Минуси и болежки при по-широко кормило?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Минуси и болежки при по-широко кормило?

Мнениеот tbk515 » Сря Авг 22, 2012 12:17 pm

Здравейте!
Тези дни много често усещам, че сегашното ми кормило е прекалено късо. Смятах, струвах и стигнах до извода,че новия байк ще е поне с 68 санта кормило. Даже си мисля и за по-дълго. Но се замислям дали пак ще има някакви последици, като умора в ръцете, неудобна позиция и т.н.
Бихте ли споделили как процедирате при по-дълго (широко)?
Какви са ви били "болежките" при 2-3-4-n часове каране?
Как ще бъде управлението на велосипед с 28" колела?
Има ли абсолютно прави кормила без извивки нагоре и назад, но 70+ см?
Благодаря!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Минуси и болежки при по-широко кормило?

Мнениеот VGC » Сря Авг 22, 2012 12:39 pm

Болка не знам от какво може да бъде породена, но принципно като минеш от късо към по-дълго кормило в началото ще ти е странно, но бързо се свиква. Щом сегашното го чувстваш малко, значи с новото ще ти е много по-удобно. Напълно прави кормила (flatbar) има дори и по 800мм. и гледам спускачите, а и все повече хора карат с такива. От гледна точка на управлението би трябвало да видиш само положителни страни, като контрола се увеличава, но пък съм чел че късите кормила били по-удобни за катерене, което пък може да го компенсираш с по-широки грипове, които при катерене да хващаш по-навътре. Успех :popcorn:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот Sartor » Сря Авг 22, 2012 2:54 pm

Има значение кормилото - не само за карането, но и за габаритите на колоездача. Най-вече кормило се избира от стила който караш. Аз карам ендуро / АМ (велотурист с раничка) и съм висок 1.80.

Бях в началото със 680мм - беше адски малко, нестабилно на по-бързи и каменисти пътеки, но пък лесно можеше да се завива.

После минах на 780мм - прекалено широко ми дойде. Позицията ми се измести върху колелото (като се има предвид, че горната ми ефективна тръба е 620мм) което доведе до по-неудобно спускане - по-специално в завиването (логично е да се сетиш, че като ръцете са ти изпънати). Вярно, че имаше повече стабилност на бързи участъци, но беше адски неудобно за моя стил на каране - бавно и технично преодоляване на камънаци, баланс и т.н. За нагоре нямах никакви трудности.

Сега съм със 710мм и това е моя размер - достатъчно късо за да мога да правя баланс при някоя серпентина (преден дори) и достатъчно дълго за да запазвам контрол по бързи и каменисти участъци.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот boriss13 » Сря Авг 22, 2012 4:19 pm

Гледай това, по-широко кормило винаги подлежи на скъсяване, но като цяло напасването е бавно и продължително.Коуднейм47 мисля че ще може да даде по-подробен съвет, доколкото знам.Комбинацията кормило-лапа също има значение...На по-конкретни въпроси ще получиш по-конкретни отговори. :)
Забравих, цялото филмче на Фабиен е много поучително, имам го на английски и на руски, ако искаш драсни едно ЛС да се разберем да ти го пратя, пък другото ( :beer: ) ти си знаеш. :D
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Сря Авг 22, 2012 5:09 pm

Ако ще е за клип за общо "обучение", по -добре да изгледа това https://www.youtube.com/watch?v=PiQGFX_RlW4, че с тоя развален английски на Фабиен....
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Авг 22, 2012 6:32 pm

На Рамчето съм със 68 см кормило. Супер ми е и не ми трябва по-дълго. Преди това бях на евтин байк с късо кормило, но и с него се справях, но с това 68см и с това добро колелце направо се преродих.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот andycu » Сря Авг 22, 2012 10:01 pm

За град или за планина става дума? Ако е за града, широкото кормило си има някои чисто практически минуса :D (и не става дума само за място за паркиране).
За планина: по-широчко кормило никога не е зле. 710 изглежда доста оптимален размер(доста хора карат с такива). Също както казаха, по-дългото може да се реже, а по-късото си иска играчка с втулки.
Болежки се получават от неправилна(неудобна позиция). Поне по мои наблюдения, при по-малка ралика в размерите(дължина кормило-оптимална за комфорта дължина), лесно се компенсира с лапата и по-дълги грипове. В крайна сметка със всичко може да се свикне и избора зависи изцяло от това, кое е по-комфортно за теб. :agree:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот tbk515 » Чет Авг 23, 2012 8:26 am

Карам, да не кажа 100% градско, но поне като имам време и възможност карам и малко планинско. За града не смятам, че ще ми е проблем по-широкото кормило, защото мисля, че съм едър човек: 85 кг., 170 см. и с рамене по-широки от 55 см. Предполагам, че новия велосипед ще е нещо от рода на шосейка или така наречените фитнес байкове.
Интересува ме:
Има ли някакво значение градусите на кормилата с издигане?
Кое кормило има по-добра възможност за фина настройка: право с 8-9° извивка назад или с издигане с 4-5° нагоре и 8-9° назад, при положение с лапа без градуси?
Вярно ли е, че и гриповете указват влияние върху позицията на ръцете?
Ще бъдат ли удобни рогата при кормило с издигане?
Благодаря!
Аватар
tbk515

Мнениеот evilzet » Пон Авг 27, 2012 9:41 am

За градско колело е много важно да е с тясно кормило - да се провираш между спрели коли, хора и каквото се сетиш и не се сетиш. Всеки ден се убеждавам в това.
evilzet

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 27, 2012 10:29 am

От известно време се заамислям за "чупещо" се кормило - като наближиш две дървета и не можеш да се провреш, чупиш дръжките и минаваш.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот tbk515 » Пон Авг 27, 2012 11:58 am

@evilzet, то хубаво е за града тясно кормило, от гледна точка на маневреност, но от здравословна - по-събрани рамене = по-бърза умора, задъхване и
т.н.
Все пак смятам да карам с 77см. кормило!
Аватар
tbk515

Мнениеот evilzet » Пон Авг 27, 2012 1:14 pm

Не знам какви здравословни проблеми - на шосейката се избира да е колкото раменете - 40-44 см - не се търси ръцете да са "отворени". Като сложим още 20 см за мястото заемано от дланите ( заради различната позиция на кормилото) - ето ти едни 64 см максимум.
evilzet

Назад към Общ форум