Двудневно каране в СТАРА ПЛАНИНА-съвети

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Двудневно каране в СТАРА ПЛАНИНА-съвети

Мнениеот geco » Сря Авг 22, 2012 11:52 pm

Здравейте!Мислим да покараме с едни прителчета другата седмица из Стара Планина.Миналата година карахме два пъти от Кръстец до Шипка и Бузлуджа така че пътя до там ни е познат.Тази година сме решили да преспим една вечер на някоя хижа и на другия ден да покараме пак.С влака до кръстец и от там до шипка е ясно(ще караме по червената билна маркировка).След това Узана,Мазалат(където мислим да спим) и Тъжа(също вариант за спане зависи по кое време пристигнем).Въпросът е от тук нататък.На връщане ще хващаме влака от Калофер най вероятно и мислехме да продължим от Тъжа към Ботев и от там надолу към Калофер,като се отбием да видим Райското пръскало.На някой места четох че от Ботев към Калофер имало на доста места доста стръмни участъци който неставали за каране,което е е добре.Т.к не познаваме района там ви моля за съвет от къде да минем ,като търсим максимално караем маршрут и ако има възможност да минем през пръскалото.
geco

Рейтинг: 1279

Re: Двудневно каране в СТАРА ПЛАНИНА-съвети

Мнениеот stimp » Чет Авг 23, 2012 8:08 am

Здрасти, ами от връх Ботев до пръскалото се минава през заслон Ботев. От заслона се тръгва кам хижа Рай, посоката е същата и за хижа Левски след 30-40 минути( с колело ще са и по малко) се разклонява за Рая. Дават го 3 часа за пешаците за колело няма да е повече от 1:20ч.. Патеката е доста добра и според мен хора с опит в планинското педалиране ще се насладят на МАКС. От Райското място до калофер също е добра пътеката, по тясна и прашна е ама в голямата си част е караема и ще се изкефите..... :D .Иначе преди месец и половина направихме едно бутане до Ботев от хижа Тъжа и от там кам Калифер по пътя който може да се сече на места за по голям Екстемизам де :agree: :beer:. М/у другото проверете си влаковете които ще използвате от Калифер, защото май щял да почва някакъв ремонт от 1 септемри по ЖП инфраструктурата и да не останете доста изненадани в Калифер :rofl: . От мен за сега е това и успех във Велобалканското прекарване :clap: :beer: .
stimp

Рейтинг: 1200

Мнениеот kvelikov » Чет Авг 23, 2012 8:33 am

Ето ви още три теми за размисъл... ;)
Преди месец пръскалото беше само подлизгАло, та по пътя на логиката е вече пресъхнАло.
Горещо препоръчвам вторият вариант. :eyebrow:
Успех!
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот stimp » Чет Авг 23, 2012 9:46 am

Напълно си прав колега kvelikov, пръскалото почти го няма онзи ден се варнахме от там. Има едно мноооооо мнооооо малко пръскалце защото няма валежи и Тунджа е като ручей. Казвам го 200% сигурно защото сам в Калифер в момента...... Инак сам си от ГНУСЕ (русето) де :rofl: . По обичайните чешми в балкана ВОДА има дори и с по малък дебит, така че от обезводняване нема се плашите.... :D . Преди малко побликувах в Тефтер сурата (facebook) малко снимчици от последниа трип Калифер-Рай-Ботев-Калифер..... https://www.facebook.com/media/set/?set ... 219&type=3. Инак в тази мрежа Facebook съм Stimpitu Stimpuv .... който иска да види колко е пресъхнало :bawling: :peace: .
stimp

Мнениеот geco » Пет Авг 31, 2012 3:04 pm

Понеже БДЖ започнали ремонт работата от гара Кръстец няма да стане.Затова утре отиваме до Казънлък и оттам мислим да тръгнем през еднинското ждрело и оттам по билото към Мазалат и Ботев.Някакви мнения и съвети?
geco

