Велокомпютър до 50лв

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велокомпютър до 50лв

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 6:57 pm

Аз току що извъртях една. Нищо не ми каза.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот natalito » Нед Фев 27, 2011 7:01 pm

Ама в стъклени бутилки или в пластмасарки са тия бири, че нищо не разбрах :banghead:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот mover » Чет Мар 17, 2011 1:54 pm

DanailKoev написа:Изискванията ми:
- водоустойчив
- скоростомер (текуща, средна и максимална скорост)
- километраж
- термометър
- лесен и бърз демонтаж на компютърчето
- подсветка
- часовник

Здрасти, ако още не си си купил, печелиш за 9,99лв:
http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg ... x_8680.htm

Освен всичко изброено от теб има още:
- всички скоростни данни за 2 велосипеда (или за 2 размера гуми)
- хронометър
- таймер за обиколка
- изгорени калории и отделно мазнини (въвеждаш теглото и възрастта) - това разбира се е глупост, ако не въвеждаш наклона на пътя др. парам.
- интервал до ремонт на 1-ви и 2-ри велосипед (е тва вече е прекалено)

Това, което няма е: данни за каданса и за денивелацията

Дават му 3 ГОДИНИ ГАРАНЦИЯ !!!

Не издържах и си купих един, защото имам 2 колела, а планирам и още в семейството. Мамка му, термометърът е съвсем точен, дава и десети, сравних го с автомобилен.

Иначе на пипане и щракане е доста по-дървен от Сигмата. И като закрепване не е добре (навсякъде със свински опашлета). Не ми се вярва, че ще издържи 3 години, но ще си пазя касовата бележка, кво толкова.

БТВ, в Лидл са пуснали и колоездачни облекла, ама като качество са доста зле. Има и вт. гуми по 7лв/2бр, но няма с френски вентии.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 17, 2011 4:56 pm

Сега ги видях тия компютърчета - като за тия пари никак не са лоши - понатисках им малко копчетата през опаковката - много хубаво и отчетливо си щракат, а не като на моя VDO А8, дето струва 30 лева, ама изпитвам големи затруднения с тия бутони...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот denises26 » Чет Мар 17, 2011 8:50 pm

Нека споделя малко впечатления от велокомпютърчето. Взех го за да замени Sigma 509. Привлякоха ме подсветката на дисплея, термометъра, средна и максимална скорост, които липсват при Сигмата, а не мен ми трябваха много често. В комплекта има 6 свински опашки, компютъчето, датчик и стойка, магнитче, батерия и опътване. Да започнем от монтажа. При crivit-а (така се казва въпросното компютърче) монтажа се извършва не с ластици, като при Сигма, а със свински опашки. В моя случай това не беше голям минус тъй, като лапата ми е правоъгълна и масивна и така или иначе ползвам свински опашки. Кофтито при crivit-а обаче, е че стойката не може да се завърти, като при Сигма и да се монтира на лапата. Ако лапата ви е обла лошо, защото едва ли ще може да се монтира сигурно. Моята обаче си е широка и правоъгълна и импровизирах, като общо ми трябваха 4 свински опашки. 2 малки минават през нормалните места и 2 големи минават между тях и стойката напречно. Така става сигурно и здраво, но е приложимо само на някои видове лапи. Кабела е достатъчно дълъг и не мисля, че ще има проблем дори и на дългоходови велосипеди. :agree:
Да преминем към работата на самото компютърче. Функциите му са 30: Памет за 2 велосипеда, Настройване на интервал ремонт, Показване на скоростта (0-99.9км/ч), Средна скорост, Максимална скорост, Сравнение между скоростите, Тенденция на скоростите (засилване или забавяне), Таймер на за обиколка, Таймер за обиколка (броящ напред), Таймер за обиколка (броящ назад), Часовник, Хронометър, Брояч за разстояние, Брояч за разстояние (броящ напред), Брояч за разстояние (броящ назад), Брояч на километри за 2 велосипеда, Общо километри и общо време, Функция за запаметяване на брояча на километри, Функция за сканиране за последователно показване, Термометър с функция за запаметяване на макс. температура, Термометър с функция за запаметяване на мин. температура, Избор между Целзий и Фаренхайт, Избор между километри и американски мили, Брояч на изгорени мазнини, Брояч на изгорени калории, Енергоспестяваща функция, Автоматичен старт, Режим за начинаещи, Режим за напреднали, Подсветка на екрана; При първото пускане имате избор между 6 или 7 езика (няма Български :D ) Въвеждане на обиколката на гумата с точни милиметри, въвеждате си възрастта и килограмите и другите обичайни час, градуси и т.н. Функциите за броене на изгорените мазнини и калории не вярвам да са много точни ,но са там :D Ако имате натрупани километри на стария километраж може да си ги пренесете на този и да продължите да ги трупате. Има индикатор за батерията и памет от 30 секунди за смяна на батерията(активира се с определени бутони). Термометъра е много точен. Бутоните не се натискат, като на сигмата и си личи, че е евтин, но функциите, които предлага ако са в модел на сигма биха стрували около 70-80лв. Най-големия недостатък за мен, е че под определени ъгли дисплея е блед. Трябва да е наклонен напред за да е ясен, но ако е монтиран на кормилото просто го завъртате малко и готово. Малко по-сложно става при монтаж на лапа, но не и невъзможно. Подсветката е синя и си свети доста добре. (не свети постоянно естествено :deal: ) Общо взето за 10лв направо надмина очакванията ми. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот mover » Чет Мар 17, 2011 11:27 pm

denises26 написа:..................................

