Тема за колоездачи-нарушители

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Тема за колоездачи-нарушители

Мнениеот Hell_Man » Пон Авг 06, 2012 3:34 pm

Всеки ден до работа и обратно ми правят впечатление следните углавни за каране в град нарушения от страна на нашето колоездачно съсловие:

∙Каране в насрещното;
∙Пресичане на червено;
∙Липса на фарове и отразители нощем, автоматично правещо каращите невидими;
∙Велосипеди с видимо неработещи спирачки (откачени жила, липсващи V-brake-ове, етц.);
∙Каране на няколко велосипедисти един до друг;
∙Масово каране по трамвайната линия на бул. Витоша към Южния парк (уж било по-безопасно, защото нямало коли!!);
∙Возене на дечица без нужното обезопасяване;
∙Изскачане на пътното платно от тротоара без адекватно съобразяване с пътната обстановка;
∙Липса на сигнализация при извършване на маневри като престрояване и спиране (особено за спирането - мисля, че никога не съм виждал велосипедист, който да вдигне ръка право нагоре, че спира);

Идеята е да си видим камъните в нашата градина и да се помисли как да се научат хората да не ги повтарят тези ситуации.

Пример: аз не вдигам ръка като спирам и гледам да не спирам пред някой друг каращ, освен в много критична ситуация.
Също не винаги карам най-вдясно, заради паркираните, но карам най-вдясно до тях по права линия, така колите знаят къде съм и се съобразяват
Когато ми се налага да направя ляв завой на три-четири лентово кръстовище (ляв на бул. България и бул. Черни връх или ляв от Г.М. Димитров по Симеоновско шосе) се оглеждам добре отдалече и правя маневрата като автомобил като гледам да не преча на другите в движението и да не ги стряскам с рязко изскачане от нищото, а като имат възможност да ме видят и осъзнаят какво правя ме пускат.

Вие какви нарушения правите?
Нямам си и звънче, но обмислям да си сложа.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Re: Тема за колоездачи-нарушители

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 06, 2012 4:27 pm

Нямам нищо против темата, но това е подфорум за:

Общ форум
За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

В сайта има много добра статия за безопасно колоездене в градски условия, където всичко което си описал е налице:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 68-tips007
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Hell_Man » Пон Авг 06, 2012 4:34 pm

Pr3d4t0R написа:Нямам нищо против темата, но това е подфорум за:

Общ форум

В сайта има много добра статия за безопасно колоездене в градски условия, където всичко което си описал е налице:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 68-tips007

Да, запознат съм с темата за безопасността, но тук целта е да се опишат първо нашите си грешки, а след това и да се направи нещо като "най-честите нарушения" и в бъдеще да се използва като проект за съвкупна работа с училища/полиция/доброволци, които да се погрижат в часовете по "Безопасност на движението" да се разкажат тези неща интересно за децата.
Кой по-добре от нас, които сме постоянно на пътя, може да ни направи анкета или извадка за това какво се случва на пътя?

И определено не искам да се превърне в назидателна и "четене на морал" тема - идеята е да се помисли как да се подобрят текущите подготовка и манталитет на колоездачите. Вярвам, че това е доста по-важно от факта дали ще са задължителни жилетките или не. Ако имаш самосъзнанието и чувството за отговорност към всички на пътя, няма да е нужно да ти налагат безумни правила, които може и да дадат резултат.

Към кой раздел би била пО на място? Сложих я тук именно заради: "мнения по различни общи въпроси" :)
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

Hell_Man

Мнениеот Чичка » Пон Авг 06, 2012 4:49 pm

Браво за линка, не бях попадал на тази статия и ми стана интересно.

Колкото до първоначално повдигнатата тема от колегата:

- От Звънче няма нужда....за да ти обърне внимание пешеходец е необходимо нещо от сорта на поне 120 - 150 децибела поне, по възможност и ако може едновременно с това да мига, святка и пибка, повтаряйки "Направете път, идва велосипедист"...Казвам го от личен опит - сега съм с по-силно звънче и ако разчитам на него да съм направил минимум 10 сблъсъка с "глухи" пешеходци. В рядки случаи ги обирам с по-широкото кормило, извинявам се вежливо и продължавам
- Велосипедистите ще почнем да не правим нарушения когато пешеходците не ходят по велоалеите и шофьорите спрът да минават на червено и да паркират по тророарите ....скоро надявам се да стане :bowdown:
- Най-опасния елемент за велосипедиста след малоумния шофьор (който горе-долу е предвидим, ако го забележиш отдалеч) е заплеснатия пешеходец - той пресича навсякъде, не се оглежда и не го интересува...мисли се винаги за прав в допълнение.

