кучета

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

кучета

Мнениеот xcrider » Сря Авг 15, 2012 1:39 am

Вече се побърквам от тъпите псета, лаят ме по крайните улички, граничещи с планината , Княжево, Драгалевци, Бояна и др. Налага се да паля гумите надолу, но заради това, на няколко пъти щях да падна. Някак си не ми се нрави да спра на място, при положение, че няколко песа са ми завардили пътя, лаят ме и ме гледат в очите. Вече ме е хапало куче и не изключвам като вариант, ако спра, това пак да се случи.
Видях ето това спрейче, вижда ми се перфектно като вариант, слагам го в джоба за шише на раницата, като видя псета, намалям, вземам спрея и даже в движение им "пускам дъждеца". :uzi:
http://shop.oragie.com/product_info.php ... c2cfe18c6a
Ще върши ли работа?
Може да ми дадете и някакви съвети, как да се справя с такъв тип псета(които май не са виждали колело през живота си) и чрез други техники. Пиратки не ми се носят, а и си мисля, че само ще предизвикам и другите кучета в околността, понеже те се дразнят от шум.
Иначе с тези из града почти никога не съм имал проблем. Не смеят дори да лаят.
Проблема със спрея е, че някога се случва да ми изскочат ей така, от нищото и нямам време да го вадя.
Завиждам им на Downhill-ърите, с екипировката за цяло тяло си газиш надолу, без да ти дреме за нищо.
xcrider

Рейтинг: 1256

Re: кучета

Мнениеот Slade » Сря Авг 15, 2012 8:18 am

Кучетата имат много развито обоняние и мощни дразнители като пепър спрея би трябвало да ги разгонват. Поради това и PV патроните за газовите пищови ги наричат "кучешки".
За да ползваш спрея обаче ти трябва почти непосредствена близост с нападащите кучета, което докато си върху колелото е доста опасно. От тази гледна точка за предпочитане е пистолетът, защото има двоен ефект върху кучетата - гърми и дими :lol: . Като си на колело обаче е безумно неудобно - където и да го прикрепиш по теб, най-леките револвери или мини пистолети тежат средно по 400гр, а моят е "само" около 700гр. Ако седи в раницата пък няма никакъв смисъл от него. Няма пълно щастие, но по-добре да имаш нещо, с което да се предпазиш от глутницата, отколото да разчиташ само на гумите си. Аз също си блъскам главата с този проблем, защото са ме гонили кучета и в града, включително едно ми скочи странично, дори без да излае преди това и щях да падна, както се е случило на колегата Icedhoney. В Бояна, Драгалевци и т.н. квартали под Витоша има доста псета из уличките и проблемът е сериозен, особено ако си сам.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Sartor » Сря Авг 15, 2012 8:52 am

Последния път на ул.Козяк бих няколко кучета - имам си телескопична палка, закачена на рамката или раницата (зависи с какво карам). С едно камшично движение се разпъва до метър - сега като минавам от там песовете само ме лаят и си се прибират. :eyebrow:

Помага и срещу църни братя, решили, че им трябва точно твоя превоз - изпробвано и работи. :^:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот krach » Сря Авг 15, 2012 9:39 am

Спрея е добър вариант, само като си купуваш питай изрично да е за кучета. Понеже има такъв който е за хора само и предполагам е по - малко ефективен срещу псета.
Хубаво е да знаеш че работи от метър до два дистанция, както и най - важното е трябва да се съобразиш с вятъра. сещаш се, че ако пръскаш срещу вятъра ефекта ще е покъртителен за тебе.

Относно пистолет само за кучета :rofl: :nono:
Да мъкнеш толкова желязо е безумие. Друго, не знам какъв човек си но да ходиш с някаква ютия пък било то и газова, само може да си навлечеш неприятности.

Ако успееш да си отработиш техника в движение да раздаваш шутове е добре. Спрея е най - удачен вариант.

Аз лично слизам от колелото като то ми пази гърба а раницата я използвам за щит. :rofl: Това когато положението е зле
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 15, 2012 10:07 am

viewtopic.php?f=3&t=72346

Май имаше и други теми по въпроса.
:)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Skoinks » Сря Авг 15, 2012 10:26 am

Въпреки, че темата е много дъвкана, видях скоро един колега, който беше се екипирал с ето това в страничното джобче за вода на чантата:

Изображение

Pepper спрей за мечки - много по-силен от нормалния вариант, хвърля течност (или смес, както и да е) на около 4-6 метра. Каза ми, че като изключим теглото (флакона е към 500 мл), гони всички песове перманентно.
Малко екстремно решение, но ми се струва най-сигурно, ако имаш възможност да го разнасяш с теб.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот joropc » Сря Авг 15, 2012 10:50 am

Skoinks написа:......

