Garmin Oregon - информация за карти!?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Garmin Oregon - информация за карти!?

Мнениеот mulltex » Сря Апр 29, 2009 10:21 am

Бихте ли ми отговорили на следните въпроси относно Garmin Oregon 400t:

- Гармин Oregon 400t има TOPO Europe 2008. Картата може ли да се закупи отделно и да се инсталира върху Oregon 300?

- Каква е разликата между вградената карта на Oregon 400t и Garmin Travel Guide Europe?

- Вградената карта на Oregon 400t има ли е Швейцария в нея? Каква е информацията, която има за Алпите?

- Вградената карта на Oregon 400t освен топографска информация съдържа ли и планинските пътеки, пътища, хижи, заслони и т.н. или е само от изолинии?

- Какво е препокриването на информацията в OFRM картата и Вградената топографска карта на Oregon 400t?

Обаждах се в геотрейд [вносителите на Гармин] и още няколко е-магазина, но останах разочарован от информираността им.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Re: Garmin Oregon - информация за карти!?

Мнениеот taurus13 » Сря Апр 29, 2009 6:47 pm

Разгледай форума на моторизираните офроудъри - http://forum.offroad-bulgaria.com/forumdisplay.php?f=17 - там има доста компетентни хора.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Чет Апр 30, 2009 1:07 pm

Мерси за отговорът, но в рамките на 2 дни не получих отговор в техния форум. Така или иначе успях да си отогворя на въпросите. Ето ги отговорите:
Вградената карта на Oregon 400t е Europe TOPO Maps, която е различна от Garmin Travel Guide Europe.
Картата (Europe TOPO Maps) не може да се закупи отделно.
Тъй като във всяка отделна европейска държава има своя отделна топографска карта (тя е възможно да се закупи отделно), подобна на OFRM за България, вградената карта (Europe TOPO Maps) е базирана на тази информация, но е упростена и има значително по-малко изолинии.

Поради тези причини реших да взема Oregon 300, на който допълнително да закупя топографски и пътни карти в зависимост от държавата, която посещавам...

И един съвет, ако някой тръгне да купува навигация - потърсете внимателно из БГ он-лайн магазините и се пазарете - тъй като може да получите значително намаление (от порядъка на 15-тина процента) от цените в геотрейд (официалните представители на Гармин за България)....
Аватар
mulltex

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 30, 2009 9:43 pm

И аз съм се насочил към орегон 300, но малко ме притеснява покупка от онлайн магазин, че не съм сигурен дали може да го рекламирам лесно, ако нещо не работи. То много вероятно е рекламациите да се поемат от вносителя, но според закона за защита на потребителите, ако закупената стока има дефект, имаш право в 3 дневен срок да го смениш в магазина в който е закупен. След този 3 дневен срок вече важи само гаранцията, но там нещата могат да се забавят значително.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот moz » Чет Май 07, 2009 1:01 pm

При покупка от онлайн магазин може да върнеш стоката без каквито и да е обяснения в 30 дневен (обикновено) срок. Някой даже вземат по няколко модела, пробват и си оставят този който има харесва. Аз взех Орегон 300 и засега съм много доволен. Ако обаче сега купувах, бих зе самисил за 200. Цената е доста по-добра, а установих че повечето допълнително функции на 300 не ги ползвам. Базовата релефна карта съм я изключил, защото прави картите тъмни и трудни за виждане на слънце. Повечето памет може да все добави с СД карта, алтиметъра не е толкова нужен, въпреки че е интересен в началото, с изключен компас няма голяма разлика в работата.
moz

