Може ли рамка 19" да стане 21"?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Може ли рамка 19" да стане 21"?

Мнениеот jeep0700 » Чет Мар 24, 2011 7:47 pm

Здравейте!
Харесах си велосипед. Проблема ми е, че до сега карах една идея по-малък велосипед, отколкото би ми бил удобен. Необходим ми е съвет по въпроса Възможно ли е рамка 19" да я пригодя да ми е удобна (аз съм 190+ см.). Имам предвид:
1. По високо колче
2. Колчето да е с глава, изтеглена назад Изображение
3. Дълга лапа Изображение
Би ли се постигнал ефект с тези компоненти?
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Re: Може ли рамка 19" да стане 21"?

Мнениеот to4ka » Чет Мар 24, 2011 8:11 pm

Според мен ще ти бъде удобна тази комбинация.
to4ka

Рейтинг: 1197

Мнениеот jeep0700 » Чет Мар 24, 2011 9:16 pm

to4ka написа:Според мен ще ти бъде удобна тази комбинация.

Не мога да преценя в по-голямата си част удобството дали идва от височината или от дължината на рамката. Комбинацията ясно, че е ключа, но кое направление дава по-голямото удобство. Според мен е дължината, но мога и да греша.
Аватар
jeep0700

Мнениеот to4ka » Чет Мар 24, 2011 9:32 pm

Зависи как предпочиташ да караш, да ти е по близо кормилото до колената и ако така да си свикнал и ти е удобно или пък да ти е по далече кормилото от колената и да си повече с тежеста напред. Мисля че ще ти е удобна тази комбинация за нагласяне понеже съотвествието м/у твоят ръст и инчовете на рамката съвпада.
to4ka

Рейтинг: 1197

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Мар 24, 2011 9:46 pm

Удобството идва и от дължината и от височината на седалковата тръба!
Карах 1 сезон 19" РАМ НТ2, като универсално колело (даже го карах малко повече надолу от колкото нагоре!)
След това сглобих ново колело с 21" НТ2;
Късата седалкова тръба може да се компенсира с по-дълго колче, но късата ефективна горна тръба не може...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот mover » Чет Мар 24, 2011 10:56 pm

HepBeH_XaMcTep написа:...Късата седалкова тръба може да се компенсира с по-дълго колче, но късата ефективна горна тръба не може...

@HepBeH_XaMcTep, Очевидно е, че човекът иска да компенсира точно по-късата ефективна горна тръба. С изнесеното колче и по-дългата лапа ще направи точно това.

@jeep0700, имах същия проблем, пробвал съм нещата, които предлагаш и потвърждавам, че това е начинът, като добавям:
- Освен с изнесеното колче, можеш да постигнеш същия ефект (или да комбинираш и двата начина) със седалката макс. назад (макс. означава в разрешените граници)
- Можеш да използваш и възможностите на кормилото, напр. по-дълго или завъртяно макс. напред (в разрешените граници) - моето го удължих с втулки
- Ако нещата се оправят, виж и размера на курбелите, мисля, че и те имат пряко или косвено значение

Разбира се, тези промени не са безболезнени. Ще имаш следните недостатъци:
- риск от изкривяване и счупване на колче и седалка (сигурно си тежък) - при мен се изкриви едната шина на седалката
- неправилна стойка при педалиране - при мен това не е проблем
- изнесен много назад ц. на тежестта при катерене, предницата ти "олеква" и се вдига - това ми е сериозен проблем
- от дългата лапа: проблем при спускане, защото ц. на тежестта е силно напред и има опасност от "човки" - случвало ми се е

Моят съвет е да пробваш с части назаем и да прецениш дали нещата се оправят или не. Много неща зависят от самата рамка. При различните производители рамки 19" са с много различна еф. дължина на г. тръба, мисля, че има разлики над 20мм.
Ако не става, преди да смениш колелото, можеш да смениш стила на каране: ако практикуваш предимно спускане, рамката ще стане таман :D
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот jeep0700 » Чет Мар 24, 2011 11:08 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Удобството идва и от дължината и от височината на седалковата тръба!
Карах 1 сезон 19" РАМ НТ2, като универсално колело (даже го карах малко повече надолу от колкото нагоре!)
След това сглобих ново колело с 21" НТ2;
Късата седалкова тръба може да се компенсира с по-дълго колче, но късата ефективна горна тръба не може...