Лично мое мнение е, че най-безопасно за граско каране дето няма велоалея е да караш като каруцар - в средата на платното, правиш се на употребил поне 2 промила и все едно караш ТИР, а не колело. Като наближиш кръстовище с голяма скорост набиваш зверски спирачки, докато не си на 100% сигурен, че всички коли на светофара те виждат, чак тогава преминаваш бавно бавно, почти парадно.

И още по важно - наблюдавай пътнат ситуация както никой друг участник в движението - бъди шофьора в колата, шофьора на автобуса, хлапака на скутера, пешеходеца на светофара, майката с количката на велоалеята, бабите дето са запушили тротоара, коментирайки ценита на зързавата, просяка в средата на кръстовището.....само така ще оцелееш. А като оцелее човек може и да се замисли за културата на каране в някакъв момент :peace: ;)
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот Hell_Man » Пон Авг 06, 2012 5:10 pm

Чичка написа:Браво за линка, не бях попадал на тази статия и ми стана интересно.

Колкото до първоначално повдигнатата тема от колегата:

- От Звънче няма нужда....за да ти обърне внимание пешеходец е необходимо нещо от сорта на поне 120 - 150 децибела поне, по възможност и ако може едновременно с това да мига, святка и пибка, повтаряйки "Направете път, идва велосипедист"...Казвам го от личен опит - сега съм с по-силно звънче и ако разчитам на него да съм направил минимум 10 сблъсъка с "глухи" пешеходци. В рядки случаи ги обирам с по-широкото кормило, извинявам се вежливо и продължавам
- Велосипедистите ще почнем да не правим нарушения когато пешеходците не ходят по велоалеите и шофьорите спрът да минават на червено и да паркират по тророарите ....скоро надявам се да стане :bowdown:
- Най-опасния елемент за велосипедиста след малоумния шофьор (който горе-долу е предвидим, ако го забележиш отдалеч) е заплеснатия пешеходец - той пресича навсякъде, не се оглежда и не го интересува...мисли се винаги за прав в допълнение.

Лично мое мнение е, че най-безопасно за граско каране дето няма велоалея е да караш като каруцар - в средата на платното, правиш се на употребил поне 2 промила и все едно караш ТИР, а не колело. Като наближиш кръстовище с голяма скорост набиваш зверски спирачки, докато не си на 100% сигурен, че всички коли на светофара те виждат, чак тогава преминаваш бавно бавно, почти парадно.

И още по важно - наблюдавай пътнат ситуация както никой друг участник в движението - бъди шофьора в колата, шофьора на автобуса, хлапака на скутера, пешеходеца на светофара, майката с количката на велоалеята, бабите дето са запушили тротоара, коментирайки ценита на зързавата, просяка в средата на кръстовището.....само така ще оцелееш. А като оцелее човек може и да се замисли за културата на каране в някакъв момент :peace: ;)

Звънчето не е премествачка, но в подлез и на алея, при бавно каране с близо пешеходна скорост си е шоу да гледаш как се мъчат да избягат изненаданите пешеходци. Тук вече идва пресмятането на ситуацията и скоростта, с която им звъниш - като ударим някой - обикновено ние отнасяме по-големи щети, но вчера една колоездачка засякла моторист и сега и двамата в болница... Така че трябва да се гледа и то от всичките гледни точки, както си написал;
Именно "пешеходецът се мисли за вечно прав" искам да се избегне - утре този ще се качи на колело и пак ще е вечно прав. Миналата сряда някакъв татко се накара на 10 г. момиченце с колело, защо му закачило скапаното хлапе и защо не била гледала, като онова дребното съвсем явно и самоубийствено си се хвърли под гумите. Идваше ми да да го запукам поне с помпата и да го питам защо не си гледа дебилното отроче къде се вре... Ама спрях се де, само помогнах на момиченцето с колелото.
Каруцарстването е пробвано и се надявам да се шегуваш - за мен най-удачното каране в градска среда е да караш колкото може повече автомобилоподобно - караш си с тях, строяваш се с тях, махаш им с всякакви крайници, че минаваш пред тях и зад тях и толкова. А като набиеш зверски спирачки - най-много да те уцели нещо :D
Още веднъж - това за наблюдението е вярно на 100% - караш ли колело или мотор - трябва да видиш всички и да ги вземеш цялостно под внимание. Майка ми разправяше преди години за тъпи шофьори в движението: "Карай си спокойно и не му се ядосвай - може да получава инфаркт в момента, знаеш ли го...".