Мнениеот subritual » Пет Май 08, 2009 12:17 am

Орегона е чудесен избор.Много бързо се сърфира из картата с тъч-скрийна.Чувствителноста му е не лоша,поради специалната квадратна антена около дисплея.Има функция да записва само трак без да е запален екрана,което значително удължава времето на записа.
Малко по-непрофесионален е (каквото и да значи това в случая), но изобщо не е болка за умиране.Единствения му недостатък според мен е, че трябва да се пази повече, заради чувствителния дисплей.
И не на последно място! - не се палете по вградените американски карти и тем подобни.Вече има много безплатни (и обезплатнени) продукти и карти.
Скоро ще има и ориентирани специално за планинско колоездене :) :)
Ако пък не ви се занимава, или нямате време за разцъкване по машинката-офроуд картата на Събин е напълно достатъчна,а и все още се актуализира и осъвършенства достатъчно често.
Не забравяйте, че може да се ползват нялколко карти накуп, да се включват и изключват,и да са взаимно допълващи се/заменяеми-в зависимост от нуждите.
Но това се отнася за всички по-нови апарати на Гармин.
Аватар
subritual

Мнениеот Yeti » Пет Май 08, 2009 9:31 am

mulltex написа:Поради тези причини реших да взема Oregon 300, на който допълнително да закупя топографски и пътни карти в зависимост от държавата, която посещавам...

И един съвет, ако някой тръгне да купува навигация - потърсете внимателно из БГ он-лайн магазините и се пазарете - тъй като може да получите значително намаление (от порядъка на 15-тина процента) от цените в геотрейд (официалните представители на Гармин за България)....

Преди да купуваш каквито и да било карти погледни тук и тук тук. Има почти всичко, от което би могъл да имаш нужда - карти на България и света, как се отключват и т.н. :beer: Всичко работи безотказно, изпробвал съм го лично.
Между другото тук дори и в онлайн магазините са безумно скъпи. Гледам, че в amazon.com и ebay.com Oregon/Colorado магат да се вземат за около и под $300, докато тук са над 800 лв. За Колорадото специално проверих (понже на този съм се спрял), няма абсолютно никаква разлика м/у европейските и US моделите, с изключение на предварително качените карти, но картите както казах са най-малкия проблем. Някакви хора от разни чуждестранни форуми бяха правили запитвание до Гармин и от там бяха отговорили, че разлика всъщност няма. За орегона предполагам е същото. Еденственото, което ме притеснява в новите модели и живота на батериите.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот mulltex » Пет Май 08, 2009 6:59 pm

Yeti написа:Преди да купуваш каквито и да било карти погледни тук и тук тук. Има почти всичко, от което би могъл да имаш нужда - карти на България и света, как се отключват и т.н. :beer: Всичко работи безотказно, изпробвал съм го лично.
Между другото тук дори и в онлайн магазините са безумно скъпи. Гледам, че в amazon.com и ebay.com Oregon/Colorado магат да се вземат за около и под $300, докато тук са над 800 лв. За Колорадото специално проверих (понже на този съм се спрял), няма абсолютно никаква разлика м/у европейските и US моделите, с изключение на предварително качените карти, но картите както казах са най-малкия проблем. Някакви хора от разни чуждестранни форуми бяха правили запитвание до Гармин и от там бяха отговорили, че разлика всъщност няма. За орегона предполагам е същото. Еденственото, което ме притеснява в новите модели и живота на батериите.

Повярвай ми аз не си давам парите за нещо, което не мисля, че си заслужава. Признавам си - открадвал съм карти, но с цел да се убедя дали ще ми свършат работа. Един съвет - ако ти хареса нещо - отиди и си го закупи, за да може да стане по-добро. Цените в България са доста под 800лв... Като си сметнеш митото и доставката и евентуалната липса на гаранция (по-точно евентуалното и незачитане в България) от амазон (oregon започва от $500 - http://www.amazon.com/Garmin-Oregon-300 ... 02&sr=8-12) се обезсмисля каквото и да се внася от USA.
Животът на батериите е задоволителен, повече трябва да се внимава с дисплея, въпреки че изглежда достатъчно надежден.

От ebay по-принцип избягвам да пазарувам...

До момента ползвах Garmin XT и мога да кажа, че разликата в точността и бързината на боаравене с картите е повече от забележителна.

:)
Аватар
mulltex

Назад към Общ форум