За дамите, големите марки и маркетинга

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За дамите, големите марки и маркетинга

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Май 19, 2011 5:30 pm

Не съм сигурен дали мястото на тази тема е в този форум или в "други", ако модераторите намерят за необходимо, нека я преместят.
Ноември м.г. имахме много интересно "case study" (не намирам добър превод, моля да ме извините) в една от лекциите по маркетинг, още тогава си мислех да го пусна, но така и не ми остана време. Ето сега, преговаряйки за изпита, пак се натъкнах на същото и реших да го споделя и с вас, надявам се да ви е интересно. Става дума за най-големият производител на велосипеди в света, а именно тайванската компания Giant Bicycles и интересното им хрумване да направят дамски магазин за велосипеди. Родните търговци има какво още да учат, а и не само родните :)
Текстовете са на английски език.

A yellow jersey in manufacturing, a case study by Professor Willy Shih (Harvard Business School) et al.

Giant Liv Store Woos Women into Cycling, PR announcement by Giant

Приятно четене :)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Re: За дамите, големите марки и маркетинга

Мнениеот jd » Чет Май 19, 2011 9:26 pm

:agree:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот nonkapo » Чет Май 19, 2011 9:40 pm

Страхотно :agree: . Тук обаче няма как да успеят. Все си спомням последния път като дадох на жена ми старото колело да покара. То не бяха изкривени вратове, то не бяха счупени прешлени.... :rofl: Те и мен ме смятат за нередовен понеже ходя на работа с байка. И как да не ме смятат при цена на литър бензин от около 50 стотинки :smokin: ...
Не се гаси туй що не гасне
Аватар
nonkapo

Рейтинг: 1360

Мнениеот Анелия » Пет Май 20, 2011 5:51 am

Абе чак цял магазин не ми трябва да се отваря, ама поне да имаше в редовните магазини по един чифт обувки номер 37 бих била доволна :D
Аватар
Анелия

Мнениеот pascoff » Пет Май 20, 2011 12:21 pm

Много интересни статии. И не е вярно, че у нас няма мегдан за такива начинания (добре де, не чак толкова мащабни). Вчера бях свидетел как в един от известните магазини за колела в София, влезе млада девойка и попита магазинера :) къде са изложени шините за да си избере ... логичния въпрос от негова страна беше "какъв цвят търсиш", не каква марка, модел или с какви характеристики а какъв ЦВЯТ :) Девойката директно отговори, че си търси розови или лилави и ако има налични да вземе една и да е наложи на велосипеда си за да види как ще изглежда.

Иначе казано, нещата вече не опират само до "колко ход вади" или "глей кви яки подсилки на челото", велосипеда служи като личен аксесоар (вместо чантичката или обеците) за някои хора, дори само да се покажат пред НДК или в училище. "Магазинерите" да му мислят :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Май 20, 2011 12:55 pm

pascoff написа:Много интересни статии. И не е вярно, че у нас няма мегдан за такива начинания

Има, има и все повече ще има :)
Погледнете на случая по-отгоре - няма значение дали за жени или за деца е магазина. Забележете на какво ниво сегментират пазара и какви търговски приоми ползват. Както pascoff добре отбеляза, типични за lifestyle маркетинга. Пазара на велосипеди у нас не е толкова развит, все още чак за такива приоми, но тепърва ще се развива и ако искат родните търговци да останат конкурентоспособни на фона на глобалната интернет търговия трябва повечко да мислят. :look:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Анелия » Пет Май 20, 2011 5:31 pm

Благодаря за статиите, на базата на втората си разработих урок по английски :D :D и трябваше да обяснявам що за чудо е джърси. Харесах я, защото има хубави думички за по-високо ниво на владеене на езика като apparel вместо clothes, pastime вместо free time, affluent вместо rich, etc.
Аватар
Анелия

Назад към Общ форум