Hell_Man

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 06, 2012 8:42 pm

Абе вие се чудите къде да си чешете езика - някои хора имам чувството, че не карат, а само бистрят велоалеи и велоалиниеи, инциденти и прецеденти, проверки и заверки и пр. :xx(:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Пон Авг 06, 2012 8:47 pm

Hell_Man написа:∙Каране в насрещното;
∙Пресичане на червено;
∙Изскачане на пътното платно от тротоара без адекватно съобразяване с пътната обстановка;

Виноват. И хич не възнамерявам да си променям поведението :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Hell_Man » Пон Авг 06, 2012 9:47 pm

PtD написа:
Hell_Man написа:∙Каране в насрещното;
∙Пресичане на червено;

Виноват. И хич не възнамерявам да си променям поведението :)

Хахахахахах :)))))
Ама ти направо го прие като чек-лист! Сега да не вземеш и да започнеш и с другите - да няма празно....

Hell_Man

Мнениеот PtD » Пон Авг 06, 2012 10:36 pm

Hell_Man написа:Ама ти направо го прие като чек-лист! Сега да не вземеш и да започнеш и с другите - да няма празно....

Другите ми се виждат опаснички :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот Explorer » Пон Авг 06, 2012 11:20 pm

Аз смятам, че в списъка с прегрешения, най-тежкото е пресичане на червено. Тази вечер към 21.00 се прибирах от спускане Златни Мостове -> Владая. По велоалеята беше доста натоварено от пешеходци, джогъри и велосипедисти. Повече от половината наши хора бяха без светлини. Един с нисък клас бял мтб и никакви светлини ми направи силно впечатление защото карах точно зад него със средно-бързо темпо. Аз спрях на червения светофар (за пешеходци) на кръстовището при ул. Житница, той нито намали нито се огледа. Право напред между потеглящите коли. После го настигнах на Красно село и направи същия номер. И не е такава ситуация, където тъкмо си е пропуснал зеленото - не! И червеното му върши работа.

Иначе абсолютно никой не пресича пеш и мисля по Цар Борис 3 и аз вече да не се правя на интересен. Опасни пешеходни преминавания като това на бул. България при Бояна и на бул. Петко Тодоров и Южния парк си ги респектирам, но ми се струва, че съм сам.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот Hell_Man » Вто Авг 07, 2012 12:02 am

Пресичане на пешеходна пеш и аз не го спазвам - гледам да си седя на пътя, но на кръговото на Сточна си чакам пешеходните светофари и си пресичам с хората, карайки.
Относно червения светофар - най-парадоксалното е, че ти си караш, изпреварваш някого, стигаш си светофара и докато си чакаш - този те настига и пресича на червено, само за да го настигнеш след 500 м. напред... Не разбирам какво си мислят, че печелят?! Дори и да бързаш - пак няма да постигнеш повече от две-три минути разлика за целия градски маршрут...

Hell_Man

Мнениеот po_taka » Вто Авг 07, 2012 6:46 am

аз като видя такива които минават на червено, на следващия светофар спирам малко под ъгъл зад последната кола, така че да запуша мястото между колата и тротоара :tophat: Някои се усещат що го правя, други направо ми се карат "Ауе шо спре тука а не можем минеме", а още по-фрамапантно е когато решат да се престроят лента вляво, само и само да ме заобиколят и пак да минат на червено :bigeyes:
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот APD » Вто Авг 07, 2012 7:26 am

Hell_Man написа:Всеки ден до работа и обратно ми правят впечатление следните углавни за каране в град нарушения от страна на нашето колоездачно съсловие:

∙Каране в насрещното;
∙Пресичане на червено;
∙Велосипеди с видимо неработещи спирачки (откачени жила, липсващи V-brake-ове, етц.);
∙Масово каране по трамвайната линия на бул. Витоша към Южния парк (уж било по-безопасно, защото нямало коли!!);
∙Возене на дечица без нужното обезопасяване;
∙Липса на сигнализация при извършване на маневри като престрояване и спиране (особено за спирането - мисля, че никога не съм виждал велосипедист, който да вдигне ръка право нагоре, че спира)

