xuxu написа:И мен мен интересува, има ли по-лесни трасета или маршрути? С АМ мекица съм, но все пак DH трака не ме влече. Как са другите трасета като трудност спрямо Боровец примерно?
Здравейте колеги!
Така. За момента има пет трасета. Всичките тръгват от подножието на кулата Снежанка. Говоря по спомен, така че извинете някои възможни отклонения в дължината на трасетата.
1-вото - Стойките - е най-лекото и е общо взето каране по широк черен път. Дълго е около 5.5 километра, движи се почти изцяло в гората. Изключително леко, но все пак го намерих за забавно - около 4 км от трасето е спускане, останалото е въртене. Бих казал, че няма човек, който да може да кара колело и да бъде затруднен.
2-рото трасе - Малката Стена - е малко по полегато и технично. Започва със малко изкачване, после малко спускане, пак изкачване и пак спускане. Цялото нещо е дълго около 3 км и е ориентирано към XC тълпата. Затруднения на това трасе, според мен, може да имате само ако сте с неподходящи за терена гуми.
3-тото трасе, Смолянските езера, е и моето любимо. Технично, доста камъни - пресича се с няколко дърварски просеки. Общо взето е трудничко, но с по-внимателно каране не би трябвало да имате проблеми. Това е и най-дългото трасе - 6 км и малко отгоре. Едниственият проблем е, че излиза от другата страна на върха и трябва да се качвате нагоре със стария лифт, който не е пригоден за колела (подобно на Драгалевският в София).
Въпреки всичко силно препоръчвам това трасе. Ако изключим табелките, трасето изглежда като дива пътека изровена от водата. Изключително е приятно за каране, ако сте подготвени.
4-тото е Freeride трасето. Това е другият ми любимец - бързо и интересно. На трудност бих го оценил колкото това към Смолянските езера. С други думи, не би трябвало да имате сериозни проблеми. Това, което въпреки всичко ме разочарова е почвата. Бях попаднал на изключително сухо време, точно след състезанието и някои от завоите бяха много изровени и паданията бяха неминуеми. Силно препоръчвам - предпочитам го пред DH трасето. Дължината е около 2 км.
5-тото е DH трасето - Голямата стена. Няма какво да се говори за него - всички сте виждали кадри от състезанието. Не съм му фен, защото съм с твърдак и почвата, която споменах по-горе го правеха непосилно за минаване.
В крайна сметка има за всекиму по нещо.
Ако карате XC, първите 3 ще са подходящи за вас, със прогресивна техничност.
За AM колела според мен с най-подходящи 4-тото и особено 3-тото.
Пожелавам приятно прекарване на всички посетили курорта