Дискова херния

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Дискова херния

Мнениеот airborneone » Чет Мар 29, 2012 6:11 pm

kojota написа: Докторите и кинезитерапевта ми казаха да забравя за колелото - особено за МТБ

А забраниха ли ти да седиш с неправилна стойка 8-10 часа пред компютър / на стол?
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот axelmax » Чет Мар 29, 2012 8:49 pm

Аз направих един курс с ОМЕГА 3 ,но тази от магазините и сега нямам проблеми. Преди носих и космодиск, който доста ми помогна. :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот subritual » Чет Мар 29, 2012 9:28 pm

airborneone написа:
kojota написа: Докторите и кинезитерапевта ми казаха да забравя за колелото - особено за МТБ

А забраниха ли ти да седиш с неправилна стойка 8-10 часа пред компютър / на стол?

:agree:
Тъй като сестра ми е специалист в тази област имам известни наблюдения,но ще споделя лично мои.
Това с компютъра вече е класически проблем.Много последици могат да се предотвратят само с разтъпкване и малко гимнастика на всеки час.
Обаче проблемите се коренят още в детството според мен.Определени зони от гръбначния стълб не развиват хармонично мускулатурата си.
И тъй като тези проблеми са се развивали с години е трудно да се решат за кратко време.Имайте го предвид в цялата картинка.
Доколкото знам, МТБ-то наистина е агресивно за тези болести и в този контекст. Но при едно редуциране на теглото,равномерен, внимателен режим с различни спортове и в по-млада възраст, човек може да забръмчи спокойно отново по планините. И то преди да легне под ножа. И на най-леките болежки е добре да се обърне внимание рано.Немалка част от тях се явяват и на хора около 20 годишна възраст.
То всъщност стигне ли се до операция,цялата уникална конструкция,която природата е сътворила вече не е същата.

ПС: Гледайте си снимките,слушайте лекарите ,но имайте едно наум, че ако живота ви е близко до този на предците, винаги прогозата е по-розова,от тази на лекарите. :peace:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Пет Мар 30, 2012 4:06 am

kojota написа:...Имам проблеми от този сорт вече половин година ..?!

Проблемите може да са различни при различните хора. Лично аз си правя упражненията за укрепване на гръбначните мускули и подвижността на прешлените. Колоезденето е по специално Планинското е спорт който може да се практикува, но при някои условия. Много добре нагласено колело, като параметри. Един см по -дълга лапа може да ти причини проблем. С "меко" колело и малко по -меки гуми рисковете от проблем намаляват драстично. Каране с минималното количество агресия. Медицински колан за кръста (аз лично карам със самоделен щангистки). Периодично по време на каренето спиране и раздвижване на кръста. Лично за моя случай колелото се явява по -скоро терапия , отколкото проблем. Но , пак ще повторя, всеки случай е различен! Допитай се и до други специалисти за второ мнение.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот argon » Съб Мар 31, 2012 12:11 am

Зравейте, и аз съм в клуб "Дископатия" от януари месец. Така де, токава отидох на доктор, снимаха ме и това беше диагнозата. Януари изкарах 20 дни на легло. След като се тъпчех с какви ли не хапове, и общо взето болката не отминаваше. Накрая отидох на иглотерапия(акопунктура). Ефектът беше потресаващ! Преди да ми забие иглите (на първият сеанс) едвам се съблякох и легнах на кушетката. Викам си тоя сега, ако излезе някой "швестер" може да си ме опъне, няма да мога и да се обърна. Истината обаче беше друга. Станах след един час сеанс и болката беше почти изчезнала. Да, имах огромна умора в тялото от изкривената позиция, и от всичко, но можах да се прибера що годе нормално. И така ходих един месец на процедури всяка седмица, и салва на Бога, за сега не съм се спекал така. Правя накакви опражнения, като гимнастика. от седмица вече и колело покарвам в града. Посъветвах се с няколко кинези терапевта....ами казаха ми че колоезденето не е най-добрия спорт за мен :( Но иглотерапевтът ми каза, че ако това ме кара да се чувствам добре, и ако правя упражнения за слабото си място, това няма да ми навреди. А, в крайна сметка, той ме отърва от болките, и най-много ми допада неговият отговор на задачката, независимо дали е най-верният :D Пих три месеца Глюкозамин , хондроитин и MSM , сега уж съм по-добре , макар селед едно от по-дългите ми карания, да почувствах пак някаква тежест в кръста. Мисля сега да започна да пия и Флекси. На вас изписвали ли са ви някакви хранителни добавки и как ви се отразяват? Ако науча някакъв друг табиет, или морафет дето да ни измъкне "незабелязано" от ситуацията и да пишем само в "Бла-бла" и "Мероприятия" ще споделя :beer:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот taurus13 » Съб Мар 31, 2012 8:50 am

