Осветление за каране в планината

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Осветление за каране в планината

Мнениеот thechosen » Пет Сеп 24, 2010 3:48 pm

Привет
В момента текат намаленията по магазините и май е време да се обзаведа с осветление подходящо за каране в планината. Досегашният ми опит с карането по нощите е само нагоре и то по черни пътища, като за тази цел един челник върши работа.
Въпросът е какво би свършило работа за каране по пътеки и в двете посоки.
24 часовият маратон е бил доста добър тест за цялостната екипировка в това число и за осветлението, моля участниците да споделят как са се държали техните фарове/челници и какви проблеми са имали.

Търсеният резултат:
- време на светене поне 3 часа
- възможност да се кара с повишено внимание по горски пътеки
- здрав захват, ударо и влаго устойчивост
- цена до 100 евро
thechosen

Рейтинг: 1895

Re: Осветление за каране в планината

Мнениеот subritual » Пет Сеп 24, 2010 4:45 pm

Заповядай Правил съм си подобна светлина и цената илзезе близка до тази.
Това е 10 ватов основен диод с 2 помощни по 3 вата за периферията.Недостатък е,че доста заслепява насрещно движещите се.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Сеп 24, 2010 6:41 pm

eeeee, той иска да кара, не да прави горски пожари.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Backo_ZX5 » Пет Сеп 24, 2010 7:07 pm

did написа:eeeee, той иска да кара, не да прави горски пожари.

Хахаха... едва ли, just... :rofl:
Backo®
Аватар
Backo_ZX5

Рейтинг: 1148

Мнениеот subritual » Пет Сеп 24, 2010 7:29 pm

Ами уви,всеки съди по себе си.
Аз съм толкова кьорав на тъмно,че само нещо такова би ми позволило да се отпусна при нощно каране.
Аватар
subritual

Мнениеот mover » Съб Сеп 25, 2010 9:20 pm

subritual написа:Заповядай ....Недостатък е,че доста заслепява насрещно движещите се.

Напълно съм съгласен.
Благодарение на приятеля t.kyosev, който замина да учи в Холандия и остави на нашата група фара си (предишния модел, без страничните), имам възможност да го тествам. Невероятно силен е, има 3 режима: супер мощен, икономичен (много мощен) и мигащ. Аз съм го сравнявал с фаровете на пежо 407 и е по-силен от късите и малко по-слаб от дългите светлини (на един, не на двата фара).
За мен единственият му недостатък е, че е много силен (особено като челник). Така напр, като се спускаме по черно няколко човека и не съм пръв, всяка прашинка се осветява, а те не са малко, получава се гаден ефект като светлинна завеса и се намалява видимостта. Още по-лошо е в мъгла или дъжд. Имаше подобни оплаквания от участници в 24-часовия.
Имай впредвид, че е с отделно захранване, т.е. пакетът батерии е в собствен калъф и се свързва с кабел.
Голям фен на модела е колегата moz. На 24-часовия той беше с 2 такива: един на кормилото и един като челник - беше като мотриса.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Andy3 » Нед Сеп 26, 2010 8:21 am

А батерията колко време издържа, на мощен и на икономичен режим?
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот mover » Нед Сеп 26, 2010 9:33 am

Andy3 написа:А батерията колко време издържа, на мощен и на икономичен режим?

Всъщност аз ползвам тази http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25149 Тя струва 77$ и е 900 лумена, а топ-лампата "Мики маус" е 1400 лумена заради двете странични къси светлини. Намерих данни за "моята" лампа: 3 часа на макс, 4,5 часа на иконом. В един коментар за по-голямата пише 2 часа на макс, но това е наистина ненужно много светлина, а и няма толкова дълго спускане. В ревютата има много допълнително инфо.
Прочети коментарите за двете и ще ти "светне", че няма по-добра оферта, напр:

"Keep your light low! At least in Germany the use is illegal (tee-hee!). Personal safety is more important to me.
Price: It is worth every cent, but I think the price reflects the fact that there is no equivalent available.
Bottomline: If you ride at night you definitely need it."

Ако поръчваш, свирни да поръчам с теб 1-2 ластичета, че при мен едното се е скъсало.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот thechosen » Пон Сеп 27, 2010 3:59 pm

Благодаря :beer:
Ще погледна споменатите модели.
Надявам се и други да споделят опитът си с bike осветление.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 27, 2010 7:38 pm

moz кара и двете лампи (микимауса на курмилото, другата на каската) ... кат караме нощем, гледам да карам след него ... мен тогава светлина не ми требе :rofl:

буквално цепят мрака тия :clap:
Изработката също е на ниво (кабели, копчета).
За тия пари няма аналог.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот moz » Пон Сеп 27, 2010 8:06 pm

Абе имат си някой недостатъци, на тази за каската кабела и е леко къ,с трябва да имаш джоб високо в раницата за да стигне (продават и удължители, така че може да поръчаш направо и него). Има някои оплаквания, че батерията не била достатъчно изолирана от влага, мигащия режим е пълна глупост (освен ако не искаш да зашеметиш някой), но общо взето съм много доволен. Сега има и нов модел от насочената светлина (за каската), с пет степени и нова батерия с дисплей, разгледай Deal Extreme и Mtbr.
moz

