Всеки ден до работа и обратно ми правят впечатление следните углавни за каране в град нарушения от страна на нашето колоездачно съсловие:
∙Каране в насрещното;
∙Пресичане на червено;
∙Липса на фарове и отразители нощем, автоматично правещо каращите невидими;
∙Велосипеди с видимо неработещи спирачки (откачени жила, липсващи V-brake-ове, етц.);
∙Каране на няколко велосипедисти един до друг;
∙Масово каране по трамвайната линия на бул. Витоша към Южния парк (уж било по-безопасно, защото нямало коли!!);
∙Возене на дечица без нужното обезопасяване;
∙Изскачане на пътното платно от тротоара без адекватно съобразяване с пътната обстановка;
∙Липса на сигнализация при извършване на маневри като престрояване и спиране (особено за спирането - мисля, че никога не съм виждал велосипедист, който да вдигне ръка право нагоре, че спира);
Идеята е да си видим камъните в нашата градина и да се помисли как да се научат хората да не ги повтарят тези ситуации.
Пример: аз не вдигам ръка като спирам и гледам да не спирам пред някой друг каращ, освен в много критична ситуация.
Също не винаги карам най-вдясно, заради паркираните, но карам най-вдясно до тях по права линия, така колите знаят къде съм и се съобразяват
Когато ми се налага да направя ляв завой на три-четири лентово кръстовище (ляв на бул. България и бул. Черни връх или ляв от Г.М. Димитров по Симеоновско шосе) се оглеждам добре отдалече и правя маневрата като автомобил като гледам да не преча на другите в движението и да не ги стряскам с рязко изскачане от нищото, а като имат възможност да ме видят и осъзнаят какво правя ме пускат.
Вие какви нарушения правите?
Нямам си и звънче, но обмислям да си сложа.