Не можа да се събере цялото обяснение в заглавието затова съжалявам ама ще четете направо по-подробния текст.
Правя поръчка на втулки за задни амортесьори използващи 1/2" DU стандарт, Fox, Marzocchi, Rock Shox, 5-th element, Elka.... Втулките няма да са стандартните метални с тефлонова вложка, ами от инженерна пластмаса на IGUS.
http://www.igus.de/
Накратко Igus произвежда почти всички видове втулки, шайби и уплътнения от над 50 вида инженерни пластмаси в зависимост от изискването към съответния детайл. Igus правят доста голяма част от втулките и шайбите на Turner, Kona, Santa Cruz.Да на част от рамките на Turner няма ролкови лагери всичко е на триещи лагери от пластмаса и да обикновенно изкарват около 2-3 пъти повече без да се нуждаят от каквато и да е профилактика.
Материяла който аз съм избрал е W300 и от отзивите в форумите на mtbr.com е идеален заместител на стандартните втулки при лагеруваща повърхност със стомана. Втулките са директен заместител на стандартните и не се налага никакво модифициране на дистанционните втулки или ухото на шока. По отзивите на хората каращи с такива изкарват между 3-8 пъти повече от стандартните. Стандартно такива втулки се слагат на моделите на Elka. На въпроса защо всички производители не слагат такива в шоковете си отговора е, защото няма да ви продават те втулки който струват стотинки за 25лв/бр, и ще ги сменяте през 3-кратно по-големи интервали.
Това е сайта на българския представител на Igus:
http://www.atlas-technik.com
От секцията Downloads може да изтеглите каталога им и в раздел 6.1 се намира W300.
Пълната номенклатура на нужните втулки е WSI-0809-08, като W е името на материяла, ако си харесте друг модел които характеристики ви устройват не е проблем да се поръчат.
Цената за 10 броя е 3.50лв за бройка, като понеже са инчов стандарт и не са налични на склад се заплаща 30лева(може и малко вповече, макс 2-3лв) за доставката им. Дефакто цената на бройка за 10 броя излиза 6.50лв. За справка най-ефтината алтернатива са втулките от Vivid който са на цена 10лв/бр.
Предполагам ако поръчаме повече доставката няма да се увеличи много и ще излезнат и по-ефтино.
За момента няма да изисквам пари на хората който изяват желание, но е добре да са сериозни.
Ако се съберат хора мога да поръчам и втулки за Manitou техния каталожен номер е WSM-1214-12
П.с. Ако имате въпрости относно използвания материял и устойчивоста ми в каталога им има почти всички характеристики.
Обявата е с некомерсиална цел...
Повтарям,
НЕ ИЗКАРВАМ ПАРИ ОТ ПОРЪЧКАТА И НЕ ОДЪРЖАМ КОМИСИОННА!!!
Искам просто ако има хора да си разделиме поне част от парите за доставката, защото сегашните ми втулки от Vivid изкараха точно 40 часа работа(състезанието в Sopot и няклко карания в града)
П.С.2: За да не станат неразбирателства ако износването на втулките ви се дължи на износена триеща се повърхност на лагеруващия елемент, не съществува начин каквато и да е втулка да изкара повече от 10-тина часа работа. Дистанционните втулки на който лагерува втулката са също консуматив за това за да не останете разочаровани проверете с микрометър предварително дали няма износване.