Мнениеот evilzet » Вто Сеп 28, 2010 3:27 pm

А захващането как се представя. Нещо много го плюят, че не държи на офроуд.
evilzet

Мнениеот moz » Вто Сеп 28, 2010 10:14 pm

На кормилото светлината започва да трепти леко при бързо каране по камъни, но като имам светлина и на главата не се забелязва, може би му трябва малко по-малък ластик или някаква подложка. За каската трябва да си измислиш някакво захващане, идва със стойка с ластик като челник, но аз махнах ластика и сложих велкро, с което захващам стойката в отворите на каската, стана идеално. Други проблеми нямам.
moz

Мнениеот traveler » Нед Окт 31, 2010 1:09 pm

Скоро и аз си взех хубав преден фар.Ето го:http://www.moon-sport.com/products_shl-06l.html
Струва към 49 лв. и го дават да издържа 6 часа при високия режим на светене,9 часа при ниския.Още не съм го ползвал и нямам впечатления :)
traveler

Рейтинг: 1251

Мнениеот evilzet » Пон Ное 01, 2010 11:25 am

Минус е, че е с 4Х ААА, които са скъпички и с неголям капацитет.
Коментираните горе светлини са доста по-силни, което е нужно за ектремни скорости по тъмно. Не че е лош фара, но е по-скоро "градски".
evilzet

Мнениеот _SoRa_ » Сря Ное 03, 2010 10:27 pm

Повече от месец карам с този фар http://www.dealextreme.com/photogallery ... 6798~seQ.0
Доволна съм. Ето една снимка Изображение
Не е особенно добра, но ми беше малко студено и бързах да се прибера. Тези дни ще се постарая да направя по- добри снимки.
Фарчето е евтин вариант за тези, на които не им се дават 70 и повече лева. Заедно със стойката ми струваше около 20лв. Работи с 3хААА батерии. За мен не е проблем понеже имам 8 презареждащи се батерии и зарядно :D
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот ciclista » Вто Фев 22, 2011 8:58 pm

Sigma powerled black
Аватар
ciclista

Рейтинг: 1200

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Фев 23, 2011 8:04 am

ciclista написа:Sigma powerled black

Това е фара, имах познат казва че като кара срещу коли в градски условия му мигали да мине на къси..
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 23, 2011 10:00 am

EccentricMOTION написа:
ciclista написа:Sigma powerled black

Това е фара, имах познат казва че като кара срещу коли в градски условия му мигали да мине на къси..

Фарър действително е добър, но имам и някои дребни забележки към него - все пак уточнявам, че е възможно аз да съм попаднал на лоша партида. Фарът го ползвам основно с Li-Ion акумулатора и на няколко пъти ми е правил следния номер - карам си аз и изведнъж бам...пълна тъмница - натискам копчето..никой...Вадя кабела от фара и пак го включвам, при което отново тръгва. Така и не разбрах причината - първо смятах, че е виновен жака на захранващия кабел, но се оказа, че не е от него. Разглобих го, но и вътре не намерих видима причина. В този случай съм склонен да приема, че аз съм налетял на кофти бройка. Другото обаче, което ме изненада неприятно беше контейнера за батерии, който може да се завива допълнително - с него прави същия номер с прекъсването, но по съвсем друга тривиална причина - контейнера има 4 гнезда за АА батерии. Три от тези гнезда са със стегнати хубави пружинки, а четвъртата е с някаква тънка и слаба пружинка. Когато сложа батерията в това гнездо, пружинката не може да я избутва и държи здраво притисната към контакта и резултата е, че при първата "правилна" вибрация, батерията се отделя на1мм и остава така - започва се едно блъскане по контейнера, докато се намести обратно.
Този дефект най-вероятно е при определена партида - ако си купувате такъв фар, просто погледнете дали пружините на контейнера са еднакви и силни.
Третото нещо, което не ми хареса е стойката за закачане към кормилото - на такъв сериозен фар за толкова пари, не му подхожда такава ефирна скоба. Първо, че ужасно се клатушка, когато караш извън асфалта, а освен това много е хлабава пружината на механизма за завъртане на фара, в резултат на което от вибрациите се замозавърта на някъде си.
Тоя проблем го реших, като преместих фара на каската си - там няма мърдане -все пак главата ми не подскача толкова брутално когато карам по неравности. :D
Все пак като цяло съм доволен от фара - светлината му позволява да си карам по всякакви терени нощем. На максималната си сила може да освети пътя на група колоездачи на около 70 метра, до степен като при пълнолуние. Случвало ми се е да заслепя обаче насрещно движеща се кола - трябва да се внимава. Като цяло корпуса е монолитен, здрав и водоустойчив. Това е и причината, поради която го купих - лесно щях да си направя осветление с такива параметри, но ако няма подходящ корпус, малко се обезсмисля при каране в незнайни условия.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум