Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 09, 2013 6:49 pm

Мисля си, че при добре натегнати спици, каквато и да е каплата, щом скъсаш 3-4 спици от еднана страна, една до друга, няма да може да се движи колелото, защото няма кой да противодейства на срещуположните спици. Изключение правят само на PTD каплите, но те не са за простосмъртни. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот LyuboKolev » Сря Яну 09, 2013 9:07 pm

Pr3d4t0R написа:@ PtD - Абе какви да са тия спици, че да издържат, когато байка направи кълбо напред и преземи спиците върху камък? Шанса не е много голям, но се случва. :beer:

Най- после прочетох нещо смислено. И какви са тези велосипеди на които им се чупят почти всички части накуп. Много съм карал и със спици и без спици и на спукана гума по капла, ама тука е егати драмата. Аз вече като чета тука и не смея да излезна от нас без линейка и велосервиз. Никога нищо не ми се е счупило. Друг е въпроса ако се извъргаляш от глупост. Има и разни хитрости де. Ако карате шосейно- карайте дето има транспорт и ако закъсате имате алтернатива. Ако карате планинско- карайте само нагоре и ако има проблем, само ще се спуснете. Купувайте си хубави колела, а не пародии на колела и тази тема няма да е нужна.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 09, 2013 9:23 pm

Любо Колев - има само една причина..не две са - скапани са ни байковете(нямаме пари за по-здрави) и втората е, че изобщо не можем да ги караме. Но компенсираме с упорство, постоянство и повечко инструменти.
Нямаме пари защото сме лузъри в живота, което пък ни прави хейтъри. Не можем да караме щото нямаме талант, дебели сме и в крайна сметка ще си идем от инфаркт, инсулт, диабет, цироза или некое подобно. Абе...пълна драма - не знам що те занимаваме изобщо. :)
(некой да ми ковне един минус за писане не по темата, че сам не мога)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Сря Яну 09, 2013 9:29 pm

LyuboKolev написа: .....

Вероятно не караш достатъчно.С карането идва и желанието да караш по трасета, на които колелата се чупят по-лесно. А там няма кой да дойде на помощ.С километрите вероятността също се увеличава.
На мен също не ми се е налагало да свалям касета, не мисля и да си нося ключ за нея. Дано не ми потрябва. :look:
В крайна сметка всеки сам преценява как да оптимизира багажа си. Аз нося повечко вода и какво ли още не. Обичам да съм подготвен за всяка ситуация,но напоследък започнах избирателно да слагам и вадя неща от раницата според мястото, на което ще се кара. Освен това малко повече дисциплина и стиковане в байк дружинката( когато я има :D ) не е излишна, за да не носи един човек всичко.
Много съм доволен от това туулче: Изображение
Ключа за спици и инструмента за вериги и гайки е в едно парче.
Ето, още нещо интересно,със скромните 42 грама и нескромните $ 64.
http://www.leatherman.com/product/Mako_Ti
Ако пък се притеснявате, че може да си забравите машинката за верига, срещу $40 може да се сдобиете с това:
http://www.pedros.com/tulio.htm
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Чет Яну 10, 2013 12:52 am

taurus13 написа:Мисля си, че при добре натегнати спици, каквато и да е каплата, щом скъсаш 3-4 спици от еднана страна, една до друга, няма да може да се движи колелото, защото няма кой да противодейства на срещуположните спици. Изключение правят само на PTD каплите, но те не са за простосмъртни. :lol:

Сега експеримент ли искаш да направим :) Каплата е най-обикновен Мavic D521, на 8 години. Вече даже е напукана около ниплите. Ако поемеш разходите за центровка, готов съм да ти дам да разхлабиш 4 спици от едната страна, след което да поскачам пред теб, и да видим дали ще се покриви толкова, че да не може да се върти.

What say you?

P.S. не казвам "махнеш", защото не ми се сваля касетата и прочие. :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Чет Яну 10, 2013 1:05 am

Ама вие сте големи експериментатори. Ми зависи кои спици разхлабиш, щото ако не е някаква нестандартна плетка, като разхлабиш през една, ще разбереш "що е то". А и не забравяй, че с всяка липсваща спица напрежението отива на околните, така че потенциално ги брой скъсани една по една. Според мен това е основната причина да се сменя скъсана спица по време на каране, а не че ще се покриви каплата от една спица.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Чет Яну 10, 2013 3:57 am

А ти не забравяй, че по-горе споменах, че бяха разхлабени всички спици от едната страна. На теория и аз знам какво би трябвало да се случи. Но опитът показа друго.

Плетката си е от стандартна по-стандартна.
Аватар
PtD

Мнениеот Шлек_народен » Чет Яну 10, 2013 7:07 am

PtD,
Вероятно са били разхлабени равномерно всички спици, от двете страни. Ако е задна, спиците към венците са натегнати повече, и затова се създава илюзията, че са хлабави само от едната страна. Иначе ми се е случвало, точно същата история , но с предна капла.На едно колело, дето карах за градско. В един момент пипнах спиците и се хванах за главата - е, не 10 см отклонение :) ама поне 10мм шаваха. Всичките. И колелото си вървеше без проблем - скачане от бурдюри и всички други "екстри". Ако не бях ги пипнал , нямаше и да разбера. Май спуках гума , та затова и усетих.
Но, ако са разхлабени само от едната страна, ще се премести чадъра и ще опре в рамката или вилката.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот PtD » Чет Яну 10, 2013 12:06 pm

Хора, ситуацията е каквато ви я описах. Ако ми нямате вяра - питайте Нахи. Аман вече.
Аватар
PtD

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Яну 10, 2013 1:15 pm

По същия начин описаната от taurus13 и мен ситуация е истинска - не мога да разбера, защо не приемате, че двете (случките при нас и при PtD) са възможни в зависимост от обстоятелствата? ; - )

Всеки има глава на раменете,за да прецени какво да носи, когато е в планината - дано дадените примери помагат.
Аватар
Pr3d4t0R

Предишна

Назад към Общ форум