Ремарке за превоз на велосипеди.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ремарке за превоз на велосипеди.

Мнениеот Sasho_snegorina » Съб Мар 20, 2010 11:32 pm

Здравейте, колеги, от доста време обмислям изработването на стойка, която ще стои вътре в ремаркето и на нея ще се поставят колелетата. Идеята ми е да побира 5 бр. велосипеди (мерихме с приятели, и това е максимума). Ремаркето е с ширина 120см, дължината не е достатъчна, и за това задния капак ще се отваря на 90 градуса и ще се крепи от вериги / въжета. Външните колелета (1-5) ще са със стърчащи навън педали (стените наремаркето позволяват). На първоначално подреждане се получава, че м/у центровете на релсите, в които ще лежат гумите има разстояние от 22-25 см., което е достатъчно. До тук добре, но имам проблем с откриването на материалите - релсите, в които ще лежат гумите, за да се фиксират. Първоначално исках да използвам П-образен, студеноогънат профил с разстояние м/у вътрешните страни около 62 до 68мм, дебелина на профила 2-3мм, понеже почти всички караме с гуми 2.5 и ще влизат плътно г/д. Обиколих всички складове за метали, но в никой не намерих това, което търся. Най-доброто предложение беше топлоогънат П-профил, който е 5-7мм дебелина и тежи супер много. Нещо такова исках да се получи, но това е вариант за мотори. ->
Изображение
След като не открих нужния П-профил обмислям дали да не използвам обикновен винкел със страни 60мм., но не мисля, че ще е толкова надеждно лягането на самите гуми. Нещо подобно ->
Изображение
Следва фиксирането на всяко едно от колелетата самостоятелно, за да не се трият едно в друго. Идеята е да се използват по две четириъгълни тръбички с дължина г/д колкото е висока гумата на колелото. Те ще стоят предната част на всяка от петте релси, а в горната си част ще имат отвори, през които ще минава болт, за да стягат гумите.
В задната част на ремаркето мисля да има подвижни, около 50см дълги пърчета от П-образния профил (ако намеря), които ще стабилизират и другата гума на колелото. Ще са подвижни, понеже колелетата имат различна дължина на базата. Подредбата на велосипедите ще е следната: 1,3,5 - с предна гума към колата, а 2,4 - със задна гума към колата.
Ако намеря П-образен профил, смятам петте релси да се монтират на 2 перпендикулярни на тях профила (цялата поставка трябва да може да се сваля от ремаркето), като ще има възможност релсите да се мърдат настрани ( ще има по 5 позиции за всеки болт), с това ще се коригира липсата на пространство, ако евентуално не достига за някой от велосипедите. Надявам се да сте ем разбрали. Ще се радвам, ако споделите опит, идеи, или като цяло хрумвания, отностно изготвянето на този проект. Може да съм пропуснал някоя подробност, за което предварително се извинявам.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Re: Ремарке за превоз на велосипеди.

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Мар 21, 2010 8:39 am

:idea: Само ще отбележа, че трябва да се поинтересуваш какви точно са законовите изисквания за ремарке - до колкото зная, има критерии за дължината на връзката/твърда по спомени/, масата/750кг/, размерите. Също така то трябва да е регистрирано, да има светлини и номер. Случайно попаднах на един цитат от офф-роуд форума:
Самоделните ремаркета /вкл. от нелицензирави производители в страната/ вече не се приемат за регистрация и дори да отидеш в Технотест ще те върнат.

Успех с начинанието и дано аз не съм човека, който те разочарова. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alpina » Нед Мар 21, 2010 9:28 am

Ако беше прочел написаното, а не да се правиш на разбирач само по заглавието, щеше да видиш, че човека си има ремарке, само ще го пригоди за превоз на велосипеди, като направи даже не прави промени в него, ами ще добави един вид стойка за колела....
Така, че съветите ти.... сеш се и сам :love:

Sasho_snegorina, браво и успех!!!
А как мислиш да се редят - едно напред, едно назад, пак едно напред, след това назад и отново напред ли?

