Сестримо - Белмекен - Трещеник - х.Семково - Благоевград

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Сестримо - Белмекен - Трещеник - х.Семково - Благоевград

Мнениеот azoic » Вто Сеп 09, 2008 12:28 pm

Здравейте,
С един приятел искаме да направим едно ХС каране в Рила по горепосочения маршрут. От Сестримо до Трещеник няма проблем (прочетох и статиите във форума :agree: ) и от х.Македония до Благоевград също. Но от Трещеник до х.Македония няма много инфо (по-точно от х.Семково до х.Македония), та въпросът ми е карал ли е някой там на скоро и изобщо става ли за каране? :dunno:

Благодаря предварително
Аватар
azoic

Рейтинг: 2000

Re: Сестримо - Белмекен - Трещеник - х.Семково - Благоевград

Мнениеот 4getcredo » Вто Сеп 09, 2008 12:58 pm

azoic написа:... Но от Трещеник до х.Македония няма много инфо (по-точно от х.Семково до х.Македония), та въпросът ми е карал ли е някой там на скоро и изобщо става ли за каране? :dunno:

Благодаря предварително

Ами наскоро минахме тъдява :). Имаш два варианта: първият е да следваш класическата туристическа маркировка, която минава по Динков дол право към Мечи проход, където е х. Македония. Ние минахме по този вариант. 80% е черен път, който се кара... преди самата хижа преминава в пътека, която се бута усилено.

Другият вариант е да хванете един път (маркиран с червено - макадан... на картите не е маркиран, но ние видяхме разклонението и то беше прясно означено с червено), който върви по хоризонтала малко под х. Семково и излиза преди х. Македония, където се пресича с другата пътека ... вторият вариант не съм го пробвал, но ние видяхме мотористи, които дойдоха по него, значи става за каране в по-голяма степен от долния вариант. От х. Семково хванете маркировката за х. Македония и не след дълго ще видите въпросното кръстовище със синя и червена маркировка (синята направо и надолу, а червената леко надясно и нагоре)...

Имайте предвид, че в околностите на х. Семково има доста сечища, които може да ви объркат.

Във форума има едни герои от Благоевград, което скоро минаха посочения маршрут в обратна посока, и предполагам са използвали втория вариант до х. Семково... откъм х. Македония е лесно да го хванеш, но откъм х. Семково не съм сигурен...

Дано не съм те объркал допълнително. :) Консултирайте се с хижаря на Семково, той ще знае.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот azoic » Вто Сеп 09, 2008 1:12 pm

Видях, че съществува такъв път (вторият вариант) в Google Earth, но не бях сигурен дали става за каране, но щом сте видели мотористи - явно да.

Благодаря за инфото...и ще внимаваме около сечищата ;)
Аватар
azoic

Мнениеот Trip-tfk » Вто Сеп 09, 2008 6:41 pm

Пътя за х.Македония от Семково отгоре за мен е по-хубав.
Като се качиш на него е само равно и има много хубави гледки.
Преди няколко семици карах маршрута Благоевград-Белмекен.
Може да прочетеш тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=40454 там също съм писал доста за маршрута.
Ако имаш други въпроси питай. :beer:
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот Admin » Вто Сеп 09, 2008 7:45 pm

Всичко, дето ти го каза 4getcredo е така, обаче има още нещо ;) И то е, че ако хванете въпросния горен път отдолу, оттам дето се разклоняват синята и червената маркировки, ще изгубите височина спрямо хижа Семково. Има и вариант да излезете на този път почти директно от хижа Семково - поне по картите са означени няколкото пътя, по които може да се направи връзката, но тъй като не са маркирани, а в района се сече, винаги рискувате да се изгубите някъде. Разгледайте картите, поразпитайте хижаря и преценете сами. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот azoic » Сря Сеп 10, 2008 8:26 am

Trip-tfk написа:Пътя за х.Македония от Семково отгоре за мен е по-хубав.
Като се качиш на него е само равно и има много хубави гледки.
Преди няколко семици карах маршрута Благоевград-Белмекен.
Може да прочетеш тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=40454 там също съм писал доста за маршрута.
Ако имаш други въпроси питай. :beer:

Благодаря :) добре сте си прекарали :)
аз мисля да го направим за два дни Сестримо - Белмекен - Трещеник и после Трещеник - Семково - Благоевград
Аватар
azoic

Мнениеот azoic » Сря Сеп 10, 2008 8:31 am

Admin написа:... ако хванете въпросния горен път отдолу, оттам дето се разклоняват синята и червената маркировки, ще изгубите височина спрямо хижа Семково...