1. На някои места в София нямаш никакъв шанс да караш безопасно по посока на движението. На Цариградско например ни е забранено, а Борисовата не е част от маршрута на повечето от нас. Само локалното и т'ва е
2. По принцип светофарната система е пълен ташак, след въвеждането на "холандската система" на някои възлови места интервалите са абсурдни. Отделно на червено не минават само велосипедисти, ами и пешеходци, както и такива дето излизат от пешеходната пътека някъде в средата ... Много интересно е и виждането на общината къде трябва да има пешеходни пътеки. Например на пешеходната между джамията и Ц. хали мястото й е гига-правилно ...
3. Автоматично? Карам и с 5W халогенка, фокусирана 90 градусова леща, и пак не ме виждат ...
4. Някои велосипедисти си умират да ме засичат, а карането един до друг е следствие от изпреварването. Като ги настигнеш повечето и почнеш да ги изпреварваш, започват да се напинят, защото ху дъ фък ис тоя който ме изпреварва? Други карат като дроб-сърма в най-натоварените моменти, that's cool. Ясно ми е, че не всички могат да поддържат някаква прилична скорост, ама това всеки път ли трябва да го търпя?
5. На Витоша има места, където дясното платно е заето от паркирали неправилно тикви. Като на повечето улици и булеварди
6. Возенето на дечица е изцяло отговорност на возещите ги
7. Същото се прави и от водачите на МПС-та. Повечето от нас карат по тротоарите, защото републиканската (градска в случая) пътна мрежа на места е опасна. Влизам с ~40km/h на приличен завой и хоп - шахта без капак, бабуни от разлят бетон, разхвърлян чакъл, дупки
8. Хайде пак да преговорим за сигнализацията ... Значи е безопасно да се вдига ръка, че спираме, когато сме в инерция заедно с потока МПС-та? ОК!
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 07, 2012 8:44 am

За мен най-важното на пътя е да си предсказуем и винаги да си оставяш място за реакция в случай на извънредна ситуация, а такива има твърде често за жалост. Спазвайки тези две прости правила се предвижвам без проблем с автомобил или колело по нашите родни пътища.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот PtD » Вто Авг 07, 2012 9:53 am

Pr3d4t0R написа:За мен най-важното на пътя е да си предсказуем и винаги да си оставяш място за реакция в случай на извънредна ситуация

+1 :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Hell_Man » Вто Авг 07, 2012 10:32 am

Pr3d4t0R написа:За мен най-важното на пътя е да си предсказуем и винаги да си оставяш място за реакция в случай на извънредна ситуация, а такива има твърде често за жалост. Спазвайки тези две прости правила се предвижвам без проблем с автомобил или колело по нашите родни пътища.

Напълно съм за.
Може да се използва като уводна теза за в бъдеще, ако се случи да бъдат ограмотявани людете :)

Hell_Man

Мнениеот Ивайло » Вто Авг 07, 2012 2:10 pm

∙Каране в насрещното;

Никога! В аналогична тема се опитах да обясня и като водач на МПС, че от гледна точка на водача на по-бързо движещото се превозно средство нещата изглеждат по съвсем различен начин отколкото от гледната точка на велосипедиста. Ежедневно имам стресови ситуации с велосипедисти, движещи се срещу мен, особено ако друго МПС ме изпреварва в този момент. Например, онзи ден през нощта на подбалканския път, някъде около Казанлък, точно пред мен светна светлина от велосипеден фар, но буквално две секунди преди да се разминем. Малоумникът, освен че караше на главен път в насрещното, не си пускаше фара да свети постоянно, а явно само като види приближаващ автомобил, но очевидно без да може да прецени разстоянието, защото святкаше в последния момент...

∙Пресичане на червено;

Правя го по някога, но след като три пъти съм се уверил, че няма приближаващи превозни средства и няма да създам рискова ситуация. Не че е правилно, но с велосипед си го позволявам.

Е, да караш такъв велосипед, освен че е опасно, си е липса на самоуважение :D

∙Липса на сигнализация при извършване на маневри като престрояване и спиране (особено за спирането - мисля, че никога не съм виждал велосипедист, който да вдигне ръка право нагоре, че спира).

Сигнализирам с ръка при ляв завой или при преминаване между лентите за престрояване, но никога при спиране. Смятам, че е достатъчно спирането да е предвидимо и не внезапно.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Назад към Общ форум