P.S. Пускам ти идея за релсите, според мен това е най-доброто решение за вида им. Ти си прецени каква да е височината им, спрямо това какви гуми да влизат, но имай предвид, че повече от 4см според мен няма да е добра идея, а пък гумите ще влизат. Спази ъгъла при основата ;) :beer:
Прикачени файлове
relsa_kolelo.jpg
relsa_kolelo.jpg (25.75 KiB) Прегледано 6334 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 21, 2010 10:27 am

аз бих ги редил напречно на ремаркето, могат да се поберат повече търкалета
и тъй като ми е бедна фантазията да си представя как точно го мислиш захващането, помисли за нещо, което хем ще ги държи стабилни, хем да може бързо да ги закопчава и откопчава
това което си описал ми се струва много дълга и сложна операция
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alpina » Нед Мар 21, 2010 10:50 am

Уф, не можах да си едитна поста...
Исках в P.S.-a да пише следното и да има нов прикачен файл:

"Пускам ти идея за релсите, според мен това е най-доброто решение за вида им, като ще трябва да направиш и ремъчета, с които да захващаш гумата за релсата, а самата нея да я направиш да стои малко над основата на ремаркето, за да могат да се подпъхват ремъците под релсите :)
Няма да се получи по-сложно, но ще подсигуриш добре колелата при гумите. До довечера ще ти дам идея как да ги захванеш и при рамката, за да са стабилни.
Моите релси са 2,5см основа и 3,5см височина, като при върха са широки 5,8см. При това им положени стават за 2.5 гума, която е 6см широка с грайфера и 5,5см на балона - пасва перфектно!
Ти си прецени каква да е височината им, спрямо това какви гуми да влизат, но имай предвид, че повече от 4см според мен няма да е добра идея, а пък гумите ще влизат без проблем независимо какъв размер са. Така ще стане много по-функционално, като ще става и за 2.35 и по-малки гуми. Но ако го направиш повече от 4см високи ще се появят и проблеми с това да се слагат ремъците.
Всъщност най-добре ще е да си направиш основата 3см при основата и пак 3,5см високи, така ще станат 6.2см широки горе. Абе ще ориентираш надявам се" :)
:beer: Спази ъгъла при основата. :beer:

Ozzie, ремаркето е широко 1,2 метра, така че няма как да ги качи напречно, иначе това щеше да е най-добрия вариант.
То ширината не пречи ако е такава, но е написал че то има стени, които правят проблема да се сложат напречно, а ако се направи конструкция над тях, ще стане много високо и ще има опасност да се обърне
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот skrapi_koko » Нед Мар 21, 2010 11:10 am

Здравей,идеята е доста добра наистина , аз имам едно предложение няма ли да стане със ето такъв вид стойка:
Изображение
(само че направена за 5 колела както си казал ти)
Според мен така ще е най-добре,и както каза колегата по-горе ще направиш ремъчета за да се добави защита и стабилност на колелото.Аз бих заложил на такъв вариант,а не само на релсички.
Поздрави,Крис ! :beer:
Аватар
skrapi_koko

Рейтинг: 1212

Мнениеот frantishek » Нед Мар 21, 2010 12:32 pm

А аз като идея мога да ти дам как съм направил моята стойка. Тя е за две колела. Изцяло направено от алуминиеви профили и я закрепям вътре в колата посредством две куки. А самите колела като махна предните гуми и с QR ги пристягам към стойката. Така отпада монтажа на улеи за задните гуми. Слагал съм две колела и стоят доста стабилно. Ако съобразиш механизмите за закрепянето да ги направиш на две нива ще можеш най вероятно да закрепиш всички колела с кормилата напред. На снимките по-долу ще видиш в общи линии за какво ти говоря. Ако пък се заинтересуваш от този вариянт мога да ти помогна с още снимков материал. За зглобяването не съм ползвал заваряване което отпада като разход за направата. Ти можеш да направиш подобна и с не повече от два болта да я закрепваш към самото ремарке. На първата снимка е самата стойка преди зглобяването. Просто съм насложил всички елементи да видя как ще стане най удачно.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Мар 21, 2010 1:05 pm