Видях по картата една пътека която се отделя над х.Македония (на резкия ляв завой надолу по склона) и се движи между 1900 и 2000м хоризонтал. Минава през кантон Вапата и след още няколко километра се включва в горния път. По нея почти не се губи никаква височина, но най-вероятно не е маркирана и ще трябва добре да разпитаме за да не се изгубим :crazy: Ще разпитваме на място :D
Аватар
azoic

Мнениеот Admin » Сря Сеп 10, 2008 8:50 am

Предполагам, че в горния си пост говориш за хижа Семково? ;)
Точно за тази пътека говоря. По моята карта (тази на Домино), тя е посочена като черен път. На другата ми карта (тази на Картография) не знам как е, тъй като в момента не е у мен. Но помня, че и на нея го имаше като вариант. Дано само да не се окаже много проблемен.
За колко дни ще го правите преходът? Ако е за два,предполагам че ще спите в Трещеник и тази част ще се падне втория ден - тогава ще имате достатъчно запас от време, тъй като Трещеник-Семково се взима за два часа и би трябвало още преди обяд да може да поемете по тези пътища.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот azoic » Сря Сеп 10, 2008 9:14 am

Admin написа:Предполагам, че в горния си пост говориш за хижа Семково? ;)
Точно за тази пътека говоря. По моята карта (тази на Домино), тя е посочена като черен път. На другата ми карта (тази на Картография) не знам как е, тъй като в момента не е у мен. Но помня, че и на нея го имаше като вариант. Дано само да не се окаже много проблемен.
За колко дни ще го правите преходът? Ако е за два,предполагам че ще спите в Трещеник и тази част ще се падне втория ден - тогава ще имате достатъчно запас от време, тъй като Трещеник-Семково се взима за два часа и би трябвало още преди обяд да може да поемете по тези пътища.

Да точно за х.Семково говорех (пропуснал съм да уточня). На Трещеник ще преспиваме и ще има достатъчно време дори да се объркаме :) на моята карта от Картография е дадено като пътека.
Аватар
azoic

Мнениеот xcII » Сря Авг 15, 2012 10:04 pm

Мислим да караме първия ден по маршрута яз.Белмекен - х.Семково, без да слизаме до х.Трещеник. Направих план маршрута на трак и като видях денивелцията се усъмних далин нещо не съм сбъркал - на груб поглед по карта, пътят вие уж по хоризонталата, верно сече доста долинки в горната им част (3D профила прилича на кардиограма) но все пак, издивях като видях че (+) кумулативната денивелация е 2500м :bigeyes:

Сега, това е денивелация по SRTM базата от данни, а опит знам че тя преувеличава (без да знам защо, обаче) от порядъка на 20-25%, но пак си идва 2000м., което пак ми се вижда много! (Може и да съм объркал нещо със софтуера, но след 2 опита излизат все едни и същи данни).

Та въпросът ми е, толкова ли е тегаво наистина и най-добре, ако някой има записан трак на този маршрут да каже колко го дава по него? Не че това ще ни спре, ама да си знаем в колко да тръгнем сутринта де.

:agree:

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1722553
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот 4getcredo » Чет Авг 16, 2012 9:32 am

Маршрутът се прави спокойно за един ден. Сметките са грешни. От Белкемен до Семково, според моя спомен и усещане, няма и 1000 м. днв.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот xcII » Чет Авг 16, 2012 2:00 pm

4getcredo написа:Маршрутът се прави спокойно за един ден. Сметките са грешни. От Белкемен до Семково, според моя спомен и усещане, няма и 1000 м. днв.

Да, по-точно казано според мен данните за денивелациите са грешни в този участък.. Просто друго обяснение нямам, щото трака е почти на пътя, а everytrail.com смята доста точно кумулативни денивелации. Интересното е че Google Earth на същия трак дава +2800м. кумулативна нагоре, то още малко и все едно да се качиш от Черно море на Мусала :lol: :D .

Знаех че грешат тези бази от данни с денивелации, ама чак пък толкова та да станат неизползваеми данните.. както и да е, благодаря за отговора, аз дже не очаквам повече от 600-700м., но като го изкараме ще разберем :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот xcII » Пон Авг 20, 2012 12:51 pm

Малко offtopic, но надявам се полезен и за други:

Стори ми се интересно да споделя отговора на "загадката" за големите разминавания м/у планова (DEM) и реална (GPS, изгладена) деневилация, защото може да е полезно и на друг.

Първоначалното ми предположение, че причината е в грешка в DEM данните се оказа само малка (пренебрежима) част от истината. Един приятел даде верния (според мен) отговор, а именно макачр че план трака и реално карания трак практически да съвпадат (фиг.2), то малките разминавания между траковете попадат върху големи разлики в денивелациите, защото този маршрут минава в местност, където ако мръднеш 20м. встрани от пътя може да "набереш" 200м. деневилация поради много стръмните склонове граничещи с реалния маршрут (фиг.1, на която лявата част е реалния 3D профил, а дясната е планирания).

Реалната GPS положителна денивелация за този маршрут е 758м., което е доста далеч от планираната 2500м. .., така че винаги с едно наум за този детайл и гледане на топографската карта за проверка :)

Фиг.1
Изображение

Фиг.2
Изображение
Аватар
xcII

Назад към Общ форум