А какви са упражненията за укрепване на гръбначините мускули? Аз от доста време си имам хронични болки в кръста, но така съм си от 20 годишен. Понякоха почти изчезват, но няколко пъти стигах до пиене на Диклофенак. Сега обаче вече не мога да пия никакви такива хапчета, защото си имам сериозни проблеми със стомаха, та надявам се да не ми се и налага. Забелязал съм обаче, че баш седенето пред компютъра е по-вредно и от полска работа, също и шофирането(особено в града). Каранаето на колело пък, не ми натоварва особено кръста, дори напротив - есента когато бях зле и трудно се движех, цял ден си карах колелото из планината, като усещах проблеми само когато трябваше да слизам и да се качвам на него. Тежката раница, обаче е кофти, както и много стръмни баири.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот argon » Съб Мар 31, 2012 12:04 pm

Милко, може би е добре да отидеш на лекар, да те погледнат. Не че няма да ти кажат нещо неприятно :( Ще вземат да измислят я дископатия я някоя друга простотия. Аз също от много време имам проблеми с кръста, и най-накрая реших да отида на лекар. И те ти , братко диагнози :)
Колкото до упражненията, поне това което правя ( или трябва да правя, че в последно време съм малко нередовен) , не е нищо по-сложно и интересно от гимнастика, като в училище. Малко по-бавно, малко като кючеккиня в таза и така. Виж в Youtube има много филмчета, с упражнения ....демонстрират ги едни какички, и освен проблемите с кръста, съвсем несъзнателно може да се провери простатата и ерективната функция :eyebrow:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Чоко и Боко » Съб Мар 31, 2012 2:38 pm

Едно подходящо упражнение.
http://lubomirivanov.com/5404/
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот kojota » Пон Апр 02, 2012 12:07 pm

Да ви кажа това с компютъра е абсолютно вярно - най вероятно са ми от там драмите. Аз започнах да карам MTB именно след първите ми силни болки в кръста преди 4 гопдини , тогава болките ми бяха точно като при дискова херния - скенера обаче не показа изменения и след като ми мина лечението с хапове и инжекции си купих колело и се запознах със много прекрасни хора покрай него. Преди полвин година започнаха пак силни болки в кръста и като последствие от това и болки в мускулите на гърба и схващания. Сега съм предприел мерки ( уж ) - хранителен режим - за да смъкна 10 - на кг , леки тренировки с тежести по програма от кинезитерапевт и така , но не се чувствам още достатъчно добре за да се яхна пак по баирите , то за XC - добре , ама нали знаете - все те влече да минеш и по тоя каманак и по оня ( ако можеш ). Мисля да изкарам още един месец във фитнеса и после да започна с някакви леки карания за да видя как ще е положението. Притеснява ме , че за 3 години вече имам изменение на междупрешленните дискове на кръста , което означава , че има някаква драма. Предимното седене - и то не в много правилни позиции е най драматично - като се замисля от 24 часа - 7 спя , 12 - 13 седя - и то какво остава . . . та начина ни на живот ни води до тук май.
За иглотерапията - и аз ходих заради схващанията в гърба ( това беше по коледа) след 8 процедури се чувствах по-добре , но като спрях за коледа ( за 2 дена) - оак се схванах жестоко - и реших че просто не е успял човека да нацели точно какво да лекува :)

Пожелавам на всички успех - и дано се видим по баирите някога !
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот Skoinks » Вто Апр 03, 2012 12:00 am

Очевидно колелото има някаква стойност като лечение на такива болести и бих искал да споделя моите патения и как колелото ми помогна. Малко е off-topic, но се надявам, че ще го преживеете :)

Така, на 16 съм, което очевидно ме прави малко млад за такива тежки оплаквания като вас. Наистина не мога да ви влезна в обувките и няма да се опитвам. Моята историйка започна по малко различен начин.