Благодаря на всички.
@ Alpina харесва ми идеята ти, стига да намеря фирма, в която да ми огънат такива профили. Задължително ще има ремъци, които ще стягат каплата през шината.
@ франтишек мислил съм го, но всичките велосипеди са с 20мм предни капли, което доста ще ни забави. Искам максимално бързо и лесно да се качват и свалят, понеже ми писна от последните години да ги облягаме едно на друго пак в това ремарке, като поставяме какви ли не омекотяващи завивли м/у тях.
@EccentricMOTION Ремаркето е регистрирано преди доста време, няма да правя изцяло ново, явно си пропуснал да го прочетеш.
Разбрах, че в града имало две предприятия, в които огъвали ламарина по желание на клиента.
@ Alpina, някаква идея колко мм ламарина ще е достатъчно корава? Аз мисля да е 2.5 - 3.5 мм, все пак може да се случи да настъпя някоя от релсите... да не вземе да се изкриви.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот Alpina » Нед Мар 21, 2010 1:32 pm

За самите колела 2.5мм са достатъчни за тежки такива, но поради съображенията за настъпване наистина може да използваш по-дебела... не знам колко тежко обаче ще стане.
Всъщност на теб ще ти трябват 10 къси релси, защото не е нужно по цялата дължина да има такава и да тежат само. Само трябва да се съобразят максималните и минималните междуосия на колелата...
Ако направиш две "П" образни правоъгълни рамки, на която да се завинтват релсите с болтове и гайки, а рамките да се загващат за ремаркето по някакъв начин може би ще стане най-лесно и леко. Така ще можеш да направиш повече отвори и да поставяш релсите на различни места, в зависимост колко колела возиш и това колко са дълги... Виж прикачените файлове... правоъгълните рамки са 120см дълги и 31см широки (имат отвори за закрепване на релсите през 10см, като това не е много удачното разстояние, но е само за пример) Релсите са по 60см дълги (според мен и 50см ще са достатъчни) и 6,2см широки с дупки за захващане към рамката през 5см. На този чертеж, където са 10 релси и 2 рамки, последните са на 79см една от друга, така между на най-лявата релса, колело с мебдуосие 108см ще застане точно в средата, а на останалите съм показал как например могат да се наслагат колела с различно такова :)
Така ще са лесни за сглобяване, съхраняване и промяна според броя и вида на колелата
Остава да се измисли как да се закрепят и горе за рамката...

Ако ми дадеш размерите на легена на ремаркето, както и това през какво разстояние да са релсите една от друга, може да опитам да направя някакво по-точно чертежче на идеята тези дни...
От кой град си попринцип?
Прикачени файлове
ramka_i_relsa.jpg
ramka_i_relsa.jpg (16.9 KiB) Прегледано 1684 пъти
ramki_i_relsi.jpg
ramki_i_relsi.jpg (31.51 KiB) Прегледано 1645 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот mil4o3 » Нед Мар 21, 2010 2:25 pm

За колегата (Alpina) , Сашо е от град Монтана :beer:
капката пробива камъка не със сила, а с постоянство
Аватар
mil4o3

Рейтинг: 1033

Мнениеот Admin » Нед Мар 21, 2010 7:31 pm

Сашо, за фиксирането на велосипедите би могъл да помислиш и за вариант като при този багажник:
http://www.mtb-bg.com/old/reklama/sls/T ... n9403.html
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Мар 21, 2010 8:39 pm

@Alpina, харесва ми идеята с две самостоятелни правоъгълни рамки, на които да се закрепват по 5 релси :agree:. Смятам фиксирането на всяко колело да се осъществи по следния начин: на всичките 5 релси в задната част на ремаркето ще се монтират в задните краища по два квадратни профила (страна 20-25мм), успоредни един на друг. Те ще обгръщат каплата на колелото, а в горната си част ще имат отвори за стягане една към друга с помощта на проходен болт с отвори перпендикулярни на резбата, перчата гайка и щифт. Модел C: ->
Изображение
Смятам, че това ще е достатъчно да крепи цялото колело, в последствие, след пробно каране усетя, че шават прекалено много ще се мисли нещо и за отпред, но би трябвало по един каиш, който да държи гумата в релсата ще е достатъчно.
Аватар
Sasho_snegorina

Назад към Общ форум