Хамстер, извинявай за неразбирането:
кое е седалковата тръба и кое колкче и кое ефективна горна тръба?
Като си имал 19 и 21, каква разлика си намирал в удобстово, от кой фактор е повлияно повече?
Аватар
jeep0700

Мнениеот jeep0700 » Чет Мар 24, 2011 11:14 pm

mover написа:
HepBeH_XaMcTep написа:...Късата седалкова тръба може да се компенсира с по-дълго колче, но късата ефективна горна тръба не може...

@HepBeH_XaMcTep, Очевидно е, че човекът иска да компенсира точно по-късата ефективна горна тръба. С изнесеното колче и по-дългата лапа ще направи точно това.

@jeep0700, имах същия проблем, пробвал съм нещата, които предлагаш и потвърждавам, че това е начинът, като добавям:
- Освен с изнесеното колче, можеш да постигнеш същия ефект (или да комбинираш и двата начина) със седалката макс. назад (макс. означава в разрешените граници)
- Можеш да използваш и възможностите на кормилото, напр. по-дълго или завъртяно макс. напред (в разрешените граници) - моето го удължих с втулки
- Ако нещата се оправят, виж и размера на курбелите, мисля, че и те имат пряко или косвено значение

Разбира се, тези промени не са безболезнени. Ще имаш следните недостатъци:
- риск от изкривяване и счупване на колче и седалка (сигурно си тежък) - при мен се изкриви едната шина на седалката
- неправилна стойка при педалиране - при мен това не е проблем
- изнесен много назад ц. на тежестта при катерене, предницата ти "олеква" и се вдига - това ми е сериозен проблем
- от дългата лапа: проблем при спускане, защото ц. на тежестта е силно напред и има опасност от "човки" - случвало ми се е

Моят съвет е да пробваш с части назаем и да прецениш дали нещата се оправят или не. Много неща зависят от самата рамка. При различните производители рамки 19" са с много различна еф. дължина на г. тръба, мисля, че има разлики над 20мм.
Ако не става, преди да смениш колелото, можеш да смениш стила на каране: ако практикуваш предимно спускане, рамката ще стане таман :D

Много изчерпателен и много балгодаря! :wavey:
Аватар
jeep0700

Мнениеот рс » Чет Мар 24, 2011 11:19 pm

Дългата рамка си е важно нещо, то е като спалня 3х3 м и разтегателен диван. За високи хора е важен и ъгълът на седалковата тръба - има разни бутикови рамки с по-голям ъгъл (ако не греша - 73 градуса от земята при сглобено колело, че вилката измества към по-зле).
Седалката назад е бомба със закъснител за 3 и 5 прешлени на гърба.
Това важи за XC, или на български - за хора които обичат и да въртят.
Пробата е истината, или добра сума пари и тест в магазин с много и истински колела (ще трябва и самолетен билет)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Мар 25, 2011 12:10 am

@jeep0700
Огромна в полза на 21", с изключение на доста стръмен терен (но там вече е в главата ми)
При въртенето - също! много по-удобно за дълги преходи;
п.с. висок съм 195-6 см;

За другите въпроси - цък тук и тук

@mover
Не винаги може да компенсираш с колче разликата в размера!
А с по-дълга лапа се променя и стойка и всичко...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот codename47 » Пет Мар 25, 2011 1:09 am

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот veskoz » Пет Мар 25, 2011 10:10 am

HepBeH_XaMcTep написа:Не винаги може да компенсираш с колче разликата в размера! А с по-дълга лапа се променя и стойка и всичко...

