват като маркери от къде минава пътеката, обикновено са от няколко камъка 3 до 4-5-6 като често съм срещал и просто в/у някой по голям камък, който си е в земята, да има сложен само 1 малък от горе му
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот bdz43r » Вто Ное 25, 2008 10:21 pm

keremitko написа:Също така съм забелявал и едни подобни на циментени колчета ама по-сплескани, които за на около 30см. над земята. И тях не знам каква им е функцията :V:
Възможно е да означават трасето на някаква подземна комуникация.
Аватар
bdz43r

Назад към Общ форум