Мнениеот neilor » Съб Сеп 01, 2012 6:44 pm

През Енинското ждрело няма да стане. :) Поне не през самото ждрело.
От Енина можете да тръгнете вляво от реката, покрай училището по маркирана туристическа пътека до Бузлуджа. Можете да тръгнете и от Крън, но пътят е по-стръмен.
От Бузлужда маршрутът ви е Шипка, Узана, Мазалат, Тъжа чак тогава Ботев.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот botroid » Съб Сеп 01, 2012 8:54 pm

Карал ли си през ждрелото, че твърдиш че няма да стане? Става си и още как. Излиза се на билото в околностите на Бузлуджа и по-точно край х.Младост.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот geco » Нед Сеп 02, 2012 6:50 pm

Ние се качихме през Дереазлъ дере от барата на крън.В началото пътя е с умерен наклон и се кара много приятно но към края има доста бутане особенно ако минете като нас през просеките директно а не през пътя.От там хванахме за Шипка където се помотахме след което продължихме до Узана.Там спахме и днес се спуснахме до шейново т.к единия ни човек май нещо настина и оттам наход към Ст.Загора.
ПП:маркировката от крън до бузлуджа е синя.
geco

Мнениеот botroid » Нед Сеп 02, 2012 9:42 pm

През Дереазлъ (Крънски проход/Барата) е половин час каране, след което следва точно един час бутане нагоре. Поради това смятам, че качването оттам до билото не е практично за колело.
Аватар
botroid

Мнениеот penmark » Нед Сеп 02, 2012 10:31 pm

Ахаааа значи Вие сте били групичката днес между 18:00 - 18:30 на моста на с.Ягода? :D
Аз днес се разходих с велосипеда до село - http://goo.gl/maps/fLSL4 , но на връщане го натоварих в кола и през баните към Казанлък. :beer:
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот neilor » Вто Сеп 04, 2012 3:16 pm

botroid , в интерес на истината не съм карал през Енинско ждрело.
Имам предвид пътеката край реката, която влиза право в ждрелото и където трябва да цапаш през водата. Ако говориш за друга пътека, може би по нея става.

Според мен, най-лесното качване до Бузлуджа е от с.Енина, пътеката за която писах, покрай Катуните. Изрових една онлайн карта, на нея е означена като №25-№21. Да отбележа, че не съм я качвал с велосипед а пеша преди доста време.
http://www.kazanlaktour.com/index.php?s=79
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот gogo2011 » Вто Сеп 04, 2012 5:46 pm

geco написа:Понеже БДЖ започнали ремонт работата от гара Кръстец няма да стане.Затова утре отиваме до Казънлък и оттам мислим да тръгнем през еднинското ждрело и оттам по билото към Мазалат и Ботев.Някакви мнения и съвети?

Може да отидете до Дъбово и оттам до Кръстец, или да тръгнете от Мъглиж - второто не съм го пробвал, но ми е в програмата.
gogo2011

Мнениеот botroid » Вто Сеп 04, 2012 9:11 pm

neilor написа:Според мен, най-лесното качване до Бузлуджа е от с.Енина, пътеката за която писах, покрай Катуните

"Катунджийските" пътеки се използват за спускане с колела, не за качване. Е, ако си фен на бутането с часове, тогава може.

gogo2011 написа:Може да отидете до Дъбово и оттам до Кръстец, или да тръгнете от Мъглиж - второто не съм го пробвал, но ми е в програмата.

От с. Дъбово може да се хване асфалтовия път за с. Борущица, който продължава като черен път до г. Кръстец.
От гр. Мъглиж може да се хване асфалтовия път за с. Селце, който продължава като черен път до х.Българка.
Аватар
botroid

Мнениеот gogo2011 » Чет Сеп 06, 2012 10:46 am

botroid, дате питам, дали може да се стигне от Селце до Кръстец? Мисля да се кача от Мъглиж и да се върна до Дъбово през Борущица.
gogo2011

Мнениеот NeNo » Чет Сеп 06, 2012 2:28 pm

gogo2011 написа:botroid, дате питам, дали може да се стигне от Селце до Кръстец? Мисля да се кача от Мъглиж и да се върна до Дъбово през Борущица.

Не съм botroid, но все пак ще отговоря. От селце по черен каменист път се качвате до х. Българка и от там се спускате до Кръстец!
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Назад към Общ форум