Препоръчайте ми маршрути по планините около София

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръчайте ми маршрути по планините около София

Мнениеот Konstantin_IG » Пон Юни 18, 2012 12:21 pm

Здравейте!
Не съм от София и не познавам околността, а в качеството си на студент имам известно свободно време между изпитите и желая да покарам малко, но не знам къде би било подходящо и ще се радвам ако ми посочите някой подходящ за колоездене маршрут. Нямам кой знае какъв опит в планинското колоездене, но имам мерак, като плановете ми за сега са за тръгване и прибиране в рамките на един ден, пък живот и здраве като мине сесията може да питам и за нещо по-сериозно :)
Konstantin_IG

Рейтинг: 1200

Re: Препоръчайте ми маршрути по планините около София

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 18, 2012 12:53 pm

Около София бол места за каране, но за съжаление трудно можеш да направиш някой маршрут сам, след като съвсем не познаваш местния релеф и не ползваш GPS. Разгледай секцията на сайта, където са описани някой маршрути по Витоша и Стара планина. Все пак препоръчвам ти, да направиш контакт с някоя от групите, които организарат епизодично карания за по-начинаещи, като Новаци, Нашата група и др.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот valentin.georgiev » Пон Юни 18, 2012 12:58 pm

Здравей,
ако прегледаш секция Пътеки в сайта може да намериш доста и разнообразни маршрути.
От там можеш да си избираш както по коя планина да караш (коя ти е удобна за придвижване до нея), така и трудност и техничност на трасето.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот Konstantin_IG » Пон Юни 18, 2012 1:03 pm

Благодаря, наистина не се бях сетил да погледна в сайта, това е много добра опция, в момента разглеждам секцията.
Konstantin_IG

Мнениеот Morpher » Пон Юни 18, 2012 1:15 pm

Ако поне малко имаш някакво чувство за ориентиране, може и да тръгнеш да разучаваш карайки по пътечките над Симеоново/Драгалевци/Бояна. Каквото и да правиш, все при слизане надолу ще стигнеш до града(все пак е голям и се вижда отгоре лесно :) ). Вариант е да покараш от Драгалевци/Симеоново по обиколната до Бистрица или Железница и да се върнеш по асфалт. По-нататък може да комбинираш с връщане по пътечки.
Плана планина е добър вариант, като ти писне из ниската част на Витоша, но се здобии с карта, за да имаш средство за навигация, тъй като изгубването там е по-възможно(макари да не е като изгубване в Централен Балкан примерно). И все пак в най-лошия случай ще трябва, да тръгнеш по пътеки в северозападна посока, стигайки до път за София, който няма да е много далече :)
Варианти много. Желание и време да има! :beer:
Разбира се, по-сериозната част от планините не са за препоръчване при твоят опит.

Едит:
Набави си каска, ако вече не си го направил!
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Konstantin_IG » Чет Юни 21, 2012 3:32 pm

Благодаря много за съветите. Днес реших да пробвам, сетих се за една хубава пътека от симеоново по която бяхме вървели с планинарската група от унверситета и се грабнах и айде от студентски град на симеоново... то кой да се сети че симеоновско шосе изкачва ли изкачва... както и да е, стгам там, ама не мога да се сетя къде беше тая пътека... та гледам табела "хижа Алеко, 3 часа изкачване", викам си 3 часа колко са, ще повъртя пък и колкото и да е баир, с колелото трябва да е по-бързо отколкото пешачката... както и да е, 2 часа и половина по-късно бях на витошко лале... като междувременно на едно изкачване на веригата и дойде много и се скъса... после беше позорна занитена посредтвом два камъка... а бе приклюение :D.

Та след като съм вече горе идва въпроса накъде да тръгна? Към Алеко не е за катерене... поне не и за мен, гледах някаква табела за пътека към Бистрица, ама не можах да се ориентирам къде е тая пътека, асфалтовия път свършваше в нищото и нататък ни табела, ни маркировка... в крайна сметка се върнах обратно по същия път... но мисля, че можеше да се измисли и нещо по-добро
Konstantin_IG

Мнениеот Morpher » Чет Юни 21, 2012 3:39 pm

Прегледай си занитването на веригата, че да не се скъса пак :)
Аватар
Morpher

Мнениеот Konstantin_IG » Чет Юни 21, 2012 4:00 pm

Не мога да намеря къде се беше скъсала... ама сигурно ще я занеса да я погледне човек който разбира повече. И без това изникнаха и още работи, най-малкото гумите и спирачките трябва да "порастнат"...
Konstantin_IG

