Пари за харчене

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Пари за харчене

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 04, 2009 9:16 pm

Inch написа:Две новички раници Ташев Рок Игъл 30?

В никакъв случай не и тази раница. Имам такава и това не е раница за колоездене! Запотява гърба ужасно много, дори модела с "дишащия" гръб.
Daniel Panev хубаво ви е посъветвал какъв тип раници да търсите.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Inch » Чет Фев 05, 2009 10:27 am

Да резюмираме :)

Да, БАС ще е. Колелата - НТ2 (с вилка ТОRA) и НТ1 (с дискови спирачки и рамка НТ2). Благодаря на хората, които ми подсказаха за АМ и ХC2. Честно казано, мерака беше за ХС, но при тази му цена (а дори и по-евтино навремето пак беше скъпо), по-добре да заложиш на едно качествено кардио с килограмите на НТ2. От задно окачване нямам нужда. Дори да карам често аз планините, все пак далеч по-често ще пътувам из града. А и чувствам принадлежност към твърдоопашатата порода карачи - веднъж видях един младеж да катери баир покрай Велико Търново с нещо от рода на DHX - приличаше на гигантско йо-йо с всяко натискане на педалите...

Вчера говорих с момиченцето (около 1.70 е, така че рамките с подходящия размер ще и бъдат идеални) и преживях типичното разочарование на хората с много вятър, качествени вилки и хидравлични спирачки в главата. Проведохме диалог, в който аз загатвах за идеята да пазаруваме на воля, "каквото си требе, то си сака" и да не пестим за нищо - викам си, познати вече изплащат апартаменти, а това е такава дяволска несигурност, та ние ли няма да си купим стъф за... вече отдавна съм преодолял псилогоческата бариера, която се явяват 3000 лева ;) и съм готов да се лее спирачна течност в магазините :D Обаче бързо ме отрезвиха - "нещата трябва да се придобиват едно по едно, бавно, спокойно... всичко ще си дойде на място с времето". Съвет от мен - много внимавайте какви аргументи ще ползвате, убеждавайки момиче, поне докато докато се ползвате с някакво уважение. В началото и говорих за това, че планинското колоездене е великолепен спорт (тя не кара от вчера, но на планина не се е качвала) и да не се безпокой от нищо - дори колела за 300 лева (както пише създателят на сайта) са достатъчни! Казах и, че ако те са добри, нека си представи как би се справил нейният НТ1!... И се подсмихвам доволно. А тя ме пита, ок, щом е така, защо ти е ТОRA-Бора, хидравлични спирачки и прочие? И за какъв дявол моето колело е къде-къде по-добро? И настъпи часът на истината - говорихме за престиж, за това да отразиш достойно гъзарията на хората с "железни коне" и прочие.

Мъчна работа е, защото със сигурност ще смъкнем летвата под пълното оборудване - и по отношение на колелата, и за нашата собствена екипировка. Мъка, мъка...

Няколко отзива за вашите препоръки - вярно, аз отдавна имам Ташев и знам, че отлично "топли" на гърбеца и лете, и зиме. Мислих, че всички са такива. Освен това няма късане и може да се носи и из града. Затова ще бъде трудно to switch към нещо по-така, но ще видим.

Мултитул - да, със сигурност. След като го купя почвам да търся тема, посветена на това как се сменят гуми - досега винаги съм разчитал на капиталистическия метод - плащаш, лепят/сметят ти я. Но ще се науча.

Каски челъдинки - задължително. Плюс това някак повече ми харесват от онези издължените, островърхите. Но пък сигурно е лют пек, тъй като не могат да се вентилират. Чудя се кога ли ще се сетят да направят сферична каска с отвори за вентилация...

Слънчеви очила, якета, термо бельо, обувки, клинове - тези са обречени на "по-нататъшно" закупуване :( Какво да се прави, не можеш да имаш всичко, което искаш. В началото облеклото ще бъде импровизе (снощи разговаряхме с момичето, аз я попитах лукаво какво има намерение да носи в обрулените от вятър планини (естествено мисля за термо клинове, вятър-прууф панталони и дрехи) и тя ми отговори - "ами аз имам едно ново анцугче...". Голям сладур е).

И така - нещата са на стартовата права. Обещал съм и, че ще купим нещата в началото на март - а на вас обещавам да наснимам колелцата и нас - да ни видите :) Пък после нищо чудно да се виждаме и да говорим вече по същество ;) Айде, банда, до нови срещи!
Inch

Рейтинг: 1300

Мнениеот Admin » Чет Фев 05, 2009 11:12 am

@Inch
Цената на колелото, поне при суми с подобен размер, изобщо не е въпрос на престиж, а на удобство, качество, (без)проблемна експлоатация и т.н. Освен това онази статия, където си чел това за 300 лв. е писана преди няколко години - тогава и цените бяха други, и колелата ;)

Екипировката е много важно нещо. Човек понякога го осъзнава едва когато пробва по-качествена екипировка. ОК, да приемем, че няма смисъл да насилваш нещата от самото начало, но силно ви препоръчвам при първа възможност да ки купите някакъв минимален комплект дрехи за колоездене - клинове (могат да се носят под обикновени панталони), тънки блузи за колоездене и тънки якета, които да пазят от вятър и дъжд. По-нататък има още много неща, които да се добавят. Разликата в степента на комфорт между специализираните дрехи и обикновените памучни блузи и тениски, е твърде съществена. Не се безпокой, след първите няколко по-сериозни баира вече ще имаш повече аргументи :D

Каската, очилата и ръкавиците са задължителни от самото начало. Струва ми се, че погрешно си интерпретирал понятието "челадинка". С него се обозначават този тип каски:
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1656
А пък тези са "скейтърски":
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1635
На вас ви трябват каски от първия тип. Има голямо разнообразие от марки и модели на пазара, така че имате доста варианти.

Раниците също са важни, хората вече са писали достатъчно по въпроса. Ако не сега, в бъдеще ще трябва и за това да помислите.

Купете велосипедите, каските, очилата и ръкавиците и направете няколко карания в планина. Ако ви хареса, следващите покупки ще дойдат от самосебе си :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Чет Фев 05, 2009 4:02 pm

Аз карам без очила и ръкавици. Трябва да си купя, но не мисля, че са толкова важни, колкото каската. Виждам, че жената е по-пестелива и тука му е мястото пак да ходатайствам за V-brake спирачки. Те ще смъкнат доста цената, а ще служат вярно :) Просто хубавите V-brake спирачки са леки и ефективни и нямат абсолютно нищо общо с тия, дето ги слагат на евтините байкове. Просто... Мисля, че за вас дисковите ще са ненужни глезотии...

Тая спирачка и едно Avid FR5 лостче, просто ще трепят рибата :)

Помисли си :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Чет Фев 05, 2009 4:13 pm

Наитина е удачно да помислите за В-брейкове, но Задължително си вземете главини за дискови спирачки - така след години като решите да ги сменяте - процедурата ще бъде много по-безболезнена....
И те съветвам да вземеш някоя седалка по-подходяща за женски задник - примерно Velo Plush, поне при велосипедът на моята приятелка се наложи да е сменяме...
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Фев 05, 2009 8:28 pm

Менове и менки зимате две такива ма6ини и ще ви останат парички за още две.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=25443
а и по нищо не се отличават по качесвто с надценените драгове и рамове български колела.
Дори и да земете частите и да си слоги6 хт2 рамка се си е далавера от секаде, според мен.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот shepo » Чет Фев 05, 2009 9:34 pm

:agree: подкрепям :agree:
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте...
shepo

Рейтинг: 1606

Предишна

Назад към Общ форум