:agree:

Геометрията е пропорционална като цяло. При малки корекции няма проблем. Мисля че при теб е именно такава. :)
Хубаво е автора да сподели модела/вида на рамката, тъй като има разлика при мекица и твърдо както и в приложението на байка като цяло. ;)
Аз примерно съм постигнал удобство при градския/на жената велосипед (17") с по-дълга лапа с по-голямо издигане с цел компенсация на късата тръба. Няма вече гърбави камили. На всичкото отгоре му боднах и едно кормилце 710 :D и съм като на кресло. ;) Аз съм 1,84.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Мар 25, 2011 10:24 am

И да допълня veskoz - в момента, когато курбелът сочи надолу колко ти е сгънат кракът (трябва да е съвсем леко сгънат в коляното)? Какъв е приблизително ъгълът между ръцете ти и тялото (трябва да е около 90 градуса, като ръцете трябва да са леко сгънати в лакътя)?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот mover » Пет Мар 25, 2011 2:18 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Не винаги може да компенсираш с колче разликата в размера! А с по-дълга лапа се променя и стойка и всичко...

С това съм напълно съгласен :agree:

veskoz написа:
Хубаво е автора да сподели модела/вида на рамката, тъй като има разлика при мекица и твърдо както и в приложението на байка като цяло.

Точно така, едно е да говорим по принцип, а друго е, ако се знае модела и неговата геометрия.
Ако говорим теоретично, една 19" рамка с челен ъгъл под 67гр и TTL около и над 600мм има много по-голям шанс да "заприлича" на 21", отколкото друга 19" рамка с ч. ъгъл над 71гр и TTL около 580мм.

Конкретно при моята 19" рамка TTL e 585мм, а ч. ъгъл 71гр. и "удължаването" не стана лесно, още повече, че оригинално дойде (от CRC) със 105мм лапа.
Проблемът беше, че преди това бях карал колело с TTL 600мм., т.е. в навика.
Първоначално приложих повечето от "мерките", които описах по-горе, но след като свикнах с колелото, започнах да ги редуцирам.
Най-добре се получи с изнесено колче и умерено изнесена назад седалка, а лапата дори я скъсих, за да нямам проблем при спусканията.
Нещо важно, което добавих са грипове с гумени рога - http://i35.photobucket.com/albums/d178/ ... ep09_5.jpg
Така когато катеря, хващам рогата и измествам ц. тежесттта напред, за да не олеква предницата, а когато спускам държа нормално гриповете (и спирачките) и ц. тежестта ми е назад.

Все пак, най-добре е рамката принципно да съответства на велосипедиста и стила му, а със смяна на детайли да се правят само фини настройки.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот jeep0700 » Пет Мар 25, 2011 2:54 pm

Много благодаря, че ми помагате да се оринтирам в търсенето.
Питането ми е за ромбоидна рамка или средна рамка за ХС. HT 1 обърнах внимание, че така се води
От прочетеното разбирам, че търся 21". Неприятното вече е, че предлагането на втора ръка 21" не е никак често. Чакам, дебна и това е.
Изображение
Аватар
jeep0700

Мнениеот disbelief » Пет Мар 25, 2011 3:12 pm

:offtopic: @mover , аз също ги ползвам тези рогца и съм много доволен,
но ония ден закачих едни храсти и за малко да стане интересно :D
Имал ли си подобни проблеми (за да знам какво да очаквам)
disbelief

Рейтинг: 1213

Мнениеот veskoz » Пет Мар 25, 2011 4:05 pm

mover написа:туй-онуй

:agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот KiselotoMliako » Пет Мар 25, 2011 7:37 pm

Аз съм 192см висок, и възнамерявам да си сменя НТ2-ката 21" с 19" такава. Фабрично колелото ми дойде с лапа 100мм, с която гърбът ме болеше при по-дълго каране, пък и коремната ми геометрия причиняваше дискомфорт :). Смених я с 40мм-ва и усещането е много по-различно - гърбът ми се разтовари, но за сметка на това имам чувството, че центъра на тежестта ми се измести много назад и предницата ми олекна, и като резултат намаля сцеплението дори при спускане.
Пробвал съм да покарам НТ2 19"-ка 100-200м. и ми се струва по-удобно, но като чета тази тема почвам да се замислям и смятам да си запазя 21"-та за всеки случай.

Та споделям си личната драма, не за да ми олекне на душата, а да имате предвид, че според мен по-добрият вариант (ако имате възможност) е да пробвате да покарате малко с 21", да не се окаже, че 19-ката си е по-добра с леки модификации. Или пък ако нямате тази възможност, поне да не заменяте рамката, а да си я задържите докато не решите кое е по-удобно.
Аватар
KiselotoMliako

Назад към Общ форум