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 24, 2012 12:04 pm

А бе както ти казахме, не съвсем лесно човек да се ориентира, ако не познава района. Ако си достигнал до долна станция на Лалето, оттам действително тръгва пътека за Бистрица. Всъщност то още преди това имаше отклонение от шосето при една табела за хотел Видра, но тъй като не съм минавал отдавна, може табелата да се е сменила с друга.:)
Иначе пътеката подсича през гората и е приятна за каране, след което излиза на долна станция на Лалето и оттам забива отново в гората зад дървената двуетажна къщичка на пистата. Тия пътеки за съжаление съм ги минавал преди много години и ги нямам записани с ГПС. Те имат и разклонения в долната си част, освен другото.
А веригата, верно я провери, защото с камък нямаш никакъв шанс да я занитиш добре. По принцип ако караш сам, задължително си носи лепенки, резервна гума, помпа, машинка за верига, шестограми,свински опашки, някоя спица и ключе за спици, осветление, един бинт, конец и игла. Всички тия работи помагат да не останеш в гората много над планираното. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Konstantin_IG » Нед Юни 24, 2012 1:27 pm

За следващия път когато има време... а и като се оправят колената че да мога пак да въртя мисля да се кача някак до Алеко през Драгалевци, къде с въртене, къде с бутане, къде с автобус :D. Разбрах че има хубава маркирана пътека от Алеко към Бистрица която се спуска покрай река Бистрица, обаче за нея ми казаха пешеходци. Някой дали е минавал по нея с колело? То верно че отвсякъде се минава де, ама ако ви кажа колко струва моето колело ще се уплашите :D... все пак да не го чупя още в началото.
Konstantin_IG

Мнениеот Slade » Пон Юни 25, 2012 11:55 am

Браво, ти си направил едно много яко изкачване! Направо ти завиждам на издръжливостта. Виж темата от днес за маршрутка до Алеко - мисля, че ще ти е полезно за бъдещи пътешествия.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот xcrider » Пон Юни 25, 2012 1:38 pm

Е нали идеята на хц карането е да се качиш сам, не с рейс/маршрутка... :deal:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Slade » Вто Юни 26, 2012 8:54 am

Да де ама що трябва да тръгнеш от центъра на София с колелото? Предполагам маршрутката ще може да те стовари някъде по път и си поемаш накъдето те кефи - uphill, downhill, равенhill
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 26, 2012 10:42 am

Абе по принцип качването до Алеко с относително тежък байк(над 13кг) изцежда доста силите и спускането вече не е толкова кеф, особено при не добре тренираните. От друга страна пък, ако велосипеда ти не е особено здрав и насочен към спускане, няма и смисъл да се качваш с маршрутка. Та просто Витоша не е баш XC планина...поне не за лежерно XC.
Много и липсва на тази планина някаква по-плавна алея, която да се изкачва до горе. Съществуващите са стръмнички, а пътя до Алеко е досаден. По-удачно е изкачването отзад през Копитото.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcrider » Вто Юни 26, 2012 12:27 pm

Абе наклона от бояна към златните, и най-вече от тях до момина скала е :love: . А спускането от есперанто .... Кеф на 100 % :evil:
Има едно място на Витоша, което много мразя, и това е черния път към черни връх от голи връх... Хем стръмен, хем хлъзгащ се. Дори да имаш силата и желанието да караш, камънака те спира...
xcrider

Мнениеот Slade » Вто Юни 26, 2012 1:49 pm

xcrider написа:Абе наклона от бояна към златните, и най-вече от тях до момина скала е :love: . А спускането от есперанто .... Кеф на 100 % :evil:

Имаш ли го като описан маршрут или трак в gpx? Бояна ми е доста удобна отправна точка :eyebrow:
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот xcrider » Вто Юни 26, 2012 2:15 pm

Нямам го като описан маршрут, по принцип имам трак в гугле-то, но почти няма къде да се объркаш на качването. Трябва да се внимава след една чешма, която е на 500 м след началото , да се свие надясно, не нагоре, след това след 20 мин(средно) се излиза на шосето, кара се по него, докато се стигне бялата вода и от там е ясно, само нагоре по широката алея, като се стигнат златните се свива наляво по един песъчлив черен път, и след 15 мин се стига до х.момина скала. От там има много варианти за спускане, към дендрариума през х.планинец, към бялата вода, към есперанто и после от боянското езеро надолу, към копитото...
http://www.endomondo.com/workouts/uLSOGWL8Uc8 - то от тук само се разбира къде е началото, нищо повече. Малко бавно съм го минал, по принцип го минавам за час и 20 - час и половина, ама съм се бавил нещо тук.
xcrider