На 12-13 ми казаха, че поради растежа на мускулатурата ми непропорционално с костите ми, ахилесовите ми сухожилия (тези отзаде на глезена) са останало по-къси отколкото костите ми, което означаваше, че петите ми, при отпуснало положение влизаха по-навътре от нормалното и пръстите ми седяха по-ниско от петата. Резултатът беше походка наподобяваща кукла на конец - леко на пръсти, с пети навътре. Баща ми е страдал от същото нещо и сега, на четиредесет и кусур години пати - болки в краката и глезените. За да се предотврати това при мен, трябваше да ходя на терапия в продължение на поне година. Което аз не направих. Изобщо. За сметка на това, си купих първото по-сериозно колело и започнах по-активно да се занимавам с нашия велик спорт. Сега, 3-4 години по-късно, чудо. Оказа се, че заради дефектните си сухожилия съм стъпвал на платформите с пета малко изтеглена назад и с повече напрежение върху пръстите, което само по себе си е успяло почти напълно да нулира диспропорционалността в дължината на сухожилие/кост.

Надявам се не съм подосадил много с тоз' off-topic, но ето - и колелото лекува. Жестоко се надявам да може да помогне на вашите проблеми по същия начин по който можа да помогне на моя.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот tzezko » Вто Апр 03, 2012 11:30 am

Имам хернии на три от долните прешлени, даже по едно време ми беше болезнено да се движа. Това, в резултат на денонощното пътуване с автомобил по времето когато се "наливаха основите".
Най- напред е важно да се махне доколкото го има наднорменото тегло. После плуване всеки ден и здраво стегнат ластичен колан при спорт. Колоезденето и бягането не пречат, стига да не се прекалява. Споделям личния си опит и почти не чуствам "оловния колан" на кръста си.
Аватар
tzezko

Рейтинг: 1228

Мнениеот cvb » Вто Апр 03, 2012 2:36 pm

айде и аз в клуба :agree: :(

дано се справя :praying: :magnify:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот Чоко и Боко » Пет Апр 27, 2012 2:32 pm

Към тези, които имат проблеми с кръста:
Какъв е размера на външната задна гума с която ви е най- комфортно?
Използвате ли вътрешна гума на задното колело?
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот dhman » Вто Май 01, 2012 12:22 pm

Писах в темата за колената, но ще кача линка и тук

http://shop.pingvinite.bg/?cid=3&pid=32892

При мен проблемите са в коленните стави, но упражнениеята от тази книга бавно и сигурно ме избавят от това бреме. Препоръчвам я горещо.
Всеки, който е карал колело знае и ще ти каже, че колкото по-бързо се движиш, толкова е по-трудно да паднеш!
dhman

Рейтинг: 1275

Мнениеот ferdi_mruvkata » Чет Юни 21, 2012 12:56 pm

И аз съм диагностициран с някакви измествания на прешлените. От октомври до април ходя по два-три пъти седмично на плуване, 1-2 фитнес с не големи тежести и висене на лост... тази година да чукна ... още не се е обаждала болежката.
И плуването, освен за гърба много добре поддържа издръжливостта в тегавите зимни месеци когато се набляга на вино и свинско :)
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 11:45 am

Аз също имам проблеми с кръста от 20 годишен, но за късмет не съм имал по-сериозни кризи от 7-10 дни на хапчета мовалис и мидокалм. Повечето ми проблеми се проявяват при преохлаждане и простиване на кръста, но също и при резки или интензивни усукващи движения без загрявка.
Засега имам само рентгенови снимки, нямам изследване на скенер или резонанс, а от първите, доколкото разбирам, не може да се види максимално точно какво е състоянието на прешлените.
Стоя по цели дни в офис пред компютър на скапан стол - подмяна със столове с лумбална опора ни беше отказана, явно ще трябва да строшим насила сегашните, за да ги сменят. Усещам, че през последните години, особено рано на пролет, получавам неприятни проблеми, включително ишиасни болки, които пълзят от задника до прасеца, понякога чак до свода на ходилото с изтръпване и неприятна болка.
Сигурно всички деформации, които могат да се случат в ранна училищна възраст са ми се случили, целодневното седене на стол също си е казало думата, сигурно има и някакъв процент генетична предиспозиция. Единствено ме спасява фактът, че спортувах доста в тинейджърските години и продължавам да го правя.
Едно много важно нещо във всички спортове, напълно необходимо и за всички хора каращи велосипед, особено за тези с проблеми в кръста и ставите е загрявката преди каране!
Много хора пропускат загрявката, но тя е изключително важна. Загрявайте кръста с леки наклони встрани, навеждане напред-назад, а след това кръгови движения в кръста. Колкото по-дълга загрявка може да си позволите - по-добре според мен. Загрявайте и колената - те също се товарят много при каране.