@denises26, как не те домързя да препишеш почти цялата инструкция... :D.
Между другото, инструкцията е доста добра - ясна и добре преведена на български.

Според мен е трябвало да му спетят безсмислените функции, които затормозяват функционалността, т.е. излишното натискане на бутоните:
1.за времето до ремонт и 2.за изгорените калории и 3. мазнини (както и 4. брояч за разстояние и 5.времето за обиколка, но това може да им трябва на шосейките). По-добре да имаше данни за каданс.
--------------------------------------------------------------------------------------------
denises26 написа:... Подсветката е синя и си свети доста добре...

С другите ти коментари за функционалността съм съгласен, но без този. Според мен при режим на подсветка не се вижда добре.
В нормален режим, сравнявайки Crivit със Sigma, Лидълчето е по-зле (Sigma-та ми има 3 режима на контраст, сравнявам с най-контрастния)
Аватар
mover

Мнениеот did » Чет Мар 17, 2011 11:40 pm

Единствения проблем на тия машинки от Алди, Лидл и т.н. е че ядат батерии като хали и понякога стават леееко непредсказуеми, особено в студ и влага.

Имал съм 2-3 такива. Не ми издържаха нервите да ги храня и пазя.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот denises26 » Пет Мар 18, 2011 7:31 am

@mover Както си забелязал и ти контраста му е слаб. Трябва да бъде наклонен за да е ясен. А с включена подсветка трябва да се наклони дори още за да се вижда, както трябва. Пробвай в тъмното и ще видиш, че от определен ъгъл си е сравнително ясен. :D А колкото до ръководството предполагам имаш впредвид, че сам написал всичките функции. Ами никъде в нета не намерих всичките, а предполагам ще има интерес към компютърчето та реших да ги драсна. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот mover » Пет Мар 18, 2011 10:09 am

did написа: .................................................
Изборът между правилното и лесното е труден

Да добавя с 1 доза самоирония:
Изборът между правилното и евтиното също е труден. :^:
Аватар
mover

Мнениеот i love bikes » Пет Мар 18, 2011 12:55 pm

Ммм, въпрос - само аз ли имам проблем с отчитане на скоростта? :D Магнита трябва да е на 1мм от датчика за да отчита скорост, което не виждам как ще се случи. Иначе всички останали функции са добре, не разбирам какво толкова не му харесвате на дисплея.
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот mover » Пет Мар 18, 2011 1:38 pm

i love bikes написа:...1. Магнита трябва да е на 1мм от датчика за да отчита скорост, 2. което не виждам как ще се случи. 3. Иначе всички останали функции са добре, 4. не разбирам какво толкова не му харесвате на дисплея.

Чувствам се относително тъпо, защото всичко в този свят е изключително скъпо....

1.Не е така, на схемата "пише" макс 2мм.
2.Ще се случи, като придвижиш датчика и магнита към главината, където спиците са по-близо до вилката и избереш правилното място (най-добре обърни колелото на кормило-седалка, така ще можеш да въртиш гумата и да следиш какво става). Още нещо, от предишен опит знам, че при силно тръскане или при транспортиране датчикът се измества от фиксираното положение в/у вилката, като или се завърта или пада надолу, "разминава се" с магнита и спира да отчита. Това трудно се забелязва, особено гледано отгоре.
3. Те всъщност кои останали функции работят? - часовник и термометър ли, другите са свързани със скоростта, дори самото стартиране на машинката
4. Ами просто го сравняваме и отчитаме разликите; всяко нещо има стойност само като се сравни с друго подобно, иначе е уникално и безценно

Ако се съмняваш, че не действа, направи следната проба: при монтиран към стойката к-р (може да не е на кормилото), движи бързо магнита до датчика - трябва да отчита скорост. Ако не очтита, нали си пазиш касовата бележка...(все пак мисля, че ще работи, тогава виж т.2)

:offtopic: @i love bikes, Май е време да промениш подписа си: или че ти е тъпо, дори когато ти е евтино, или че вече ти е евтино и щастливо ;)
Аватар
mover

Мнениеот i love bikes » Пет Мар 18, 2011 2:06 pm

Не съм видял за разстоянието в опътването. Просто заявих, че трябва да го доближа толкова за да започне да отчита. Вече го оправих, работи си перфектно, мерси все пак за помощта.
Има и хронометър, което всъщност ми е най-нужно. :D

Относно подписа ми, това е цитат от текст на песен.
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот al » Нед Мар 20, 2011 3:50 pm

Днес успях и да го пробвам в силен дъжд, наистина е непромокаем, невероятна машина се оказа промоцията на Лидъл :usclap: :D
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот subritual » Нед Мар 20, 2011 3:51 pm

:D И аз си взех един.Изглежда добре за парите си.
Уреда е водоустойчив на дъжд,но не е херметически затворен,откъдето сигурно идват проблемите.Магнита е голям и лови на 6 мм.
Ще се опитам да го монирам на велотренажора. :beer:
Аватар
subritual

Предишна

Назад към Общ форум