Мнениеот Konstantin_IG » Вто Юни 26, 2012 3:45 pm

taurus13 написа:Абе по принцип качването до Алеко с относително тежък байк(над 13кг) изцежда доста силите и спускането вече не е толкова кеф, особено при не добре тренираните. От друга страна пък, ако велосипеда ти не е особено здрав и насочен към спускане, няма и смисъл
да се качваш с маршрутка. Та просто Витоша не е баш XC планина...поне не за лежерно XC.
Много и липсва на тази планина някаква по-плавна алея, която да се изкачва до горе. Съществуващите са стръмнички, а пътя до Алеко е досаден. По-удачно е изкачването отзад през Копитото.

Не знам, не са ми още много ясни тези... стилове на колоездене, но аз съм ветроходец по принцип и то обичам да се състезавам в неколкодневни регати с дълги гонки, а за ветроходството един мъдър човек е казал че е "най-бавния, най-неуобния и най-трудния начин да стигнеш от едно място до друго където също така нямаш никаква работа"... може би нещо подобно търся и с колелото, да се запилея нанякъде изцеждайки всички сили и все пак правейки си кефа. Като писах за маршрути основната ми идея беше за нещо наистина дълго, включващо тръгване рано сутрин и прибиране през вечерта... или пък на другия ден... но като започнах да чета във форума а и след катеренето по пътеката осъзнах че аз колкото и да съм луда глава и да се хвърлям на неизвестното все пак не е хубаво чак така да се мятам баш в това. Все пак два дни след неколкочасовата разходка имах сериозни проблеми с ходенето, подозирам че освен преумората и късата тръба на седалката си каза думата относно коленете. Та ще гледам да разуча няколко удобни маршрутчета да карам из витошата докато отработя малко техника... или докато си счупя колелото :D.. пък после живот и здраве ще видим докъде ще стигна :D.

Иначе преди да си задам въпроса тук имах идея да ходя в Лозенската планина... ама самоходът от студентски до панчарево сигурно щеше да ме убие :D
Konstantin_IG

Мнениеот Morpher » Вто Юни 26, 2012 4:47 pm

да се запилея нанякъде изцеждайки всички сили и все пак правейки си кефа

Избрал си два много подходящи за целта спорта :D

Витоша не е от леките планини и особено във високата част трябва да си изключително внимателен. Малка грешка може, да ти донесе сериозни проблеми. Ако счупиш нещо(кост, не част от колелото), може да се окажеш на място, през което не минават много хора/нямаш обхват на телефона/трудно се достига от спасителен екип. Оставяме настрана факта, че спасяването може да ти струва една торба с пари.
Не целя демотивацията ти, а по-скоро едно напомняне и да си имаш едно на ум при всяко спускане(понеже в повечето случаи катеренето не е чак толкова опасно) :)
Аватар
Morpher

Мнениеот xargs » Вто Юни 26, 2012 5:06 pm

Е ако искаш нещо по-дълго, възползвай се от маркировката на 100те км около Витоша и действай :agree:
Аватар
xargs

Мнениеот Slade » Сря Юни 27, 2012 8:50 am

xcrider написа:Нямам го като описан маршрут, по принцип имам трак в гугле-то, но почти няма къде да се объркаш на качването. Трябва да се внимава след една чешма, която е на 500 м след началото , да се свие надясно, не нагоре, след това след 20 мин(средно) се излиза на шосето, кара се по него, докато се стигне бялата вода и от там е ясно, само нагоре по широката алея, като се стигнат златните се свива наляво по един песъчлив черен път, и след 15 мин се стига до х.момина скала. От там има много варианти за спускане, към дендрариума през х.планинец, към бялата вода, към есперанто и после от боянското езеро надолу, към копитото...
http://www.endomondo.com/workouts/uLSOGWL8Uc8 - то от тук само се разбира къде е началото, нищо повече. Малко бавно съм го минал, по принцип го минавам за час и 20 - час и половина, ама съм се бавил нещо тук.

Мерси за информацията! Ще си съставя маршрут за някои от почивните дни.
Изображение
Аватар
Slade

Назад към Общ форум