Ууу, какъв е тоя пожарогасител, бре?!
Ето това е спреят:
http://www.pushka.eu/product/%D0%A1%D1% ... 81-22.5-ml
Тежи към 40 грама, а течността е 22ml.Пръска в струя, т.е. няма опасност при насрещен вятър да те нокаутира и теб :).Има клипс за закачване и самият разпръсквач се заключва.На снимката не може да се прецени, но диаметърът му е като на дамско червило(18-19мм), а дължината е около 110мм.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот Skoinks » Сря Авг 15, 2012 11:12 am

joropc написа:
Skoinks написа:......

Ууу, какъв е тоя пожарогасител, бре?!
Ето това е спреят:
http://www.pushka.eu/product/%D0%A1%D1% ... 81-22.5-ml
Тежи към 40 грама, а течността е 22ml.Пръска в струя, т.е. няма опасност при насрещен вятър да те нокаутира и теб :).Има клипс за закачване и самият разпръсквач се заключва.На снимката не може да се прецени, но диаметърът му е като на дамско червило(18-19мм), а дължината е около 110мм.

Ултиматното решение, колега :D
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот joropc » Сря Авг 15, 2012 11:46 am

Ето и снимка, за да се добие представа за големината:
Изображение
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот xcrider » Сря Авг 15, 2012 3:21 pm

Ozzie написа:http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=72346

Чел съм ги всички теми за кучета във форума, от първа до последна страница, просто ми трябват още съвети и най-вече за спрея. :)
xcrider

Мнениеот Antares » Сря Авг 15, 2012 4:47 pm

Пич, колкото и съвета да се изпишат - проблемите са ти два. Единия е всеобщия проблем с уличните кучета, който е прекалено комплексен. Другият е страхът ти от кучета. Който едва ли е много по-малко комплексен. Колкото и съвети и евентуални решения да ти дадем - докато съществуват и двата проблема - никой от съветите ни няма да е достатъчно ефикасен.

Освен може би мини-спрея, който вероятно трябва да държиш в ръка, докато караш и колелото... Но той няма да реши проблема дългосрочно.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот xcrider » Сря Авг 15, 2012 4:54 pm

Добре, пробвал съм всички неща изписани тук, спирам, говоря им, псувам ги на силен глас, посягам за камък - нищо. Може би някакви странни псета улучвам. Понеже разбрах, че това не помага, обикновено си продължавам, без да слизам от колелото, но те ме догонват винаги.
Защо спрея да не е дългосрочен вариант, да не би от многото пръскания, да добият имунитет срещу него??? :D
xcrider

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 15, 2012 6:14 pm

Ако те е страх, и да им говориш, и да не им говориш... Аз обикновено бия една-две контри и се отказват..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот krach » Сря Авг 15, 2012 7:03 pm

Преди и аз бягах с колелото..тъе още повече се настървяват.
Намалявам и докато джафка го целиш в носа....на едно така му направих чак ми дожаля. Обикновенно най - струвното се спуска другите му подражават. Ако то спре и другите спират.

На големи и стръвни...в повечето случаи домашни слизам и преминавам по описания горе метод. Ако имаш спрей спокойно можеш вместо раница, спрей да използваш.

Но колегата го е посочил. Единия проблем е като цяло а другия страха. Имаш ли страх...нищо не те спасява. А те го надушват :bigeyes:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот xcrider » Сря Авг 15, 2012 8:20 pm

Днес минах от същите 2 места където ме лаеха, нямаше никакви кучета. Просто си е до късмет. Иначе метода с контрата, зъбенето и засилването към тях, върши идеално работа, но за градски мастий. Пробвал съм го, повечето се насират щом се засилиш към тях с колелото. Тези планинските или на границата с планината обаче, са някакви шашави.Хич не се влияят от това. Ще пробвам следващия път да не се "форся" яко, ами да си мина нормално, дори малко по-бавно от по принцип.Но няма чак да слизам, най-малкото не ми се слиза от колелото заради някакви тъпи песове.
Пък и спрей ще си купя, не се знае на какво куче мога да попадна из планината.
xcrider

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 15, 2012 9:09 pm

xcrider написа:
Ozzie написа:http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=72346

Чел съм ги всички теми за кучета във форума, от първа до последна страница, просто ми трябват още съвети и най-вече за спрея. :)

Като си ги чел, защо не избра някоя от въпросните, за да продължиш в нея? Това ми беше на ум, като написах онова мнение. Май още тогава трябваше да заключа темата....
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Общ форум