Когато карам дълго или интензивно без загрявка после усещам лека болка или напрежение в кръста, докато със загрявка нямам такъв проблем.
Според мен за планинско каране, човек със сериозни проблеми в кръста може би се нуждае от наистина скъпо колело с двойно окачване с (истински) въздушен амортесьор отзад и въздушна "пружина" отпред. С такива може прецизно да се настрои твърдостта на окачването, посредством налягането, а повечето могат и да се заключват при нужда.
Аз съм само с вилка с пружина и понякога по по-груба настилка се получават неприятни вибрации и сътресения, а не е удобно през цялото време да си "на крака" и да пружинираш ти, вместо окачването. Разбира се колелото трябва да е правилно оразмерено и настроено, за да позволява максимално удобна стойка, според индивидуалните нужди.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот van_ko » Пет Юни 22, 2012 2:25 pm

На 42 години съм, а от 18 годишен имам проблеми с кръста ( разместени прешлени и дископатия) вследствие на падане от високо.
По мое мнение лекарствата само поуспокояват болката и замазват положението. Като го втасам сериозно най-добре ми действа акопресурен масаж, ходя при една масажистка на стадион Герена, кабинета и е над залата по художествена гимнастика на Илиана Раева. Когато нямям кризи правя упражнения за укрепване на мускулатурата на кръста, ходя на фитнес, СПА процедури в Павел Баня и много внимавам с резките движения. За голямо учудване на лекарите все още не съм го докарал до херния. Мой приятел е с херния и ходи на иглотерапия, което до момента го спасява от рязане. Това са болести от които не се мре, ама не се и лекуват, за това пазене и процедури му е майката.
van_ko

Мнениеот PtD » Пет Юни 22, 2012 3:28 pm

Slade написа: подмяна със столове с лумбална опора ни беше отказана

Някои специалисти отричат лумбалната опора. По-скоро следва да се правят укрепващи упражнения за мускулатурата на корпуса - има значителен ефект.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Пет Юни 22, 2012 10:03 pm

Съгласен съм, укрепването на гръбната и коремна мускулатура са ключът. Раздвижването в офиса веднъж на час-два в нещо като гимнастика би свършило повече работа от столовете.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот vafi » Пон Юни 25, 2012 9:31 am

След "търся ново коляно" силно се надявах темата да я пропусна , но уви :dontknow:

На обиколката на Витоша последния километър преди Чуйпетлово постепенно така ме сряза кръста че бях пред отказване ... Прочетох темата и разбрах че причините може да са много - ще започна с упражнения за кръста във фитнес ( на една стойка нещо като коремни преси само че нагъзен наобратно ) и ще играя с дължината на колчето и положението на седалката. Моля за актуални мнения ако някой ползва кръстен колан ...
Предварително благодаря :)
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот van_ko » Съб Юли 14, 2012 3:46 pm

Ако ще взимаш колан ходи в ортопедиата в Горно баня.
van_ko

Мнениеот hakama » Пет Авг 24, 2012 8:21 pm

Здравейте,

Прочетох темата и ще се опитам да се посъветвам с вас.
Преди 2години отложих асемблирането на байка, една от причините беше дисковата херния. Сега съм решен да го донаправя.
Засега разполагам с рамка HT2 17 (170см), но се чудех дали да не потърся друга с по-къса хоризонтална тръба (а и е 1900г)? Или с една къса лапа ще си реша проблема?! Оглеждам се за ZX5, Cross Grip (но е за диск), които са 1670g - но не се намират. Нарочно споменавам теглото, понеже колелото се налага и да се носи и ще гледам максимално да го олекотя. :smash:

Като геометрия, (ще се кара основно градско и по-рядко преходчета в планината) коя рамка е най удачна (ZX5, HT2, Grip, Traction, ZX5) - мисля си, че трябва да е с по-къса хоризонтална тръба) - да не си прекалено наведен, но не и изправен като круизер. :idea:

Аз съм на мнението, че приведената стойка е по-щадяща (50-60градуса), понеже ударите се поемат от ръцете и торса + това по-лесно се надигаш при неравности, а ако си на задните части - то почти цялата тежест/сила/реакция на опората (която е стигнала до седалката) - ще се абсорбира от дисковете. :crap:

Понеже нашите пътища знаем какви са, някои неравности не може да се забележат и са неприятни... амортисьорните колчета биха ли ги поели или седалка с еластомери е по удачен избор?

Да, упражнения за мускулатурата (поне) около кръста и загрявка преди каране са добра/задължителна практика :agree:

Още две книги по темата:
http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=42867
http://www.helikon.bg/books/90/142588_i ... garba.html
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Предишна

Назад към Общ форум